Modelism - RHC Forum: Nu ai ``raza de actiune`` ? - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3

Nu ai ``raza de actiune`` ? Fa-ti!

#31 Useril este offline   cucubauu 

• Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 63
  • Inregistrat: 10-October 07

Postat 01 November 2007 - 09:39 AM

SILVIU66, la 31 Oct 2007, 20:50, a spus:

HESS, la 31 Oct 2007, 17:43, a spus:

O precizare pentru cucubau:  Tx-urile functioneaza corect intre 9.6 si 11,2V, unele chiar si la 12V, la baterii deci!

Citeaza

.......e la minte cocosului ca odata cu scaderea tensiunii acumulatorului scade si puterea de emisie ........

indraznesc sa va contrazic pe amandoi.
statia mea functioneaza cu 6(sase) acumulatori tip R6.
deci in mod cert functioneaza corect sub 9,6 V.
de fapt full incarcata pleaca la 8,6 v si functioneaza corect cu putere constanta de emisie pana la 6,8 v cand suna alarma.
la 6,8 v te avertizeaza 3 minute parca,dupa care puterea de emisie scade la 0(zero) intrucat statia se opreste total.
dar in acest interval de tensiuni statia nu (cred ca) isi modifica puterea de emisie.

sa nu intraznesti http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif))))))))))) ....ca nu ai dreptate

ps. la fel e si telefonul mobil ..... si la el variaza puterea de emisie in funtie de tensiune de baterie

Aceasta postare a fost editata de cucubauu: 01 November 2007 - 09:42 AM

cucu?
0

#32 Useril este offline   cucubauu 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 01 November 2007 - 12:07 PM

asta spune tot :lol: http://www.youtube.c...h?v=X_GtEeN0bTo
cucu?
0

#33 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 01 November 2007 - 01:34 PM

cucubauu, la 1 Nov 2007, 10:39, a spus:

SILVIU66, la 31 Oct 2007, 20:50, a spus:

HESS, la 31 Oct 2007, 17:43, a spus:

O precizare pentru cucubau:  Tx-urile functioneaza corect intre 9.6 si 11,2V, unele chiar si la 12V, la baterii deci!

Citeaza

.......e la minte cocosului ca odata cu scaderea tensiunii acumulatorului scade si puterea de emisie ........

indraznesc sa va contrazic pe amandoi.
statia mea functioneaza cu 6(sase) acumulatori tip R6.
deci in mod cert functioneaza corect sub 9,6 V.
de fapt full incarcata pleaca la 8,6 v si functioneaza corect cu putere constanta de emisie pana la 6,8 v cand suna alarma.
la 6,8 v te avertizeaza 3 minute parca,dupa care puterea de emisie scade la 0(zero) intrucat statia se opreste total.
dar in acest interval de tensiuni statia nu (cred ca) isi modifica puterea de emisie.

sa nu intraznesti :)))))))))))) ....ca nu ai dreptate

ps. la fel e si telefonul mobil ..... si la el variaza puterea de emisie in funtie de tensiune de baterie

Cred ca Silvia are dreptate in sensul ca atata vreme cat indicatorul emitatorului indica o tensiune acceptabila avem full range. Asta inseamna ca atunci cand bateria este complet incarcata avem un excedent de putere in antena care scade pana la o valoare ce ne permite full range atunci cand bipaie.
De fapt acesta este singurul lucru ce conteaza. Sa fim siguri atat timp cat emitatorul functioneaza. Bineinteles vorbim de statii destepte.

Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 01 November 2007 - 01:37 PM

0

#34 Useril este offline   HESS 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 955
  • Inregistrat: 08-October 07

Postat 01 November 2007 - 01:38 PM

Iar te arunci aiurea!
Este ultimul raspuns pe care ti-l dau pe aceasta tema!

1. de ce subalimentezi Tx_ul ??? Care este U specificat pt el si cat ii dai tu???????
2. Arata cum '' culegi'' tu semnal RF!!!
3. Ce este ''de vazut ''in filmulet in afara de o diferenta mult mai mare de tensiune, de care vorbeai tu....
GAZ PE APA- sentiment de nedescris!
0

#35 Useril este offline   HESS 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 November 2007 - 01:46 PM

Sal Cirip, poate m-am ''incins'' un pic la discutii, poate ai dreptate. Daca e asa, daca am fost putin ''agresiv'', imi cer scuze public, si incerc sa ma mai domolesc.....Tehnica de de vina, nu noi! :)

ma gandesc ce ar iesi la o masa rotunda intre modelisti! :)
0

#36 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Admin
  • Postari: 6867
  • Inregistrat: 03-February 04
  • Interests:Flying

Postat 01 November 2007 - 02:40 PM

cucubauu, la 1 Nov 2007, 10:39, a spus:

la mobil variaza puterea de emisie in functie de cat de departe se afla de cea mai apropiata celula....daca imi aduc bine aminte.

ce am spus mai sus ca (cred) ca nu variaza puterea de emisie in plaja de tensiuni recomandate de fabricant,de fapt trebuia sa zic ca nu variaza semnificativ puterea de emisie.
ca cei care le produc sufla si in iaurt ( ca asa e in vest) si ar fi trebuit sa gasesc in cartea statiei urmatoarele:

daca bateria are intre 9 si 8 volti zburam model termic de 5 kile cu 150 km/ora
daca bateria are intre 8 si 7 volti zburam polistiren usor de viteza mai mica
daca bateria are intre 8 si 7,5 v zburam shockflyer indoor intrucat mai mult de suta de metri nu mai emite statia.
bineinteles ca discutam cazul in care folosesc acelasi receptor sa nu discutam despre sensibilitate.

deci raman la concluzia ca in plaja de tensiuni recomandata de fabricant pot zbura linistit .(ca nu o fac e alta problema vedeti p.s.) .in momentul in care tensiunea scade sub acest nivel si fabricantul nu mai este sigur "Cat mai emite" statia ,pur si simplu un circuit de comanda opreste emitatorul.asta tot de la suflat in iaurt se trage.

ciripule ne luminezi?

p.s. sa nu credeti ca zbor cu statia cand scad sub jumatate din pragul acceptat de producator.de obicei o incarc,dar fiind nimh odata la 3 luni ii fac o decsrcare full (pana se opreste ea) sa nu mi se leneveasca acumulatorii.ma interesa teoretic/principial daca am full range pana la pragul minim.
flying is my life...
0

#37 Useril este offline   HESS 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 November 2007 - 02:50 PM

''.....ca nu variaza puterea de emisie in plaja de tensiuni recomandate de fabricant,de fapt trebuia sa zic ca nu variaza semnificativ puterea de emisie.'''

Total de acord! Asta ii explicam lui cucubau, dar ne-am adancit prea mult in tehnica...
:)

[U]
0

#38 Useril este offline   cucubauu 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 01 November 2007 - 04:30 PM

deci, concluzia este ca puterea variaza in plaja de tensiune functionare a radioemitatorului, undeva la 30% ....asta ar trebui sa va dea de gandit!!!!! asta inseamna ca daca ai bateria incarcata poti sa ai 1km, daca nu o ai atunci poti sa ai 700m :) ......masuratoarea am facut-o cu sonda direct pe antena statiei si se vede clar ca puterea de emisie variaza odata cu alimentarea! (in filmulet se vede exact cu creste amplitudinea oscilatiilor odata cu tensiunea)

la telefoanele mobile din orange emisia variaza in functie de distanta intradevar, la cnnx nu....sta pe maxim! dar si in acest caz tensiunea dicteza tx-ul pt ca tx-ul e alimentat direct din baterie fara altceva

Aceasta postare a fost editata de cucubauu: 01 November 2007 - 04:51 PM

cucu?
0

#39 Useril este offline   cucubauu 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 01 November 2007 - 04:39 PM

HESS, la 1 Nov 2007, 14:50, a spus:

''.....ca nu variaza puterea de emisie in plaja de tensiuni recomandate de fabricant,de fapt trebuia sa zic ca nu variaza semnificativ puterea de emisie.'''

Total de acord! Asta ii explicam lui cucubau, dar ne-am adancit prea mult in tehnica...
:)

[U]

intre 'nu variaza' si 'nu variza semnificativ' e o mica mare diferenta :) ....vreo 20-30% :)))))))))) .....asta e mai mult decat semnificativ!

nu vreau sa ma cert cu nimeni, am vrut doar sa corectez o mica greseala :)
cucu?
0

#40 Useril este offline   HESS 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 November 2007 - 05:00 PM

..................... :)
0

#41 Useril este offline   cristsc 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 337
  • Inregistrat: 05-January 07
  • Interests:auto aero navo robotica

Postat 01 November 2007 - 05:29 PM

scuze de intruziune dar lucrind in domeniul telefoanelor mobile va pot spune ca puterea variaza in functie de tensiunea acumulatorului, numai daca e defect telefonul. in rest se compenseaza automat, software. (indiferent de reteaua in care e) la tx-urile rc, variaza putin ca factor de umplere(calitatea semnalului) cind e acu descarcat spre minimul admis, dar numai la cele care nu au control digital al partii rf finale. concluzia finala e ca marind tensiune de alimentare nu obtii nimic notabil, inafara poate de fum. singura solutie fiabila e schimbare finalilor, cu unii mai puternici, binenteles cu ajustarile necesare.
succes.
Intotdeauna e loc de mai bine ! Succes !!!
0

#42 Useril este offline   cucubauu 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 01 November 2007 - 06:52 PM

cristsc, la 1 Nov 2007, 17:29, a spus:

scuze de intruziune dar lucrind in domeniul telefoanelor mobile va pot spune ca puterea variaza in functie de tensiunea acumulatorului, numai daca e defect telefonul. in rest se compenseaza automat, software. (indiferent de reteaua in care e) la tx-urile rc, variaza putin ca factor de umplere(calitatea semnalului) cind e acu descarcat spre minimul admis, dar numai la cele care nu au control digital al partii rf finale. concluzia finala e ca marind tensiune de alimentare nu obtii nimic notabil, inafara poate de fum. singura solutie fiabila e schimbare finalilor, cu unii mai puternici, binenteles cu ajustarile necesare.
succes.

:) ...ia un pf 8109 sau 8103 si un hagar sau helga si explica-mi tehnic unde se face asta??!!? :)))))))))))

....raspunsul tau trebuia sa fie altul ....... variatia tensiuni influenteaza in foarte mica parte puterea de emisie a finalului unui telefon mobil dar din cu totul alte considerente!
cucu?
0

#43 Useril este offline   HESS 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 November 2007 - 06:59 PM

....... :)
E randul tau, cristsc, ca eu nu-i mai raspund pe tema asta... :)
Hai fi tu maiconvingator ca mine, arunca diploma pe masa, ca altfel nu o scoatem la capat cu prietenu` :) :) :)
0

#44 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 01 November 2007 - 07:01 PM

cucubauu, la 1 Nov 2007, 17:30, a spus:

deci, concluzia este ca puterea variaza in plaja de tensiune functionare a radioemitatorului, undeva la 30%  ....asta ar trebui sa va dea de gandit!!!!!  asta inseamna ca daca ai bateria incarcata poti sa ai 1km, daca nu o ai atunci poti sa ai 700m

Cu un mic amendament. Ai full range cu bateria descarcata. Cu ea incarcata ai un surplus de putere. Adica ce ti-a spus si Silviu.

Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 01 November 2007 - 07:03 PM

0

#45 Useril este offline   HESS 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 November 2007 - 07:07 PM

STOP! Nu are sens sa ne mai contrazicem...
Cred ca e bine sa retinem doar:

1.Cine are statie adevarata sa nu ii dea peste admis ca nu face nimic util !

2.Cine are o ``jucarie`` sa experimenteze cresterea curentului prin final si/sau final mai ``fortos``, dar nu pe aero.

3.Modelistii STIE si electronica, ce dracu` :)

Totul depinde de ``scor`` si de buzunar, fratilor!!!
0

#46 Useril este offline   cucubauu 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 01 November 2007 - 07:08 PM

Se poate si asa ?, la 1 Nov 2007, 19:01, a spus:

cucubauu, la 1 Nov 2007, 17:30, a spus:

deci, concluzia este ca puterea variaza in plaja de tensiune functionare a radioemitatorului, undeva la 30%  ....asta ar trebui sa va dea de gandit!!!!!  asta inseamna ca daca ai bateria incarcata poti sa ai 1km, daca nu o ai atunci poti sa ai 700m

Cu un mic amendament. Ai full range cu bateria descarcata. Cu ea incarcata ai un surplus de putere. Adica ce ti-a spus si Silviu.

asta e ideea!!!!!!!!!!!! ...... dar full range poate inseamna diferit de la o propagare la alta, de la un model la altul etc ........... dar daca stiu ca daca am acumulatorii incarcati maxim scoate tot ce e mai bun din statia mea ieftina ....atunci o sa-i tin incarcati la maxim tot timpul :))))) bineinteles ca asta e ideea!!!

.....dar discutia a plecat de la variatia tx-ului in functie de tensiune ... concluzia este ca influenteaza!

ps .... am citit undeva pe acest forum ca persoana respectiva in caz de bruiaj mai conecteaza un element de acumulator :))) ...destept baiat....stie el de ce :))) cine are tx power detine controlul :)))

Aceasta postare a fost editata de cucubauu: 01 November 2007 - 07:12 PM

cucu?
0

#47 Useril este offline   cucubauu 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 01 November 2007 - 07:34 PM

esti radioamator???

...daca pot sa te ajut cu ceva te rog sa ma anunti :)
cucu?
0

#48 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Admin
  • Postari: 6867
  • Inregistrat: 03-February 04
  • Interests:Flying

Postat 01 November 2007 - 07:37 PM

cucubauu, la 1 Nov 2007, 20:08, a spus:

...... dar full range poate inseamna diferit de la o propagare la alta, de la un model la altul etc ...........

gresit!!

nu ma convingi 1000 de ani ca poate diferi propagarea in limita a cateva sute de metri.indiferent de zi/noapte,ceata sau ce doresti tu.

nici modelul nu vad ce legatura ar putea avea.poate receptorul de pe model.....

un fost radioamator.
flying is my life...
0

#49 Useril este offline   HESS 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 November 2007 - 07:51 PM

Am inceput la 9 ani (acum am 33), cu aero, auto, racheto, navo, carturi si electro.
dupa 2 zile am renuntat la cart, ca mai mult le impingeam, am ramas cu modelismul si electronica, ca nu merge una fara alta....
Transceivere nu mai fac, dar am facut fix pe 3.5 si 27, si unul mobil tot pe 27 de 3/5W. Nu ma mai ocup de radio, tot ce fac electro acum , este doar pt modelism si incarcatoare, surse etc. (Am umplut casa de incarcatoare si surse, cu modelismul asta!)
Era sa uit, si de rachete m-am lasat ca.... Am mai facut ceva rak cu Vincent. Tot cu el si cu radio....
Azi mai am un aero Bandit , doua navo si 3 statii..... Faci, modifici vinzi, faci altceva...stii tu!
Ti-am spus toate astea asa, ca sa ne cunoastem mai bine, ca nu folosesc Mess-ul din unele motive .
0

#50 Useril este offline   cucubauu 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 01 November 2007 - 07:53 PM

SILVIU66, la 1 Nov 2007, 19:37, a spus:

...... dar full range poate inseamna diferit de la o propagare la alta, de la un model la altul etc ...........

gresit!!

nu ma convingi 1000 de ani ca poate diferi propagarea in limita a cateva sute de metri.indiferent de zi/noapte,ceata sau ce doresti tu.

un fost radioamator.

pai daca vorbim de propagare putem vorbi si de km, zeci de km......depinde de distanta dintre cele 2 puncte, dar nu cred ca e cazul daca discutam de radiocomenzi de modelism :)
...iar la 'model' m-am referit ca si marca de fabricatie

ps cred ca propagarea intr-o distanta de 2km poate sa difere 100-300m in functie de conditii
...
cucu?
0

#51 Useril este offline   HESS 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 November 2007 - 07:55 PM

SILVIU66, la 1 Nov 2007, 19:37, a spus:

gresit!!

un fost radioamator.

corect: in ``vizibilitate directa`` nici frecventa, nici conditiile atmosferice enumerate nu au influenta!
0

#52 Useril este offline   cucubauu 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 01 November 2007 - 07:59 PM

HESS, la 1 Nov 2007, 19:51, a spus:

Am inceput la 9 ani (acum am 33), cu aero, auto, racheto, navo, carturi si electro.
dupa 2 zile am renuntat la cart, ca mai mult le impingeam, am ramas cu modelismul si electronica, ca nu merge una fara alta....
Transceivere nu mai fac, dar am facut fix pe 3.5 si 27, si unul mobil tot pe 27 de 3/5W. Nu ma mai ocup de radio, tot ce fac electro acum , este doar pt modelism si incarcatoare, surse etc. (Am umplut casa de incarcatoare si surse, cu modelismul asta!)
Era sa uit, si de rachete m-am lasat ca.... Am mai facut ceva rak cu Vincent. Tot cu el si cu radio....
Azi mai am un aero Bandit , doua navo si 3 statii..... Faci, modifici vinzi, faci altceva...stii tu!
Ti-am spus toate astea asa, ca sa ne cunoastem mai bine, ca nu folosesc Mess-ul din unele motive .

aproape ca te invidiez ca ai timp pt atatea chestii faine ......... mai naspa e ca trebuie sa ne si castigam existenta sau sa intretinem familia ....deh....banii astia...
..ideea e sa imbini utilul cu placutul si atunci o scoti cumva la capat

ps. eu nu am avut nici o tangenta cu modelismul pana acum vreo 3 saptamani cand pur si simplu mi s-a pus pata urat de tot de aeromodelism! nu pot sa-mi explic fenomenul.....m-am uitat la filmul 'pasarea phonix' de pe hbo si dupa aia m-am apucat de cautat pe net de nebun dupa info-uri :)))))))

ps. ca veni vorba de propagare.............1,5ani mi-am batut capul zilnic cu conexiuni peste conexiuni in 2,4ghz .....urata frecventa chiar daca unii sustin contrariul :))

Aceasta postare a fost editata de cucubauu: 01 November 2007 - 08:01 PM

cucu?
0

#53 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 732
  • Inregistrat: 07-January 05

Postat 01 November 2007 - 08:21 PM

Domnilor (si doamnelor, dar ma indoiesc ca sunt prea multe pe forumul acesta),

A face comparatie intre un celular si o amarata de telecomanda este erezie curata. :)

Celularul trebuie sa lucreze intr-un mediu bine controlat. Accesul multiplu la celula trebuie sa-i permita sa vorbeasca si celui care e la 20m de antena statiei de baza, dar si celui care se afla la 1Km. Pentru asta, exista bucle de control care ajusteaza puterea debitata de final in concordanta cu cerintele de trafic, indiferent de conditiile de mediu: tens de alimentare, temperatura, dispersia parametrilor finalului, etc. Statia de baza "ii spune" celularului de aproape "Da-te, ba, mai incet, ca nu-l aud pe ala de la 1Km!", iar celui de la 1Km: "Zi mai tare ca nu aud!". De aia se si descarca mai repede celularele care sunt departe de statia de baza.

Un Tx RC care nu are nici macar un reflectometru pe iesire, care sa-i masoare puterea, nu are nici un fel de bucla de control pe final. Cel putin cele pe care le-am vazut nu aveau. Find un sitem mult mai simplu, se determina cazul cel mai defavorabil si cu asta s-a incheiat treaba.

A compara celularul cu telecomanda RC e ca si cum ai compara doua walkmanuri, unul cu AVLS (Automatic Volume Level System) si unul fara, si ai spune ca ala fara AVLS se aude mai tare... Pai normal ca se aude mai tare, daca nu are bucla de AVLS. Daca operatorului nu-i merge reteaua, se pierd sume babane. Daca se farama un model... Cui ii pasa? Oricum, toate ajung tot acolo... cu exceptia lui Azorica al meu :)

In consecinta, ca sa putem vedea ce impact are tensiunea de alimentare asupra puterii de iesire a finalului, trebuie sa mentinem toti ceilalti parametri constanti. Cand ai un amplificator audio si vrei sa vezi ce se intampla daca ii micsorezi tensiunea de alimentare, nu te apuci simultan sa dai de toate butoanele, ca nu mai stii de la ce a fost.

Revenind la discutia noastra si luand in considerare si cele scrise de Silviu66, eu sustin ca cel mai aproape de realitate in privinta explicatiilor este Se Poate Si Asa.

Parerea mea este ca Txurile RC sunt proiectate sa acopere cazul cel mai defavorabil, adica sa asigure full range cand bateria este la limita de jos. Cand bateria este incarcata, distanta este mai mare, dar atata timp cat cazul cel mai defavorabil este acoperit, producatorul nu poate fi chemat in instanta ca sa plateasca oale sparte.

Aici cred ca se impune un mic comentariu. Ce e aia "full range"? Putini producatori dau valori numerice pentru ca asa ceva nu este riguros posibil. Ca sa poti face o estimare, fie ea si statistica, a distantei, calculele sunt mult mai complexe si de obicei se discuta de "disponibilitatea legaturii" data in procente de timp. Un calcul de propagare iti poate garanta de exemplu ca in 99% din timp, rata erorilor nu va fi mai mare de 1E-9. Ca sa faci un astfel de calcul ai nevoie de rata erorilor la pragul de sensibilitate al receptorului, caracteristicile antenelor, tipul de fading si asa mai departe. Deci calculul este oricum orientativ, cu atat mai mult la zburatoarele noastre.

Totusi, o estimare, ca sa vedem cam pe unde ne aflam, se poate face. Am atasat poza unui spreadsheet excel in care am facut doua estimari de distanta pentru 2 puteri ipotetice ale TXului. Repet, este o estimare si sunt multe elemente scoase din calcul. Ceea ce vrea sa demonstreze poza este ca un TX care scoate 200mW livreaza mult mai mult decat ar fi necesar ca sa zbori cu un model la limita de vizibilitate. Daca distanta scade (ca urmare a scaderii puterii) de la 3Km la 2.4Km sau chiar mai putin, putin imi pasa atat timp cat eu zbor cu modelul la max 500m ptr ca dincolo de 500m nu il mai vad. In realitate cred ca se zboara mai aproape. Distanta de o mila (1.6Km) pe care am vazut ca o declara unii producatori ca full range pare sa fie acoperita cu oarece rezerva daca TXul scoate 200mW, daca ceea ce am calculat are vreo legatura cu realitatea.

Pentru Silviu66. Puterea de iesire scade progresiv pe masura ce scade tensiunea bateriei, dar degradarea nu este observabila atata timp cat te afli lejer in interiorul zonei de acoperire si in care rata erorilor este mica (gliciuri putine sau deloc). Ca sa faci un test concludent, ar trebui sa stai cu emitatorul intr-o pozitie fixa, de exemplu pe acoperisul masinii (tabla, plan de masa bun si stabil) cu antena verticala si cineva sa plece cu modelul pe camp si sa vada unde incepe sa gliciuiasca in timp ce modifici tensiunea de alimentare a TXului. Concluzia care ar putea fi trasa din experiment este de cate ori scade distanta cand bateria e descarcata fata de incarcata, nu valoarea absoluta a distantei.

Si in final, ca tot omul care se intreaba: "Bine, bine, dar eu cu cine votez?" as spune ca datorita faptului ca relatia dintre cresterea de putere si distanta are o lege de variatie logaritmica, e normal sa ne intrebam daca merita. Rapunsul? Poate. Observati in tabel ca la o crestere de 4 ori a puterii a rezultat o crestere de 3/2.4=1.25 ori a distantei.

Deci daca la o chinezarie se poate creste puterea de 5...10 ori, indiferent prin ce metode, e posibil sa observam rezulatate notabile, mai ales daca jucaria se afla mai tot timpul la limita razei de actiune (cativa m). La o statie RC adevarata, care deja scoate 200mW, am mari indoieli ca ca se observa mare lucru daca "o tunezi" sa scoata 270mW. Desigur, poti sa-i bagi un final de 10W, dar deja discutam de altceva si cred ca deja am iesit si din limita legalului si a respectului pentru cei impreuna cu care mergem la faramat...

Sper ca nu v-am plictisit prea tare cu aberatiile mele :).
Cirip

EDIT: Mama, ce-ati mai dezbatut! Postul asta al meu trebuia sa-l inserez si era destinat discutiilor de pana cum 2 pagini, dar vaz ca iuteala de mana si nebagarea de seama si-a spus cuvantul. Dar daca tot m-am strofocat sa scriu, era pacat sa il las nepostat. Ptr detalii faceti clic pe motto-ul lui Se poate si asa :)

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1193941270.gif

Aceasta postare a fost editata de Cirip: 01 November 2007 - 08:24 PM

Teorie este atunci cand stii totul, dar nu merge nimic.
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
0

#54 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 732
  • Inregistrat: 07-January 05

Postat 01 November 2007 - 08:32 PM

As mai adauga ceva. Si daca ai statie bengoasa si stii ce faci, joaca-te cu ea si experimenteaza, daca esti pasionat, dar ceea ce faci trebuie facut fara sa ii deranjezi pe altii.
Cirip
Teorie este atunci cand stii totul, dar nu merge nimic.
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
0

#55 Useril este offline   Paul_L 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 30-September 07

Postat 01 November 2007 - 08:37 PM

Cirip, foarte corect ce ai spus dar in conditii ideale e valabil calculul tau. Puterea emitatorului si sensibilitatea receptorului nu sunt singurele criterii al acoperiririi. Adaptarea etajului final TX la antena, pozitia relativa a celor doua antene rx, tx pot influenta foarte mult acoperirea.

Cucubau . nu poti compara wifi cu telecomenzile in 2.4 GHz. Modulatia , puterea de emisie influenteaza enorm raza de acoperire. Paraca in Wifi erau numai 10 mW admisi ca putere de emisie. La telecomenzi chiar nu stiu care e limita.
0

#56 Useril este offline   Paul_L 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 01 November 2007 - 08:43 PM

Si o statie "bengoasa" este facuta sa se incadreze in niste costuri . De multe ori costurile se muta in domenii mai "vizibile"ca display-uri , softuri "bengoase" si etajele finale de emisie ramin aceleasi. La o statie in 35-40 mhz crred ca se pot obtine performante mai bune chiar numai din reglaje ale finalului de emisie , filtre si antene.
0

#57 Useril este offline   HESS 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 November 2007 - 08:47 PM

``Si o statie "bengoasa" este facuta sa se incadreze in niste costuri . De multe ori costurile se muta in domenii mai "vizibile"ca display-uri , softuri "bengoase"``

Imi place la nebunie ce ai zis! Asa e! Ca la un auto. Lasi motorul tot ala, dar ii mai pui un senzor parcare, sticla pe electric, CD....etc, si le-o tragi la pret la clienti, ca deh, le dai alta taraba!
0

#58 Useril este offline   cucubauu 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 01 November 2007 - 09:01 PM

[quote name='Cirip' date='1 Nov 2007, 20:32'][quote name='HESS' date='1 Nov 2007, 20:27']EDIT:
[QUOTE=cucubauu]adica undele se propaga cu burta si in burta nu trebuie sa ai nimic[/quote] Tareeeee... :rolleyes: N-o stiam.[/quote]
nu e nici o suparare, omul cat traieste invata!

pt paul .....40mW pt ambele categorii
cucu?
0

#59 Useril este offline   Paul_L 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 01 November 2007 - 09:07 PM

Ce inseamna ambele categorii ?
0

#60 Useril este offline   cristsc 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 337
  • Inregistrat: 05-January 07
  • Interests:auto aero navo robotica

Postat 01 November 2007 - 09:31 PM

pt cucubau, o aducere aminte.
cel mai bun exemplu pt ce am afirmat sint telefoanele nokia, in general tipurile mai vechi, la care puteai face "modificari" in soft pt ai repara anumite probleme de semnal, dar asa cum a spus cirip, asta e un mediu controlat fara nici o legatura cu tx-urile rc.
cred ca totusi ne agitam prea mult sa ne demonstram fiecare punctul de vedere, si pierdem din vedere esentialul: teoria ca teoria, dar praftica ne omoara. cine are timp de experimente practice e rugat sa le faca si sa ne lumineze asupra adevarului.
succes.
Intotdeauna e loc de mai bine ! Succes !!!
0

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu