Concret n-am sa arat, poze cu freza facuta n-am, mereu sunt nepieptanat :lol: Poza se vede bine in linkul urmator (a mai fost pe aici):
http://www.top-maschinen.de/werkzeugmaschi...vario/index.htm
E o freza ca oricare, dar buna si la un pret atractiv. E comercializata de Rocast, la pretul din catalogul de pe pagina romaneasca. In preajma expozitiilor gen TIB apar reduceri de preturi de aproximativ 10%.
Varianta clasica se poate modifica in varianta CNC cu vreo 1700 euro in plus. In pret intra suruburile cu bile, motoarele, transmisia... E un pret bun pentru ce se obtine. Varianta cu "L" in coada e aproape identica cu cea fara "L", singura deosebire fiind 200 mm in plus la o cursa a mesei.
Are o singura problema: variatorul electronic.
In momentul in care din motive de regim de aschiere folosit scade turatia sculei (avans mare, turatie mare si sa zicem ca in final scula ajunge sa se incarce cu material), electronica tinde sa compenseze si mareste turatia. Adica exact motivul care de regula a creat problema initiala. E un fenomen care amplifica problema. Daca nu se lucreaza cu atentie SIGUR are ca efect distrugerea sculei si/sau a piesei prelucrate. Cred ca asta e singurul defect al acestei freze. Pentru cine lucreaza cu atentie nu sunt probleme.
Ca sa revin la ceva mai concret, o sa pun o poza cu freza pe care lucrez (de care vorbim acum) si eventual o sa pun cateva poze cu ce fac in perioada asta, legat de subiect.
PS. Faptul ca electronica face ce face e OK. Rau e ca nu se opreste la turatia initiala ci o creste pana la maxim daca are ocazia. Daca e sa dau exemplu concret, frezez ceva cu 800 rpm, se incarca scula cu material, scade turatia spre 700 si electronca o creste automat atat timp cat sarcina ramane aceeasi, depaseste 800, scula se incarca si mai mult ca n-are motiv sa faca altceva si turatia creste continuu. De fapt nu-i rau ca face asta ci ca o face foarte repede, nu-ti lasa mult timp sa reactionezi (sa iei masurile corecte pentru a rezolva problema).
Aceasta postare a fost editata de bitex: 17 December 2007 - 11:45 PM