bitex, la Oct 15 2008, 01:26 PM, a spus:
...
Pentru iarna cred ca ar trebui aruncat un ochi si spre ceva eolian. La mine nu-i urgenta, dar in urmatorul an trebuie sa vad de un generator. Am gasit de cumparat, pretul e acceptabil, desi cred ca se poate si mai bine.
...
Sa fii sigur ca se poate mai bine - vezi
http://forum.softped...howtopic=186887 - nu-i nevoie sa citesti 130 de pagini, in primele 2-3 sunt date cele mai importante link-uri si documente referitor la eoliene DIY. In rest poti sa pui intrebari.
Nu prea merge sa folosesti eoliene pentru incalzire din cauza vanturilor slabe. Pe electric in schimb pot compensa binisor insolatia scazuta din timpul iernii cand eoliana e folosita impreuna cu panouri fotovoltaice - se compenseaza reciproc - iarna vanturile sunt sensibil mai puternice.
------------
protheus a spus:
Mai bine as merge pe varianta cu apa incalzita solar vara si stocata pentru la iarna. Sau varianta cu incalzirea solului de sub casa folosind aer incalzit in panouri solare si ventilat in sol, apoi ventilare inversata, din sol prin casa pentru incalzire.
Ce crei tu se cheama AHS (anual heat storage) sau PAHS (passive anual heat storage - pasiv adica fara ventilatoare pompe si alte mecanisme alimentate de curent
Nu prea merge cu apa - ai nevoie de sute poate mii de metri cubi. Incercarile reusite s-au bazat pe izolarea unei bucati cat mai mari de teren sub casa si ingroparea unor tevi la cativa m etri adancime. Izolarea se face la suprafata, pe cativa metri in jurul casei.
Merge doar daca ai panza freatica foarte adanc, altfel apa va duce caldura mai departe, racind solul care vrei sa-l incalzesti
Pentru detalli vezi google - cateva rezultate selectate:
http://en.wikipedia....l_thermal_store http://www.motherearthnews.com/Green-Homes...at-Storage.aspx
Si nu prea merge nici cu panouri - ai nevoie de tot acoperisul pentru asa ceva - se alege o sintrila/tigla sau cel mai bine tabla inchisa la culoare sub care se lasa spatiu de ventilatie. De la nivelul culmii acoperisului tragi aerul fierbinte prin tevi si-l impingi sub pamant. Asta e tot. Sistemele pasive folosesc o circulatie naturala, fara ventilatoare - gasesti scheme pe net.
-----------
Panouri si scheme de incalzire solara pentru spatiu (aer) sau apa gasesti gramezi la
http://www.builditsolar.com . O "tehnologie" foarte promitatoare pentru DIY-eri este cea numita "MTD solar panel" (MTD = modified trickle down) - foloseste o tehnologie ieftina, plastic in mare (cu metode simple de a rezolva problema cu degradarea UV a plasticelor, problemele inghetului, stocarii caldurii si "controlului")
Autorii au pus filme foarte instructive pe youtube -
http://de.youtube.co...h?v=NvROxccnGGI - vedeti si celelalte filme are lui jcanivan, (eu consider ca) sunt foarte instructive. Aceiasi inventatori au deschis si un yahoogroup numit "SolarHeat" - multe resurse si informatii se gasesc si acolo.
------------
Ca sa revin la compost - un experiment se poate face relativ usor si acuma toamna exista mult combustibil disponibil: frunzele cazute prin parcuri, strazi si paduri. Nu mai lipseste decat taria sa iau sacu in spinare si sa m-apuc sa le strang de pe alei :rolleyes:
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 15 October 2008 - 11:01 PM