Domnilor (si doamnelor, dar ma indoiesc ca sunt prea multe pe forumul acesta),
A face comparatie intre un celular si o amarata de telecomanda este erezie curata. :)
Celularul trebuie sa lucreze intr-un mediu bine controlat. Accesul multiplu la celula trebuie sa-i permita sa vorbeasca si celui care e la 20m de antena statiei de baza, dar si celui care se afla la 1Km. Pentru asta, exista bucle de control care ajusteaza puterea debitata de final in concordanta cu cerintele de trafic, indiferent de conditiile de mediu: tens de alimentare, temperatura, dispersia parametrilor finalului, etc. Statia de baza "ii spune" celularului de aproape "Da-te, ba, mai incet, ca nu-l aud pe ala de la 1Km!", iar celui de la 1Km: "Zi mai tare ca nu aud!". De aia se si descarca mai repede celularele care sunt departe de statia de baza.
Un Tx RC care nu are nici macar un reflectometru pe iesire, care sa-i masoare puterea, nu are nici un fel de bucla de control pe final. Cel putin cele pe care le-am vazut nu aveau. Find un sitem mult mai simplu, se determina cazul cel mai defavorabil si cu asta s-a incheiat treaba.
A compara celularul cu telecomanda RC e ca si cum ai compara doua walkmanuri, unul cu AVLS (Automatic Volume Level System) si unul fara, si ai spune ca ala fara AVLS se aude mai tare... Pai normal ca se aude mai tare, daca nu are bucla de AVLS. Daca operatorului nu-i merge reteaua, se pierd sume babane. Daca se farama un model... Cui ii pasa? Oricum, toate ajung tot acolo... cu exceptia lui Azorica al meu :)
In consecinta, ca sa putem vedea ce impact are tensiunea de alimentare asupra puterii de iesire a finalului, trebuie sa mentinem toti ceilalti parametri constanti. Cand ai un amplificator audio si vrei sa vezi ce se intampla daca ii micsorezi tensiunea de alimentare, nu te apuci simultan sa dai de toate butoanele, ca nu mai stii de la ce a fost.
Revenind la discutia noastra si luand in considerare si cele scrise de Silviu66, eu sustin ca cel mai aproape de realitate in privinta explicatiilor este Se Poate Si Asa.
Parerea mea este ca Txurile RC sunt proiectate sa acopere cazul cel mai defavorabil, adica sa asigure full range cand bateria este la limita de jos. Cand bateria este incarcata, distanta este mai mare, dar atata timp cat cazul cel mai defavorabil este acoperit, producatorul nu poate fi chemat in instanta ca sa plateasca oale sparte.
Aici cred ca se impune un mic comentariu. Ce e aia "full range"? Putini producatori dau valori numerice pentru ca asa ceva nu este riguros posibil. Ca sa poti face o estimare, fie ea si statistica, a distantei, calculele sunt mult mai complexe si de obicei se discuta de "disponibilitatea legaturii" data in procente de timp. Un calcul de propagare iti poate garanta de exemplu ca in 99% din timp, rata erorilor nu va fi mai mare de 1E-9. Ca sa faci un astfel de calcul ai nevoie de rata erorilor la pragul de sensibilitate al receptorului, caracteristicile antenelor, tipul de fading si asa mai departe. Deci calculul este oricum orientativ, cu atat mai mult la zburatoarele noastre.
Totusi, o estimare, ca sa vedem cam pe unde ne aflam, se poate face. Am atasat poza unui spreadsheet excel in care am facut doua estimari de distanta pentru 2 puteri ipotetice ale TXului. Repet, este o estimare si sunt multe elemente scoase din calcul. Ceea ce vrea sa demonstreze poza este ca un TX care scoate 200mW livreaza mult mai mult decat ar fi necesar ca sa zbori cu un model la limita de vizibilitate. Daca distanta scade (ca urmare a scaderii puterii) de la 3Km la 2.4Km sau chiar mai putin, putin imi pasa atat timp cat eu zbor cu modelul la max 500m ptr ca dincolo de 500m nu il mai vad. In realitate cred ca se zboara mai aproape. Distanta de o mila (1.6Km) pe care am vazut ca o declara unii producatori ca full range pare sa fie acoperita cu oarece rezerva daca TXul scoate 200mW, daca ceea ce am calculat are vreo legatura cu realitatea.
Pentru Silviu66. Puterea de iesire scade progresiv pe masura ce scade tensiunea bateriei, dar degradarea nu este observabila atata timp cat te afli lejer in interiorul zonei de acoperire si in care rata erorilor este mica (gliciuri putine sau deloc). Ca sa faci un test concludent, ar trebui sa stai cu emitatorul intr-o pozitie fixa, de exemplu pe acoperisul masinii (tabla, plan de masa bun si stabil) cu antena verticala si cineva sa plece cu modelul pe camp si sa vada unde incepe sa gliciuiasca in timp ce modifici tensiunea de alimentare a TXului. Concluzia care ar putea fi trasa din experiment este de cate ori scade distanta cand bateria e descarcata fata de incarcata, nu valoarea absoluta a distantei.
Si in final, ca tot omul care se intreaba: "Bine, bine, dar eu cu cine votez?" as spune ca datorita faptului ca relatia dintre cresterea de putere si distanta are o lege de variatie logaritmica, e normal sa ne intrebam daca merita. Rapunsul? Poate. Observati in tabel ca la o crestere de 4 ori a puterii a rezultat o crestere de 3/2.4=1.25 ori a distantei.
Deci daca la o chinezarie se poate creste puterea de 5...10 ori, indiferent prin ce metode, e posibil sa observam rezulatate notabile, mai ales daca jucaria se afla mai tot timpul la limita razei de actiune (cativa m). La o statie RC adevarata, care deja scoate 200mW, am mari indoieli ca ca se observa mare lucru daca "o tunezi" sa scoata 270mW. Desigur, poti sa-i bagi un final de 10W, dar deja discutam de altceva si cred ca deja am iesit si din limita legalului si a respectului pentru cei impreuna cu care mergem la faramat...
Sper ca nu v-am plictisit prea tare cu aberatiile mele :).
Cirip
EDIT: Mama, ce-ati mai dezbatut! Postul asta al meu trebuia sa-l inserez si era destinat discutiilor de pana cum 2 pagini, dar vaz ca iuteala de mana si nebagarea de seama si-a spus cuvantul. Dar daca tot m-am strofocat sa scriu, era pacat sa il las nepostat. Ptr detalii faceti clic pe motto-ul lui Se poate si asa :)
Aceasta postare a fost editata de Cirip: 01 November 2007 - 08:24 PM