vasia, la 17 Nov 2007, 10:10, a spus:
1 elice aeriana sau imersa?
2 motor electric pentru backup?
3 sistemul de basculare ascuns? (daca este ineficienta sa fie folosita in alte scopuri :mellow:)
4 monococa catamaran sau trimaran?
5 lemn, plastic, fibra de sticla sau fibra de carbon?
6 daca vorbim de motor de backup il folosim si ca demaror?
7 gandim un sistem separat pentru lansarea plumbului?
8 ne gandim si la lansarea unei balize pentru plantarea in acelasi loc precum si la recuperarea acesteia?
9 este cazul sa ne gandim la un sonar?
10 sau la o camera de luat vederi?
Voi continua, deci, punctual, dupa cum imi dicteaza bunul simt:
1. elice aeriana. Cea submersa este ceea ce ma deranjeaza de fapt, la motorizarea electrica. Face valuri, agita apa, agata ierburi si...firele. Daca putem orienta dupa dorinta ansamblul motor-elice, am scapat si de carma, si de revers. Cu "totul sus", putem evita si scurgerile de ulei, combustibil, etc in apa.
2. Fara motor de backup. Pieredem, prin masa suplimentara, tot ce-am castigat cu motorul termic.
3. La catamaran/trimaran, oricum, cuvele sunt mascate de corpuri. Asta in cazul in care optam pt golire la o trapa ce se deschide sub cuve.
4. Exclus monococa. Cu elice aeriana, CG (si ...CP!) sunt mult prea sus pentru a nu fi pericol de rasturnare, mai ales cand ai rotit ansamblul la 90 grade, de ex.
5. Fibra de sticla, ideal. Pentru prototip as opta pentru komatex, se prelucreaza usor de tot. Sau am o coca de fibra de cca 800 x 270 x 180 ( cifre...din memorie, nu garantez!) , ceva intre monococa si catamaran ce pot s-o pun la bataie pentru probe.
6. Demaror? Numai daca ramane pe mal.
7. Nerelevant. Un electromagnet in plus pentru eliberarea monturii nu va schimba datele problemei.
8. Idem. Ar fi interesant, totusi, de conceput un sistem pentru recuperarea balizei la sfarsitul partidei.
9. Sistemul de sonar l-am rezolvat deja.
Cam asta ar fi, pentru inceput. Ramane sa vedem unde gasim, totusi, un motor termic cat de cat fiabil si cu o toba de esapament cat de cat ...eficace.
Si mai ramane si problema ( spinoasa rau!) a unui ambreiaj eficace si usor. Barca trebuie s-o poti opri in mijlocul baltii, fara sa opresti motorul!!! Ambreiajul centrifugal implica probleme serioase de mecanica. Am un atelier mecanic binisor pus la punct, cu strung, freza, etc, dar as opta pentru ambreiaj electromagnetic de-a gata. Cred ca am unul, am sa verific cum se comporta la turatii mari.