Modelism - RHC Forum: Aripa rotativa - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Aripa rotativa Cum functioneaza?

#1 Useril este offline   Padre 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 521
  • Inregistrat: 07-November 03

Postat 08 November 2003 - 07:04 AM

Am gasit pe net la x.wings.free.fr mai multe fotografii cu modele interesante (voi incerca sa adaug una). Intrebarea mea este cum functioneaza aripa rotativa? Cum creeaza portanta?

Fisiere atasate

0

#2 Useril este offline   hat shat 

• 1 cartonas galben
  • PipPipPipPip
  • Grup: Banned
  • Postari: 154
  • Inregistrat: 10-August 03

Postat 08 November 2003 - 05:21 PM

Din cate stiu aripa rotativa este folosita drept eleroane si spoilere(frane de aer). De obicei se aplica acest standard la modelele acrobatice grele! :o

I am born 2 fly.............................
Born to fly... & Born to crash...
0

#3 Useril este offline   Rares 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 651
  • Inregistrat: 28-September 03

Postat 10 November 2003 - 12:17 AM

ok.....dar aripa asta rotativa cum se invarte?in jurul axei sau cum? :)
0

#4 Useril este offline   hat shat 

• 1 cartonas galben
  • PipPipPipPip

Postat 10 November 2003 - 12:20 PM

Da, se invarte pe axa de ruliu care se afla exact la nivelul lonjeroanelor. Dar ca sa ai un asemenea model iti tre' o statie cu minim 7 canale, sa aiba softweare si iti mai trebuie si un circuit numit GIROAXIAL. Circuitul asta de fapt si de drept e un mini computer care da voie servourilor sa invarta aripa exact cat trebuie ca sa nu intri in avriataj(sa nu mai poti controla ruliul). Te-ai prins de chestie? B) :) B) :D B)

I am born 2 fly........................... B) B) B)
0

#5 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 10 November 2003 - 12:24 PM

hat shat, la 10 Nov 2003, 12:20, a spus:

Da, se invarte pe axa de ruliu care se afla exact la nivelul lonjeroanelor

Sigur se invart aripile alea pe axa de ruliu?!!!...adica axa de ruliu este axa de rotatie?!!!...ma indoiesc!...ori ai confundat din greseala, ori nu stii care cunt cele trei axe ale avionului!!!...cred mai curand ca se rotesc aripile in jurul axei de tangaj!!!

Aceasta postare a fost editata de Marinaru: 10 November 2003 - 01:01 PM

Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#6 Useril este offline   Rares 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 10 November 2003 - 10:31 PM

apai ma.....voi bagati si mai mult omu' in ceata....dupa ce mama naibii de ax se invarte?
nu se invarte in jurul unui ax lungggggg....care trece prin aripa...pe undeva prin mijloc? :)
dupa parerea mea cam asa ar fi.....dar totusi cum mama naibii face ca prin rotatie sa ia altitudine si viteza?
0

#7 Useril este offline   Padre 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 11 November 2003 - 05:58 AM

Din cate cunosc motorul actioneaza o elice tractiva. Deplasarea modelului face ca aripa sa intre intr-un fel de autorotatie (cam ca autogirul). Aripa este libera pe ax. Axul (aproximativ orizontal daca aripa nu are diedru) trece prin mijlocul aripii. Nu cunosc in ce sens se roteste aripa. Un prieten francez mi-a spus ca la ei pe plaja copii se joaca cu zmeie construite dupa acelasi principiu. Nu stia cum creeaza portanta dar mi-a promis ca atunci cand se va duce in Franta imi va aduce o asemenea jucarie. As putea si eu sa fac un model la care aripa sa se roteasca, insa nu sa se si ridice.
Cautand pe NET detalii am mai gasit ceva. Cred ca este vorba despre un zmeu asemanator.

Fisiere atasate

0

#8 Useril este offline   Valteras 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3077
  • Inregistrat: 29-May 02

Postat 11 November 2003 - 08:12 AM

hat shat, la 10 Nov 2003, 12:20, a spus:

... intri in avriataj(sa nu mai poti controla ruliul). Te-ai prins de chestie? B) :) B) B) B)

I am born 2 fly........................... B) B) B)

Marinare, da dreaku si mie un raspuns si zi-mi ce mortzii ma-si e acela "avriataj"! Nu mai tin minte, dom'le si nici nu am cartile langa mine.

...da' baga raspunsul pe privata, sa nu rada eshtia de mine p'acilea!

Valteraj, ce nu stie de avriataj
(sper ca am scris corect, asa sa-mi ajute...)
Orice pas inainte e un shut in fund!
0

#9 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 November 2003 - 10:40 AM

Valteras, la 11 Nov 2003, 08:12, a spus:

Marinare, da dreaku si mie un raspuns si zi-mi ce mortzii ma-si e acela "avriataj"! Nu mai tin minte, dom'le si nici nu am cartile langa mine.

...da' baga raspunsul pe privata, sa nu rada eshtia de mine p'acilea!

Valteraj, ce nu stie de avriataj
(sper ca am scris corect, asa sa-mi ajute...)

Bai Valteras, rusinicaaaaaa!!!...sa nu stii tu ce e ala avriataj!!!
AVRIATAJ=o miscare simultana de ruliu, tangaj si giratie a unor minti flatulente ce se doresc a se evidentia si de a castiga cat mai multe stelute (chiar si verzi...din cauza haului de hidrogen sulfurat ce inlocuieste atat creierul mic cat si cel mare al afirmatorului), in speranta ca se vor evidentia si reliefa...ca jokeri sau bufoni ai unei comunitati!!!...detalii, asa cum m-ai rugat, pe MI!
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#10 Useril este offline   Valteras 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3077
  • Inregistrat: 29-May 02

Postat 11 November 2003 - 11:12 AM

Marinaru, la 11 Nov 2003, 10:40, a spus:

AVRIATAJ=o miscare simultana de ruliu, tangaj si giratie a unor minti flatulente ce se doresc a se evidentia si de a castiga cat mai multe stelute (chiar si verzi...din cauza haului de hidrogen sulfurat ce inlocuieste atat creierul mic cat si cel mare al afirmatorului), in speranta ca se vor evidentia si reliefa...ca jokeri sau bufoni ai unei comunitati!!!...detalii, asa cum m-ai rugat, pe MI!

Aaaaaa!
Ahahaaaaa!
Gata, nene! Acu e clar!

...auzi nene? Daaa' e de bine?
Orice pas inainte e un shut in fund!
0

#11 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 November 2003 - 02:41 PM

Pai de unde dreacu sa stiu eu?!!!!...daca nu e rau, cred ca e bine!...vedem pe "Administrative"!!!
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#12 Useril este offline   Big 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1647
  • Inregistrat: 30-May 02

Postat 11 November 2003 - 05:31 PM

Cum bre , voi nu stiti ce insemneaza avrietaj??? rusine, bre, rusine! este un termen atat de sublim ca lipseste cu desavrsire, vorba unui anteganditor! dar ce va veni a baga in sama pe acel culegator de stele si imprashtietor de perle ruginite? Intreb si io asa retoric (era sa scriu platonic) ca taaare greu m-am abtinut sa nu ii scriu vreo doua. Pana la urma, ca orice fiinta sensibila si delicata, am raspuns si eu provocarii si uite ca am luat-o pe ulei! Ori poate pe aratura? Hmmm....

Ca si tzucatzti.
Big
FROGS CAN FLY!
0

#13 Useril este offline   Dom*PROFESOR 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1301
  • Inregistrat: 17-April 02

Postat 11 November 2003 - 07:32 PM

Dracia naibii!Parca am mai vazut asa ceva pe la Graupner. Sunt curios mai departe, facem rost de un plan? Propun pentru iarna asta o rubrica noua de avioane ciudate, cu principii de zbor ciudate! ce ziceti, punem la punct o baza de date si ne apucam de treaba? Pentru mine suna interesant mai ales ca sunt satul de zbor clasic. Aici e ceva care pune mintea si maiestria de pilotaj la multa adrenalina....
Daca nu va fi asta este. Oricum la anul ma pregatesc pentru zbor 3D, imi fac doua modele si la treaba! Nu-mi iese din cap cum tin astia modelul cu botul in sus pe loc.
Auziti unde mai pui ca tin concursuri pe muzica. Se canta Vivaldi si avionul face balet pe sus....
PER ASPERA AD ASTRA!
Live to fly!!!!!
Subiectul JURNAL DE ZBOR este initiat de Dom*PROFESOR la 1 septembrie 2003
0

#14 Useril este offline   Padre 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 10 December 2003 - 07:08 AM

Am promis sa revin cu detalii atunci cand mai aflu ceva. Modelul pe care l-am prezentat la inceputul acestui subiect are o elice tractiva amplasata in turn. Atunci cand modelul inainteaza curentii de aer fac sa se roteasca aripile (profilul lor este un S prin centrul caruia trece axul). Partea de deasupra a aripii (nu cred ca pot sa-i mai spun extrados) se rasuceste spre coada modelului. Astfel in partea de sus viteza este mai mica (viteza modelului minus viteza aripii), iar in partea de jos viteza este mai mare (viteza modelului plus viteza aripii). Astfel ia nastere o diferenta de presiune in sensul ca sub aripa presiunea este mai mare. Diferenta de presiune face ca modelul sa se ridice. Ne putem inchipui ca aripa este o minge de fotbal lovita cu efect. Daca nu ma insel acest efect se numeste Mangus. Stabilitatea este data de diedrul accentuat.

Fisiere atasate

0

#15 Useril este offline   Padre 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 10 December 2003 - 07:16 AM

Iata si un alt model. Cred totusi ca principiul de functionare este altul. Nu indraznesc sa dau detalii. Pentru cei ce stapanesc mai bine franceza incerc sa dau comentariul in original. Sursa: x.wings.free.fr
Incroyable, il n'y a pas d'autres mots pour qualifier cet engin dans la traction était assurée
par la rotation d'un éspèce de rouleau à lamelles entrainer par un moteur électrique.
Cet engin mesurait 1,20 m d'envergure.

Fisiere atasate

0

#16 Useril este offline   Padre 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 10 December 2003 - 07:26 AM

Tocmai am gasit detalii despre cel de-al doilea model. Vedeti www. fanwing.com
Scuze ca incarc forumul.

Fisiere atasate

0

#17 Useril este offline   hat shat 

• 1 cartonas galben
  • PipPipPipPip

Postat 10 December 2003 - 11:29 AM

Pot sa stiu si eu cine mi-a sters ultimul meu mesaj din acest subiect? Nu incalca regulamentul si nici nu continea un limbaj de MAHALA. ;) Asa macar sa stiu daca mai are rost vreodata sa scriu pe forumul acesta!
0

#18 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 December 2003 - 11:50 AM

asa crezi tu?..ca nu incalca regulamentul?!!!...tot nu te-ai apucat inca sa-l citesti? Ai sa constati ca nu numai vulgaritatea e reglementata...in viata, in general!!!
Iata cateva puncte pe care le-ai trecut cu vederea numai in ultimul mesaj:
*Dorim ca mesajele sa fie pozitive, constructive si la subiect. Mesajele care nu isi au locul intr-o discutie vor fi sterse.
* Nu sunt permise atacurile la persoana celorlalti membri ai comunitatii. Divergentele personale nu vor fi rezolvate pe acest forum!
* RHC.ro nu incurajeaza SPAM-ul... - cred ca asta se refera la mesajele aruncat aiurea cu furca, doar pentru a aduna stelute!!!...daca le doresti cu ardoare, scrie-i mai bine webmasterului si te poate ajuta direct...ca sa nu mai umplem forumul cu mesaje aiurea in tramvai!!!
* Contam pe ajutorul tuturor membrilor de a mentine acest forum curat, civilizat. Fiecare mesaj are o legatura "Atentionare moderator". Va rugam completati acest formular doar daca mesajul contravine regulamentului sau daca sunteti ofensat de continutul lui.
* Ne rezervam dreptul de a sterge orice subiect care nu respecta prezentul regulament fara nici o notificare in prealabil.
* Ne rezervam dreptul de a interzice accesul pe Forumul RHC.ro oricarui membru care incalca acest regulament. In general vom incerca sa atentionam autorii, insa aceasta nu este o regula.

Aceasta postare a fost editata de Marinaru: 12 December 2003 - 01:44 PM

Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#19 Useril este offline   Rares 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 10 December 2003 - 11:11 PM

salut padre...ma sa stii ca ai deschis un subiect ffff interesant...prima data cand vad asa ceva....dar sa revenim...acum ca ai dat drumu la gif-ul de mai sus....
parerea mea....principiul ii destul de dragutz dar acum te intreb...ce performante ai cu un asemenea model?
plus de asta motorizarea la prima vedere pare destul de serioasa! nu stiu ce sa zic...oricum arata bestial si sa ai un avion asa in tara la noi ar fi super cool....ai cam sparge gura targului (zic parerea mea)
aici mai este pastrat principiul aripei de porumbel?
keep it that way
0

#20 Useril este offline   Corsair4FU 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1020
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 11 December 2003 - 02:38 AM

Salut,

Dom*Professore, care va sa zica 3D, fein. Daca incep sa te ambitioneze avioanele care " atirna " in elice nu mai ai mult si ajungi la adevaratele aparate de zbor cu aripa rotativa. Sa vezi placere 3D cind incepi sa jonglezi cu anticuplu.

( CF4U ) RAH 62 :rolleyes:

Aceasta postare a fost editata de Corsair4FU: 11 December 2003 - 02:38 AM

Mesterica, pe ce pune mina strica.
0

#21 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2766
  • Inregistrat: 12-March 03

Postat 11 December 2003 - 10:05 AM

Ma baieti io tot n-am inteles cum zboar dracaria . Aripa aia rotativa are si rol de tractiune sau ajuta doar la portanta ?

Aceasta postare a fost editata de ZOD: 11 December 2003 - 10:09 AM

DT
0

#22 Useril este offline   hat shat 

• 1 cartonas galben
  • PipPipPipPip

Postat 11 December 2003 - 11:02 AM

Ma... pentru toti care nu cunosc si nu au vazut:

Aripa are rol si de spoilere si de eleroane si de tractiune...
Stiu astea ca la noi la clubul de aero a venit unul cu un model asemanator si ne-a explicat cum functioneaza!
Asa ca nu ma mai contrazice-ti pe tema asta!!!!!!!!!!!! :rolleyes:
0

#23 Useril este offline   Big 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1647
  • Inregistrat: 30-May 02

Postat 11 December 2003 - 11:29 AM

Lasand la o parte gramatica, nu pot sa nu constat ca cineva aici de fata, iar incearca sa ne convinga ca le stie pe toate. Pai cum dracu sa aiba aripa aia rol de eleron??? sau de spoiler??? dar mai ales de tractiune??? io sunt convins ca nu ai vazut un asemenea model, decat poate in poze viu colorate, sau vise de dimineata. Si dupa cum pui problema vad sigur ca habar nu ai cu ce se mananca aerodinamica.

In alta ordine de idei:
aripa cu pricina, este doar o punere in practica a unor experimente nonconformiste si a ramas la stadiul de model. In principiu s-a incercat obtinerea unor aripi care sa zboare la unghiuri de incidenta mari, deci decolare-aterizare scurta si ecart mare de viteza. S-a incercat folosirea pricipiilor ce stau la baza zborului autogirelor, dar din pacate rezultatele au fost mult sub asteptari.

Big
FROGS CAN FLY!
0

#24 Useril este offline   Padre 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 12 December 2003 - 06:41 AM

Trebuie sa specific faptul ca aici am prezentat doua modele cu principii de functionare diferite. Am deschis acest subiect atunci cand am intalnit o imagine a modelului cu aripa rotativa (imaginea de la inceputul subiectului). Doream sa aflu cum functioneaza. In imagine nu am distins nici o elice si ma gandeam si eu ca poate motorul antreneaza aripa. Singurul care mi-a explicat cam cum functioneaza a fost Marinaru' (pe MI). Cautand detalii despre aripa rotativa am mai gasit o imagine a aceluiasi model in care se distinge grupul motopropulsor. Deci functioneaza cam ca un autogir numai ca axul "rotorului" este orizontal. Aripa se roteste LIBERA pe acest ax. Cand am gasit imaginea celui de-al doilea model am crezut ca este tot o aripa rotativa. Am gasit detalii pe site-ul fanwing.com si m-am lamurit ca este un model cu un principiu de functionare diferit de primul.
Ptr. Rares Nu cunosc performantele. Pentru al doilea model acceseaza site-ul respectiv. Sunt date acolo amanunte. Spui de motorizare serioasa. Al doilea model este electric. Daca te referi la "Cet engin mesurait 1,20 m d'envergure", cred ca francezii folosesc engin pentru "model".
0

#25 Useril este offline   Dragon 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 43

Postat 12 December 2003 - 08:38 PM

Cand ma uit pe forum ,vad in fiecare subiect cearta.Deja mi se face greata !Totusi ar trebui luate niste masuri,ca strica aspectul forumului atata maraiala! http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/mad.gif :) B)

Aceasta postare a fost editata de Dragon: 12 December 2003 - 08:41 PM

tot ce zboara se prabuseste.......................... :)
0

#26 Useril este offline   teo 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 466

Postat 25 December 2003 - 10:44 PM

Dracia chiar zboara!
sunt de acord cu dom' profesor sa infiintam un miniclub al zburatoarelor traznite! mai ales ca la mine la aeronave s-a repus in functiune un tunel aerodinamic mai mic, urmand ca la anu' sa se inceapa lucrarile la ala mare! eu am infiintat deja cu prodecanu' un club la polizu care are tocmai aceasta destinatie! pe curand si aterizari reusite
Avion, cu motor...ia-ma si pe mine-n zbor..
0

#27 Useril este offline   Tomcat 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 121

Postat 29 December 2003 - 05:07 PM

Chiar arata ciudat, in felul lor modelele alea cu aripa rotativa.Da cum ruesesti sa controlezi, simetric unghiul de atac al ambelor planuri.Oricum ar fi nevoie de un pilot f. experimentat, deoarece unghiul de atac se modifica si din aripa rotativa si din cabrajul sau picajul modelului+se ajunge la incidenta critica si deci vrie destul de repede,daca am inteles eu bine ce face aripa ai rotativa.

In legatura cu "hat shat", il stiu in realitae de la cercu de aero.Se da mare ca la stie pe tote,vaneaza stele dar defapt nu stie nici macar ce se intampla cand maresti unghiul de atac.
0

#28 Useril este offline   etaju 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 29
  • Inregistrat: 18-July 04

Postat 18 July 2004 - 05:42 PM

[]

Aceasta postare a fost editata de etaju: 27 August 2004 - 12:38 AM

Acest mesaj apartine RHC, cf. art. 5
0

#29 Useril este offline   kno3 

• MEGA Membru
  • Grup: Validating
  • Postari: 1089
  • Interests:Motoare cu aburi, vapoare etc

Postat 14 November 2006 - 07:00 PM

Am gasit si eu niste poze bune cu obiecte zburatoare cu aripa rotativa:
http://www.fanwing.com/DSC07255c.jpg

Zici ca-i o aeroterma zburatoare, sau avion cu zbaturi B) , dar functioneaza!!! B)
http://www.fanwing.com/574-79.jpg

Detalii aici:
http://www.fanwing.com/uav.htm

Cine se incumeta sa faca un model?
<a href="http://www.rhcforum.ro/index.php?showtopic=8657" target="_blank">Remorcher cu aburi</a>
0

#30 Useril este offline   kno3 

• MEGA Membru
  • Grup: Validating
  • Postari: 1089
  • Interests:Motoare cu aburi, vapoare etc

Postat 14 November 2006 - 07:04 PM

Si 2 filme cu minunea in functiune:
http://www.fanwing.c...s/1stflight.mpg

http://www.fanwing.c...eos/takeoff.mpg
<a href="http://www.rhcforum.ro/index.php?showtopic=8657" target="_blank">Remorcher cu aburi</a>
0

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu