laser de mici dimensiuni
#1
Postat 09 January 2004 - 01:22 PM
#2
Postat 09 January 2004 - 04:32 PM
#3
Postat 09 January 2004 - 04:34 PM
#5
Postat 09 January 2004 - 07:23 PM
lucrez la o "comedie" de bagat shuruburi prin oase... cred ca si asta tot modelism se numeste, nu ?:D un fel de colimator laser pentru dat gauri precis prin oase... folosesc mult Roentgen-amplificatorul de imagine si asta inseamna iradiere foarte mare pentru mine... E cam mult de explicat ce si cum... Inca nu s-a gandit nimeni la un dispozitiv laser de ochire (cel putin pe net n-am gasit niciunul)... cele mai multe sisteme sunt mecanice, sunt foarte complicate si nefiabile, cele mai mici shocuri le decalibreaza, beteagu' sangereshte pe masa si n-ai timp se te apuci sa le recalibrezi... asa ca noi, palmashii, tot batraneshte tre sa ochim si trebuie sa-mi bag mana in fluxul de raze... dupa cate o zi din asta cu mai multzi razi "la bord" ma mir ca nu stralucesc ca sfintzii...
Pentru asta imi trebuie o sursa de lumina, destul de puternica, nu neaparat coerenta, dar in spectrul vizibil, foarte ingusta si cu raze paralele... ghici ciuperca ce-i ? Deasemenea, sursa trebuie sa fie de mici dimensiuni, alimentata la baterii.
Multzam fain,
Dak, glowing in the dark
#6
Postat 09 January 2004 - 10:29 PM
Pentru bld: dioda laser de la CD-ROM emite in vizibil. Parol!
PS Cred ca ai inteles ca m-am referit la sursa puternica de lumina si câteva bucatele de fibra optica. Nu seamana a lanterna, dar vezi clar toata zona daca vrei. Si daca e sa inteleg bine cred ca nu de asta ai nevoie ci de un simplu sistem de "ochire" pentru scula de gaurire? Propun doua raze laser care sa se intersecteze intr-un punct chiar pe axa de rotatie a sculei de gaurire. In cazul asta sigur scula va atinge "materialul" in punctul dorit, daca cele doua puncte sunt suprapuse. Asta iti garanteaza punctul de inceput al gaurii, nu si directia ei.
Si revin la idee, orice fel de laser vei folosi pentru marcarea unui punct va crea o zona de lumina larga, difuza, in tesuturile moi... Daca-i vorba doar de os, si e bine curatat (lustruit, degresat si dat cu lac... http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/ic_06.gif ) ramâne doar un punct, asa cum ai presupus. Scula de gaurit are motor de care? Intreb, ca s-o iau pe ocolite. Adica de ce musai alimentata de la baterii când presupun ca sistemul va fi montat pe scula, deci tot nu-i independent? Adica laser fixat pe scula si baterii pe sub masa? Si de ce zici ca nu merge un pointer de la jucariile din comert? Ca la urma urmei, orice dioda laser o sa cumperi, folosesti aceeasi componenta. Poate montata in alt suport, dar tot dioda, tot lumina rosie, acelasi sistem optic. Lumina e oricum neplacuta pentru ochi. Nu zic sa folosesti un pointer asa cum este in comert, dar merge folosita dioda de la el, impreuna cu lentila (sistemul optic se poate schimba pentru a obtine 1-2mm diametru). Sau poate revii cu amanunte si vorbim la obiect?
Aceasta postare a fost editata de bitex: 10 January 2004 - 12:47 AM
Telefon: 0721 385365
#7
Postat 12 January 2004 - 02:29 AM
Scris la: 10 Jan 2004, 05:42
Am vazut prin magazinele de aici fel de fel de scule ( fierastrau circular, freza, nivele...) care folosesc ceva ce seamana cu pointerul de care vrei sa scapi. Dar fiind pentru scule mai acatarii poate este altceva.
Am desfacut un pointer. Este cam dificil sa utilizezi numai dioda. Este greu de explicat. Mai bine faceti o disectie si vedeti singuri.
Si daca imi permiteti sa deviez un pic de la subiect. Ceva idei de un laser sa taiem cu CNC-urile personale (speram ) placaj de 1 mm ? Am vazut ceva pe net dar avea cam multe zerouri.
--------------------
Nu forta, ia un ciocan mai mare...parerea mea. "
PS. Pâna rezolva Marinaru problema revin cu mesajul lui "Se poate si asa?". Tot ce-i deasupra acestui rând este al lui, dar n-am reusit sa citez text din alt subiect, asa ca am rezolvat problema, provizoriu, cu ghilimelele de rigoare. E mai putin vizibil, dar e OK. Scuze. Mâine se rezolva si va fi OK.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 12 January 2004 - 02:32 AM
Telefon: 0721 385365
#8
Postat 12 January 2004 - 09:01 AM
Aceasta postare a fost editata de Marinaru: 12 January 2004 - 09:23 AM
Cu rabdare si ciocan.
#9
Postat 09 June 2004 - 12:13 PM
Am vazut ca si in unitatile CD-Rom arata cam la fel. Vreau sa vad daca emite in vizibil.
Cred ca este de putere mai mare, ca este prins in ditamai radiatorul.
Si cam la ce tensiuni lucreaza astfel de lasere, ca nu mai am restul montajului sa-mi dau seama ?
#10
Postat 09 June 2004 - 05:45 PM
PS. Poate unii dintre noi se uita prea mult pe Discovery 8)!!!
#11
Postat 09 June 2004 - 07:02 PM
#12
Postat 09 June 2004 - 07:08 PM
Da' parol ca am vazut la expozitia "Reclama" de anul asta scule de prelucrare cu LASER si am in buzunar o placuta metalica (otel inoxidabil) gravata prin aceasta metoda.
Ca tot nu venim cu noutati: sursa LASER este fixata pe sasiul masinii, doar raza fiind "plimbata", cu ajutorul unor oglinzi. Presupun ca sunt oglinzi speciale, scumpe. La toate tipurile de masini transmisia se face prin curele. Se merge pe o singura raza deci nu sunt probleme cu gabaritul pe verticala. Masa elementelor mobile este mica (doar oglinzi). Prelucrarea se face exact ca tiparirea pe o imprimanta normala, rand cu rand, raza fiind "oprita" in zonele neprelucrate. Nu se merge pe contur, ca la plotter, desi presupun ca n-ar fi greu. Or fi stiind ei ceva, trebuie sa mai si respire cel care munceste... Eram tentat sa-i propun operatorului sa bage degetul dar era mult mai inalt ca mine si am renuntat la idee. Mare risc la alea, ca nu vezi nimic. Doar zona prelucrata da' ciuciu scula. Esti tentat sa bagi degetu'!!! N-a stiut nimeni sa-mi spuna ce motoare se folosesc. Materialul de prelucrat era pur si simplu asezat pe masa, fara nici o prindere/fixare. Mama ei de tehnica, sa nu prinzi tu piesa cu nimic, "prelucrarea" sa nu faca zgomot, sa nu te murdaresti pe maini, sa nu ai de adunat o galeata de span... Tare naspa, dar parca mi-ar conveni sa lucrez in conditiile astea stresante! Munca de domnisoara nu alta!
PS. Subiectul era mort de juma' de an, da-i bine ca revine. Se poate numi "Cadavrul viu"...
Am vazut in talcioc diode laser de la pointere, dar pretul era prea mare: 30.000 lei bucata. Adica daca-l cumperi montat, cu 5 capete, 3 baterii, cutie, carabina etc, dai pe el cat cer unii doar pe dioda. Si-au vazut-o dimineata, oare? In rest ce sa mai zic. Am vazut si cumparat un manunchi de fibra optica folosita la veiozele alea prapadite, ca niste papadii. Initial am crezit ca alea sunt fire de nylon, dar sunt chiar fibre optice. Presupun ca fara performante deosebite, dar la maruntisuri gen: LED-ul ici-lumina colo, merge treaba. Pe principiu asta sunt construite acele iconite cu punctisoare luminoase. Cred ca merge la machete ca poti monta sursa unde e loc si apare lumina unde nu-ti vine sa crezi ca se poate... Si am mai vazut in comert o alta jucarie misto: un montaj electronic care aprinde niste LED-uri folosind doar energia unui semnal de radiofrecventa. Nu este alimentat de la nici o sursa proprie. E vorba de kkturile care se pot monta pe telefoanele mobile si incep sa lumineza atunci cand telefonul suna. Cam 50.000 in pasaj la Universitate, dar banuiesc ca pe la jumate de pret in orice obor mai serios. E ceva interesant si spectaculos. Practic se refoloseste o parte din energia emisa aiurea in eter. E ceva extraplat, foarte mic. Presupun ca-i vorba de inalta frecventa sau oricum, ce se vinde e acordat pe frecventa GSM dar principiul e interesant. Cred ca se poate folosi si la altceva...
Aceasta postare a fost editata de bitex: 10 June 2004 - 07:08 AM
Telefon: 0721 385365
#13
Postat 10 June 2004 - 04:37 PM
Dioda de la imprimanta laser emite in IR de asemenea, si (cred) ca are putere mai mare.
#16
Postat 10 June 2004 - 07:05 PM
http://www.eio.com/r...am/laserdio.htm
La HPIII (imprimanta laser aia veche) dioda emite in infrarosu, pe probate. Am tiparit cu ea demontata aproape complet si ciuciu raza vizibila. Da' absolut deloc.
Telefon: 0721 385365
#17
Postat 10 June 2004 - 09:04 PM
D'aia la asfintzit lumina care se distinge este cea rosie, este singura lungime de unda care razbate din spectru luminos, restul fiind blocate de atmosfera... Lumina verde de la unele lasere, provine de la dopajul cu Erbium... da' asta-i altceva...
Stima!
#18
Postat 11 June 2004 - 07:40 PM
Concluzia este ca la imprimante si cederoame se folosesc laseri IR. Se vorbeste de blue laser la viitoarele discuri DVD (peste 40 giga capacitate). Pana o sa demontam diodele sa facem laser pointere albastre, mai trec cativa ani (buni)...
#19
Postat 11 June 2004 - 08:36 PM
Mesajul cu link-ul era pentru Degetica. El avea ceva probleme cu cele 3 picioruse. Si eu n-am precizat. Ata ete!
" Am un laser de la o imprimanta. Are 3 contacte, pentru ce este cel de-al 3-lea ?
Am vazut ca si in unitatile CD-Rom arata cam la fel. Vreau sa vad daca emite in vizibil.
Cred ca este de putere mai mare, ca este prins in ditamai radiatorul.
Si cam la ce tensiuni lucreaza astfel de lasere, ca nu mai am restul montajului sa-mi dau seama ? "
Nici nu mi-am pus poblema ca nu ai scotocit netul cand ai avut nevoie... Si eu o fac cu placere! Ziceam doar ca pentru unii sunt lucruri interesante.
Spor la treaba!
Telefon: 0721 385365
#20
Postat 11 June 2004 - 08:36 PM
Mesajul cu link-ul era pentru Degetica. El avea ceva probleme cu cele 3 picioruse. Si eu n-am precizat. Ata ete!
"Am un laser de la o imprimanta. Are 3 contacte, pentru ce este cel de-al 3-lea ?
Am vazut ca si in unitatile CD-Rom arata cam la fel. Vreau sa vad daca emite in vizibil.
Cred ca este de putere mai mare, ca este prins in ditamai radiatorul.
Si cam la ce tensiuni lucreaza astfel de lasere, ca nu mai am restul montajului sa-mi dau seama ? "
Nici nu mi-am pus poblema ca nu ai scotocit netul cand ai avut nevoie... Si eu o fac cu placere! Ziceam doar ca pentru unii sunt lucruri interesante.
Spor la treaba!
Aceasta postare a fost editata de bitex: 11 June 2004 - 08:37 PM
Telefon: 0721 385365
#21
Postat 12 June 2004 - 05:29 PM
#22
Postat 12 June 2004 - 06:40 PM
Nici nu mai are rost sa reluam discutia ca nu mai e de actualitate. Sa zicem ca sistemul e bun la ceva cu reglare sau pozitionare manuala. Aproape toata lumea a vazut cum se debiteaza bustenii, scandura in general.
Si am vazut ca daca n-ai repere bune cam tragi cu coada ochiului la directia panzei. Un LASER rezolva elegant problema pozitionarii materialului sau a sculei. La forme regulate urmaresti destul de usor conturul sau iei un alt reper, dar la ceva neregulat e mai greu.
Oricum, pentru distante de ordinul centimetri-metri un pointer e aproape suficient. Nu mai e cazul...
Telefon: 0721 385365
#23
Postat 22 June 2005 - 03:24 PM
degetzica, la 9 Jun 2004, 12:13, a spus:
Am vazut ca si in unitatile CD-Rom arata cam la fel. Vreau sa vad daca emite in vizibil.
Cred ca este de putere mai mare, ca este prins in ditamai radiatorul.
Si cam la ce tensiuni lucreaza astfel de lasere, ca nu mai am restul montajului sa-mi dau seama ?
Mai ai laserul acela de la imprimanta..ai reusit sa-l faci sa mearga? Cu cit il dai?
#24
Postat 22 June 2005 - 04:20 PM
M-am mai linistit dupa ce am citit de lasere IR. Daca nu ai grija risti sa-ti strici ochii.
Imi trebuia ceva mai bun decat alea ieftine, gen breloc, pentru o nivela cu laser.
Am vazut unitate laser pe la unul din magazinele din Maica Domnului, ceva in jur de 30.000.
Seamana cu cele din unitatile CD. Daca e tot IR nu prea ai ce face cu el.
Nu-ti e bun un laser pointer ieftin ?
#25
Postat 23 June 2005 - 01:17 AM
Disponibile intr-o gama larga de culori in spectru vizibil, care nu deranjeaza la ochi, ba chiar sunt atractive.
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 23 June 2005 - 01:22 AM
#26
Postat 23 June 2005 - 08:37 AM
#27
Postat 23 June 2005 - 03:03 PM
oricum laserele alea de la lanternele de jucarie nu sunt bune pentru nivela, daca e putin soare nu se mai vede absolut deloc (pe incercate) merge doar daca esti undeva la umbra si in momentul asfintitului sau noaptea. Eu am unul de la o pusca de jucarie de-a lui fimiu, cred ca are putere mai mare dar e vizibil la lumina zilei iar dimensiunile sunt cam 5mm diametru si 6 mm lungime (e un cilindru) din care ies 2 fire si se alimenteaza la 3V dintr-o baterie 2025 moneda de 25 de bani grei dar vechi.... Cred totusi ca mai bine dai 1 milion si iti iei o nivela de la Metro cu laser care are si ambaza cu bula (pe care nu stiu de unde ai pute-o lua si cat ar costa) si trepiedul.
Ca ideie totusi te-ai gandit cumva la un sistem ca raza sa penduleze cam la 2-5Hz pe orizontala astfel incat sa rezulte o linie de vre-o 5-10cm la distanta de 5-10m ?
Am vazut o nivela profesionala ce-i drept de interior (n-am vazut-o lucrand afara), care avea giroscop incorporat deci nu mai trebuia pusa la orizontala si care stia sa lucreze in 2-3 moduri: - linie continua pe conturul camerei - foarte utila cand pui un tavan fals, - linie cam de 0.3m la o distanta de 5-10m si linie sau chiar punct la distante mai mari. problema ca punctul e mai putin vizibil mai ales afara...
Din cate stiu exista niste mire mai destepte care depisteaza emisia laser si afiseaza cu un led pozitia unde este aceasta emisie, are un sir de leduri si senzori pe toata lungimea, si practic poti sta si in soare puternic ca tot il vezi...
#28
Postat 24 June 2005 - 09:56 PM
Am demolat si eu 3 cd-roame care imi ocupau spatiul pe un raft.
Eram curios sa vad motoarele fara perii, dar sunt cam mici.
Am recuperat alte cateva motorase care mi se par inutile acuma, dar nu se stie pe viitor.
Intrebare: ce se poate face cu unitatea optica?
Cum se poate aprinde dioda odata ce l-am scos din montajul dedicat pt asta?
De fapt 2 intrebari....
#29
Postat 29 June 2005 - 09:41 PM
al treilea picior de la lasere este piciorul de control al emisiei. adica un modul laser contine o dioda laser si o fotodioda avand un picior comun. Folosind fotodioda, imprimanta (cdrom-ul) stie ce putere REALA emite laserul (asta variaza fff mult cu temperatura)
pt sistemul ala de pozitionare se poate folosi chiar si un led focalizat corespunzator cu o lentilutza. nu iti recomand laser, pt ca lumina coerenta o sa-ti dea dureri de cap si de ochi...