Asadar am purces la cautari si dupa ce am citit si pe internet cateva review-uri m-am decis asupra Giles-ului.
La aceasta adresa puteti gasi un review bine structurat. Voi incerca si eu sa-mi exprim parerea mea in cele ce urmeaza.
Date tehnice:
Anvergura: 1350 mm
Lungime: 1380 mm
Greutate gata de zbor: aproximativ 2750 g
Aripa: cu profil simetric, pozitie mediana
Propulsie: motor termic de 7.5 cmc - 2T sau 8.5 cmc - 4T
Livrare:
Kitul a sosit intr-o cutie foarte frumoasa, aspectul ei sugerand parca si calitatea continutului.
In interior totul era ambalat cu grija, capota motorului fiind chiar intr-o cutiuta separata. Integritatea structurala perfecta.
Folia intinsa perfect, fara nici cea mai mica urma de val sau dezlipire.
Manualul m-a surpins de-a dreptul fiind color si de-o calitate apropiata de "glossy".
Echipare:
Motor: ASP .52 2T
Servouri: 2xS3003 Futaba pe eleroane
1xHS311 HiTec acceleratie
1xHS422 HiTec directie
2xHS82MG Hitec profundor - servouri din clasa micro cu cuplu de 3.4kg la 6V
Acumulator receptie: NiMh 6V
Asamblare:
Acestui ARF nu i se poate reprosa aproape nimic in ceea ce a insemnat imbinarea componentelor. Toate suprafete de comanda au venit gata montate si mai mult de atat sunt foarte bine aliniate. As mentiona totusi aici ca in cazul directiei, datorita montajului cam strans nu i-am putut da cursa pe care as fi vrut-o.
Stabilizatorul s-a asezat perfect a orizontala, eu trebuind doar sa am putina grija la centrare. Deriva insa s-a montat singura, alinierea fiind perfecta.
Aripa are lonjeronul din dural si este cel mai scurt pe care l-am avut pana acum, aproximativ 40cm. Am lipit cele dpua semiaripi cu epoxy 24h si le-am asigurat pe aceasta perioada doar cu putin scotch. Ca si in cazurile de mai sus, imbinare s-a facut foarte bine. Poate ideea unei aripi monobloc nu este una foarte fericita prin prisma transportului, insa dimensiunea relativ redusa face ca acest lucru sa nu fie un impediment major. Gaurile de trecere pentru suruburile de prindere de fuselaj sunt gata facute, ceea ce usureaza si asigura buna centrare a aripii.
Batiul motorului este probabil din Al, nu imi dau seama foarte bine, si este gata montat pe fuselaj. Sistemul de prindere al motorului pe acest batiu este ciudat si nou pentru mine. In loc ca suruburle sa treaca prin gaurile de prindere ale motorului, acesta este prins intrun sistem de tip menghina***. Desi mi s-a parut cam ciudat si am fost la un pas de a-l schimba, am decis in cele din urma sa-l pastrez. Dupa ce am pus prima oara motorul pe pozitie am observat ca nu exista unghi dreapta jos aproape deloc. Ba chiar am mi s-a parut ca e usor stanga. Am corectat acest lucru foarte usor cu doua saibe intre batiu si firewall. Nu exista nici o sansa pentru astfel de corectii la nivel de prindere a motorului pe batiu. Totusi ca si parte negativa in acest caz a fost faptul ca nu am reusit sa aliniez perfect capota. Sunt convins insa ca acest lucru e posibil doar ca trebuie ceva mai multa rabdare.
Tot in aceasta zona am mai avut o mica problema. ASP-ul .52 are rezonator tunat, cu alte cuvinte ceva mai lung. Acest lucru insa practic ma impiedica sa-l montez deorece lovea in fuselaj. Astfel a trebuit sa renunt la segmentul intermediar impreuna cu "sita" (nu stiu daca ii zic bine) din interior. Am pierdut cu aceasta ocazie cam 1000 rpm la motor :rolleyes:. Daca aveti ceva sugestii aici va rog sa-mi spuneti.
Rezervorul*** pare a fi de calitate, insa are o forma cel putin ciudata. Totusi avand prin casa un alt rezervor de 330ml, asamblat si testat, nu am folosit originalul. In kit a sosit inclusiv buretele cu care l-an invelit la montaj.
Trenul de aterizare din Al l-am inlocuit cu un altul din fibra si o rasina (nu am idee de care este exact), de la fostul Yak. Am mai zis si cu alte ocazii, acel tren este perfect pentru ca preia extrem de bine socurile fiind foarte elastic. Rotile folosite sunt "pneumatice", ceva mai grele decat originalele insa cu aceeasi propietate de a prelua parte din soc intocmai ca si trenul. Aspectul general dat este unul foarte placut si extrem de util. Practic rotile sunt in dreptul firewall-ului ceea ce duce aproape la imposibilitatea de rasturnare a modelului la sol.
La capitolul "maruntele" as putea sa dau o nota proasta acestui kit, insa din cate am inteles, a stat ceva vreme pe stoc si este posibil ca noile kituri sa aiba componente mai de calitate. Nu de alta dar chiar am vazut un Yak54 la Chitila de la acelasi producator care excela la acest capitol. Am pastrat totusi echele originale, insa furcile din plastic nu prezentau nici cea mai mica incredere. Am inlocuit cu furci metalice si articulatii sferice.
Servourile pentru profundor si directie se monteaza in mod normal undeva in CG. Dupa ce am studiat putin, sistemele de comanda mi s-au parut cam imprecise. Lungimea mare a modelului nu prezenta nici o garantie ca tijele (lemn+otel) nu vor flamba. Profundorul are cele doua parti prinse intre ele cu un U metalic si practic este prevazut o singura eche. Bineinteles ca nu m-am putut abtine si am operat cateva modificari. Am trecut directia pe sistem pull-pull si am montat doua servo pt profundor pe coada. O preechilbrare cu servouri standard pe coada m-au facut sa pun ceva mai mult de 200gr de Pb pe bot. Am schimbat cu 2 servo micro cu angrenaje metalice si echilbrarea statica am facut-o adaugand doar 50g de Pb pe bot. Acest lucru in conditia in care motorul a fost impins maxim in fata (avantajul mecanismului de prindere tip menghina) iar packul de receptie l-am bagat undeva langa rezervor. Practic nu prea mai am cum sa-l schimb :)
Tot pentru echilibrare am dat jos si "chilotu' " care cantarea aproximativ 45 grame, dar era situat in spatele CG-ului.
Si acum partea care m-a distrat foarte mult. Sunt in posesia unui Yak de la Graupner, un model de 1.62m foarte frumos si bine lucrat. Asa, si? Ei bine, carenajele rotilor sunt IDENTICE, plansa de bord la fel, banda adeziva care prinde canopia aceeasi, figurinele asemanatoare, tren de aterizare doar de o idee mai scund la Giles. Cu alte cuvinte acelasi producator :D. Desi stiam ca mai multe branduri au practic aceeasi unitate de productie, am fost foarte incantat sa constat ca PhMs are aceeasi calitate foarte buna ca si a "Mercedesului" de la Graupner :). Din punctul meu de vedere toata stima vietnamezului. Si spun asta pentru ca am mai avut un Piper de 1.5 m tot de la ei, de o calitate ireprosabila atat ca si constructie cat si ca propietati de zbor.
La zbor:
Dupa cum se vede in poze e un model ciudatel. Are forme predominante de F3A insa suprafetele de control sunt suficient de mari pentru 3D.
Am inaugurat modelul pe un vant destul de puternic. Decolarea a fost dementiala. Eleroanele s-au dovedit extrem de sensibile la miscarile mele. Odata ridicat pe la 30m imi puneam mari semne de intrebare daca il voi mai putea ateriza datorita sensibilitatii foarte mari a comezilor, senzatiei ca este putin cam greu de coada precum si a vantului. Sansa a fost de partea mea iar prima aterizare a fost doar cu o usoara atingere a aripii la sol. Am purces la modificari mecanice de micsorare a cursei eleroanelor si marirea cu 10% a expo pana la valoarea de 50%. De asemenea am setat si un diferential pe eleroane cu o cursa de 90% pe coborare.
Am mai adaugat inca 30 grame de Pb pe bot si de la al doilea zbor totul a decurs normal si am inceput sa ne cunoastem. Elicea APC 12x6 era invartita de motor undeva in jurul a 10500rpm. Greutatea totala a modelului a atins in final 2780 grame
Parti bune:
Modelul are o traiectorie foarte precisa. Doar 2 clickuri de trim pe eleroane au fost corectiile necesare unui zbor drept.
Am nimerit si unghiul motorului foarte bine astfel incat urcarile la 90 grade nu il inclina nicicum stanga sau drepata. Zborul la orizontala este la acelasi nivel indiferent de regimul motor.
Pentru zbor inversat e nevoie de o usoara corectie in profundor ceea ce mi se pare normal.
Cutitul il face foarte bine. Nu sunt necesare corectii pe profundor, insa nu inteleg de ce are o usoara tendinta de rostogolire.
Roll-ul este aproape instantaneu... e o nebunie cat de rapid il poate face. Slow roll (atat cat imi iese mie bineinteles) de asemenea este executat foarte frumos in conditiile in care corectiile sunt foarte mici.
Majoritatea manevrelor ies destul de curate, fiind foarte clar ca este un model cu un potential foarte bun.
Parti mai putin bune:
La iesirea din looping cu motor in relanti complet trebuie avut grija uneori se poate angaja daca se forteaza profundorul.
Aterizarile sunt foarte lungi, modelul avand o finete de zbor foarte buna. Aici "m-a ajutat" si elicea cu pas mare. Aterizarea s-a imbunatatit substantial atunci cand am pus o elice 11x5.
Concluzie:
Desi in general nu sunt un mare fan al modelelor F3A, adica nu sunt foarte incantat de forma lor de sageata, Gilesul a reusit totusi sa ma impresioneze.
Mi-a placut mult in cele din urma si cum arata si cum zboara.
Nu am poze din timpul constructiei*** pentru ca sincer nu e nici o filosofie in a-l monta. Atasez insa doar cateva poze cu modelul pe camp urmand ca atunci cand voi edita filmul cu primele zboruri sa-l postez aici.
Astept cu interes recomandarile voastre pentru problema cu performanta motorului. Stiu sigur ca are un plus de 1000rpm cu toba lui tunata.
*** Pt detalii verificati linkul indicat la inceputul acestei prezentari
Fisiere atasate
-
HPIM6092.JPG (161.41K)
Number of downloads: 1449 -
HPIM6093.JPG (117.02K)
Number of downloads: 1453 -
HPIM6098.JPG (181.03K)
Number of downloads: 1340
Aceasta postare a fost editata de Abburo: 17 March 2009 - 12:45 AM