Modelism - RHC Forum: Teava din fibra de sticla - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Teava din fibra de sticla

#1 Useril este offline   yo3hcv 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 36
  • Inregistrat: 19-March 07

Postat 19 March 2007 - 02:54 PM

Salutare,

Am nevoie pentru o antena de cateva tevi din fibra de sticla cu grosimea de 25-30 mm, lungimea 2 m si carnea cam 3-4 mm. Are cineva idee de la ce pot sa cumpar asa ceva sau unde as putea sa le fac la comanda ?

Am incercat cu bete de undita dar au doar 90 cm si este exclus sa fac batul din 2 bucati din cauza rezistentei mecanice slabe. Deasemenea am incercat cu tevi de instalatie din polipropilena dar nu sunt suficient de elastice ( la indoiri puternice raman fac cute ) si sunt si grele pe deasupra. Orice idee e binevenita.

Multam frumos,
Eddy
0

#2 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 19 March 2007 - 04:09 PM

salut,

Cam cum arata antena? ma intereseaza mai ales partile ce trebuie curbate/indoite, poate pot ajuta cu niste idei; inteleg ca nu e vorba de un simplu stalp si nici de o antena yagy uriasa.

Si pe mine ma intereseaza tevi din astea de fibra, daca ai gasit anunta te rog si aici. Eu am mai vazut pe net la unele magazine de zmee. Cele mai mari ajungeau cred la 2m lungime si 12 mm diametru.
Am mai gasit vergele (pline) de 6 si 8mm grosime si 1500 lungime.
Doar pe net pe la magazine nemtesti (am pe cineva in Germania care-mi mai trimite pachet).

S-ar putea sa mai gasesti vergele de plastic (pe post de araci) la raioane de gradinarit in magazinele gen bricostore, praktiker. In general au vergele din teava de fier invelit in plastic cam la 10 mm diametru, dar cred ca mai rar baga si araci de plastic.

cezar

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 19 March 2007 - 04:11 PM

0

#3 Useril este offline   vlad1 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2659
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 20 March 2007 - 07:30 AM

Probabil e mult mai ieftin si mai rapid sa faci teava respectiva, exact asa cum ti-o doresti.

Te duci matale, si-ti cumperi o teava de PVC (de la materiale electrice), pe diametrul si lungimea care o vrei. Dupa care, o imbraci in tesatura (sticla, carbon.....) care vrei, cu sensul si grosimea care ai nevoie, si gata, ai rezolvat problema intr-o dupamasa.
0

#4 Useril este offline   yo3hcv 

• Incepator
  • PipPip

Postat 20 March 2007 - 02:05 PM

OK, stiam vag ca se poate realiza dar n-am nici cea mai vaga idee despre procedeu ... oricum, toata antena mi-o contruiesc in casa ( spre disperarea nevestei ) asa ca sa ma apuc sa-mi fac si tevile de fibra n-ar fi ceva iesit din comun. Ca sa ma obraznicesc un pic, am facut o mica schita cu ce vreau sa realizez concret :

http://www.yo3.hcv.ro/suport.gif

Bucsa de duramid ar trebui sa stea fixa in capul tevii si este realizata. M-am gandit ca daca tot imbrac teava de PVC in fibra, poate le pot imbraca impreuna cumva.
0

#5 Useril este offline   yo3hcv 

• Incepator
  • PipPip

Postat 20 March 2007 - 02:30 PM

vlad1, la 20 Mar 2007, 07:30, a spus:

Probabil e mult mai ieftin si mai rapid sa faci teava respectiva, exact asa cum ti-o doresti.

Te duci matale, si-ti cumperi o teava de PVC (de la materiale electrice), pe diametrul si lungimea care o vrei. Dupa care, o imbraci in tesatura (sticla, carbon.....) care vrei, cu sensul si grosimea care ai nevoie, si gata, ai rezolvat problema intr-o dupamasa.

Vlad, ma intereseaza chiar foarte mult. Imi poti spune unde gasesc un tutorial ceva, am inteles ca trebuie niste rasina, timp de lipire, etc, etc ? Mi-ar prinde bine niste sfaturi de la cineva care a mai facut treaba asta.

Eddy,
0

#6 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 20 March 2007 - 06:23 PM

Daca tot ce-ti trebuie e o vergea de 2 metri care sa stea in aer, cu cerculetul ala in varf, batul de undita rezista foarte bine. Iei unul de 4-5 metri sau mai mult si folosesti primele 2 segmente. Sunt vreo 200000 la Obor. Ca sa fii sigur poti sa lipesti segmentele intre ele cu epoxi si e mai tare la inaditura decat in rest.

Altfel... faci mizerie cu rasina aia.. Se mai gasesc furtunuri tricotate din tesatura de fibra de sticla pe la obor. Il tragi peste un tub de PVC, il manjesti cu epoxi presand bine cu o spatula sau o carte de credit, sa nu ramana bule si-l lasi sa atarne pana se intareste rasina (si surplusul se scurge). Rasina trebuie cat mai lichida si sa-ti dea macar o juma de ora de lucru, nu din asta de lipit care e prea groasa si se intareste repede.

Altfel daca n-ai furtun iti trebuie o foaie de fibra de sticla rulata in jurul tubului si nu stiu ce sa mai zic.. Cu "carnea" de 3-4 mm e mai greu, dar mi se pare cam mult... bun de coada de topor, sporturi chinezesti sau sarituri cu prajina.

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 20 March 2007 - 06:25 PM

0

#7 Useril este offline   znecula 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 845
  • Inregistrat: 03-April 05

Postat 20 March 2007 - 10:29 PM

Am o antena telescopica din fibra de sticla.
O am aruncata pe un raft la job.
Daca nu uit, maine fac ceva masuratori, poate si o poza.
O am de la fosta fabrica Tehnoton.
0

#8 Useril este offline   znecula 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 845
  • Inregistrat: 03-April 05

Postat 21 March 2007 - 01:15 AM

Am o antena telescopica din fibra de sticla.
O am aruncata pe un raft la job.
Daca nu uit, maine fac ceva masuratori, poate si o poza.
O am de la fosta fabrica Tehnoton.
0

#9 Useril este offline   yo3hcv 

• Incepator
  • PipPip

Postat 21 March 2007 - 02:53 AM

ctotth, la 20 Mar 2007, 18:23, a spus:

Altfel daca n-ai furtun iti trebuie o foaie de fibra de sticla rulata in jurul tubului si nu stiu ce sa mai zic.. Cu "carnea" de 3-4 mm e mai greu, dar mi se pare cam mult... bun de coada de topor, sporturi chinezesti sau sarituri cu prajina.

Ok, multam de info tuturor.

Pai o sa iau niste teava de pvc de 25mm si sa infasor pe ea pana pe la 30mm sau cat pot. Nimic nu mi se pare mult pentru proiect, imi permit sa mai pun o schita facuta la repezeala, sa-ti faci idee cam ce fac.

http://www.yo3.hcv.ro/schita2.gif

Deci catargul care deja se roteste este la 5m peste casa liftului, un bloc de 10 etaje. Nu te speria, la noi radioamatorii este o chestie uzuala sa pui "avioane" la inaltimea asta. Micul schelet de sub antena propriuzisa are 5m lungime si "aripile" 2m. Antena are o lungime de cam 6m si vreau sa o si rotesc in jurul axei sale cu 90 grade. Servo si softurile sunt gata, ocupandu-ma mai mult de electronica si in general automatizari hard/soft, executia mecanica mi se pare mai dificila. Momentan am realizat azimutul la pilon (360 grade).

Revenind, cele 2 tevi de fibra au 2m si trebuie sa reziste la forta vantului. Nu pot fi metalice atat ele cat si ancorele intrucat imi strica performantele antenei, cea de metal este in "spate" si am simulat-o ca atare. Ea sustine si servo pentru rotirea in jurul axei. Antena practic nu este grea, este din dural si in total are mai putin de 10Kg. Ne-pricepandu-ma la calcule, am prevazut acele "aripi" de jos pentru a putea trage niste eventuale ancore sintetice. Carnea groasa imi trebuie intrucat tevile le voi prinde mecanic de scheletul de dedesubt si n-as prea vrea sa crape.

Mai concret de unde se cumpara fibra, ce tip de rasina, daca trebuie sa fac ceva anume in afara de a infasura, a mazgali cu marmelada, cat sa las sa se usuce, etc. Aaaaa... si foarte important, ar fi superb daca as putea ingloba cumva din "turnare" si cele 2 bucsi de duramid.

Cu prietenie
Eddy,
0

#10 Useril este offline   celuster 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 124
  • Inregistrat: 04-January 07

Postat 21 March 2007 - 09:44 AM

Salutare, sunt nou pe forumu' asta da' am si io o idee (inca nu stiu cat de inspirata) care suna cam asa: De ce nu folosesti o structura fretata? Mai precis iei tuburi de PVC, cu diametre apropiate si le introduci unul in celalalt, fie la cald, fie folosesti un adeziv ca sa formezi o structura compacta. Cu strunctura asta creste mult si rezistentza la incovoiere....numa bine.
0

#11 Useril este offline   vlad1 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2659
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 21 March 2007 - 09:57 AM

Tu iti cumperi teava de PVC asa cum ti-o doresti. Dupa care cauti o firma care face d'alea de fibra (scaune, hilinte, piscine, topogane....), nu cred ca nu aveti asa ceva intr-un municipiu. Te duci la ei, vorbesti cu mesterul, si stai acolo sa ti le faca. Atunci, acolo si pe loc. Dupa circa 3 ore, le poti duce acasa, sa se intareasca in liniste.
0

#12 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 22 March 2007 - 04:01 PM

Eddy,
Inteleg ca-i o antena yagi babana...

1. E absolut necesar sa inalti antena cu 2 metri peste capul pilonului? (daca da, nu se putea prelungi pilonul ?)
2. Cred ca ai un punct sensibil acolo unde se prinde de pilon (punctul de pivotare). Ar trebui ca acest punct sa fie in centrul de greutate si de presiune al antenei, si pe verticala si pe orizontala.
3. E necesar ca bara lunga de sus ce sustine elementii orizontali sa fie metalica? (cred ca nu, important este ca elementii sa fie de lungimea si la distanta corecta)

cezar
P.S. 4. Inteleg ca vrei sa rotesti antena si in plan vertical cu 90 de grade, a.i. sa schimbi polarizarea verticala/orizontala? In acest caz nu poti adauga elementii verticali si orizontali pe aceasi "prajina" ca sa nu mai fie nevoie de rotire? Practic sa ai doua antene una in plan orizontal, alta in plan vertical - fiind la fix 90 de grade e posibil sa nu se deranjeze reciproc.

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 22 March 2007 - 04:54 PM

0

#13 Useril este offline   yo3hcv 

• Incepator
  • PipPip

Postat 22 March 2007 - 05:07 PM

Este o antena de performanta. Exact, polarizare variabila liniar intre 0 si 90. Semnalele de la distante mari ( troposferic, moon) sufera adeseori schimbari de polarizare si comutarea 0-90 nu este foarte avantajoasa intrucat :
- pierderi de comutare
- influenta reciproca a elementelor orizontale cu cele verticale
- greutate si rezistenta la vant sporita

Pilonul este deja realizat, iti trimit o poza daca vrei, l-am prins lateral de casa liftului si peste ea, mai urca inca 5m. Bucata de 5m se rabateaza ca o cumpana, astfel ca atunci cand vreau sa pun ceva in motz sa-mi fie mai usor. A iesit atat de stabil incat nu a fost necesar sa-l ancorez. Rotorul pentru azimut este industrial si este pus la baza tevii de 5m, iar sus, este un rulment ce preia fortele laterale ale vantului in loc sa le trimita in falcutzele rotorului.

Pct.1

Este necesar ca in vecinatatea antenei sa nu existe nimic metalic paralel cu elementii.
Daca antena este cu pol orizontala, pilonul de sustinere ar putea fi metalic intrucat este la 90 grade fata de elementi. Atunci cand este pe verticala este problema. Deasemenea, trebuie sa depasesc niste antene Cosmote si Vodafone aflate pe aceeasi casa de lift.

Pct. 2

Nu am inteles exact unde, la modificarea polarizarii sau la azimut

Pct. 3

Exact, insa n-am mai facut-o niciodata din altceva datorita slabelor cunostinte ale mele despre mecanica. Chiar daca este la 90 grade, si chiar daca elementele sunt izolate (magnetic nu neaparat si electric) fata de boom ( asa ii spune tevii de sustinere a elementilor ), o influenta oarecare exista. Cel mai bine ar fi cu aceasta teava izolata insa precizia de fixare a elementilor (precum si mentinerea in timp a cotelor) se situeaza pe la 1mm si metalul s-a dovedit a fi un bun suport. Ar merita incercat fibra, elementele turnate ( dupa o matrita ) si chiar as fi interesat sa colaborez cu cineva priceput in cercetarea diverselor solutii alternative.

Mai vb,

Eddy
0

#14 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 22 March 2007 - 06:49 PM

Ok, vezi ca ti-am trimis un email de pe forum. M-ar interesa sa te ajut... Voiam sa testez niste structuri mari, usoare si rezistente la vant pentru centrale eoliene si treaba asta e cumva asemanatoare.
Ideile ar semana (partial) cu conceptul de tensegritate - structuri auto-suspendate.
Iata si cateva sculpturi spectaculoase bazate pe tensegritate (nu ca ar arata ca o antena, dar sunt foarte interesante):
http://www.kennethsn.../icons/scul.htm
Ceva mai clar e urmatorul stalp format din bare mult mai scurte decat stalpul care nu se ating intre ele ci sunt suspendate cu fire:
http://www.kennethsn...e/outdoor/8.htm

-----
E antena pentru banda de 10 metri ? cu elementi de 4 metri fiecare?

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 22 March 2007 - 07:11 PM

0

#15 Useril este offline   Malkovitch 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 61
  • Inregistrat: 19-December 02

Postat 30 March 2007 - 02:03 PM

Ete, Edi...
[...sunt curios si de aceea am nasul in bandaje...
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu