laser de mici dimensiuni
#32
Postat 29 June 2005 - 10:23 PM
Misto o sa fac mai tarziu, cand o sa ne cunoastem. Acum nu-mi permit. Poate peste cativa ani!
Spor la treaba!
Ovidiu.
PS. Imi pare rau ca stam la distanta asa mare unul de altul si sunt sanse mici sa ne intalnim, ca mi-ar face placere.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 29 June 2005 - 10:24 PM
Telefon: 0721 385365
#34
Postat 06 November 2005 - 09:33 PM
Daca mai e de interes pentru cineva, as vrea sa fac niste precizari:
Diodele laser din unitatile CD emit in infrarosu ca si anumite imprimante laser (nu toate, ca si in cazul DVD-urilor lungimea de unda preferata acum este de 640 nm adica spectru vizibil). Dioda de la CD-ROM-uri emite in 780 nm lungime de unda adica la inceputul zonei de infrarosu din spectrul radiatiei electromagnetice.
Imi permit sa il contrazic pe habarnam (sper sa nu se supere). Faptul ca in anumite conditii radiatia generata de laserul din CD-ROM este vizibila nu se datoreaza proprietatilor lentilei sau a unor efecte de interfranja. Pur si simplu, ochiul uman , in mod uzual este capabil sa distinga radiatia pana in jurul valorii de 710-720 nm. Acest lucru depinde de fiecare persoana in parte. Emisia este maxima la 780 nm dar laserul emite pe o plaja care atinge si spectrul vizibil, din aceasta cauza anumite persoane pot identifica spotul. Un test simplu se poate face indreptand raza spre o coala alba si un spot se poate observa cu ochiul liber.
Motivul pentru care spotul laserului este extrem de luminos pe o camera video este legat de sensibilitatea acelei camera la lungimi de unda din IR. Practic orice camera web sau clasica folosind tehnologie CCD sau CMOS in matricea senzoriala este capabila sa achizitioneze imagini in IR. Un test simplu al sensibilitatii camerei in IR se poate face indreptand o telecomanda spre camera. Spotul va aparea puternic iluminat chiar daca ochiul uman nu o percepe (telecomenzile uzuale functioneaza la 940-980 nm lungime de unda). Culoarea aparenta pe camera este dependenta de lungimea de unda, la lungimi mai mari de unda spotul devine violaceu, verzui, galbui si apoi dispare in functie de sensibilitatea camerei.
Laserul este periculos pentru ochi dar numai in cazul in care radiatia este focalizata direct, un unghi mai mare de 30 de grade fata de planul lentilei si o distanta de 30 cm sunt suficiente pentru a va pastra vederea.
Legat de ce se poate face cu un bloc laser dintr-un CD-rom, ei bine multe.
Lasat asa cum e, el se poate alimenta si folosi ca un excelent detector de rugozitate a unui material. Semnalele de la bloc sunt in numar de 17 sau 19 si cuprind alimentarea diodei laser, a matricei de fotodiode cu care se citeste semnalul de la CD (6 segmente ABCDEF), alimentarea generala a diodelor si alimentarea motoarelor liniare (actuatorii) care fac focus si tracking spre suprafata CD-ului. Am scheme detaliate de montare daca cineva este interesat.
Dioda laser, daca este scoasa din bloc poate fi alimentata direct, de obicei curentul maxim printr-o dioda este de 48 mA, valoare care nu tebuie niciodata depasita. Experimental se poate testa valoarea dar eu recomand o valoare maxima a curentului de 40-42 mA. Fotodioda de control din cutiuta laserului poate sa nu fie conectata, oricum este nevoie de un montaj deshtept pentru a corela emisia laserului in functie de semnalul fotodiodei.
Pentru alimentarea diodei se foloseste un montaj care sa contina o rezistenta de sarcina si un condensator electrolitic pentru diminuarea salturilor de tensiune la bornele diodei. Tensiunea este mica si valoarea ei depinde practic de valoarea curentului la care lucrati. Eu am testat diode laser la tensiuni de 4-7 V cu o rezistenta de sarcina de 100 de ohmi la un curent de 38-42 mA.
Ar mai fi enorm de multe de spus dar cred ca am depasit cu mult spatiul :D . Oricum daca cineva e interesat de ce se poate face cu diodele laser si cu blocurile optice in general ma poate contacta fara probleme
MADIAN out
Aceasta postare a fost editata de MADIAN: 06 November 2005 - 10:08 PM
#35
Postat 07 November 2005 - 01:37 AM
Habarnam, la 29 Jun 2005, 21:41, a spus:
al treilea picior de la lasere este piciorul de control al emisiei. adica un modul laser contine o dioda laser si o fotodioda avand un picior comun. Folosind fotodioda, imprimanta (cdrom-ul) stie ce putere REALA emite laserul (asta variaza fff mult cu temperatura)
pt sistemul ala de pozitionare se poate folosi chiar si un led focalizat corespunzator cu o lentilutza. nu iti recomand laser, pt ca lumina coerenta o sa-ti dea dureri de cap si de ochi...
Salutari!
Cum poate interferenta in infrarosu sa genereze maxime in vizibil? de exemplu, daca nu am inteles gresit, interferenta inseamna adunarea constructiva si distructiva a radiatiei electromagnetice... interferenta nu modifica frecventa radiatiei si amplitudinea functie de pozitie...
De exemplu daca folosesc infrarosu in dispozitivul lui Young nu voi obtine niciodata maxime vizibile...
puzzled,
MIG-29
Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 07 November 2005 - 01:38 AM
#36
Postat 07 November 2005 - 06:20 AM
#37
Postat 07 November 2005 - 01:24 PM
Da, ai dreptate, caracterul emisiei in vizibil nu are nici o legatura cu interfranjele, intereferentele sau orice alta marime sau stare care incepe cu "inter" :D.
Dupa cum am precizat anterior, un dispozitiv care emite in infrarosu apropiat va avea o anumita intensitate a energiei in vizibil (vezi ecuatia lui Planck si curbele de variatie). Daca pe o dioda scrie 800 nm acest lucru inseamna maxima intensitate a energiei dar ea emite in jurul acestei valori la intensitati mai reduse, in anumite cazuri atingand si vizibilul (pentru diode la 700-780 nm de exemplu)
#38
Postat 07 November 2005 - 09:18 PM
Se poate si asa ?, la 7 Nov 2005, 06:20, a spus:
hmmm interesant... uite ca la asta nu ma gandisem.
e posibil ca radiatia din vizibil (portiunea redusa de radiatie din vizibil) sa se adune constructiv si sa dea "rezultatele" respective.
Totusi ma indoiesc ca un laser arunca asa de imprastiat. Daca este pe 500 nanometri... eu nu cred ca deviatia de la monocromaticitate sa fie mai mult de 5%... sau da?
M-am jucat la optica cu laser cu gaz (neon) si stiu ca era foarte bine centrati pe o singura lungime de unda. Pe de alta parte diodele laser merg pe un principiu diferit si deci e posibil sa aiba imprastiere mai mare... nu stiu detalii despre diodele astea, daca are cineva poate ne da si noua ceva informatii :o
MIG-29
#39
Postat 07 November 2005 - 10:14 PM
Lui MIG chiar nu ii place de mine...
Daca citesti ce am scris mai sus o sa gasesti explicatia la fenomenul de care amintesti. Principiul diodelor laser (GaAlAS) este diferit de cel al laserelor clasice (NeAr, RbSd, etc) dar chiar shi acelea au un maxim de emisie si emisii de intensitate mai redusa in jurul acestei valori. Doar ca la diodele laser acest fenomen este mai puternic. Imagineaza-ti un clopot al lui Gauss daca vrei cu varful emisiei la valoarea declarata si in jurul ei intensitati ale radiatiei in continua scadere.
De altfel caracterul monocromatic nu este o marime perfecta, cum nici coerenta unui laser nu este altceva decat povesti fara un sistem optic de ghidaj.
#40
Postat 08 November 2005 - 07:08 AM
Diodele laser daca-mi aduc bine aminte (dar nu stiu detalii) functioneaza pe principiul tranzitiei electronilor intre benzile de conductie si valenta... de acolo provine si imprastierea radiatiei (sau nu?).
Am priceput portiunea cu interferenta componentelor in vizibil... e interesanta problema!
MIG-29