MADA, la Aug 14 2008, 01:33 PM, a spus:
"Piper-ele in general sunt capricioase, se angajeaza repede, trebuie sa ai grija cum le zbori"
Doar daca:
- sunt prost construite
- sunt echipate necorespunzator
- sunt prost centrate
- pilotul nu stie
In rest, probabil ca e unul din cele mai docile modele. Am zburat unul de la hangar 9, anvergura 2m. Cu motorul oprit venea aproape ca un planor la aterizare.
Si asta in conditiile in care nu am mare experienta de zbor.
Eu as adauga ca putem generaliza cele enumerate mai sus de Mada, la orice avion, nu doar piperele. Trebuie mentionat ca un avion cu incarcarea alara cat mai mica va tinde sa zboare mai bine decat cele cu incarcarea alara mare. Iar piperul meu cel putin, are o anvergura de 1,8m la 2.5kg deci sub 30gdmp incarcare alara.
De asemenea cu cat este mai prost motorizat un model, cu atat de mare grija trebuie sa o aiba pilotul, acel model nu va fi abuzat deoarece angajarea in limita de viteza va fi inevitabila, acel model va zbura scale si atat. De asemenea putem spune asta si despre modelele foarte grele. Aici chiar cu motorizarea optima, incarcarea alara mare va face ca la o viteza chiar relativ mare acel model sa se angajeze deoarece aripa nu ii da suficienta portanta raportata la greutatea modelului.
Un piper prost motorizat, construit greu si zburat agresiv poate fi numit capricios, deoarece se va angaja chiar si la decolare, vezi
http://www.youtube.com/watch?v=aoTAJugm0hA...feature=related
Dar aici vorbim deja de avioane mari, cu o inertie si cu un necesar de cunostiinte mai avansat.
MADA, la Aug 14 2008, 02:00 PM, a spus:
amd,
Daca vrei sa construiesti, cumpara un kit si accesorii si fa un model cap coada; neavand insa experienta de zbor vei avea mari sanse sa-l rupi si e pacat si de munca ta si de bani.
Asta ca sa nu mai spun ca in loc sa stai sa construiesti, poti sa cumperi unul gata facut si sa-l zbori. Iti spun din experienta, pentru ca am stat o vara intreaga sa construiesc un beaver in loc sa ma duc la camp sa zbor. Asa credeam eu atunci ca e bine sa zbor prima data un model construit de mine.
Nu am recomandat niciodata unui incepator absolut sa-si construiasca un model. Nu va zbura bine deloc, sunt multi factori care influenteaza zborul unui model, si daca esti si incepator nu vei sti care e problema tu sau modelul, de ce nu zboara bine.
Toti pilotii incepatori din timisoara, care ne-au ascultat indicatiile au ajuns la termice medii acrobate in mai putin de 2-3 luni.
Recomandarea noastra (de altfel cum am inceput si eu) este:
CESSNA 182 STOCK de la distribuitorul din bistrita. Il zbori pana te plictisesti, in acelasi timp si simulator, simulator si simulator. Cele mai mari probleme le vei avea cand vine modelul spre tine deoarece comenzile se "inverseaza".
Dupa ce zbori pana te plictisesti (1-2 saptamani zilnic) si pe simulator te stii, cumpara-ti o statie mai competenta (vei sti ce vei vrea crede-ma), motorizare brushless si lipo pt acel cessna. Te va interesa sa vezi cum sa montezi motorul brushless pe cessna, cum sa montezi bateria astfel incat sa pastrezi CG-ul si cel mai important vei observa diferenta dintre zborul cu motor STOCK si cel brushless, e un pas important si trebuie sa-l experimentezi pe pielea ta.
Vei prinde curaj si de la banalele loopuri vei putea incerca deja zbor be spate, zbor mai jos, chiar si tentative de tonouri etc. Aici esti deja periculos pt colegii de zbor. Tot aici trebuie deja sa inveti sa te aliniezi si sa aterizezi bine pe pista.
Dupa alte 1-2 saptamani + simulator recomand cu caldura FORMOSA1. Tot de la distribuitorul din bistrita. E aici se complica treaba, trebuie sa-l asamblezi tu, sa-ti alegi motorizarea optima (ti-o pot recomanda ei daca ti-e lene) sa-l centrezi si sa-l zbori. Acest model iti ofera toata gama de acrobatii basic pe care ar trebui sa le stii inainte de a trece mai departe. Zboara foarte bine si pe fata si pe spate, tonourile is tonouri, loopul e loop, doar cutit nu face dar oricum nici nu vei sti sa sutii alt model in cutit.
In tot acest rastimp SIMULATORUL ESTE BAZA. Zboara ziua dupa program cele 2 avioane, iar seara baga 1-2 ore de simulator.
Dupa aceasta "initiere" te asigur ca vei stii ce vrei sa faci in continuare. Treci la acrobate electrice mai mari, sau trainere termice etc. dar deja nu vei mai fi incepator.
nen77, la Aug 14 2008, 02:39 PM, a spus:
mada stie.... :D
nu am vazut inca piper sa zboare rau
ca sa nu mai vorbim de modelul de robbe ala de 1,7 parca care echipat cu motor de 7,5 e capabil sa faca figuri acrobatice ..pe mana lui calin chiar face cutit-corect..tonou loop o tentativa de hover etc
calin nu ai vreun filmulet sa exemplifici ce zic ...
A pus ZOD un film de-al meu mai vechi, cand inca cursele suprafetelor de control erau mici pentru ca nici eu nu credeam ca poate fi chiar asa de acrobat :lol: O sa scot un film cu ele marite sa se vada adevaratele capabilitati de zbor ale acestui model
Numai bine si spor!
Calin