O manutza de ajutor La o electrica
Postat 26 August 2006 - 02:50 PM
Problema mea este ca daca ii pun pack-ul de 2000 mAh merge , dar daca ii pun unul din celelalte doua mai mari, licare putin becul pe variator, dar masina nu pleaca de pe loc iar directia functioneaza.
Doresc nishte sfaturi ... sa fie variatorul problema ?!?
Multumesc
Postat 26 August 2006 - 03:28 PM
Daca variatotorul e Rocar si nu "rocaro", atunci e cam mic pentru un motor 600 dar dat fiind ca-i multiplu-protejat, nu se arde ci se intimpla fenomenul pe care l-ai descris. Acum, nu mi-e prea clar dece cu un acumulator merge si cu alte doua nu. O ipoteza ar fi ca cele doua pacuri de 3 si respectiv 3,3Ah sa fie defecte si sa nu mai aiba parametrii nominali. Alta ca tocmai acele 2 pacuri sa fie ok si sa intre variatorul in starea de protejare, datorita consumului mare al motorului 600, dar tot ar fi trebuit sa mearga o vreme, asa ca aceasta e cea mai putin probabila. Cred ca ceva ai omis totusi. Poate nu-s incarcati indeajuns cele 2 pacuri cu problema? Nu misca deloc ? Cu cel de 2Ah merge de rupe? Ma rog, ti se pare ca ar merge bine?
Postat 26 August 2006 - 05:36 PM
Postat 26 August 2006 - 05:46 PM
Deci din ce-ai descris, defectu' pare a fi la pack. Si asta se poate identifica tot cu un multimetru, masurand tensiunea pe fiecare celula in parte si daca ai un sunt sanatos in aparatu' de masura (minim 20 A !), pentru timpi foarte scurti si un curent de scurtcircuit. Posibil sa fie dusa o celula din pack si cand i se cere curent, ea devine sarcina, nu sursa ! Masuratoarea asta iti va arata imediat unde e ... buba !
Stima,
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
Postat 26 August 2006 - 07:46 PM
Ai zis ceva de ala de 3,3Ah ca ar fi nou nout. Sa sti ca ei nu vin incarcati din fabrica (magazin), chiar daca masurati in gol, instrumentul indica chiar cu putin peste tensiunea nominala. Trebuie sa-i incarci odata (conform instructiunilor) sa-i folosesti pina se descarca (Rocarul te anunta el cind s-au descarcat printr-un comportament asemanator cu cel descris de tine), apoi iar ii mai incarci odata, iar ii descarci, si deabia dupa a 3-a incarcare, poate si a 4-a, ii vei aduce la parametrii normali. De fapt ai sa si observi de fiecare data o crestere a capacitatii (timpul de descarcare tot mai lung). Asta se cheama ca i-ai format(at).
Ai facut toate astea macar cu cel nou? Ca se poate admite ca cei vechi, daca au fost luati second hand sau primiti cadou, sa fie dusi deja.
Aceasta postare a fost editata de navigator: 26 August 2006 - 08:01 PM
Postat 26 August 2006 - 08:00 PM
Am uitat sa intreb, ceea ce de fapt ai facut tu, da' eu am presupus ca cine se joaca cu o ... electrica, stie ca packu' tre' incarcat inainte de utilizare ! Daca nu, ... atunci: ---> Vademecum + STUDIU ! :( :D :(
Stima,
Aceasta postare a fost editata de domnu_doctor: 26 August 2006 - 08:01 PM
Postat 26 August 2006 - 10:46 PM
Subscriu si eu la toate sugestiile facute de antevorbitorii mei, cu exceptia celei referitoare la masurarea curentului de scurt, deoarece:
1)Masuratoarea curentului de scurt este neconcludenta. Masuratori cu aparate de la diverse firme vor da rezultate diferite. Nu se poate conta pe egalitatea shunturilor din aparatele de masura, iar curentul asa zis de scurt circuit este puternic influentat de valoarea suntului. Deci cate sunturi, atatia curenti de scurt circuit.
2)Aparatele de masura au oarece latentza. E posibil sa fie necesara cel putin o secunda pentru stabilizarea curentului. Intr-o secunda firele se incing in asa hal ca se poate distruge izolatia si conectorul, daca e din plastic. Nu ma intrebati de unde stiu :D A fost din greseala, nu ptr ca vroiam sa masor crt de scurt. :(
3)Solicitarea aplicata acumulatorului este semnificativa. Poate ca o data ar merge, dar nu trebuie sa devina practica obisnuita deoarece se scurteaza inutil viata pacului.
Dupa mine, o metoda mai rezonabila ar fi sa se masoare tensiunea in gol, apoi cu voltmetrul mentinut la bornele pacului, sa se conecteze o rezistenta care sa produca un curent determinat, de ex 5A si sa se citeasca noua tensiune la bornele pacului, in sarcina. Pacurile pot fi comparate dupa caderea de tensiune in sarcina (cu cat mai mica, cu atat mai bun) si cu putine calcule, se poate estima chiar si rezistenta interna, daca aparatul de masura are rezolutie suficienta.
Exemplu: Am un pac de 7.2V adica 6 celule. Cand e incarcat ful, asta scoate cam 6*1.4=8.4V. Aplicam o rezistenta de valoare 8.4V/5A=1.68ohmi (treb'e facuta din mai multe combinate si atentie la putere. 1.68*5^2=42W) daca tensiunea scade la 8.2V, atunci rez interna a pacului este (8.4-8.2)/5=40mili ohmi
Pe de alta parte, curentul de scurt circuit ar fi 8.4/0.04=210A, dar daca masuratoarea s-a face cu un ampermetru al carui sunt este de 0.33 ohmi (scoasa din burta), atunci curentul de scurt masurat ar fi de 8.4/(0.04+0.33)=22A, ceea ce nu prea se leaga cu curentul de sc circ real.
Desigur, cele de mai sus sunt estimari. Puristii pot obiecta ca mai conteaza si rezistenta firelor , etc. Corect, dar evaluarea de mai sus are ca scop sa ne dea o idee daca ceea ce facem este potrivit au ba.
Alte opinii?
Cirip
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
Postat 27 August 2006 - 09:03 AM
Nu esti ... Gica, de loc !
Numa' ca, din felu' in care @Cocodia a pus problema, am dedus ca de altfel si @navigatoru', ca junioru', nu prea are dotarea si cunostiintele necesare, pentru a face evaluarile de care zici. D-aia am dat o solutie la ... botu' calului ..., care evident nu tre' sa devina ...narav ! :D
Masuratorile in scurt, asa cum am zis mai sus, dau o imagine rapida, relativa, asupra capacitatii de curent si-ti pot spune iute cam pe unde esti. Acu' ... ca mai tre' sa si stii unele lucruri ,... :D este altceva !
Eu chiar as zice ca evaluarile corecte se fac asa cum zici, cu rezistenta de sarcina, care impune un curent predeterminat si apropiat de capacitatea nominala a packului, masurand tensiunea la borne (in sarcina) si ridicand curba de descarcare a packului respectiv.
Stima,
Postat 27 August 2006 - 04:38 PM
Aceasta postare a fost editata de cocodia: 27 August 2006 - 04:38 PM