Modelism - RHC Forum: Power box ...sa fie ...sau sa nu fie nevoie ? - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Power box ...sa fie ...sau sa nu fie nevoie ?

#1 Useril este offline   kostasboda 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 32
  • Inregistrat: 03-February 11

Postat 12 December 2025 - 12:50 PM

Va salut Domnilor,
Am un aeromodel kit Toni Clark ,anvergura 1800mm,motor Zenoah G62 cu magnetou!!! ,sistem amortizare vibratii + toba dedicata Toni Clark, pompa fum RCexl consum maxim 2A (dupa producator!) cu LiPo 2S si receptor statie Tx.
Pompa de fum si receptorul statiei vor fi alimentate separat de cate un LiPo 2S. Marea intrebare este : Am nevoie neaparat de Power Box (indiferent de marca,model) sau pot "merge" linistit cu 2 accu LiPo 2S in paralel ...fara nici-o legatura intre ei?!?! In ignoranta si nestiinta mea tind sa cred ca nu am sanse sa raman fara curent (cel putin pentru receptor!! ) in timpul zborului...zic! Pompa de fum daca "moare" in zbor nu este o nenorocire! Un Power box decent costa ...bugetul este la limita...si nu a-si vrea sa cheltui inutil....ca nu mai am de unde!!!! :rolleyes:
Orice sfat este binevenit!
Va multumesc anticipat!
0

#2 Useril este offline   edisultan 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2109
  • Inregistrat: 16-March 08
  • Interests:Aeromodelism, navomodelism

Postat 14 December 2025 - 09:05 AM

Cam despre asta este vorba:https://www.youtube.com/watch?v=TlTkg4iS86M
https://www.youtube....h?v=TlTkg4iS86M
Din păcate siteul nu mai este activ sau nu mai pot să îl accesez.

Aceasta postare a fost editata de edisultan: 14 December 2025 - 09:06 AM

Sultan Eduard
0

#3 Useril este offline   kostasboda 

• Incepator
  • PipPip

Postat 14 December 2025 - 08:00 PM

Site-ul functioneaza la mine dar....cine sa inteleaga?! Vorbiti si incercati sa explicati unui novice...afon....depasit de vremuri si tehnologie...deh...varsta! Nu uitati ca sunt deja "din garda veche" ...prea vechi si prea uzat pentru lucruri noi! De aici si concluzia ...problema este la mine!!!! Ramane sa fac "ordine , curatenie si un pic de logica " in ograda proprie!!!!
Urmaresc cu interes progresul in lucrul Grunaugh Baby..spor in tot ce faceti! Lucrez si eu dar nu am avut timp,curaj si rabdare sa postez aici. Daca vreti sa aflati mai multe trimiteti un mesaj la : calin_dima@yahoo.com ...va pot trimite foto cu lucrarile si raspund cu placere!
Pana atunci....spor in ceea ce faceti! Si...Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi!!!
Numai bine!!
Cu stima,
Acelasi...
0

#4 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19188
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 14 December 2025 - 08:44 PM

Daca sunteti dispus sa investiti un pic de timp si efort in invatat, va pot lamuri eu destul despre ce inseamna powerbox.

Intati o sa va supar cu o mica problema de terminologie... ca la Pruteanu.
Cei doi acumulatori, daca sunt separati, atunci nu sunt in paralel. :)

Acum, daca tot aveti doi acumulatori la bord, e pacat de ei sa nu ii folositi la intreaga capacitate. Adica sa ajungeti sa aterizati fortat, cand de fapt mai aveti curent in acumulatorul lergat la pompa de fum... nu e pacat ?
Prima si cea mai importanta functie a unui powerbox tocmai asta este: ii pui la intrare mai multe surse de energie, chiar diferite, si treaba lui este sa le gestioneze si sa dea curent la toata lumea, "cate putin la fiecare, sa ajunga pentru toti"
Si acum vestea buna, in cazuri simple, cum e la dv, adica doua surse identice, rezolvarea e foarte simpla, si nu necesita cumpararea unui powerbox, se poate face "pe genunchi".
Mai exact, legati cei doi acumulatori intr-un fel de paralel mai special, intercaland pe linia de plus a fiecaruia o dioda mai desteapta, "smart bypass", se folosesc la panourile solare. Acest aranjament va asigura descarcarea in mod egal a celor doua acumulatoare, fara sa apara curenti de scurgere de la unul la celalalt, care sa vii descarce prematur.
Pentru inceput cam atat... continuam daca v-am starnit interesul.

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 14 December 2025 - 08:45 PM

... cu picioarele pe pamant ...
0

#5 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 December 2025 - 08:58 PM

Site-ul nu mai exista, poate ca l-a dat jos Orban, din motive politice, avea in pagina de start mesaje anti-razboinice "incorecte"

Exista in schimb masini de arhivat, care realizeaza copii de-a lungul timpului a site-urilor de interes, asa ca avem o copie din 2011 a paginii acelui adaptor descris in video, cu imagini mult mai clare si schema de utilizare.
https://web.archive....=140&Itemid=134

Pe placa se pot vedea cele doua diode "destepte" de care vorbeam mai sus.
0

#6 Useril este offline   kostasboda 

• Incepator
  • PipPip

Postat 15 December 2025 - 12:45 PM

Buna ziua Domnilor!
Va multumesc mult pentru raspunsuri!
Intrucat discutia tinde spre detalii tehnice amanuntite si inevitabil intrebari de la un novice , cu acordul dumneavoastra D-le Renatoa, propun sa continuam elucidarea "misterului" in privat,telefonic sau WattsApp.Personal nu am nici-o problema sa discutam in continuare aici dar probabil ca vom plictisi pe multi si incarcam si forumul pe deasupra! Zic doar! In orice caz raman deschis la discutii si invatare ...indiferent de platforma ....sunt aici... sau la : 0 sapte 33 trei 89 3 sapte 1.
Cu stima,
Acelasi.
0

#7 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 December 2025 - 01:28 PM

Putem continua aici.
Despre subiect, adica powerbox, combinat cu placa aceasta, s-a mai discutat de-a lungul timpurilor, cel putin in 10 postari am gasit eu referire la "miskolc" folosind cautarea in forum.
Doar ca toate postarile sunt de la membrii care stiau ce vor si au inteles imediat cum functioneaza, asa ca nu au mai insistat cu detalii.
Cum placa nu se mai poate cumpara de-a gata, deci trebuie refacuta, mai mult sau mai putin... si cum nu s-a discutat niciodata in detaliu functionarea unui powerbox, nu vad de ce nu am continua aici, doar suntem in forumul de "Tehnice"...
0

#8 Useril este offline   ERASER 

• Vintage
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2305
  • Inregistrat: 23-March 03
  • Interests:F3A , veliere

Postat 16 December 2025 - 10:55 AM

Salutare !

Prin 2008, dupa ce am prabusit un aeromodel prin moartea subita a unei celule din pack-ul de receptie NiCd de 4.8 V, am inceput o tranzitie lenta catre LiPo 2S si UBEC. La inceput cu UBEC-uri liniare construite de mine cu LM7805, 7806, LM317, LT1086 si cam toata gama de regulatoare ieftine care duc 1.5 - 2A, cu care inca nu am avut vreo problema (adica functioneaza toate dupa 15 ani+). In faza a doua, am inceput sa folosesc sisteme S-BEC de la diversi producatori (Jeti, Turnigy, Castle, chinezi, multi chinezi cu 2576). Cu astea au inceput sa apara probleme de bruiaj asupra receptorului. Asa ca, am strans toate S-BEC -urile mele si ale unui prieten si intr-o duminica rece si ploioasa, le-am masurat cu osciloscopul ca sa vad cum arata semnalul parazit care iese din ele pe langa tensiunea de alimentare a receptorului, ce frecventa are si ce amplitudine. La unele circuite au fost peste 100 mV. Tunigy a fost declarat "acceptabil" cu un bruiaj de vreo 30mV iar singurul complet "tacut" a fost cel Jeti al amicului meu, dar care cu un pret de vanzare de cca 20 Euro + transport, nu este o solutie ieftina.
Atasaez pozele facute dupa testare. Semnul in zig-zag facut pe BEC-ul Castle reprezinta semnal triunghiular. Frecventa predominanta a fost calculata de osciloscop printr-o transformata Fourier.

Imagine atasata: regulatoare 1.jpg Imagine atasata: regulatoare 2.jpg

Servomecanismele HV, pe langa avantajul puterii, au si avantajul de a elimina veriga "dubioasa" din lant, reprezentata de circuitele BEC.

Am un Powerbox de Multiplex si unul mic de Graupner, semnificativ mai complicate decat cel de pe situl unguresc, pe care le-am achizitionat second hand si pe care inca nu le-am folosit (si nici nu as avea curaj, pana cand nu sunt 100% sigur ca functioneaza corect).

Montajul de pe situl unguresc mi se pare foarte simplu si acesibil oricui stie sa foloseasca un letcon, putandu-se realiza si pe o placa de teste (deja perforata) care costa 3 lei. Deci, sigur il voi construi si eu candva, ca nu se stie cand trebuie.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: regulatoare - 3.jpg

Future is electric, but I belong to the past...
TEL. 0726.191.725
0

#9 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 December 2025 - 12:22 PM

Placuta de care vorbim rezolva doua mari probleme care pot aparea in timpul zborului intr-un aeromodel:
- conectarea unei surse secundare, de backup, care sa permita alimentarea receptorului pana la aterizare, in cazul cand am ramas fara motor din diverse motive... sursa primara de propulsie s-a epuizat... a sarit elicea... etc
- protectia alimentarii in cazul unei blocari mecanice a unui servo, care ar duce la tragerea unui curent mai mare decat poate furniza BEC-ul/ESC-ul, cu urmari fie arderea BEC, fie reboot receptor in timpul zborului. Ultima putand fi fatala la anumite aeronave, in functie de pozitia in care au fost prinse in momentul reboot-ului si de distanta fata de sol.

Sa incepem cu detalierea primei functii... in mod normal receptorul se alimenteaza dintr-un BEC/ESC cu 5-6V, sau poate chiar un pack LiFe de 6.6V, daca avem receptor si servo-uri HV = High Voltage. Aceasta ar fi o ramura a alimentarii, care la modelele electrice vine din aceasi sursa care duce si motorul.
Cealalta ramura consta intr-o solutie de alimentare de backup, care o dimensionam in functie de cat de sensibil e modelul la supraincarcare, putand merge de la cel mai usor element lipo 1s, in cazul unui planor ultrausor, pana la un pack 3-4 NiMh. Esential este ca aceasta sursa sa permita operarea servo-urilor pana la aterizare.
O a doua cerinta este ca tensiunea ei este sa fie mai mica decat cea din BEC/ESC de la sursa primara. Aceasta ultima cerinta este esentiala ca sa fim siguri ca sursa secundara de backup nu se descarca in timpul zborului... aici intervenind diodele, care actioneaza ca un comutator de surse, alegand intotdeauna pe cea cu voltajul mai mare.
Daca cele doua surse ar fi egale, atunci s-ar putea intampla ca in perioadele de forcing motor sau acrobatie care forteaza consumul din servo-uri, cand tensiunea de alimentare primara scade un pic, sa se comute pe sursa de backup, si sa consume din ea.

A doua functie, cea de protectie la supracurent printr-un servo blocat mecanic, este realizata pe placuta ungurului de sirul acela de 8 componente galbene, care sunt niste sigurante NE-fuzibile, care nu se ard, ci isi restabilesc continuitatea cand supraincarcarea dispare. Le intalnim sub numele de polyfuse, PPTC, polyswitch, self recovery sau resetable fuse.
Aici avem o problema... alegerea ungurului a fost de buget redus, ca sa fie acolo si aceasta functie, dar utilitatea ei este discutabila... pentru ca functionarea acestor sigurante se bazeaza pe (supra)incalzirea lor, care se face foarte lent, in cateva secunde bune, prea multe ca sa se incadreze in regula "plafonului de 3 greseli"... Acest lucru se intampla si pentru ca in general dimensionam BEC-urile de alimentare mult prea aproape de curentul de operare cumulat al 2-3 servo-uri care lucreaza la greu intr-un exercitiu de acrobatie de exemplu.
Sa exemplificam pe concrete cu cateva numere o situatie in care aceasta solutie nu va asigura protectia.
Un servo de 12-15 grame poate consuma 1 amper lejer la un efort de 1kg, mergand pana la 2A in stall. Placutza ungurului este echipata cu polyfuse LP30 135, de 1.35A curent nominal, care au timp de declansare (intrerupere) de 7 secunde la 2.7A !!! curent consumat, adica dublu celui nominal.
Deci un curent de stall de 2A nici macar nu va duce la intreruperea acestui tip de siguranta, pentru ca nu o incalzeste suficient !!!
Dar... 3 astfel de servo, daca ajung in stall, vor consuma 6A, care este mai mult decat duce un BEC tipic de 3-5A cu care ne echipam noi modelele de regula...
Asa ca va urma o caderea a sursei, un reboot receptor, si o rugaciune fierbinte...
Chiar daca am fi echipat placa pe care ne-o construim noi acasa cu polyfuse alese cu grija fix pe consumul normal al servo-urilor, si un BEC dimensionat generos, la 10 minim, tot nu avem siguranta ca aceasta solutie ne va proteja la ceva, pentru ca e prea lenta. De exemplu o siguranta din cele folosite de ungur necesita un curent de 8A ca sa se declanseze in 0.1 secunde... care tot e prea mult pentru componentele electronice uzuale, care se reseteaza daca le iei tensiunea cateva milisecunde.
Nu in ultimul rand, deoarece functionarea se bazeaza pe incalzire, iarna nu-i ca vara... declansarea va fi diferita in functie de anotimp.

Din toate aceste motive, partea de protectie este mult mai indicata sa fie realizata in zilele noastre cu sigurante electronice (eFuse), echipate cu tranzistoare MOSFET, similare cu cele din ESC-uri, cu timp de raspuns instant.
Aceste au scheme cunoscute, dar se gasesc gata realizate sub forma unor circuite integrate, de genul acesta:
https://ro.farnell.c...t-ov/dp/3123437
... singura problema pentru utilizarea lor in regim artizanal ar fi lipirea de finete.

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 16 December 2025 - 12:23 PM

0

#10 Useril este offline   oachidori 

• F22 Raptor Fan
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2400
  • Inregistrat: 05-August 09
  • Interests:Aeromodele, Modelare 3D

Postat 17 December 2025 - 06:34 PM

Vezi postareakostasboda, la 12 December 2025 - 12:50 PM, a spus:

Va salut Domnilor,
Am un aeromodel kit Toni Clark ,anvergura 1800mm,motor Zenoah G62 cu magnetou!!! ,sistem amortizare vibratii + toba dedicata Toni Clark, pompa fum RCexl consum maxim 2A (dupa producator!) cu LiPo 2S si receptor statie Tx.
Pompa de fum si receptorul statiei vor fi alimentate separat de cate un LiPo 2S. Marea intrebare este : Am nevoie neaparat de Power Box (indiferent de marca,model) sau pot "merge" linistit cu 2 accu LiPo 2S in paralel ...fara nici-o legatura intre ei?!?! In ignoranta si nestiinta mea tind sa cred ca nu am sanse sa raman fara curent (cel putin pentru receptor!! ) in timpul zborului...zic! Pompa de fum daca "moare" in zbor nu este o nenorocire! Un Power box decent costa ...bugetul este la limita...si nu a-si vrea sa cheltui inutil....ca nu mai am de unde!!!! :rolleyes:
Orice sfat este binevenit!
Va multumesc anticipat!

Costa vreo 200 lei un jeti , ar fi pacat de avion..zic si eu.
Olivian Diaconescu

Radio:
Multiplex Royal Pro 16 2.4GHz
Aero:
BADAN Kit - Yak55M 2.8m; MVVS116NP; Rezo RE2 MTW
EXTREME FLIGHT - Slick 2.3m; MVVS58 Prosport; Rezo -MVVS
MULTIPLEX - Funcub;Parkmaster;Funjet Ultra2
FREEWING - F22 Xicoy X45 Jet
T one F22-2.7 m in curand..
ROBBE - Mistral 2.0m
AERONAUT - Triple RES 2.0m
Auto:
TRAXXAS - E Revo 1/16
ARRMA - Typhon 6S
0

#11 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 17 December 2025 - 10:15 PM

Vezi postareaoachidori, la 17 December 2025 - 06:34 PM, a spus:

Costa vreo 200 lei un jeti , ar fi pacat de avion..zic si eu.

200... poate Euro... chiar 259 :unsure:
https://aerobertics....central-box-210
0

#12 Useril este offline   oachidori 

• F22 Raptor Fan
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 17 December 2025 - 11:56 PM

Vezi postarearenatoa, la 17 December 2025 - 10:15 PM, a spus:

Pt ce i trebuie lui n are nevoie de powerbox ci doar de un regulator dual care era in jur de 200 ron la pheonix,ce pui e din alt film si alt gen de avion.
Olivian Diaconescu

Radio:
Aero:
ROBBE - Mistral 2.0m
Auto:
TRAXXAS - E Revo 1/16
ARRMA - Typhon 6S
0

#13 Useril este offline   oachidori 

• F22 Raptor Fan
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 18 December 2025 - 12:28 AM

Pt ce i trebuie lui n are nevoie de powerbox ci doar de un regulator dual care era in jur de 200 ron la pheonix,ce pui e din alt film si alt gen de avion.
Olivian Diaconescu

Radio:
Aero:
ROBBE - Mistral 2.0m
Auto:
TRAXXAS - E Revo 1/16
ARRMA - Typhon 6S
0

#14 Useril este offline   oachidori 

• F22 Raptor Fan
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 18 December 2025 - 10:21 AM

Olivian Diaconescu

Radio:
Aero:
ROBBE - Mistral 2.0m
Auto:
TRAXXAS - E Revo 1/16
ARRMA - Typhon 6S
0

#15 Useril este offline   Horja 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1896
  • Inregistrat: 10-January 08

Postat 19 December 2025 - 05:46 AM

Buna ziua
Cu timp in urma am salvat schema.
Intr-adevar cea mai importanta functie este cea de redondanta pentru alimentare si cea de protectie in caz de probleme servo.
Pentru UBEC sau SBEC eu am renuntat de foarte mult timp si utilizez direct LiFe 2S.
FrSky are acum receptoare si powerbox la preturi rezonabile

Fisiere atasate

Aceasta postare a fost editata de Horja: 19 December 2025 - 05:50 AM

0

#16 Useril este offline   Horja 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 19 December 2025 - 05:56 AM

FrSky are acum receptoare si powerbox la preturi rezonabile
Imagine atasata: Box.jpg
0

#17 Useril este offline   Horja 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 19 December 2025 - 06:20 AM

Vezi postareaHorja, la 19 December 2025 - 05:46 AM, a spus:

Pentru UBEC sau SBEC eu am renuntat de foarte mult timp si utilizez direct LiFe 2S.

Nota
Cu foarte mult timp in urma am testat cu succes alimentarea direct LiFe si servo standard.
De atunci folosesc aceasta solutie fara nici un incident.
Numai bine
0

#18 Useril este offline   Ciprian97 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3971
  • Inregistrat: 19-August 12

Postat 22 December 2025 - 08:03 PM

Vezi postarearenatoa, la 16 December 2025 - 12:22 PM, a spus:

pana la un pack 3-4 NiMh

Ma uit in calendar. Se schimba pe 2026, nu 2006.

0

#19 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 22 December 2025 - 10:02 PM

Nu fii asa categoric... 4 NiMh livreaza cel mai aproape de realitate si stabil 5V dintre toate solutiile, cand nu vrei sa mai pui BEC, si electronica nu iti suporta cei 6.6V ai unui pack 2s LiFe.
La un F3-RES de exemplu e imbatabil... cele 70g ale unui pack AAA sunt fix cat e necesar pentru CG, la aproape toate modelele, iar un 2s litiu + BEC sa intre in spatiul respectiv cu greu gasesti, si daca gasesti e mult mai usor, sfarsesti adaugand 30-40g plumb... la ce bun ?
0

#20 Useril este offline   Horja 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 23 December 2025 - 07:54 PM

Vezi postarearenatoa, la 22 December 2025 - 10:02 PM, a spus:

Nu fii asa categoric... 4 NiMh livreaza cel mai aproape de realitate si stabil 5V dintre toate solutiile, cand nu vrei sa mai pui BEC, si electronica nu iti suporta cei 6.6V ai unui pack 2s LiFe.
La un F3-RES de exemplu e imbatabil... cele 70g ale unui pack AAA sunt fix cat e necesar pentru CG, la aproape toate modelele, iar un 2s litiu + BEC sa intre in spatiul respectiv cu greu gasesti, si daca gasesti e mult mai usor, sfarsesti adaugand 30-40g plumb... la ce bun ?

Servus Renato
Nu sunt categoric in sensul in care ar fi panaceul universal.
Am vrut doar sa impartasesc cu voi experienta mea legata de avioane si servo-uri standard intre 9g a 46g et alimentari date in plaja 4.8-6V.
Differenta de cadere de tensiune (rezistenta interna) intre un pack NiMh si unul Life sau Lipo cu UBEC nu este aceeasi.
Poate pt un mic planor este mai judicios nu pot sa ma exprim pt ca nu este un domeniu care ma intereseaza.
Dar in gama termice intre 1m30 si 2m60 mi-am dorit sa impartasesc cu voi experienta mea.
Nu este nevoie sa trageti in pianist.
Este doar un gest de prietenie si de partaj amical din partea mea si va rog sa o luati ca atare .
Fiecare apoi va lua propria decizie in functie de caz
Cu prietenie
Horia Bucovanu

Aceasta postare a fost editata de Horja: 23 December 2025 - 07:58 PM

0

#21 Useril este offline   kostasboda 

• Incepator
  • PipPip

Postat 23 December 2025 - 08:42 PM

Se pare ca am starnit sau zgandarit "cutia Pandorei"...departe de mine gandul! Si scuze pentru "deranj"!!! Raman in inocenta sau prostia mea (cand nu stii...esti prost,vrei...sau nu vrei!!!). Nu am inteles mare lucru din filozofia explicata mai sus...poate tocmai de aceea respect si "aprob pozitiv" toate cele de mai sus!!!
Cumva sau candva toate nelamurilire sau nedumeririle mele se vor rezolva ...cumva!!!
Pana atunci....va doresc un Craciun Fericit,un An Nou mai bun si numai bine sa va fie!
Am zis!

Cu stima,
Acelasi.
0

#22 Useril este offline   Horja 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 23 December 2025 - 08:44 PM

Draga domnule kostasboda
Ca sa revin la subiect as vrea sa va imparatasesc experienta mea.
Este nevoie de power switch?
Pana la 2 m anvergura nu am folosit niciodata. Am folosit un acumulator LiFe direct si electronica FrSky(am incercat jumper si master dar chiar daca nu am avut probleme reale am ramas in FrSky. Singura problema am avut-o cu un pack NiMh care din cauza unui consum a blocat receptorul si am avut un crash). Cel mai important este sa folositi un servo modern si cel mai important sa reglati cu atentie capetele de cursa. Daca un servo ajunge la capat de cursa macanica incepe sa consume enorm in stare blocata. In 25 ani nu am avut nici un servomotor care sa fi cedat daca a fost bine reglat si bine dimensionat pentru avionul corespunzator.
Pt avioane de la 2m20 la 2m60 am pus totusi doi accu. De ce? Ca sa vad cum e si pt ca la aceasta marime un plus de greutate nu este un cap de tara. Am pus chiar si démarreur electric imbarcat pt pornire ca sa ma protejez lombar.
Aveti aici cateva pareri care sper ca vor fi utile pt dvs ca sa luati o decizie.
Numai bine si bine ati venit in aeromodelism

Aceasta postare a fost editata de Horja: 23 December 2025 - 08:46 PM

0

#23 Useril este offline   kostasboda 

• Incepator
  • PipPip

Postat 24 December 2025 - 04:38 PM

Buna ziua Domnilor !
Revin doar pentru a va transmite tuturor si inca odata multumirile mele pentru toate sfaturile,parerile sau experientele impartasite pe acest thread! Am invatat multe aici si sper sa iasa ceva constructiv.
Mesajul meu nu inchide discutia sau thread-ul! Rog pe oricare simte nevoia sa adauge ceva sa o faca fara retineri! Pana la urma...."La inceput a fost cuvantul!"
Va doresc Sarbatori linistite alaturi de ce dragi!
Craciun Fericit!
0

#24 Useril este offline   kostasboda 

• Incepator
  • PipPip

Postat 24 December 2025 - 08:14 PM

Vezi postareaHorja, la 23 December 2025 - 08:44 PM, a spus:

Draga domnule kostasboda
Ca sa revin la subiect as vrea sa va imparatasesc experienta mea.
Este nevoie de power switch?
Pana la 2 m anvergura nu am folosit niciodata. Am folosit un acumulator LiFe direct si electronica FrSky(am incercat jumper si master dar chiar daca nu am avut probleme reale am ramas in FrSky. Singura problema am avut-o cu un pack NiMh care din cauza unui consum a blocat receptorul si am avut un crash). Cel mai important este sa folositi un servo modern si cel mai important sa reglati cu atentie capetele de cursa. Daca un servo ajunge la capat de cursa macanica incepe sa consume enorm in stare blocata. In 25 ani nu am avut nici un servomotor care sa fi cedat daca a fost bine reglat si bine dimensionat pentru avionul corespunzator.
Pt avioane de la 2m20 la 2m60 am pus totusi doi accu. De ce? Ca sa vad cum e si pt ca la aceasta marime un plus de greutate nu este un cap de tara. Am pus chiar si démarreur electric imbarcat pt pornire ca sa ma protejez lombar.
Aveti aici cateva pareri care sper ca vor fi utile pt dvs ca sa luati o decizie.
Numai bine si bine ati venit in aeromodelism

Daca stiam ca nu trebuie sa ajunga servo la capat de cursa....n-am stiut si am zapacit ,mutat si regandit pozitia servo pentru ampenaj orizontal de "tzspe" ori....am piedut 3 luni de zile cu asta....am renuntat pana la urma si m-am lasat pe seama "end-points"...ca altceva nu mai stiam ce sa fac!! Si dumneavoastra imi confirmati acum ca in prostia mea ...am facut bine!!! "Da-i Doamne romanului mintea a de pe urma!!!"
Respect Domnule Horja !!!!
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu