Modelism - RHC Forum: Test - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Test

#1 Useril este offline   liviu123 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 377
  • Inregistrat: 15-October 06

Postat 21 April 2008 - 01:11 AM

Ma gandesc ca ar ati fi interesati de cele de mai jos (daca mai traiti ...).
Unul din membri grupului nostru de aici lucreaza ptr Aerojet si ei tocmai au facut un test static cu motorul turnului de salvare pentru Orion.
Merita vazut, asta ca apropo de standuri. Cum se vede, chiar la case mai mari se pot intampla tot felul de lucruri, nu merg toate ca pe roate. Oricum testul a fost un succes.
Va dau un link de pe YouTube cu video.

Va pun textul in original, care intelege bine, care nu, doar se uita la poza si film.

“I designed the test stand. The motor put out almost 50,000 lbs of thrust
with a side vector created by making one of the 4 nozzle throats smaller.
The test stand was designed for 100,000 lbs of axial thrust and overturning
moment capacity of 216,000 in-lbs ( that is 9000 lbs acting horizontal at 24
inches above the stand to turn over the test stand). It also has a roll
capacity of 60,000 in-lbf or 4500 ft-lbs).
The test stand was supposed to have one multi axis load cell that measured all the moments, roll, and axial thrust. But the vendor making the load cell ran into some techincal and structural issues and was unable to deliver the loadcell in time for the test. That is why there is a gap between the "thrust collector" and the deck. That is where the multi axis load cell was supposed to be. I had to
rig up an alternate configuration with 7 different load cells to be able to capture all that was going on (this is our normal set up for horizontal tests). The new Jetison Motor test stand was to depart from old school and test vertically using just one load cell that could measure all direcitons
of loads.

We are hoping to get the multi-axis load cell in time for the next test.

Anyway, It was exciting to watch the test. It was surprisingly loud even in
the bunker/control room where I was and all the clapping came from. Enjoy!

http://video.google.ca/videoplay?docid=-90...ndex=1&hl=en-CA

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-5-1208733115.jpg

0

#2 Useril este offline   Anonim2 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 124
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 21 April 2008 - 07:18 PM

Nice !

Din cate am inteles acesta e motorul care desprinde capsula de restul rachetei in caz ca ceva merge prost la decolare, si e plasat in varful rachetei.
Va fi instalat pe Orion in viitoarele misiuni pe Luna.
E primul test full scale pentru Orion.

Cum spune americanul : safety first !
0

#3 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 21 April 2008 - 07:21 PM

Anonim2, la 21 Apr 2008, 20:18, a spus:

Cum spune americanul : safety first !

Asta trebuie sa fie in limba rusa, ca ideea nu e americana!!
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#4 Useril este offline   liviu123 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 21 April 2008 - 09:00 PM

Citeaza

??
0

#5 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1079
  • Inregistrat: 16-May 02

Postat 21 April 2008 - 09:18 PM

безопасность сперва!

Functioneaza pentru un timp cam scurt pt gustul meu, dar diamantele din jet sunt belea :rolleyes:

Foarte faina treaba.
0

#6 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 22 April 2008 - 07:41 AM

liviu123, la 21 Apr 2008, 22:00, a spus:

Citeaza

??

Sistemul l-au folosit (nu doar l-au avut) rusii cu succes! Asta afirmam de fapt!
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#7 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1772
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 03 November 2008 - 04:55 PM

Salut Liviu!

Poti confirma daca viteza de iesire a gazelor din motoarele respective este de 6-7 Mach?

Mersi,

MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 03 November 2008 - 04:55 PM

0

#8 Useril este offline   liviu123 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 04 November 2008 - 10:00 PM

Vezi postareaMIG-29, la Nov 3 2008, 05:55 PM, a spus:

Salut Liviu!

Poti confirma daca viteza de iesire a gazelor din motoarele respective este de 6-7 Mach?

Mersi,

MIG-29

Nu pot confirma. Exista desigur o formula aproximativa care da viteza gazelor in functie de parametrii ai motorului, dar este cam departe de realitate. Eu cred ca totusi, dat fiind tipul motorului, este perfect posibil ca viteza maxima sa depaseasca la un moment dat 6000 m/sec, ceea ce ar insemna aproape de un record ptr motoare chimice. Motorasul acesta este mai puternic decat motoarele care au propulsat racheta Atlas cu John Glenn in 1961. 500 000 pounds forta ptr 2 secunde implica si altceva, foarte tare: aprinzatoarele (igniters) folosite, cate unul in fiecare ajutaj sunt ele insele extrem de puternice, cam cat un motor de racheta de amatori clasa M, pentru ca este vital ca incarcatura sa se aprinda la sigur si in cel mai scurt timp.
Pun aici cateva poze, una cu standul final ptr testari si doua cu aprinzatoarele.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: index_3.jpg
  • Imagine atasata: index.jpg
  • Imagine atasata: index_1.jpg

0

#9 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1772
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 04 November 2008 - 11:28 PM

Intrebasem deoarece eram curios cat de aproape este regula empirica cum ca nr de diamante este ~ cu nr de Mach al vitezei gazelor de evacuare (pe unul dintre jeturi se vede intr-adevar mai clar ca sunt spre 8-9 diamante... nu vad insa mai multe).
E posibil sa nu se vada toate diamantele in poze...
Daca poti intreba colegul tau cam ce viteza de evacuare au gazelor, ti-as ramane recunoscator.

Stiam ca MRCS-urile au viteze de evacuare de maxim 3200-3400 m/s... iar motorul ala e MRCS... sau nu?

MIG-29

Vezi postarealiviu123, la Nov 4 2008, 11:00 PM, a spus:

Nu pot confirma. Exista desigur o formula aproximativa care da viteza gazelor in functie de parametrii ai motorului, dar este cam departe de realitate. Eu cred ca totusi, dat fiind tipul motorului, este perfect posibil ca viteza maxima sa depaseasca la un moment dat 6000 m/sec, ceea ce ar insemna aproape de un record ptr motoare chimice. Motorasul acesta este mai puternic decat motoarele care au propulsat racheta Atlas cu John Glenn in 1961. 500 000 pounds forta ptr 2 secunde implica si altceva, foarte tare: aprinzatoarele (igniters) folosite, cate unul in fiecare ajutaj sunt ele insele extrem de puternice, cam cat un motor de racheta de amatori clasa M, pentru ca este vital ca incarcatura sa se aprinda la sigur si in cel mai scurt timp.
Pun aici cateva poze, una cu standul final ptr testari si doua cu aprinzatoarele.

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 04 November 2008 - 11:36 PM

0

#10 Useril este offline   liviu123 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 05 November 2008 - 04:59 AM

Vezi postareaMIG-29, la Nov 5 2008, 12:28 AM, a spus:

Intrebasem deoarece eram curios cat de aproape este regula empirica cum ca nr de diamante este ~ cu nr de Mach al vitezei gazelor de evacuare (pe unul dintre jeturi se vede intr-adevar mai clar ca sunt spre 8-9 diamante... nu vad insa mai multe).
E posibil sa nu se vada toate diamantele in poze...
Daca poti intreba colegul tau cam ce viteza de evacuare au gazelor, ti-as ramane recunoscator.

Stiam ca MRCS-urile au viteze de evacuare de maxim 3200-3400 m/s... iar motorul ala e MRCS... sau nu?

MIG-29

1. Regula aceea nu e intodeauna chiar asa. Fenomenul acela apare atunci cand presiunea gazelor din jet este diferita de cea ambianta, mai mare sau mai mica si in acest caz undele soc se reflecta succesiv de marginea exterioara a jetului pana cand isi pierd din forta. Cu cat este mai mare viteza cu atat mai pronuntat este efectul DAR depinde de difereta de presiune de care aminteam si de compozitia si temperatura gazului. Pun o poza cu un Blackbird la decolare, nu putem estima viteza jetului in N x MACH.
2. Colegul s-a ocupat de stand. Nu a avut de a face cu constructia sau proiectarea motorului.
3. Este intr-adevar un motor cu combustibil solid, care are la partea suprioara un manifold (distribuitor) de gaze astfel incat jetul este deviat cu 153 grade ca sa nu atinga pe cat posibil peretii cabinei (de fapt invelsul de protectie al acesteia)

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: sr71_18.jpg
  • Imagine atasata: overexpansion.jpg

0

#11 Useril este offline   IMG 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 33
  • Inregistrat: 20-December 07

Postat 07 November 2008 - 07:37 PM

la ce va referiti prin cristale? :http://www.rhcforum.ro/public/style_emoticons/default/ic_06.gif :lol:
0

#12 Useril este offline   liviu123 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 18 September 2009 - 05:08 AM

Salut
Desteptarea

Ca sa va "clatiti" ochii, asa cum mai fac si eu din cand :) pun mai jos o adresa de internet unde puteti vedea un filmulet foarte interesant care are ca subiect tot sistemul de salvare al cabinei, dar diferit de cel prezentat mai sus.

http://www.space.com/common/media/video/pl...708_mlas-launch

Parca e la concursurile de rachetomodele machete proba de evolutie, doar ca este un experiment NASA care a functionat perfect.
Tot acolo, dupa sfarsitul filmului cautati in meniul aparut filmul cu esecul ("crash") lansarii machetei capsulei Orion, atunci cand toate cele 17 parasute s-au rupt sau incurcat. Parca am mai pus filmul acela mai demult.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Capsule_abort.jpg

0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu