Eu votez pentru!
Nu am experienta in domeniu, dar am pierdut cateva nopti bune cu cautarea materialelor.
Ideea e ca pentru sarcina in discutie trebuiesc cateva zeci de mp de material, trebuie gasit, prelucrat sa formeze o incinta inchisa, manipulat pe toata perioada..
Am vrut sa propun balon din folie subtire, facut dupa cheful nostru, dar e greu si am renuntat.
Intai ca e vorba de materiale. In Romania am gasit cele mai subtiri materiale undeva putin sub 20 micrometri (microni mai zic unii dar inteleg ideea, nu se moare din asta).
Daca gasim material subtire, nu e destul de lat. Trebuie lucrat mult la el si ce adaugi inlatura avantajul...
Apoi ca e de facut operatia perfect, fara greseli. Nu cred ca e placut sa ai gaurele in material din neglijenta.
Ca material am gasit ceva, dar nu stiu de unde poate fi cumparat (inca). Ma refer la folia cunoscuta ca "folie izoterma de supravietuire" care are cam 20g/mp. Cu ceva "pierderi" pentru 50mp de suprafata (dar nu-i corect ce zic, deoarece sfera in discutie aproape are aceasta suprafata ) iesim la 1kg doar materialul. Si ca pret, pe undeva pe la 200 ron. Dar n-am gasit producatorul care sa vanda la metru acea folie. Si ramane partea a doua, cu ce se lipeste, ca e metalizat pe ambele fete.
In lista mea pe urmatorul loc ar fi folia usor de procurat de 0,17mm de polietilena. Se gaseste lata, mai usor de lipit dar pentru 50 mp obtin din calcule cam 8 kg deci indiferent de pret, iese din discutie din cauza greutatii.
Aici as avea nevoie de cineva care sa verifice calculele, posibil sa gresesc? Am considerat densitatea polietilenei cam 950kg/mp, o arie de 50 mp si grosime de 0,17mm. Scuze anticipat daca am vorbit pe langa...
Pe langa toate astea e vorba de munca efectiva care trebuie facuta pentru realizarea acelui balon. Ca sa nu mai spun ca totul trebue facut perfect, nu poti scapa heliu prin tot felul de lipituri facute aiurea.
Si ramane alt aspect. Cine poate garanta ca face treaba buna avand in spate un model si electronica de foarte mare valoare? Nu mai pun la socoteala ca e vorba de cateva teste pana la cel final si asta inseamna ca sunt cel putin 2 baloane.
De aceea cred ca exista tendinta justificata pentru a folosi baloane din comert, poate scumpe (sa zicem 200 euro bucata desi am vazut si pagini romanesti care vand baloane mari si nu cred ca exagereaza cu preturile dar n-am intrebat) dar sigure.
Tot incerc sa caut o varianta mai ieftina si nu gasesc. Nu ca nu vreau. Gazul e separat, ala e consumabil, n-ai ce face. La fel si balonul. Dar trebuie gandit ca sub toate astea sunt materiale scumpe. Si inclin sa cred ca nu trebuie mers neaparat pe ce-i ieftin. Nu ma incalzeste cu nimic sa fac un balon din bucatele cand dau pe materiale 100 euro si muncesc de nu stiu cum ma cheama, in loc sa dau 200 euro si sa am balonul primit la usa.
Putem incerca orice, se gaseste folie, se gaeste heliu, banda adeziva exista pe orice masa, un aparat foto sau de filmat se gaseste, eventual un echipament de trimis imaginile jos se poate cumpara (in caz ca se pierde "nacela" balonului). Inteleg totusi ca nu asta e propus in subiect. Ca daca fac exceptie de heliu, cumpar 100 de prezervative, am greutate minima ca mai subtire de atat nu se poate (le tai si acel "guler" sa fac economie), le mai prind si gratis la vreo campanie antiSIDA ca am ocazia in campus, si cu balonul m-am scos. Demontez camera foto a nevestei (ca doar nu-s fraier s-o stric pe a mea), din care las doar ce-i important, o setez sa faca poze la cateva secunde si ma rog sa o pot recupera candva... Daca-s diliu de tot leg balonul cu fire de pescuit de 0,16 mm grosime, ca exista role la 5000m, si ajung 3-4 role, apoi ma iau de mana cu Etaju2... Duc balonul la cat vreau, si-l trag inapoi ca pe zmeu. Daca am noroc, pun pe net poze cu "noaptea" si zic ca am ajuns in cosmos. Nu eu, ci prezervativul... Ieftin tare.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 23 November 2009 - 02:53 AM