Textul citit printre randuri era mai degraba:
In TEHNICA mare lucru nu se mai poate inventa!
Nu vorbesc de stiinta in general, de latura teoretica sau de domeniile in care n-am descoperit nici 1% din ce exista. Vorbesc de tehnica cea de toate zilele pe care o stim, cea palpabila. Au trecut anii in care orice piatra legata cu sfoara era o mare minune a tehnicii, orice floc pus la bornele unui acumulator era o noutate tehnica si era brevetata ca inventie. A fost o perioada deosebita pentru pentru tehnica si stiinta in general. Cred ca imi pare rau ca n-am trait atunci. Dar au trecut anii aceia.
Vorbind de mecanica, toate mecanismele existente s-au studiat, nu vad sa apara nimic nou. Poate doar sa se si aplice cat mai multe din ele. Am ramas mirat cand am vazut cate exista si nu sunt folosite. Parghia o sa fie tot parghie multi ani de acum inainte si surubul tot surub. Nu ca nu s-or schimba, dar tot ce apare e deja previzibil si nu e nou, ci doar se va aplica...
Uite in domeniu aero, ce mare inventie poate sa apara? Poate alt principiu, dar constructiv s-a incercat totul. Si daca nu s-a incercat macar s-a simulat si se va incerca daca se va merita din punct de vedere economic, candva.
Adevarul e ca nu gandesc asa si sper sa apara mereu lucruri complet noi, care sa schimbe multe, dar e greu. Daca in 40 de ani apareau aproape zilnic noi componente electronice ca principiu acum se lucreaza cu aceleasi, la baza. Ca se micsoreaza o dimensiune, creste o frecventa sau altceva, nu e ceva nou. Se lucreaza la detalii, la caracteristici tehnice, la performante, la integrare. Cred ca exagerez si nu e cazul...
Daca demontezi cel mai nou si complicat robot din lume constati ca are elemente mecanice si electronice cunoscute, nimic nou. Altceva e nou. De reinventat roata nu stiu ce sa zic. Tare am impresia ca nu mai stim nimic de roata si ca merge reinventata. La ce facem noi, cred e bine sa ne mai amintim de ea, chiar daca-i inutil. E ca si cum ai incerca sa studiezi si sa speri ca descoperi cine stie ce in cazul motoarelor de CC, plecand de la spira in camp magnetic, strabatuta de un curent electric... Dar nici nu poti face mare lucru daca nu ai aceasta baza.
Eu zic ca incepem sa facem filzofie despre roboti. Mai bine incercam ceva concret. Uneori nu e bine de analizat foarte tare nici utilitatea unui lucru ca ajungi sa nu-l mai faci. Personal n-as cumpara un robotel (sa zicem un catelus faimos) de ultima generatie care face tot ce face. Si nici un robotel (umanoid) de 50 cm care poate face orice. Aveam de gand sa construiesc o proteza de mana (cu degete articulate si toate minunile comandata cu semnal mioelectric si tot ce mai trebuie) si mi-am dat seama ca-i aproape inutila munca. De ce nu exista oare? Ca tehnic se poate realiza. S-ar parea ca interfata om-proteza nu e pusa la punct, ca mecanica si partea de putere sunt rezolvate. Sau nu se justifica economic inca?
Aceasta postare a fost editata de bitex: 21 July 2004 - 11:08 PM