ARCA
#1
Postat 20 October 2003 - 08:53 PM
Nea Marin.(Oltenii de pe forum sint exclusi :( http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif )
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
#2
Postat 26 October 2003 - 12:17 AM
Sunt ei seriosi? Depinde ce intelegi prin seriozitate. Pot sa-ti spun ca lucreaza in conditii grele fara sa se planga. Sunt foarte tineri si de multe ori nu au experienta necesara in relatiile cu alti oameni.
Au cunostinte tehnice suficiente? Pe parte mecanica, electrica si de propulsie - da. Pe parte de electronica si comunicatii - nu. Aici avem nevoie de oameni din exterior. Din fericire nu avem cine stie ce echipamente sofisticate in demonstrator.
Pot ei oare sa faca ceea ce si-au propus? Eu cred ca da, de asta ii si ajut.
Chiar vor reusi? Nu stiu. Nu stie numeni. Ceea ce stiu este ca incearca din toate puterile. Sper sa obtina ajutor de toate felurile (timp, pricepere si - un mic amanunt - bani) de la cei care vor sa participe la aventura asta numita X Prize. De exemplu rampa de lansare a fost proiectata de cineva din Rasnov. Pe partea de chimie avem oameni in Craiova. Eu am obtinut cateva sponsorizari serioase in Bucuresti, ultima fiind cea de la Rompetrol. Rompetrolul se va implica si pe parte logistica si de transport. Inca nu ne ajung banii ca sa construim atelierul unde vom asambla vehiculul pentru X Prize, dar cred ca la primavara putem incepe constructia. Atelierul nu va fi la Dragasani ci la cativa kilometri de Valcea. Terenul deja il avem.
Ce sa-ti mai spun? Sper ca cei de pe forumul asta sa faca mai mult decat sa se uite pe site-ul nostru. Chiar proiectul asta "mic" al demonstratorului are 187 de activitati principale de facut din acest moment pana la lansare. Ajutoarele - oricat de mici - se acumuleaza si in final iese ceva. De exemplu ne trebuie o doza tensometrica de 50 kg cu iesire in semnal unificat (pentru testele de propulsie). Poate stie cineva de unde putem obtine asa ceva, pe bani putini. Un ajutor poate fi si o informatie de acest gen. Ne mai trebuie o gramada de alte chestii, dar nu intru acum in amanunte.
Inca o data, daca exista printre voi oameni care vor sa ajute, contactati-ne! (Nu vreau sa sune ca un indemn de pe vremuri 'Proletari din toate tarile, uniti-va'...)
:D
#3
Postat 26 October 2003 - 01:20 AM
2. Fratii nostri chinezi au investit miliarde de $ ,au furat(cumparat) tehnologie de la rusi pentru un acelasi scop(orbita difera)...si nu vad cum ar putea niste parliti de romanasi sa se puna cu titanii aia..(ma refer numai d.p.d.v. financiar)
3.Partea cea mai importanta (electronica )inteleg ca e deficitara - pe chestia asta s-ar putea castiga bani din eventuale proiecte ...pana sa fie racheta pusa la punct...
4.Dezvoltarea unei rachete noi ia mult timp si e ff costisitoare..s-ar fi putut opta pentru modificarea unei rachete vechi(ex. parlitii aia de nord-coreeni au lansat un satelit cu o versiune Scud modificata- Saddam a modificat si el tot Scud-urile)
5.In rest .... bafta...dar sa fim realisti...
#4
Postat 26 October 2003 - 08:27 AM
in lansari si tehnologie astronautica.Rutan cred ca isi poate permite la banii lui sa "inchirieze" citva specialisti
de la NASA care sa-l ajute la realizarea proiectului.Pt el e mai mult o chestie de prestigiu acest premiu si mai
putin de bani.Pt ca dupa parerea mea chiar daca posezi "know how" de a realiza un asemenea proiect trebuie sa investesti cel putin atit cit e premiul cistigatorului.Chiar daca echipa ARCA nu reuseste sa cistige
premiul toata actiunea va fi cred eu o reusita pt cercetarea aerospatiala din romania.Regulamentul concursului dupa cite stiu eu nu-ti da voie sa folosesti parti componente din rachete produse de firme
specializate,totul trebuie facut in regie proprie prin firme specializate cine isi poate permite.
@Hefaistos
O veche zicala romaneasca spune ca daca copilul nu plinge mama-sa nu-i da tzitza.Cu voi e la fel daca nu
ziceti ce va trebuie si nu mediatizati necesitatile care le aveti noi cei depe forum nu va putem ajuta.Expica-mi
si mie ce e aia doza tensometrica si cum se foloseste ca sa ma interesez de el si eventual de alte componente electronice care va lipsesc.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
#5
Postat 26 October 2003 - 08:37 AM
Si stiti ce!!! Ei (ARCA) au cel mai ieftin si relist proiect!!!!
Poate nu castiga X-Prize DAR o companie de TURISM SPATZIAL tot pot realiza, numai sa nu fie "Romani" adica sa bage nasul in pamant ca nu au castigat si sa se lase pagubashi! Dacu au ajuns pana aici sunt tari!!! Si sincer cred ca daca continua asha chiar vor castiga!!
HAI BAIETZI! NU VA LASATZI! SUNTETZI CEI MAI TARI!
#6
Postat 26 October 2003 - 08:46 AM
Exista si e ieftin!!!
Am gasit la la FEA, e in bucuresti si au celule tensiometrice de la SCAIME.
Adresa de mail a inginerului shef este: vasdan@fea.ro
(domnul Dan Vasile)
#8
Postat 26 October 2003 - 03:03 PM
Vad ca forumul asta e mult mai activ decat cel de pe site-ul nostru. S-o iau pe rand cu raspunsurile.
1. Ii multumesc in primul rand lui MrSpace, maine ma duc sa vorbesc cu nenea Dan Vasile de la FEA. Daca e doar 60 de para, ii dau din buzunar si am terminat povestea! Sigur, trebuie si o parte electronica cu etalonare tara si gama, dar un amplificator facem noi, nu suntem chiar asa de handicapati. Am lucrat pe vremuri (inainte de '89) cu doze din astea dar erau teribil de scumpe. E drept, erau nemtesti.
2. Societate pe actiuni. Vom discuta de chestia asta dupa lansare. Este ideea mea favorita si incerc sa o promovez. Exista insa multe bariere birocratice si aprobari de luat pentru o firma mica in domeniul asta. Ca ONG avem multe avantaje, ocolim o parte din birocratie.
3. Chestia cu turismul spatial. DA!!! Se poate face. Nu trebuie sa ducem oameni pe orbita, putem merge mult in jos, chiar sub 100 km ca sa reducem riscurile (din pacate si profiturile). Putem "vinde" clientilor ideea ca vor fi intr-o racheta, ca vor vedea Pamantul rotund, ca vor merge cu viteza supersonica (Concorde-ul a fost retras, nu mai exista avioane supersonice comerciale). Putem lega chestia asta de un training tehnic inaintea lansarii - cum functioneaza o racheta, ce e aia centru de presiune si centru de propulsie, care sunt efectele accelerarii, etc. Daca va spun ca ne-au sunat cei de la Space Adventures (adica a venit muntele la Mahomed) o sa spuneti ca fac mishto... Chiar au sunat. Purtatoarea de cuvant e romanca si a sunat un nene care zicea ca vrea sa vina in Romania sa vada ce am facut. L-am invitat la lansarea demonstratorului. Eu pot sa organizez chestiile astea, dar imi trebuie ceva ca sa pot vinde. Macar un demonstrator tehnologic, o lansare reusita.
4. Chestia cu electronica si comunicatiile. As vrea tare mult sa punem o camera video pe racheta care sa fie indreptata in jos. Problema e ca facem amerizare si sunt sanse sa stricam camera si filmul la contactul cu apa, chiar daca punem camera digitala. Alta idee era sa facem transmisie directa catre sol a semnalului video. Distanta maxima e sub 10 km si exista vizibilitate directa. Nu avem insa om care sa stie sa faca sistemul de transmisie (din nou, pe bani putini).
5. Burt Rutan a investit mai mult decat valoarea premiului in StarShip One al lui si inca are probleme mari cu motorul. Nu cred ca poate castiga concursul pana vara viitoare. Inca mai avem timp si avem 2 asi in maneca pe care nu pot inca sa-i spun! Sigur sansele noastre sa castigam sunt minuscule dar inca existam si, mai mult, progresam. Bugetul proiectului pentru racheta mare e doar de 200,000 USD. Nu e secret, am avut o prezentare si am spus valoarea asta. Da, e cel mai ieftin proiect din X Prize. Daca ne iese bine lansarea, avem o promisiune verbala de la o persoana importanta (nu spui cine...) ca mai povestim despre racheta mare. Exista in Romania oameni care isi iau masini de valoarea asta si isi pot permite cu usurinta sa dea banii care ne trebuie pentru constructie si teste.
Unul din motivele pentru care avem cel mai ieftin proiect e abordarea noastra. Nu vrem (inca) sa facem un vehicul cu care sa lansam la 100 km mosuleti hodorogi cu punga doldora de bani si sa ne uitam la piata suborbitala. Vrem sa lansam o persoana cu pregatire de pilot militar intr-o capsula care il va turti, rasuci, rostogoli timp de 15 minute. Totul este ca omul respectiv sa reziste si sa nu faca atac de cord daca se depresurizeaza capsula (o sa fie presurizat costumul). Nici o echipa nu are abordarea asta si cred ca avem un avantaj competitiv fata de altii. Ceea ce incearca Rutan este un acces comod si elegant la 100 km, ceea ce este extrem de scump. S-ar putea sa incerce prea mult si prea repede. Daca avea abordarea noastra castiga de mult X Prize-ul. Pe langa realizarile absolut remarcabile de la Scaled, este si multa publicitate. De exemplu o echipa care tace si face este da Vinci.
Chiar daca nu castigam X Prize-ul (si in mod realist as fi extrem de surprins sa castigam), nu e totul pierdut. Va exista X Prize Cup si vor mai apare si alte concursuri de genul asta in viitor. Au fost peste 100 de concursuri aviatice la inceputul secolului 20. X Prize e doar primul concurs de astronautica din secolul asta. Vreau sa cladim incet, gospodareste, sa crestem oamenii pe care ii avem si sa aducem oameni noi cu cunostinte bune si entuziasm.
Nu cred ca oamenii vor pleca din echipa dupa ce Rutan (sau altcineva) va castiga concursul. Un membru al echipei a refuzat un post la British Airways, motivand ca el construieste rachete cosmice in Romania. Toti i-am spus sa se duca, sa nu-si rateze cariera umbland dupa himere si tot nu s-a dus. Pe mine cel putin chestia asta m-a ambitionat si din acel moment am inceput si eu sa cred ca vom face ceva cu ARCA.
Cam asta ar fi 'situatiunea'. Sambata viitoare avem la Valcea mare sedinta mare si o sa stabilim si strategiile pe termen lung, nu doar necesitatile de moment. Va mai tin la curent.
#9
Postat 26 October 2003 - 06:56 PM
In bucuresti este o firma RCS (NU cea de cablu) care vinde echipamente radio (emitzatoare receptoare, super gigea) am cunoscut-o pe directoarea de vanzari Monica Georgescu la TIB(rcsco@hotmail.com), pt ca m-au interesat receptoare GPS (cel mai ieftin e 56$+6$ antena activa)
Sunt sigur ca ei iti pot aranja transmisia video (10km nici nu-i mult) eu nu am facut asha ceva dar se poate!!! si nu e nevoie sa stochezi info la bord!!!
Mai bine ar fi sa realizezi transmisii de foto digitale, video e cam dificil, desi nu se stie niciodata!!!
Va urez SUPER SUCCES SI NOROC!!!!
Aceasta postare a fost editata de MrSpace: 26 October 2003 - 07:17 PM
#12
Postat 27 October 2003 - 10:34 PM
Chestia cu societatea pe actiuni o vom discuta dupa lansarea demonstratorului.
Lansarea se va face de la Capul Midia. E greu de dat un termen, mai avem de terminat activitati de 210 mil. lei. Pare foarte mult dar pana acum am consumat aproape 800 mil. doar pentru demonstrator. Testele astea imi strica orice incercare de monitorizare "la sange" a proiectului. Probabil ca in domeniul aerospatial e foarte greu de respectat termenele. Am invatat ca exista in acest domeniu 3 dimensiuni ale proiectului: timp, bani si calitate. Daca incerci sa "comprimi" o dimensiune se "dilata" celelalte doua... Am promis sponsorilor ca incercam sa lansam anul asta dar nu putem face asta decat cu riscuri mari deoarece nu sunt gata testele. Nu ne putem permite un esec la lansarea demonstratorului, mai bine intarziem lansarea si reducem riscurile.
Cel mai probabil este sa lansam anul viitor, la sfarsitul lui februarie sau inceputul lui martie. Bineinteles, toata lumea e binevenita la lansare! O sa dam informatii mai detaliate pe site cand vom fi pregatiti de lansare.
#13 Guest_Poly_*
Postat 27 October 2003 - 11:33 PM
Pe scurt:
emitator video SHF pe 2,4GHz 200mW(bataie ~8km)(intradevar doar 628x582 pixel)
emitator UHF 433,65 Mhz 500mW; pentru datele digitale culese de la senzori(presiune si acceleratie)
receptor radiocomanda aeromodelism 7 canale, 40MHz pentru parasute si comanda emitatoarelor
microcamera color + DSP (Digital Signal Processing)
unitate centrala de achizitie de date senzori(5 canale analogice) si comanda sistem cu PIC16F876 la 20 Mhz.
http://www.missilist...eam/capsul1.htm
si poza:
#14 Guest_Poly_*
Postat 27 October 2003 - 11:43 PM
http://www.missilist...team/caps15.jpg
multe batai de cap sunt preluate de sisteme modulare prefabricate si inserate in sistem:
partile de radiofrecventa SHF, UHF, telecomanda 40MHz atat receptia cat si emisia;
placa cu DSP-ul pentru citirea prelucrarea si transmiterea imaginilor.
Dupa ce ai toate acestea e o placere sa programezi PIC-ul din mijloc.
Bineinteles nu oricine si le poate permite, dar oricum merita...