Modelism - RHC Forum: Trex 760x - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Trex 760x primul meu heli meserias

#1 Useril este offline   Ciprian97 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3977
  • Inregistrat: 19-August 12

Postat Ieri, 06:33 PM

De curand mi-am tras si eu o zburatoare mai de doamne ajuta, dupa multi ani in care am "half-assed" cam tot ce se putea, de la kituri clona HK cu cele mai proaste servo la heli cat de cat ok mecanic si unitati FBL din primul val.
Astazi:
  • kit 760x, nu chiar cel mai nou dar cele noi au cam acelasi lucru aranjat altfel in frame; nu e chiar cel mai stralucit frame dar macar servourile stau bine si sunt legate direct la swash; la primele heli 600/700 erau niste spaghete de leviere si tije push-push.
  • motor align 850MX + ESC hobbywing V4 120A; motorul in sine are deja vreo 10 ani dar e inca in uz; inclusiv eu aveam unul acum 7 ani si este ok.
  • servo brushless 8.4V Nexspor; la prima vedere ai zice ca sunt ceva chinezarii dar sunt nemtesti cel putin si au specificatii bune. Spre deosebire de ce cotoarbe periate am tot avut, care caraie, viteza si cuplu din parti, astea in sfarsit sunt altceva.
  • FBL rotorflight - open source - pe un nexus X. Bate orice altceva de pe planeta la ora asta, softul e excelent, imbunatatit continuu si are putere de calcul cat 100 de orice altceva(pe desfacutelea si verificat ce MCU/senzori are in el). Costa cateva alune si face absolut tot ce vrei.
  • pe radio inca mai merg pe o fosila de frsky taranis de 13 ani. Asta nu are moarte si inca face tot ce imi trebuie. A inceput sa rugineasca dar in rest e brici. Dupa setarea initiala pe laptop(fara cablu sau alte functii platite, vezi microbeast) iti poti seta PIDurile si rates/profiles din statie. Telemetrie din ESC + FBL trasa prin receptorul frsky(s-port) sau multe alte variante. Eu sunt in urma la treaba asta, sunt receptoare dedicate care iti fac totul cu 4 fire(un UART practic) dar nu mi-am batut capul.
  • 12S 5000 pentru motor si 2S 2000 pentru servo. Aici am exagerat, cu 2s 2000 am zburat 25 minute si daca am scazut tensiunea de la 4.2V la 4V pe celula. Din alea 12S trag vreo 5 minute cu 2100 RPM in head si merge brici.

Cum zboara? DE VIS. Asa cum zboara pe simulator, cu tot cu butonul de space cu care dai reset dupa crash. Unitatea FBL are rescue si te scapa din orice situatie, doar sa nu dai in ultima secunda sau sa iti dai in cap cu barzaunul. Asta aveam si pe microbeast de exemplu, dar pe rotorflight poti ajusta cat de repede/violent actioneaza.

Asta asa, in contrast cu japitele de la HK, alea 450 de plastic sau chiar si cele "full metal" mai noi, cu servo HXT900 si gyro de care o fi sau nu; copterX, clone de kbar, niste amintiri neplacute. Intr-un final zburau si alea, dar mai prost, mecanica slaba, bibileai la ele pana se schimba banii.

In concluzie... cine s-a chinuit cu fel de fel de clone pe ieftineala, ar trebui sa incerce astazi si cu un heli mai rasarit, fara "cut corners" pentru ca rezultatul final e ca si garantat - nu prea mai exista motiv de crash in 2026 decat daca efectiv ti-o cauti, iti sare cupola prin pale sau zboara bateria din frame.

PS: ce a ramas la fel ca in 2012 e limita de 500k pentru atasamente. Macar am invatat ca nu se linkuiesc poze din extern pentru ca 100% candva linkul va pica si poza se pierde.

Imagine atasata: 974badb2-5660-49ce-a11a-a4ad0183c937.jpg
Imagine atasata: b44209af-dec0-4cd2-ad36-2674f0ac01cd.jpg
Imagine atasata: 24babe4e-009c-4f53-a31f-0a4cff66ba85.jpg
Imagine atasata: 9ca652c0-5ac1-4b74-bb7c-f3e44be1e2dd.jpg
Imagine atasata: 1d73b231-9ea6-4183-b3fb-343588e0577a.jpg
Imagine atasata: 9b5afa9a-3f8c-4586-9f42-6b05db4ae630.jpg
Imagine atasata: 77ec5b95-d9c4-4416-88da-b5019952edd9.jpg

PS la PS: daca postezi iar in intervalul de 5 minute poti atasa mai multe poze in 500kb si se unesc in postul initial. Probleme vechi, rezolvari noi.

Aceasta postare a fost editata de Ciprian97: Ieri, 06:35 PM

0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

Raspuns rapid

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu