Dexule,
Dupa oarece recitiri, am reusit sa deduc ce ai facut si am de comentat urmatoarele:
1)Orice transformator, fie el Tesla coil sau traf de sudura, nu va merge in DC in vecii vecilor, amin. AC este esenta functionarii oricarui traf. Deci traf DC/DC nu poate sa existe (am vazut ca ai corectat postul initial).
2)Din acelasi motiv, la bornele unei bobine, valoarea masurata cu un multimetru pus pe volti DC va fi intotdeauna 0. Ne-negociabil!
Fa urmatorul experiment: Pune aparatul de masura pe Volti DC, seteaza-l manual pe scala de cel putin 200V (NU!!! il lasa sa faca autoscalare) si masoara priza. Vei constata ca e zero. Asta ptr ca orice tensiune venita dintr-o infasurare de traf va avea valoarea medie nula. Voltmetrele obisnuite masoara media.
3)Ceea ce s-a intamplat e similar cu urmatoarea patzanie (adica am invatat si eu za hard uei). Finalele de linii de la teveurile alb/negru se alimentau pe la fro 155V DC. Daca pui voltmetrul direct pe sursa (in amonte de traful de linii), comutat pe DC, masori 155VDC curati. Daca pui voltmetrul dupa infasurarea trafului de linii (in aval de traful de linii), adica pe colectorul finalului de linii, desi tensiunea medie este exact aceeasi (155VDC), acolo se afla suprapus un traznet de 1200...1500V. Valoarea medie este tot de 155VDC, dar valoarea instantanee a tensiunii poate ajunge la cei 1500. Exact asta s-a intamplat si la tine, cel mai probabil. Nu ai vazut nimic pe DC si ai zis ca nu scoate. In realitate traful ala scotea, dar multimetrul era surd la ce scotea traful.
Atentie! Lege (data de mult si inca in vigoare) : Din traf (sau din capetele oricarei bobine) iese numai AC, indiferent in ce tzuica il/o bagi ;)
Bafta!
Cirip
Aceasta postare a fost editata de Cirip: 18 May 2006 - 11:51 PM