Modelism - RHC Forum: Incepator - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Incepator

#1 Useril este offline   32ball 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 20
  • Inregistrat: 30-April 08

Postat 08 April 2009 - 09:34 PM

Salut! Sunt cam nou in domeniul rachetomodelismului dar eu consider ca m-am documentat putin.Am citit pe diferite site-uri gen nakka sau james yawn si as vrea sa va intreb cateva chestii.
1. De unde as putea sa fac rost de kno3? Sunt din Resita si am fost la un magazin de ingrasaminte dar cand am cerut azotat de potasiu se uitau la mine ca si cum as fi cerut TNT si mi-au spus ca nu au asa ceva.... ca eu ceva ingrasamant de potasiu dar nu azotat sub forma de niste bilute mici
2. Pot sa fac kno3 din acest ingrasamant? Daca da, cum?
3. Ce folositi voi la fabricare r-candy in loc de glucuza sau fructoza ?
3. Am vazut pe acele site-uri k folosesc la r-candy oxid de fier, este necesara folosirea lui?
4. Ce folositi in loc de oxid de fier si de unde pot sa fac rost de oxid de fier sau cum pot sa fac eu ?
5. Din ce faceti voi motoarele ?
6. Cum pot sa imi fac un sistem de recuperare ?
Astept raspunsurile voastre.
P.S: daca am scris ceva gresit sau am abordat o problema care sa discutat pe site va rog sa ma scuzati (am citit mai mult de 3/4 din forum)
0

#2 Useril este offline   Scorpionu' 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 16
  • Inregistrat: 15-February 09
  • Interests:rachetomodelism, femei, vanatoare

Postat 08 April 2009 - 10:27 PM

Draga 32 ball bine ai venit.

Am sa iti rasund doar la ce stiu. Restul dexter, bitex...
"1. De unde as putea sa fac rost de kno3? Sunt din Resita si am fost la un magazin de ingrasaminte dar cand am cerut azotat de potasiu se uitau la mine ca si cum as fi cerut TNT si mi-au spus ca nu au asa ceva.... ca eu ceva ingrasamant de potasiu dar nu azotat sub forma de niste bilute mici" Asta este o mare problema. "Ingrasamantul" care te tie de folos este aztoat de potasiu de 13-0-46 sau in loc de 13 poate fi si 12, 14 sau 15 http://www.agrovet.r...asp?s=0&Categ=4 si dai pe azotat de potasiu.
"2. Pot sa fac kno3 din acest ingrasamant? Daca da, cum?" Daca ce tia dat tie este azotat de amoniu, care bineinteles ca e facut in asa fel ca sa mearga doar ca ingrasaman, poti face Kno2 ( azotit de potasiu) prin amestecarea a o parte soda caustica o parte azotat... Dar de asemenea nu ai ce face cu el fiind foarte slab.
3. Oxidul de fier se gaseste la magazine gen "Total Casa" unde au vopseluri si var.... Daca vrei sa il faci e munca mult si nu se merita, mai bine dai 2 lei pe 400g dar asa Iata cum sa "prepari" rugina in cantitati mari si in timp scurt : Fa rost de un transformator de Curent Continuu , taie firul langa mufa , separa firele si dezizoleazale. Acum iti trebuie un borcan cu apa in care pui o lingura de SARE . Acesta face apa buna conducatoare de electricitate . Introdu' ambele fire in apa ... baga transformatorul in priza, si lasale sa stea asa cam 5 minute . De la unul din fire vor iesi bule mai mult decat de la celalalt . Acesta este firul POZITIV (+) . Marcaheazal . Daca testul nu reuseste cum trebuie , produsul final va fi opusul chimic al ruginei , adica rugina ACIDA , care nu e de folos acum . Leaga un cui (mai mare , dar care sa incapa in borcan) de firul POZITIV , iar celalalt fir (dezizolat) lasal liber in apa borcanului (fara a atinge cuiul). Lasal asa peste noapte . Dimineata curatati rugina de pe cui , si repeta procesul . Pana iti ajunge rugina.
"5. Din ce faceti voi motoarele ?" din pvc cu ajustajul din ciment iti pun mai jos o poza sa iti faci o idee. Dar le poti face si la strung. Dar e costisitor si un pic mai periculos. (poate un pic mai mult)
"6. Cum pot sa imi fac un sistem de recuperare ?" aici ma depaseste, cauta un electronist, sau poate gasesti un alt rachetomodelist cu suflet mare care are 1 in plus, ( asa am facut eu rost) sau poate il faci tu, cauta pe forum ca sunt niste scheme.
Mai intai documenteazate foarte bine, si daca ai norocul sa ai un rachetomodelist prin preajma sau un cerc de rachetomodelism, ti-ar fi de mare folos. Bafta.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: motor_mic.jpg

Aceasta postare a fost editata de Scorpionu': 08 April 2009 - 10:28 PM

Scorpio
0

#3 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 09 April 2009 - 06:23 AM

Vezi postareaScorpionu', la Apr 8 2009, 11:27 PM, a spus:

Fa rost de un transformator de Curent Continuu , taie firul langa mufa.....

Te rog sa ma scuzi. Asa ceva nu exista. Sunt sigur ca ai vrut sa-i spui sa utilizeze o sursa de curent continuu. Adica un transformator urmat de o punte redresoare si, eventual, un condensator de filtrare.
Baftaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 09 April 2009 - 06:25 AM

0

#4 Useril este offline   Scorpionu' 

• Incepator
  • PipPip

Postat 09 April 2009 - 11:32 AM

Vezi postareadan_mitea, la Apr 9 2009, 06:23 AM, a spus:

Te rog sa ma scuzi. Asa ceva nu exista. Sunt sigur ca ai vrut sa-i spui sa utilizeze o sursa de curent continuu. Adica un transformator urmat de o punte redresoare si, eventual, un condensator de filtrare.
Baftaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

Deci. In priza pe firul de faza, vine curent alternativ cu + si curent cu - de 50 de ori pe secunda. Firul "nul" ne fiind transversat de curent. Acum un transformatorul de la radio..., separa curentul pe 2 fire, pe unul plus iar pe celalalt minus.
Daca gresesc corectati-ma nu am fost prea bun la fizica, ma asculta profesoara pe fiecare ora si isi umluse agenda de 3-uri. Ma ameninta la fiecare ora ca ma ia la olimpiada de toamna.
Scorpio
0

#5 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Admin
  • Postari: 6867
  • Inregistrat: 03-February 04
  • Interests:Flying

Postat 09 April 2009 - 12:01 PM

Gresit,ai un 3 !
transformatorul nu separa in plus si minus,eventual o punte redresoare poate face asta.
flying is my life...
0

#6 Useril este offline   Scorpionu' 

• Incepator
  • PipPip

Postat 09 April 2009 - 12:04 PM

Vezi postareaSILVIU66, la Apr 9 2009, 12:01 PM, a spus:

Gresit,ai un 3 !
transformatorul nu separa in plus si minus,eventual o punte redresoare poate face asta.

Ma urmareste peste tot fizica asta. :rolleyes: Multumesc pt corectare :rolleyes:
Scorpio
0

#7 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 09 April 2009 - 12:57 PM

Ca sa fixam ideeile.
-ai acelasi curent si pe faza si pe nul. Altfel nu ar putea trece curentul...nu?
-transformatorul...transforma curentul electric alternativ de la o tensiune la alta. Dar tot alternativa.
-puntea redresoare o transforma in tensiune continua pulsatorie.
-condensatorul...condensatorii...de filtraj netezesc ''damburile'' rezultand curent electric continuu.
-stabilizatorul de tensiune il face constant. Eventual mai aduga si ceva protectii.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 09 April 2009 - 01:01 PM

0

#8 Useril este offline   32ball 

• Incepator
  • PipPip

Postat 09 April 2009 - 01:30 PM

Multumesc pentru raspunsuri! Ma mai poti lamuri la o chestie? Oxidul de fier sub ce nume il gasesc in comert ?
0

#9 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 1589
  • Inregistrat: 28-February 06

Postat 09 April 2009 - 04:17 PM

oxidul de fier il gasesti in comert sub denumirea de oxid orsu de fier. nu are rost sa-l folosesti, nu castigi foarte mult.
motoarele din otel, facute pe strung sunt mai sigure decat cele din PVC. Cele din otel daca explodeaza se "indreapta" teava si nu se fragmenteaza, pe cand cele din PVC daca cedeaza se poate lasa urat de tot. De asemenea daca ai un motor facut din otel si e bine gandit va rezista la 30-40 de arderi fara nicio problema.
azotat poti gasi in timisoara la depizotul agricultura modernizata.
citeste nakka-rocketry.net ca are foarte multe informatii si te va ajuta mult.
PS ar fi bine sa ne spui si ce varsta ai
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#10 Useril este offline   32ball 

• Incepator
  • PipPip

Postat 09 April 2009 - 06:40 PM

Mersi Dexter de ajutor! Am 16 ani :D
0

#11 Useril este offline   Zen 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1185
  • Inregistrat: 14-January 09

Postat 05 June 2009 - 01:37 PM

am si eu nevoie de putin ajutor :rolleyes:. vreau sa-mi construiesc un motor calumea (la strung) si ma gandeam daca ar fi bun la corpul motorului aluminiu de 1mm-1,5mm,ca e usor iar atat timp cat arderea dureaza sub 5secunde nu vad dc s-ar topi. as vrea sa imi spuneti si un soft de simulare a curgerii jetului prin ajutaj

ce ziceti de schema de mai jos,e o idee buna sa ma chinui la strung cu asa ceva? :)

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: motor.jpg

It's difficult to make things simple!
0

#12 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC

Postat 05 June 2009 - 05:50 PM

carton rulat si ajutaj din beton sau argila, ambele presata cu un cric hidraulic.
Ce combusitibil vrei sa folosesti?
Soft de simulare a curgerii ori folosesti un soft dedicat de CFD si modelezi in el ajutaju si simulezi curgerea, sau vezi ca la aerorocket au ceva softuri faine, dar toate costa.
Nu prea vad de ce vrei sa modelezi curgerea. Ca sa determini dimensiunile ajutajului sunt niste softuri/spreadsheets faine pe net. SRM.xls de la Nakka, Scott Fintel are ceva, trebuie doar sa cauti.
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#13 Useril este offline   Zen 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 June 2009 - 01:05 PM

folosesc kno3 si zaharel, praf sau r-candy.vreau sa simulez jetul pentru obtinerea dimensiunilor optime ale ajutajului.am mai incercat o data cu beton(ce-i drept era teava de 1,8cm diam. int. si nu am folosit o matrita sa torn cimentul) dar ziceam ca la motoare mai mari nu adera suficient la peretii motorului,insa ideea cu gaurile date in teava este foarte buna ;). ma gandeam totusi la ceva mai compact si usor,ca betonul e cam greu zic eu si nu merge executat ca o piesa metalica la strung,deci dimensiunile proectate n-or sa iasa cum trebuie
0

#14 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC

Postat 06 June 2009 - 06:17 PM

ce diametru folosesti? daca esti sub 20mm merge cel mai bine beton (argila) PRESATE, nu turnate. Adica le iei pulbere foarte fina si uscata si le presezi in motor cu matrite. faci matrita pt ajutaj si iese exact ca si pe strung.
Foloseste SRM de la Nakka ca sa calculezi ajutaju' il gasesti la el pe site si e foarte usor de folosit si merge excelent la zahar.
Da mai multe detalii despre motor sa vedem ce si cum.
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#15 Useril este offline   Zen 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 June 2009 - 07:31 PM

cred ca renunt la ideea de strung,e costisitoare si nu e prea practica.
mai jos schema,corp din pvc sau tub de carton de la rulourile de pungi de unica folosinta.astept pareri :rolleyes:

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: dimensiuni.jpg

Aceasta postare a fost editata de ZenJet AeroTech: 06 June 2009 - 07:34 PM

0

#16 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC

Postat 07 June 2009 - 03:38 PM

poti mergep e PVC dar trebuie o izolatie ablativa la interior. un tub cam de 2-3mm grosime din hartie rulata.
ajutaju ala e prost dimensionat din start. 10mm e mult prea mare diametru critic.
ia SRM si vezi exact cat iese.
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#17 Useril este offline   Zen 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 June 2009 - 04:42 PM

Vezi postareaDexter_Jr, la Jun 7 2009, 04:38 PM, a spus:

10mm e mult prea mare diametru critic.

voiam sa merg cu core-ul pe toata lungimea,ca sa am ardere mai rapida (pentru ca am probleme cu azotatul meu de potasiu nu e pur si arde mai lent) dar in felul asta debitul zic eu creste mult prea mult pentru un diametru critic mic,iar apoi,din cate am mai vazut,daca se foloseste 6mm nozzle pe 20mm motor,nu vad dc nu merge 10mm nozzle pe 30mm motor,e aprox. acelasi raport de suprafata.oricum am luat si SRM-ul si e foarte tare,acum lucrez la el sa vad ce iese.
cat despre teava pvc,are un strat pe interior,la mijloc aluminiu si inca un strat la exterior,este foarte usoara,rezistenta,am bagat combustibil in ea si nu s-a topit deloc,nici macar stratul interior si nici nu a devenit moale
0

#18 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC

Postat 08 June 2009 - 10:36 AM

eu la motor cu 40mm diametru interior, care arde un baton de 500g de combustibil cam in 1 secunda (ardere pe toate suprafetele) am diametru critic de 12mm.
la tine mai mult de 8-9 mm nu ai ce face. Da' baga SRM si vezi ce zice. Oricum la zahar ai nevoie de KN mare ca sa ai ardere stabila.
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#19 Useril este offline   Zen 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 June 2009 - 02:34 PM

cred ca SRM-ul nu tine cont de frecarea gazelor cu nozzle-ul:imi dadea thrust maxim pe la 2mm diametru nozzle la o suprafata de ardere 14cm patrati :)
cam asta mi-a dat,acum problema cred ca este ca amestecul meu nu are burn-rate-ul pe care il ia in considerare programul

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: KN.jpg
  • Imagine atasata: PERFORMANCE.jpg

0

#20 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC

Postat 08 June 2009 - 07:20 PM

Esti in plop si plopu-n aer cu motoru ala...
1- la combustibil bagi type 3 care e setat by default zala cu zahar (ce ai pus tu e cu dextroza care e diferit)
2- baga ardere pe toate suprafetele, la asa dimensiuni nu merge altfel.
3- KN-u du-l pe la minim 350, sub valoarea asta zaharu nu mai arde stabil.
fa modificarile astea si discutam apoi.
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#21 Useril este offline   Zen 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 June 2009 - 07:19 PM

am observat ca daca maresc mai mult KN imi scade timpul total de ardere,ori eu prefer sa am o forta mai mica dar timp mai indelungat.din cate se vede arde stabil si asa ;)

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 3cm_rocket_motor.jpg

0

#22 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC

Postat 10 June 2009 - 11:13 PM

daca eu imi aduc aminte bine Nakka zicea clar pe site ca la zahar sub 300 KN parca nu e ardere stabila si nu merge bine treaba. tocmai de asta ziceam eu sa il cresti. Oricum zaharu e combustibil pt arderi scurte si puternice-forta mare pe o perioada scurta, acceleratii mari, neck-snappers cum zic americanii.
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#23 Useril este offline   Zen 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 March 2010 - 01:52 PM

Am intalnit termenul de EROSIVE BURNING (in motor) si banuiesc ce inseamna dar nu am vazut nicaieri o definire concreta. Ar trebui sa stie cineva exact...
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu