Modelism - RHC Forum: Statie in FM, AM sau PCM - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Statie in FM, AM sau PCM

#1 Useril este offline   Pletila 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 752
  • Inregistrat: 10-April 03

Postat 04 May 2004 - 09:44 AM

Care e diferenta intre statiile in AM si FM ?
Care sunt cele mai folosite ?
Homo Nauticus
0

#2 Useril este offline   Vivi 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 665
  • Inregistrat: 06-June 02

Postat 04 May 2004 - 10:31 AM

Daca o luam in ordinea aparitiei lor avem asa: AM, FM, PCM.
AM = Amplitude Modulation, adica transmisia datelor se face prin modificarea amplitudinii undelor electromagnetice emise.
FM = Frequency Modulation, adica transmisia datelor se face prin modificarea frecventei undelor electromagnetice emise.
PCM = Pulse Code Modulation, adica transmisie digitala.

Din cate stiu eu, statiile AM nu se mai folosesc, cele mai raspandite fiind cele FM. Statiile PCM sunt mai rar raspandite din cauza tehnologiei noi care implica un pret ceva mai ridicat. Totusi orice statie PCM poate lucra si in FM.
0

#3 Useril este offline   AquinO 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 129
  • Inregistrat: 02-July 03

Postat 04 May 2004 - 01:22 PM

Iar eu as mai adauga si PPM adica Pulse Position Modulation. Acest tip de modulatie e mai simplu decat PCM si e tot modulatie digitala. De fapt PCM se foloseste si la CD-Playere.
"You can't just shrink a 747 proportionally down to 6 inches and expect it to fly."
0

#4 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 04 May 2004 - 01:30 PM

PPM nu este tot una cu FM?
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#5 Useril este offline   Pletila 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 04 May 2004 - 02:32 PM

Deci trebuie sa imi iau o statie in FM.... da chestia cu 27 Mhz si 40 de Mhz cum este?

Care ar fii mai buna?
Homo Nauticus
0

#6 Useril este offline   Vivi 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 04 May 2004 - 04:42 PM

Citeaza

Iar eu as mai adauga si PPM adica Pulse Position Modulation. Acest tip de modulatie e mai simplu decat PCM si e tot modulatie digitala.

PPM este tot FM, si nu este nicidecum digital. Doar PCM-ul este transmisie digitala.

Citeaza

Deci trebuie sa imi iau o statie in FM.... da chestia cu 27 Mhz si 40 de Mhz cum este?

Frecventza pe care lucreaza nu conteaza, insa e bine sa-ti cumperi ceva ce se cam foloseste pe la noi pentru cazul in care ai nevoie de cuarturi noi, io mai stiu ce module noi, sau efectiv ii pui alt receptor. Pe la noi, cele mai multe (vorbesc de statiile noi) sunt pe 35 si 40 MHz.
0

#7 Useril este offline   ReD 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 481
  • Inregistrat: 12-August 03
  • Interests:Heli, Aero, Auto

Postat 04 May 2004 - 05:22 PM

de cuarturi nu este problema. se fac la romcuartz. eu folosesc pe 72mhz. m-am interesat si daca faci o bucata la ei costa cam 7euro. in conditiile in care in state un cristal pe 72mhz face 11usd

dar la mai multe bucati iti fac pret tare bun
come to the dark side. we have cookies!
0

#8 Useril este offline   Andyatf 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 84
  • Inregistrat: 21-October 03

Postat 04 May 2004 - 09:38 PM

ReD, la 4 May 2004, 17:22, a spus:

de cuarturi nu este problema. se fac la romcuartz. eu folosesc pe 72mhz. m-am interesat si daca faci o bucata la ei costa cam 7euro. in conditiile in care in state un cristal pe 72mhz face 11usd

Sa-mi fie scuzat scepticismul, dar cat de sigur esti de calitatea acestor quartzuri..? Sincer putine sunt produsele fabricate in romania si care sunt de doamne ajuta...esti dispus sa risti sa iti plesnesti modelele, sau mai grav sa-i bruiezi pe altii, iar acestia sa-si piarda modelele..?
Crash is my midlle name
0

#9 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 05 May 2004 - 07:43 AM

simplu...quartul merge sau nu merge...nu ai cum sa gresesti!!!...faci probele la sol pe distanta si daca este totul OK, atunci sa fii sigur ca si in zbor tot caracteristica aia o are cristalul...nu au deriva termica, interferenta sau alte fenomene...!...e doar un rezonator ceramic!
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#10 Useril este offline   cmm 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 40
  • Inregistrat: 06-July 03

Postat 05 May 2004 - 09:47 AM

PPM(pulse position modulation) si PCM(pulse code modulation) sunt moduri de codare a unui semnal. AM si FM sunt doua metode de transmisie radio a unui semnal.
La AM se transmite purtatoarea cu intermitente adica perioade in care se emite doar purtatoarea alternate de perioade de liniste. La FM se transmite alternativ f+b si f-b unde f este frecventa emitatorului si b este o deviatie de frecventa(gen +/- 1.5KHz).
PPM se foloseste la AM si FM si PCM numai la transmisii FM.
PPM inseamna ca pozitia comenzii este reprezentata de durata unui impuls care variaza de la 0.5 la 1.5ms precedat de un front scazut de 0.5 ms care semnaleaza frontul folosit pentru transmisia semnalului.
La PCM transmisia se face digital deci pozitia comenzilor este convertita in numere plus informatii de checksum folosite pentru validarea acestora la receptie. Deci e vorba e informatie binara transmisa serial prin modulatie FM(cea de mai sus).
Ambele frecvente 27 si 40MHz sunt ok din punct de vedere tehnic insa pe 40MHz sunt mai multe canale disponibile.
0

#11 Useril este offline   Pletila 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 05 May 2004 - 10:48 AM

Am priceput :

Ma voi orienta la o statie FM in 40 de MHz

Am vazut pe unele site-uri de afara ca exista cuartzuri diferentiate pe air si ground?

Care e chestia cu canalele pt. aer si cele pentru sol?Nu sunt la fel?
Homo Nauticus
0

#12 Useril este offline   Big 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1647
  • Inregistrat: 30-May 02

Postat 05 May 2004 - 01:03 PM

@pletila: vizi ca am pus pe undeva ordinul cu alocarea frecventelor. 72 este ilegal in Ro. in mod normal 35 se foloseste doar la aero, 40 la terestre (navo si auto). In 27 stau auto cu predilectie. Cam asta este orientarea actuala. De aceea eu iti recomand sa mergi pe 35 si gata. Si nu uita: ia o statie cat poti tu de buna, ca altfel curand vei fi nemultumit sau nu o sa-ti mai ajunga si dai banii de 2 ori!

BigAm
FROGS CAN FLY!
0

#13 Useril este offline   AquinO 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 129
  • Inregistrat: 02-July 03

Postat 05 May 2004 - 01:37 PM

Citeaza

Iar eu as mai adauga si PPM adica Pulse Position Modulation. Acest tip de modulatie e mai simplu decat PCM si e tot modulatie digitala.

PPM este tot FM, si nu este nicidecum digital. Doar PCM-ul este transmisie digitala.

Cum asa mai vivi? Pai impulsurile (pulse) sunt analogice? Adica 0 si 1 sunt caracteristice electronicii analogice, nu? Atunci semnalele sinusoidale sunt de pe la digitala. Mai pune mana pe o carte inainte sa faci vreo afirmatie de genul asta!

Si ca sa argumentez ceea ce am spus mai-nainte baga un ochi

aici. Iar daca nu intelegi uita-te macar la poze.

Aici e intreaga teorie RC...
"You can't just shrink a 747 proportionally down to 6 inches and expect it to fly."
0

#14 Useril este offline   Vivi 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 05 May 2004 - 02:28 PM

Citeaza

Cum asa mai vivi? Pai impulsurile (pulse) sunt analogice? Adica 0 si 1 sunt caracteristice electronicii analogice, nu? Atunci semnalele sinusoidale sunt de pe la digitala. Mai pune mana pe o carte inainte sa faci vreo afirmatie de genul asta!

Si ca sa argumentez ceea ce am spus mai-nainte baga un ochi

aici. Iar daca nu intelegi uita-te macar la poze.

Aici e intreaga teorie RC...

Explica-mi si mie te rog, unde intervin 0 si 1 in transmisia PPM, ca io chiar nu imi dau seama?!? Si trebuie sa recunosc, ca nu am putut citi in limba aia incalcita a lui Dumas, ci m-am uitat doar la poze...
Vreau totusi sa rectific ca am zis in legatura cu PPM-ul, si precizez ca PPM este o transmisie pseudo-digitala.

PS: Sa stii ca nu-i buna ideea cu pusul mainii pe carte inainte sa fac afirmatii. Io-te acuma scriu doar cu o mana si scriu al naibii de incet din cauza ca pe cealalta o tin pe carte :)
0

#15 Useril este offline   cmm 

• Incepator
  • PipPip

Postat 05 May 2004 - 02:46 PM

AM/FM e una, PPM/PCM e alta. Informatia codata PPM este transmisa AM sau FM(toate telecomenzile obisnuite). PCM se transmite numai FM.
Digital inseamna numeric, adica transmisie de numere codate in acest caz in binar pe 10 sau 8 biti. Analogic inseamna modificarea unei anumite valori in functie de informatia care trebuie transmisa. In cazul PPM e vorba de timp.
Un link mai inteligibil care explica destul de bine problema:
http://www.torreypin....org/Radios.htm

Aceasta postare a fost editata de cmm: 05 May 2004 - 02:55 PM

0

#16 Useril este offline   Pletila 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 05 May 2004 - 04:50 PM

Ideea e ca vreau o statie care sa o pot folosi si la aero si la navo....Una in 40 Mhz nu merge si la aero? Trebuie neaparat 35 ?

Cu ce ma incurca o statie in 35 la navo? Banuiesc ca nu ma incurca,dar daca sunt si alte opinii va rog sa nu ezitati...
Homo Nauticus
0

#17 Useril este offline   djrc 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Banned
  • Postari: 30
  • Inregistrat: 05-May 04

Postat 05 May 2004 - 09:07 PM

adica, legal, e voie doar cu 27, 35 sau 40? cine le controleaza? unde scrie?
vine, iarasi, primavaaaaaraaa,
peste ciiiimpuri, peeesteee plaaaai!
0

#18 Useril este offline   KRI 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 197
  • Inregistrat: 04-February 03

Postat 05 May 2004 - 09:29 PM

Principalul dezavantaj la statiile de radiocomanda AM este ca sunt usor bruiate de orice sursa de bruiaj electromagnetic, de exemplu pe modelele de masini scara 1:5 se recomanda folosirea statiilor FM exact pentru ca motorul (mai precis aprinderea) masinilor scara 1:5 bruiaza destul de puternic statiile AM.
Cit despre sistemul de codare pot sa iti spun foarte sigur ca PPM, poate fi considerat pseudo digital, pentru ca informatia este transmisa sub forma unor impulsuri dar nu ordinea si/sau insiruire impulsurilor imi dau informatia de interes ci lungimea lor, cit despre PCM nu pot sa afirm nimic pentru ca nu am reusit sa gasesc o explicatie coerenta pe net pina acum, toti producatorii sustin ca informatia de pozite pentru servouri este transmisa digital, dar acum am mai citit si ca de fapt numai antetul semnalului este parte digitala si pozitia este transmisa analogic ca si pina acum la PPM ceea ce le-ar face compatibile cu mica diferenta ca doua statii PCM care emit in aceeasi frecventa nu se bruiaza datorita faptului ca fiecare receptor cunoaste antetul ce trbuie sa-l receptioneze, cam asta e ce am inteles eu.
0

#19 Useril este offline   cmm 

• Incepator
  • PipPip

Postat 06 May 2004 - 08:35 AM

Pletila, la 5 May 2004, 16:50, a spus:

Ideea e ca vreau o statie care sa o pot folosi si la aero si la navo....Una in 40 Mhz nu merge si la aero? Trebuie neaparat 35 ?

Cu ce ma incurca o statie in 35 la navo? Banuiesc ca nu ma incurca,dar daca sunt si alte opinii va rog sa nu ezitati...

Din punct de vedere tehnic toate o sa mearga la fel. Si cred ca pe 40 si 35MHz sunt suficient de multe canale. Daca nu te deranjeaza sa folosesti o comanda de avion la navomodele si evident si receptorul de aero(care de obicei e mai scump) intr-un navomodel atunci e ok sa folosesti 35MHz.

In legatura cu faptul ca PPM ar fi digital, cum se poate transmite si receptiona de exemplu numarul 73 de la telecomanda catre receptor prin codare PPM? Vreau un raspuns concret...
0

#20 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 26 December 2004 - 12:06 AM

ReD, la 4 May 2004, 17:22, a spus:

Cu 700 de mii am cumparat vreo 600 de perechi ,atat FM cat si AM.Cum ti-e norocu...!Si asta de la un electronist!
...tabula crasa, mortua est!
0

#21 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 3019
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 26 December 2004 - 07:38 AM

Citeaza

(ipsihi @ 26 Dec 2004, 00:06)
"Cu 700 de mii am cumparat vreo 600 de perechi ,atat FM cat si AM.Cum ti-e norocu...!Si asta de la un electronist!"

:)
Nu-i nimic gresit in afirmatia de mai sus? 583 de lei un cuart? 1200 de cuarturi pentru telecomanda? Mama, cam un borcan de bulion. Mare! :)
Asta da noroc!

0

#22 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 28 December 2004 - 11:49 AM

navigator, la 26 Dec 2004, 07:38, a spus:

Citeaza

(ipsihi @ 26 Dec 2004, 00:06)
"Cu 700 de mii am cumparat vreo 600 de perechi ,atat FM cat si AM.Cum ti-e norocu...!Si asta de la un electronist!"

:D
Nu-i nimic gresit in afirmatia de mai sus? 583 de lei un cuart? 1200 de cuarturi pentru telecomanda? Mama, cam un borcan de bulion. Mare! :rolleyes:
Asta da noroc!

Mai precis juma de sacosa de alea de 1leu.Tipu avea un magazin de electronice la second hand si era in lichidare.
...tabula crasa, mortua est!
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu