Modelism - RHC Forum: software proiectare aerodinamica - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

software proiectare aerodinamica

#1 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1772
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 01 June 2006 - 02:31 AM

Salutari!

Subiectul se doreste a fi un fel de "indexare" a programelor folosite de membrii forumului pentru proiectarea modelelor, avioanelor etc. Ce software folositi? Ce facilitati are? Este disponibil gratuit? De unde?
Este bine de stiut ca testele de zbor nu pot fi inlocuite de absolut nici un fel de program realizat pe calculator dar din analiza numeroaselor teste de zbor, a datelor din tunelele aerodinamice precum si din extinderea predictiilor teoretice se pot realiza programe deosebit de utile pentru prezicerea caracteristicilor de zbor ale unui vehicul.

Cei care navigheaza pe acest website poate au dorit nu o data sa vada cum ar putea sa prezica caracteristicile de zbor ale unui "obiect" gandit de ei... si poate ca s-au lovit de problema de a nu gasi un software adecvat sau gratuit (cele profesionale stim ca sunt deosebit de costisitoare). Nu avem pretentia sa reinventam roata ci avem increderea ca prin insiruirea programelor folosite de membrii forumului, alti navigatori pe Internet vor gasi aceasta colectia ca fiind utila.

Cu stima,
MIG-29

P.S.: de asemenea acest subiect se doreste a fi locul potrivit pentru a adresa intrebari de genul: doresc un software care sa prezica caracteristicile aripii mele... ce software folosesc? sau, stie cineva vreun software care poate sa evalueze curgerile pe cutare obiect? etc. etc. etc.

De exemplu-o intrebare exemplu pe care membrii forumului ar putea sa o adreseze aici si si-ar putea gasi (daca ceilalti se sinchisesc sa raspunda- am glumit cu sinchisesc desigur :huh: ) raspuns :wub: , m-ar interesa un software care sa poata sa evalueze caracteristicile de zbor ale unui UAV cu viteza subsonica (maxim Mach 0.5-0.6). Stie cineva un astfel de software gratuit sau o colectie de software ce poate face asa ceva?

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 01 June 2006 - 01:39 PM

0

#2 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2453
  • Inregistrat: 28-February 05

Postat 01 June 2006 - 02:53 PM

@Mig
99,9% din cei care scriu aici NU folosesc soft ptr aerodinamica.
Cei mai multi, printre care ma numar si eu folsoim diverse .... nu dam nume de soft :o cu mai multe sau mai putine posibilitati de export spre diverse programe de analiza.
Nevoia de soft si modelare numerica incepe ODATA CU PERFORMANTA in constructia modelelor conceptie proprie.
0

#3 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 June 2006 - 04:51 PM

Salutari!

Nu ma refeream neaparat la software pentru "performanta" cat mai ales la solutii software care va ajuta sa "preziceti" caracteristicile unui model. De exemplu ai in cap un model si vrei sa vezi cam cum s-ar comporta... ce software folositi? Asta ar fi una din intrebarile ce cred eu ca ar merita abordate in cadrul acestui subiect; altfel spus in directia aceasta as ghida discutia.

MIG-29
0

#4 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 01 June 2006 - 04:58 PM

Nu ar merge cu un simulator bun? De ex. G3 de la Great Planes? Te lasa sa pui chiar si profilul tau.....zic si eu....nu dati cu parul.
0

#5 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 June 2006 - 05:07 PM

n-avem par :o

poate ne dai si un link cu simulatorul respectiv. eu de exemplu nu stiam de el si probabil ca mine mai sunt multi altii... zic si eu... nu dati cu paru` :o

MIG-29
0

#6 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 June 2006 - 07:46 PM

http://www.realflight.com/index.html
Din pacate ca tot ce-i bun este ori ilegal, ori imoral, ori ingrasa, ori cu bani.
Mie imi curg de mult ochii dupa el. Dar cu 300 CAD pot cumpara 6 polistirene pe care sa exersez.....

Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 01 June 2006 - 07:48 PM

0

#7 Useril este offline   old-boy 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 887
  • Inregistrat: 13-June 03

Postat 01 June 2006 - 08:29 PM

@MIG-29 "De exemplu ai in cap un model si vrei sa vezi cam cum s-ar comporta... ce software folositi? "
Bun sa zicem ca softul este deosebit de bun si-ti spune ca modelul nu face doua parale, renunti sa-l mai faci?......... Eu cred ca dimpotriva l-as face si l-as imbunatatii sa arat ca am ce nu poate avea un soft... intuitie si inteligenta. Spor la simulari si eventual ....la construit.
Tot mai bine pe picioare cand te sprijini pe pamant
0

#8 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 June 2006 - 08:58 PM

old-boy, la 1 Jun 2006, 20:29, a spus:

@MIG-29 "De exemplu ai in cap un model si vrei sa vezi cam cum s-ar comporta... ce software folositi? "
Bun sa zicem ca softul este deosebit de bun si-ti spune ca modelul nu face doua parale, renunti sa-l mai faci?......... Eu cred ca dimpotriva l-as face si l-as imbunatatii sa arat ca am ce nu poate avea un soft... intuitie si inteligenta. Spor la simulari si eventual ....la construit.

Salutari!

Ideea nu era sa NU construiesti si sa te bazezi doar pe rezultatele date de metoda sau software-ul respectiv. Ideea era ca software-ul, metoda analitica sau mai stiu eu ce te ajuta sa intelegi mai bine ce poate modelul tau, care-i sunt limitarile etc.

De ex. as fi vrut pentru aripa de 2 metri si 30 cmj anvergura sa pot sti dinainte cam ce motor sa-i pun si cum se comporta cu diverse "propulsii"... nu sa iau Speed 600 si sa aflu la camp ca e prea "slabut" ulterior rezolvand-o cu un Brushless.
Si bineinteles clasa de probleme rezolvabile nu se reduce doar la cazul discutat mai sus.
Niciodata nu am fost si nici nu voi fi vreodata adeptul inlocuirii testelor de zbor cu simulari numerice.

MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 01 June 2006 - 08:59 PM

0

#9 Useril este offline   jester 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1296
  • Inregistrat: 11-April 04

Postat 01 June 2006 - 09:28 PM

daca cumperi RCCAD-ul iti da si un pragram de asta de simulare destul de interesant. RCcad e 50 dolari, in viitor l-as lua si eu.
I feel the need, the neeed for speeed.....
0

#10 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2453
  • Inregistrat: 28-February 05

Postat 02 June 2006 - 05:54 AM

Se poate si asa ?, la 1 Jun 2006, 16:58, a spus:

Nu ar merge cu un simulator bun? De ex. G3 de la Great Planes? Te lasa sa pui chiar si profilul tau.....zic si eu....nu dati cu parul.

Nu stiu daca simulatorul ala face chiar modelarea pe care o vrea migu....
Am inceput acu fo 2 luni .... cind mai aveam ceva timp sa ma joc cu niste modele din aerofly deluxe (cu licenta :D ) mutind CG avionasului ba inainte... ba inapoi si incercind apoi sa-l zbor!
In zona asta s-a apropiat foarte mult de realitate!
Un alt experiment a fost sa-i modific anvergura ... si cum am facut cum n-am facut am reusit sa-i modific numai o aripa cealalta raminind la lungimea initala (raport cam 2/1), dar nu cred ca am modificat si greutatea aripii, daca n-o fi facut-o softul.
In structura asta cu CG acolo unde era de la mama lui pot sa zic ca NU AU FOST DIFERENTE sesizabile in zbor.
Poate e real poate nu!

La fel de interesant ar fi:
.... de la ce viteza a modelului risca sa-mi intre aripile in flutering.... :D
..... la al citelea looping consecutiv mi se vor rupe aripile
.... cum modelez corpul astfel incit curentul produs de elice sa imi afecteze cit mai putin zborul
Bafta si TIMP!

@Jester
RC CAD e program de desenare gen AUTOCAD! Modelarea de care vorbeste MIG e urmatoarea etapa!
Adica:
1. Se deseneaza corpul in solid (eventual se folosesc numai modele de suprafata)
2. Se transforma intr-un format acceptat de programul de simulare
3. Se introduc in programul de simulare CONDITIILE LA LIMITA .... aici sa te vad migule
4. Se face simularea

Problema e ca la programelele free de CFD simularea de regula se face 2D fara a tine cont de efectele pe lungimea aripii.
O alta zona interesanta ar fi
.....CARE AR TREBUI SA FIE TORSIUNEA ARIPII astfel incit ....
.....cit de lung si cit de lat ar trebui sa fie eleronul asftfel incit eficienta sa fie maxima
....cit ar trebui sa fie ungiurile de bracaj
:D
..... va urma!

Aceasta postare a fost editata de Dragut: 02 June 2006 - 06:11 AM

0

#11 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1079
  • Inregistrat: 16-May 02

Postat 02 June 2006 - 07:53 AM

Dragut, la 2 Jun 2006, 05:54, a spus:

@Jester
RC CAD e program de desenare gen AUTOCAD!

Cu RcCad se pot face modele in detaliu si apoi exportate in prea cunoscutul FMS pentru a li se vedea comportamentul. Eu am incercat asta dar modelele erau distorsioante in FMS din nu stiu ce motiv (...bani poate..).
Cat despre analiza in detaliu de curgere a aerului pe langa fuselaj sau aripa.. nu am auzit pe nimeni sa nu o faca fara o facultate in domeniu si cu un soft cu un pret format din 5 cifre in euro.
Cine mai incearca RcCad sa zica aici daca reusit exportul spre FMS va rog..
0

#12 Useril este offline   jester 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 June 2006 - 10:22 PM

pai eu nu ma refreaam la rccad ca face ce vrea mig.
ziceam da daca cumperi rccad primesti pe cd si al doilea programel care mi se parea ceva ce ar cauta mig.
o sa ma uit exact despre ce este vorba.
0

#13 Useril este offline   jester 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 June 2006 - 10:25 PM

cam asta e programul.e ceva de testat, analizat profilul aripii.
putin cam particular, sorry. mig vrea ceva pt intreg avionul.
0

#14 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 June 2006 - 12:22 AM

Salutari!
In primul rand multumesc celor care au scris pe acest subiect.
fur un pic de spatiu pentru a fi off topic si a repeta anumite lucruri: nu doresc eu un anumit software ci doresc ca aici sa fie postate link-uri/descrieri ale software-urilor folosite de voi in proiectare/analiza performante ale modelelor de avioane. Orice folositi indiferent ce face dar care sa aiba legatura cu proiectarea/analiza performante pentru modelele de avioane. Ca face acest lucru analizand curgerea pe diversele elemente, ca face acest lucru folosind "formule" semi-empirice, ca face acest lucru folosind baze de date sau ca face acest lucru dandu-ti telefon acasa la ora 2:00 AM NU conteaza! Tot ce conteaza este ca intr-un fel sau altul sa aiba legatura cu proiectarea/analiza performantelor (caracteristicilor) modelelor de avioane.

Se doreste a fi o biblioteca de software (gratuit deoarece nu cred ca este dispus nici un incepator sa plateasca asa ceva) utila incepatorilor si care sa-i ajute sa inteleaga diferite lucruri si sa-si puna anumite idei in ordine. Bineinteles ca aceasta biblioteca nu este orientata doar catre incepatori, cei avansati putand de asemenea sa posteze si/sau sa invete diferite lucruri folosind software-urile postate aici.

Multumesc,
MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 03 June 2006 - 12:23 AM

0

#15 Useril este offline   RedBaron 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1639
  • Inregistrat: 30-April 06

Postat 03 June 2006 - 11:59 AM

Cunosc pe cineva cu G# dar stiu ca lui nu ii merge datorita faptului ca nu are statie sa o cupleze!
Cand la dat jos a luat o chestie cu virtual joistick sperand ca o sa mearga cu joistickul lui care e normal !

Stiti voi cumva cum poate face sa mearga cu joistickul normal ca nu poate regla sa fie elvatorul ,elevator ,eleroanele ,eleroane se tot combina intre ele
Daca il are cineva si ma poate ajuta rog as posteze

Multumesc anticipat
KIT GUPPY
Ce e portanta? o floare ce se naste din viteza...
0

#16 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 June 2006 - 04:54 PM

Im mod normal este conceput sa mearga doar cu "statia lui". Se vor stradui cat pot sa-l faca sa nu mearga altfel.
Am vazut un G2 mergand cu o statie normala conectata pe portul paralel dar nu mergea gazul.
0

#17 Useril este offline   RedBaron 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1639
  • Inregistrat: 30-April 06

Postat 03 June 2006 - 05:10 PM

La asta la G3 mergea chiar bine dar ca nu mergea axa elevatorului !
Daca stie cineva cum s epoate rezolva stiu si eu un crack ceva
KIT GUPPY
Ce e portanta? o floare ce se naste din viteza...
0

#18 Useril este offline   Screamer 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 318

Postat 03 June 2006 - 06:57 PM

sooo

de proiectat ......sau mai bine zis de redesenat.....folosesc Corel Draw.....

dar am inceput sa caut si sa incerc sa imi dau seama cum merge CATIA

cica programelu asta de proiectare poate sa iti simuleze orice conditie.....dar ca de obicei....cu zicea cineva mai sus un pic....trebuie CONDITIILE LIMITA

acum nu sunt sigur...dar mi-a zis cineva ca pentru catia nu ar trebui conditii limita ...ci numai specificatiile materialului.....care sunt intr-o baza de date si pot fi foarte usor alese :)
P-40E - Captiv (Video cu primul zbor)
IAR-27 - Captiv
CAP-21 - Captiv
2x Combat "Pionierul" - Captiv
Graupner "Amateur II" - Trainer
Bombonel - Acro/Trainer (Video cu prima tractare de planor)
0

#19 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 June 2006 - 08:34 PM

este gratis CATIA?

Doar pentru a fi mai usor de parcurs subiectul rog sa postati adrese catre software-ul pe care-l prezentati si eventual rezultate obtinute de voi cu programele respective... astfel alti utilizatori vor putea decide daca este ceea ce le trebuie sau nu.

Mersi,
MIG-29
0

#20 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1501

Postat 03 June 2006 - 08:39 PM

Inainte ca un incepator sa folosesca oricare soft moca sau pe bani pentru a proiecta un aeromodel, cred ca ar trebui sa aiba citeva notiuni elementare de aerodinamica
cum ar fi legea lui Bernoulli,profilul de aripa cu centrul de presiune si de greutate,incidenta aripii notiuni de stabilitate laterala,longitudinala alegerea unui profil in functie de numarul Reynolds etc. explicate in mare si fara formule complicate.Asta ca sa aiba o baza elementara teoretica pe care sa-si cladeasca mai departe experienta practica in constructie si proiectare si sa inteleaga mai bine poate rezultatele unui soft de "aveoane".
A dracului dom-le cum se extinde si poluarea asta.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
0

#21 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 June 2006 - 05:15 AM

Poate exista chiar un software sau resurse online/carti ce pot "ilustra" lucrurile spuse de skyspy... de asemenea locul lor ar fi pe acest subiect.

MIG-29
0

#22 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1501

Postat 04 June 2006 - 10:23 AM

Ce lipseste e o carticica de macar 100 de pagini care sa se gasesca in librarii .Bine ca se gasesc sponzori pentru nus ce carti scrise de academicianul cutarica si intelese
de 4,5 "aleshi" si restul de douazeci si doua de milioane si nouasute nouazeci si cinci de mii de oameni se uita la ele ca buha-n horn.
Informatiile care se gasesc pe internet sint la diferite nivele de cunostinta si nu pot fi puse cap la cap.Modelismul trebuie invatat ca si alfabetul de la a la z.Si ar trebui
invatate daca nu practic macar teoretic constructiile clasice pe baza de nervuri lonjeroane si cadre si dupa aceea sa se treaca la cele mai moderne din polistiren,depron si rasini armate cu fibra de sticla.
A dracului dom-le cum se extinde si poluarea asta.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
0

#23 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 June 2006 - 04:22 PM

La sfarsitul paginii:
http://adamone.rchom....com/design.htm
Eu le-am cumparat pe ultimele doua. Sunt interesante.
Prima este cea ce ar corespunde subiectului. Tot ezit dar o sa scot banul intr-un final.
Si bineinteles cele de sub "contents".

Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 04 June 2006 - 04:25 PM

0

#24 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 June 2006 - 05:28 PM

o resursa buna pentru CFD este: http://www.cfd-onlin...Links/soft.html

la mine nu functioneaza doua website-uri care aveau software gratuit pentru CFD... poate e doar o problema temporara si nu permanenta:

http://www-berkeley....FD_codes_p.html
http://capella.color...ey/software.htm

MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 04 June 2006 - 05:30 PM

0

#25 Useril este offline   mitzuX 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 34
  • Inregistrat: 24-March 06

Postat 18 June 2006 - 03:07 PM

Salut,
mi se pare un topic interesant ca urmare m-am gandit sa va raspund. Ultimului mesaj al lui Mig-29 ii raspund ca linkurile merg ambele foarte bine, iar resursa cfd-online este relativ buna(depinde de ce vrei sa aflii). Printre softurile bune de calculat performantele avioanelor-era dat ca exemlu undeva UAV- este AAA- Advanced Aircraft Analysis, la adresa firmei puteti sa gasiti si alte softuri de ajutor, care insa fiecare costa. O licenta de AAA e gratuita pentru studenti timp de o luna de evaluare, iar licenta full ptr studenti e destul de ieftina. Tot de firma Darcorp este ajutat si un forum http://forum.airplanedesign.aero/, unde gasiti impresii, documente si linkuri utile. Un software recunscut ca si calitate a simularilor, relativ usor de folosit si pe care eu il recomand tuturor, folosit pentru investigarea profilelor aerodinamice este Xfoil, il gasiti la: http://web.mit.edu/d...blic/web/xfoil/. E o licenta free, se gasesc si module cu interfata grafica (o gasesc cam inutila dupa cateva saptamani de joc). Cateva cuvinte despre program: simuleaza curegri incompresibile de flui asupra unui profil aerodinamic, rezultatele sale sunt apropiate de realitate (cam 98%) pe care eu le am verificat cu datele obtinute din tunelul aerodinamic, la un profil de FX 76 MP 140. Sunt multe posibilitati de jonglare cu parametrii, inculsiv frictiunea cu suprafata, domeniul vascos/nevascos, etc. De asemenea sunt foarte bine evidentiati gradientii de presiune de pe profil, tranzitia laminar-turbulent, etc. Eu l-am folosit pentru calculul de performanta al unui planor, si il recomand. Ar mai fi programul Profili care foloseste pentru simularea aerodinmaica tot codul Xfoil, dar intr-o maniera grafica si mult mai usoara, insa costa , iar in pachetul standard nu intra posibilitatea schimbari unghiului de atac al profilului simulat in toata plaja(cred ca numai intre -5 si 13 grade e standard). Un lat program interesant pentru simulare de profile este JavaFoil (http://www.mh-aeroto...ls/javafoil.htm) al lui Martin Hepperle, care foloseste metoda Eppler de rezolvare , nefiind asadar foarte precis (l-am folosit si pe acesta intr un calcul de aeroelasticitate inainte sa descopar Xfoil).
In cazul in care aveti posibilitatea (prin cineva sau sunteti studenti si aveti acces) v-as recomanda insa softurile consacrate de simulare a curgerii fluidelor cum sunt Ansys, CFX, sau Fluent. Mai recent sunt si versiuni mai reduse ale acestor programe care intra in pachetele CAD (Solidworks-Flowworks, Fluent-Catia, etc.).
salutari,
mitzuX
0

#26 Useril este offline   mitzuX 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 34
  • Inregistrat: 24-March 06

Postat 19 June 2006 - 10:27 AM

Hello again,
am sa incep sa va explic putin din cunostintele mele legate de proiectare asistata-> simulare pentru un avion, aeromodel, etc. In primul rand e nevoie de un program cu care sa proiectezi CORECT a anumita componenta sau un ansmblu. Cel mai simplu in acest sens este de exemplu AutoCAD, desi este orientat mai mult pe 2D. Un model tridimensional se poate genera foarte bine in CATIA (program cu un cost al licentei de cateva zeci de mii de euro), ProEngineer(la fel de scump) sau Solidworks(mai ieftin dar mai prost deoarece genereaza solide si nu suprafete). O alternativa la toate acestea este Rhino3D a carui licenta costa mai putin, insa care program nu este strict "ingineresc", totusi care ofera o mare acuratete a suprafetelelor generate.
Profilele aerodinamice se aleg pe diverse criterii ale categoriei din care va face parte aeronava, urmarind o buna caracteristica a polarei Cx/Cz. Testarea lor se face in conditiile de zbor preconizate pentru aeronava/aeromodel in cazul tunelului aerodinamic, si in conditii cat mai apropiate (depndente de nr. Reynolds-Re) intr-un program de testare sau analitic. In urma cu vreo 50 de ani inainte sa apara computerele asa cum le stim astazi, era folosita metoda analitica, care presupunea o munca imensa de calcul-pentru rezolvarea ecuatiilor ce guverneaza curgerea unui fluid in jurul profilelor aerodinamice. Simularea sau analiza pe computer a performantelor unui profil se face plecand de la mai multe premize simplificatoare legate de fluid (e omogen, incompresibil, are o anumita temperatura, etc) si prin selectarea unei metode (analiza de elemnt finit/volum finit, analiza de panou) se incearca obtinerea unor rezultate ale curgerii. Acum daca vorbim despre 2D adica pur profilul, pentru calculul intregii aripi sunt necesare alte cateva metode de extrapolare cum ar fi Teoria Liniei Portante a lui Prandtl, etc. Asta ca sa me rezumam la metode care ni le putem "permite" de exemplu rezolvare pt profil in Xfoil/Javafoil sau alt program si pentru extindere catre aripa putem sa implemntam algoritmul de Teorie A Liniei Portante in Excel sau alt program de rezolvare matematica (MathCAD, sau altele dar care nu sunt free). In momentul in care avem posibilitatea sa folosim metode mai perfomante de care spuneam in postarea trecuta de exemplu CFX, acolo introducem geometria de simulat, o corectam dpdv al erorilor (unghiuri prea ascutite, etc) si generam domeniul de elemente finite (in care se vor rezolva curgerile). Se trece apoi la definirea conditiilor limita ale modelului, viteze, presiuni, temp etc, si se rezolva. Reziltatele se pot interpreta vizual (calitativ) si analitic (cantitativ) avnd in vedere distr de presiuni de ex de pe o suprafata sau volum->Cx si Cz.
deocamdata atat,

m
0

#27 Useril este offline   Jimmy 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 927
  • Interests:Aeromodelism

Postat 21 June 2006 - 04:41 PM

Salut!
Personal folosesc programe simple care"ajuta" la desen,proiectare,aflarea CG.,baze de date cu profile de aripi,paint din wind,etc. majoritatea se gasesc liber pe net sau sunt trialuri, care merg beton. Binenteles nu lipsesc planurile de avioane ce trebuiesc prelucrate pt.ale aduce la scara modelului,realizand planurile de lucru ulterior.
SE-5a powered by YS Yamada
Graupner MC-19 powered by HOTT 2.4GHz
Fieseler Storch 2.4m powered by Magnum
Hyper Bipe Electric
Motto:"Don't take a toy to a scale competition and expect to have earned the respect of real modellers."
0

#28 Useril este offline   setal 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 326

Postat 21 June 2006 - 05:03 PM

Eu folosesc CaligariTrueSpace....este minunat pentru:
- creare de solide cu proprietati (densitate, elasticitate, coeficient de frecare,etc)
-are f multe posibilitati de modelare a solidelor...
-poate simula atmosfera
-calculeaza singur masa solidelor, volumul si centrul de greutate...chiar pt solide f complexe
-are posibilitatea de a atasa solidelor forte si momente de inertie
-stie si de forte portante, vant si alte alea alea....nu mai spun de fluide, ciocniri si alte simulari

eu personal am facut niste axonometrii cu el si calculat masa unor aeromodele de polistiren.
din pacate nu e free ci costa o gramada de bani....dar e f. bun.....asa ca nu incurajez.... dar daca-l gasiti spart pe undeva sau share-uit nu ezitati
0

#29 Useril este offline   Jimmy 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 22 June 2006 - 05:50 PM

Pt cine s-a plictisit de viata "clasica" ii recomand Rhino 3D un program interesant,combinat cu Autocad.
Mai stiu pe cineva care s-au apucat acum vreo 10(zece) ani de un Me G2 ,sunt trei nemti,unul cu proiectarea,unul cu polistirenul,fibra si balsa si unul cu documentatia (vreo 7000 de poze cu detalii...originale).....poate ca merita....osteneala
Proiectarea CAD ,dupa mine merita ,daca faci modele kit la greu ,cu CNC sau laser cut....altfel pare o petrecere ciudata a timpului....
Hyper Bipe Electric
Motto:"Don't take a toy to a scale competition and expect to have earned the respect of real modellers."
0

#30 Useril este offline   Jimmy 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 22 June 2006 - 05:52 PM

<<<Modelismul trebuie invatat ca si alfabetul de la a la z.Si ar trebui invatate daca nu practic macar teoretic constructiile clasice pe baza de nervuri lonjeroane si cadre si dupa aceea sa se treaca la cele mai moderne din polistiren,depron si rasini armate cu fibra de sticla.>>>
Sunt intrutotul de acord c u Skyspy
Hyper Bipe Electric
0

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu