Buna Katana!
Doar nu crezi ca cineva de pe aici isi inchipuie ca masinile germane ieftine sunt facute in Germania! Am scris mai devreme ceva legat chiar de OPTIMUM si PROMA. Ambele cumpara batiul de la aceiasi producatori. Si multe alte firme cumpara tot de acolo. Ce e cu adevarat german e inaccesibil ca pret.
Eu am luat freza din simplul motiv ca m-am saturat sa dau pe cateva piese simple, cat costa freza. Prefer sa le fac eu cand am nevoie. Nu aveam pe nimeni la dispozitie pentru cate un prototip de cateva ori pe an si nici sa angajez frezor nu era rentabil. Daca stau sa fac calcule mai serioase imi dau seama ca am platit de multe ori pretul acelei freze comandand piese pe ici pe colo... Sa zicem ca exagerez putin, dar nu-s pe departe de adevar. Am luat freza asta ca e singura din gama ei la care capul de frezare se intoarce la 90 grade. La restul cursa e pana la 45 grade.
Alte freze ieftine in Romania nu mai exista. Doar astea de la Proma si Optimum. Poate mai exista si ceva de pe la Cugir, dar ce-i nou e scump sau mare. Ceva de tinut in casa nu prea exista. Am exclus jucariile de la Proxxon cu ghidaje din aluminiu.
Legat de productie, am incercat si eu sa fac acelasi lucru. Am apelat la cei mari de la noi, si tot in China am ajuns. N-am mai gasit pe nimeni la noi care sa faca serie mica dar de buna calitate. Culmea este ca de la chinezi am primit piese extrem de bune calitativ. Am vrut sa extrudez niste profile la Alprom. Cand se putea conditiile erau tare neplacute, apoi mai tarziu nu s-a mai putut deloc. Am ajuns sa le extrudez prin Germania mult mai avantajos decat la Alprom.
Am vrut sa anodizez niste materiale si cred ca le facea mai bine orice modelist. Nu mai pun ca pretul a fost cam de 2 ori cat trebuia sa coste produsul finit montat, cu tot cu electronica pe el.
100 de conectori adusi din China cu tot cu transport sunt mai ieftini ca 5 conectori cumparati de aici. Si e vorba de aceiasi conectori! Aproape la fel si la rulmenti. La rulmenti am ceva indoieli privind calitatea, dar nu la toate tipurile de rulmenti.
Imi este sila ca pana si suruburile trebuie sa le cumpar din afara.
N-as merge pana la a afirma ca la noi nu se mai face nimic, dar ai nostri nu stiu sa vanda ce produc. Producatorii nu prea apar pe nicaieri, nu-si fac reclama, sunt ca si inexistenti pe piata. Care mai face ceva e cumparat automat de altii si produce pentru ei.
Incerc sa cred ca Mos Craciun inca exista.
Am decis ca urmatoarea freza s-o fac singur. Un CNC mic, scump, dar adevarat. E pe teava.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 23 December 2007 - 10:00 PM