Da, numai eu am adus in discutie aripa lui Wainfan (cea cu mach 0,97) - care este un lifting body mai degraba. Nu "ne"-am propus. Daca vorbesc mai mult nu inseamna ca eu sunt ala care ia decizii :lol:
Viteza aia cred ca s-a atins in picaj in aer foarte rarefiat, cand si-au propus probabil sa vada ce viteze se pot atinge. Probabil au vrut si sa verifice daca isi mentine integritatea si ramane controlabila daca se intampla ca in prima faza a zborului sa intre in picaj necontrolat.
La 30000 de metri o viteza de 8 ori mai mare decat la sol produce aceleasi forte aerodinamice (
densitatea aerului e de 68 de ori mai mica) - deci un model capabil sa atinga in picaj 140km/h la inaltime mica e foarte capabil sa se apropie de viteza sunetului in stratosfera.
Aripile care vad ca le-a facut MIG-29 sunt mai alungite, mai subtiri si profil mai performant - deci au raportul portanta/rezistenta mult mai mare (mai fine), dar asta nu le face mai lente ba din contra.. La aceasi incarcare pe suprafata, un planor cu finetea mai buna poate atinge o viteza mai mare in picaj (daca poate fi controlat sau nu se rupe ceva)
Asta nu ar fi o problema decat daca... se ajunge in picaj si se redreseaza rapid iar aripa nu e suficient de solida sa faca fata la suprasarcinile destul de mari.
------------------------------------------
Dar incalzirea de la frecarea cu aerul mi se pare putin probabila - aerul la -50 de grade suflat cu viteza mare va produce mai degraba racire.
------------------------------------------
O posibila problema ar putea fi cu spumele - polistiren sau EPP in lipsa atmosferei.
Datorita vidului de peste 90% - bulele inchise ce contin aer la presiune atmosferica vor tinde sa se umfle, sa expandeze. Sarcinile ce produc deformarea spumelor fiind in acelasi ordin de marime cu presiunea atmosferica, e o posibilitate sa se produca tensiuni sau deformari, mai ales daca aripa e ranforsata cu tije/membrane rigide.
Dintre EPP, polistiren expandat si extrudat cred ca extrudatul de mare densitate e cel mai rigid - deci mai putin sensibil la o astfel de afectiune.
Deasemenea un profil de aripa perfect simetric avand si intariturile dispuse simetric fata de coarda ar avea sanse mai mari sa-si pastreze forma.