Modelism - RHC Forum: Ajutati-ma sa identific niste cuarturi ! - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

Ajutati-ma sa identific niste cuarturi !

#1 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 3019
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 26 October 2005 - 09:48 AM

Va cer aici ajutorul sa identific producatorul sau mai exact brand-name sub care au fost vindute cuarturile din fotografia atasata si eventual orice detalii despre ele sint binevenite.
Cei care au si ei ceva similar (mai putin valoarea frecventei/canalului) sint rugati sa ma ajute.
Va multumesc.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1130312931.jpg

0

#2 Useril este offline   Men 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 634
  • Inregistrat: 05-May 03

Postat 26 October 2005 - 10:00 AM

Salut!
Quartzurile din stanga sus si dreapta sus sunt HITEC, receptie, simpla conversie FM/AM, 40 MHz, canalul 58 respectiv 90.
Despre celelalte 2 se poate doar presupune

Stima si consideratiunea
Men
0

#3 Useril este offline   WOBY 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 2
  • Inregistrat: 29-September 05

Postat 26 October 2005 - 11:07 AM

Quartul neidentificat din partea de jos dreapta oscileaza pe 40.965 Mhz (probabil overtone)
La emitator F quart = F canal emisie
La receptor F quart = F canal receptie - media frecventa (sau +)
0

#4 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Admin
  • Postari: 6867
  • Inregistrat: 03-February 04
  • Interests:Flying

Postat 26 October 2005 - 11:21 AM

WOBY, la 26 Oct 2005, 12:07, a spus:

Quartul neidentificat din partea de jos dreapta oscileaza pe 40.965 Mhz (probabil overtone)
La emitator F quart = F canal emisie
La receptor F quart = F canal receptie - media frecventa (sau +)

am observat si noi frecventa scrisa pe el....
numai ca ce ai afirmat tu acolo nu se aplica intotdeauna la toate statiile de emisie ci depinde de firma producatoare.....
de aceea intreaba omul de ce firma sunt.

ca nu poti pune un cristal de la hitec pe un receptor (emitator) graupner ,pentru simplul motiv ca nu o sa functioneze.
sau in orice combinatie.
ai electronica de la un producator ,iei cristalele tot de acolo.
flying is my life...
0

#5 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 26 October 2005 - 12:01 PM

SILVIU66, la 26 Oct 2005, 11:21, a spus:

ca nu poti pune un cristal de la hitec pe un receptor (emitator) graupner ,pentru simplul motiv ca nu o sa functioneze.
sau in orice combinatie.
ai electronica de la un producator ,iei cristalele tot de acolo.

E o mare ciudatenie treaba asta !! :lol:
In principiu, QUARTZU' e QUARTZ si ar trebui sa mearga indiderent de producator. Fenomenul fizic de oscilatie nu poate fi determinat de un producator anume. Acest fenomen se produce si atat, indiferent de cine il produce.
Problema de incompatibilitate poate aparea datorita faptului ca frecventa scrisa pe un cristal de quartz nu este frecventa fizica de oscilatie. Aceasta frecventa poata sa fie frecventa fundamanentala sau armonica a doua sau a treia.
De ex. un quartz in 27 MHz, este taiat fizic pt 9 MHz, si oscileaza bine pe a III- a armonica. Pe el va scrie 27 MHZ, desi el fizic e taiat pt. 9 MHz. Teoria spune a III-a armonica e cu ponderea energetica cea mai mare. Avantajul metodei este ca dimensiunile de taiere pot fi mai putin pretentioase, adica de 3 ori mai mari. :lol: Se foloseste si armonica a II-a, sau fundamentala. De aici apar problemele de nefunctionare a unui quartz fabricat de un producator, intr-un echipament produs de un altul. Pt. ca fiecare producator stie pe ce armonica "canta" quartzu' lui.

Stima,
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#6 Useril este offline   Charly 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 320
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 26 October 2005 - 12:24 PM

Normal trebuie sa functionez indiferent de model !
Este cum spune domnu_doctor.
Acum, singura cauza din care poate sa nu mearga, este modelul de oscilator.
Daca ai statie si receptor care merg in frecventele mentionate....INCEARCA si vezi daca merge !

Bafta
Cu rotor, viata-i mai frumoasa-n zbor !
0

#7 Useril este offline   Charly 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 320
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 26 October 2005 - 12:26 PM

PS : Daca nu merge trage o fuga pe la mine sa rezolvam
Cu rotor, viata-i mai frumoasa-n zbor !
0

#8 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 October 2005 - 12:40 PM

domnu_doctor, la 26 Oct 2005, 13:01, a spus:

In principiu, QUARTZU' e QUARTZ si ar trebui sa mearga indiderent de producator.

Citeaza

Normal trebuie sa functionez indiferent de model

nicidecum.

fiecare producator are interesul sa nu vanda numai receptoare/emitatoare ci si cristalele aferente.
sa o luam invers: emit cu statie hitec cu cristal hitec in ch 76.pana aici totul corect.
receptionez cu receptor multiplex CU CRISTAL MULTIPLEX in ch 76.
in eter ch 76 ramane ch76,si totul e normal.

daca in receptor multiplex pun cristal de hitec in ch 76 o sa am o mare surpriza....in cel mai BUN CAZ merge de aproape si cand e avionu in aer BUF!
DAR IN PRINCIPIU NU MERGE DELOC.

aici sa zica electronistii de ce....din ce mai tin eu minte fiecare producator foloseste alte armonici de oscilatie ,fiecare producator gaseste cate un
"gadget" incat receptorul/emitatorul sa nu functioneze corect decat cu cristalul vandut de el.

cine nu ma crede nu are decat sa incerce (de preferat pe un model scump) sa foloseasca un receptor oarecare cu un cristal oarecare (de la alt producator),fara sa intervina in schema emitatorului/receptorului.

E?
care incerci primul?
flying is my life...
0

#9 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 October 2005 - 12:48 PM

Pai,... aici nu mai intervin elementele tehnice! :lol:
Aci aspectele este pur comerciale !!

Adica este normal ca fiecare producator sa vrea sa vanda cat mai multe produse, si ca se asigure ca are un anumit control al pietei, face madrapzlacu' asta cu scrisu pe quartz !! :lol:
Adica pe un Tx facut de ####, va scrie f= 40 MHz si el functioneaza corect pe armonica a III-a !
Un alt Tx, facut de *****, va scrie tot f=40 MHz, da' asta functioneaza pe armonica a II-a !
Pai va fi ABSOLUT NORMAL , ca daca le vei inversa, nu vor functiona !! Sau vor functiona prost !! Chiar daca aparent scrie acelasi lucru pe ele !!

Q.E.D !!

Stima,
0

#10 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 October 2005 - 01:05 PM

domnu_doctor, la 26 Oct 2005, 13:48, a spus:

Pai va fi ABSOLUT NORMAL , ca daca le vei inversa, nu vor functiona !! Sau vor functiona prost !!

deci de aceea cred ca a intrebat navigatoru'

sa stie in ce receptoare / emitatoare se pot pune fara sa intervina in schema.

sau nu?

navigatoare ,mingea e la tine!
flying is my life...
0

#11 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC

Postat 26 October 2005 - 01:06 PM

Multumesc f mult lui Men si Silviu.
Lui Men ca mi-a confirmat o banuiala ca cele 2 cuarturi cu marcaj verde sint de Hitec, receptie, simpla conversie FM/AM. Eu nu am gasit poze pe net, sa le reprezinte exact pe ale mele si nu ma refer la valoarea frecventei (ca nu mai intrebam), ci doar ceva asemanator.

Lui Silviu, ca a pus punctul pe i si ca a spus ceea ce as fi spus si eu, ceea ce evident, e foarte adevarat. :lol:

Oau, noroc ca am vazut ca au mai aparut raspunsuri ca as fi repetat ce a spus Silviu in al 2-lea post al sau , dar si Doctorul.
As mai adauga ca datorita faptului ca frecventa intermediara rezulta din diferenta algebrica a frecventei TX
si a frecventei rx, aceasta nu e aceeasi la toti producatorii (cu toata "revolta" Domnului Doctor :lol: ) si de aici incompatibilitatile. Adica la producatorul X sa zicem ca e 452 kHz si in receptoarele acestuia o sa intilnim filtrul de frecventa intermediara centrat pe 452 kHz, iar la producatorul Y, FI va fi poate 458 kHz, cu filtrul pe 458 kHz. De aici reducerea razei de actiune cind le amestecam.

0

#12 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 October 2005 - 01:14 PM

De acord @Navigatore !!

Stima,

PS: Fara revolte, fara violenta !! :lol:
0

#13 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 October 2005 - 01:20 PM

chiar imi aduc aminte un caz.....pe camp in care se emitea in 35 ,numai ca receptorul era in 40 cu cristal de 35 ......

a zburat minunat avionul cam 100 m....... :o

eram multi pe camp !!

deci:MARE ATENTIE CE CRISTALE PE CE RECEPTOARE FOLOSITI!
flying is my life...
0

#14 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC

Postat 26 October 2005 - 01:26 PM

Acum sa va spun de cazul meu concret (prima oara nu am vrut sa influentez raspunsurile).

Perechea din dreapta am primit-o cu un emitator Hitec Ranger II (second hand) la care vinzatorul m-a pus in garda ca n-are idee de marca cuarturilor, ca el asa l-a luat , tot second hand (deci vinzatorului nu-i reprosez nimic). Ele merg cu un receptor AM tot Hitec, ne stiind totusi care e distanta maxima. As fi vrut (pentru linistea mea) sa aflu ce productie e cuartul din dreapta-jos pe care scrie Woosung si care, evident ca e ptr TX AM 40MHz.

Cu cele 2 cuarturi din stinga e marea problema. Le-am primit ca bonus impreuna cu un receptor AM Hitec (care s-a dovedit a fi in 27Mhz) si pe care vinzatorul (altul) m-a avertizat iar ca nu merg si ca nu stie ce marca sint. Iar nu am ce sa-i reprosez nimic vinzatorului, deoarece m-a pus in tema si pretul a fost mai mult decit OK. Cu aceste 2 cuarturi, 2 statii AM nu au mers deloc (una Futaba si Hitecul Ranger). Vizionate cu osciloscopul, ele oscilau, deci nu erau defecte.
De curind, mi-am luat un emitator FM si anume Futaba FX18, care a functionat cu un receptor Hitec Feather FM cu aceasta pereche (din stinga) dar nu pe o raza prea mare. Am dedus deci ca cuartul din stinga-jos, pe care scrie TF e un cuart ptr. emisie FM, dar care e clar ca nu e Hitec.

Si acum marea enigma. Si mai de curind, mi-am luat si un receptor FM cu sinteza, Webra Scan DS8, nou nout, care nu vrea si pace sa se "prinda" pe emitatorul Fx 18 (si el nou nout) echipat cu acel cuart din stinga-jos.
Am tras o spaima ca as avea probleme cu receptorul dar am zis sa incerc si cu un cuart nou nout , original Robbe Futaba, Tx Fm, care bine inteles ca a mers perfect.

Deci intrebarea care o mai am e ce marca au cele doua cuarturi de jos, care inca nu au fost identificate.

Aceasta postare a fost editata de navigator: 26 October 2005 - 01:33 PM

0

#15 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC

Postat 26 October 2005 - 04:23 PM

Pentru cei ce inca mai cred ca se pot combina curturile, emitatoarele si receptoarele de diverse marci, le pun linkul de la pagina de comparatii cuarturi GWS.
http://www.gws.com.tw/english/product/rece...son%20chart.htm

Daca intre GWS si JR in majoritatea cazurilor nu-s probleme si intre GWS si Futaba e o oarecare compatibilitate, intre GWS si Hitec, GWS si Sanwa nu poate fi vorba de potrivire. Si prin extrapolare, nici intre Jr si Sanwa, intre Jr si Hitec, intre Futaba si Hitec si Futaba si Sanwa.

Ca regula generala, cuarturile Tx si Rx trebuie sa fie de aceiasi marca cu receptorul si daca toate acestea merg cu un emitator al altei firme, totul este ok.

Ramine valabila intrebarea mea: ce marca sint cele 2 cuarturi din partea de jos a pozei de la inceputul acestui subiect ?

Aceasta postare a fost editata de navigator: 26 October 2005 - 04:30 PM

0

#16 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 October 2005 - 05:07 PM

navigator, la 26 Oct 2005, 17:23, a spus:

Daca intre GWS si JR in majoritatea cazurilor nu-s probleme si intre GWS si Futaba e o oarecare compatibilitate, intre GWS si Hitec, GWS si Sanwa nu poate fi vorba de potrivire. Si prin extrapolare, nici intre Jr si Sanwa, intre Jr si Hitec, intre Futaba si Hitec si Futaba si Sanwa.

nu ai enumerat nici macar 10 % din firmele care produc/comercializeaza asemenea produse.
asa ca probabilitatea de compatibilitate se apropie periculos de zero!
flying is my life...
0

#17 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 732
  • Inregistrat: 07-January 05

Postat 26 October 2005 - 05:08 PM

Va salut domnilor,

Eu nu stiu sa raspund direct la intrebarea initiala, dar as fi tentat sa fiu de acord cu domnul doctor, impotriva tuturor evidentelor practice oferite pana acum. Nu exista cuarturi "mai pe dreapta sau mai pe stanga". Oscilatorul pe xMHz e tot ala indiferent cine a fabricat cuartul. Jongleria poate fi la frecv intermediare, cum bine spunea cineva, la tipul de conversie (infradina sau supradina) si la sensul deplasarii de frecventa la FM (Shiftul). De aici apar combinatiile de care profita producatorii. Cuartul tot cuart e, doar planul de frecvente din receptor poate fi oleaca mutat ca sa nu se mai pupe trebile.

Dar as indrazni sa pun o intrebare. Este posibila masurarea frecventelor? Cu o astfel de informatie cred ca se pot face speculatii mult mai la obiect. Daca aveti acces la un frecventmetru, montajul de oscilator e destul de simplutz. Se poate face chiar in aer.

Cirip

Edit: Revin putin, ca sa ma fac inteles. Nu ii contrazic pe cei care au experienta si stiu ca nu merge schimbat orice, oriunde. Sunt convins ca practic au dreptate. Ideea era de a sapa putin ptr a intelege de unde provin incompatibilitatile si cum pot fi fentati producatorii.

Aceasta postare a fost editata de Cirip: 26 October 2005 - 05:17 PM

Teorie este atunci cand stii totul, dar nu merge nimic.
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
0

#18 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 October 2005 - 05:24 PM

@Ciripone, inca o data ne intalnim !!

Chiar ma bucur ca ai abordat astfel acest subect !! :o
Eu as sugera chiar un lucru! Evident celor care au resursele necesare. Se poate masura relativ simplu frecventa fundamentala a oricarui quartz.
De retinut ca orice cristal de quartz, are de fapt doua frecvente de rezonanta (zice teoria :o : una SERIE si una PARALELA. In functie de unghiul de taiere fizica a quartzului una din ele e predominanta, si pt aplicatii pretentioase se poate cere quartz cu taiere pe o anumita directie, astfel incat sa fie favorizata una dintre ele.
In concluzie dupa ce stii frecventa fundamentalei quartzului, devine SIMPLU sa stii armonicile de ordinul II sau III. E, cand le stii pa ashtea devine si mai simplu sa vezi unde le poti folosi !! Consecinta poate fi hazlie !! :D Ca un quartz pe care un producator a scris o anumita frecventa (canal), s-ar putea sa-l poti folosi undeva unde sa nici nu te astepti. :o , in functie de valorile reale masurate !!

Stima,
0

#19 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 October 2005 - 05:55 PM

Cirip, la 26 Oct 2005, 18:08, a spus:

1.Nu exista cuarturi "mai pe dreapta sau mai pe stanga".
2.doar planul de frecvente din receptor poate fi oleaca mutat ca sa nu se mai pupe trebile.

3.Dar as indrazni sa pun o intrebare. Este posibila masurarea frecventelor? Cu o astfel de informatie cred ca se pot face speculatii mult mai la obiect. Daca aveti acces la un frecventmetru, montajul de oscilator e destul de simplutz. Se poate face chiar in aer.

Cirip

Edit: Revin putin, ca sa ma fac inteles. Nu ii contrazic pe cei care au experienta si stiu ca nu merge schimbat orice, oriunde. Sunt convins ca practic au dreptate. Ideea era de a sapa putin ptr a intelege de unde provin incompatibilitatile si cum pot fi fentati producatorii.

1 . exact si adevarat.nu a indraznit nimeni sa afirme sa un cristal de quartz poate oscila pe dreapta sau pe stanga.

2 . exact si asta. mai devreme pomeneam ceva de un gadget....

3. aici treaba se complica.....pentru ca nu toti suntem cirip ,sau domnu doctor sau pavcostel sau charlie.
nu prea aveam frecventmetre pe acasa,nici voblere sau chiar daca avem poate nu stim sa le folosim :o
asta e valabil pt 95 % din membrii activi de pe forum.

si atunci consider ca sfatul meu de mai devreme e cel mai sanatos.....ca suntem multi pe camp ,avem si masini ,si copii ,si nu avem nevoie de incidente nedorite cu vreun aeromodel de 5 kile cazut pe masina sau in capul cuiva doar pentru faptul ca receptorul se poate trage in banda ca sa-i pui alt cristal,ca asa ai citit pe forum.

exact de aceea nu dorim sa fentam producatorii cum ziceai mai sus.....

subiectul poate ramane in picioare daca totusi cineva poate raspunde cine a produs (de fapt cine a vandut ) acele cristale.

altfel va rog pe voi sa specificati la fiecare mesaj ca ceea ce dezbateti este cu titlu pur informativ si teoretic!! :o
flying is my life...
0

#20 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC

Postat 26 October 2005 - 07:44 PM

Domnilor, onorabililor, linistiti-va cu frecventmetrele, osciloscoapele si vobuloscoapele. Am toate astea si mai mult decit atit si mai si stiu sa le folosesc. Dar la ce-mi folosesc in cazul de fata? La ce-mi foloseste ca aflu frecventa exacta, la Herz ?
Cyrip, tu ai zis

Citeaza

Jongleria poate fi la frecv intermediare, cum bine spunea cineva, la tipul de conversie (infradina sau supradina) si la sensul deplasarii de frecventa la FM (Shiftul). De aici apar combinatiile de care profita producatorii
(chiar eu "bine spuneam" de frecventa intermediara).
Ce acord sa fac eu la receptoarele moderne, cu filtre ceramice de foarte buna calitate, cind filtrul nu-i pe frecventa intermediara (rezultata din frecventele celor 2 cuarturi Rx si Tx) ? Sa schimb filtrul cu ce alt filtru? Sa-l mai cioplesc, sa-l mai pilesc?
Daca era o vechitura de receptor, cu filtre FI pe bobine, reacordam bobinele si nu va mai deranjam.

Domnu Doctor, mi-ati dat dreptate si aici si pe mess. Nu mai repetati ca toate quarturile ar trebui sa fie identice.

Ideea era sa aflu cu ce marca de cuart am de-a face ca sa stiu cum sa-l valorific. Sa-l folosesc eu, sa-l vind sau sa-l ofer unuia care chiar are nevoie de marca asta sau sa-l arunc (in fundul unui sertar :lol: )

V-am pus linkul ala cu GWS dar se pare ca nici nu v-ati uitat pe el. Cu exceptia lui Silviu si poate si a altora. Asa e Silviu, poate ca nu am enumerat nici macar 10 % din firmele care produc/comercializeaza asemenea produse si care nu se potrivesc intre ele.

Sint tari (ca Statele) unde e delict sa folosesti cuartul lui X pe statia lui Y si nu ca pagubesti pe Y ca n-ai cumparat cuart de la el ci pentru ca schimbi parametrii telecomenzii RC.

Si in incheiere, inca o intrebare pentru electonisti. De ce nu merge Futaba Fx18 echipat cu cuartul ala din stinga jos al pozei (care este sigur un cuart TX/FM caci i-am deslipit hirtiuta si asta era GRAVAT pe el) cu receptorul Webra cu sinteza de frecventa (care e perfect compatibil cu emitatoarele Fm Futaba) ? Dar merge cu un receptor obisnuit Hitec echipat cu cuart Hitec?
Mentionez ca daca pun un cuart "genuine Futaba Tx/FM", receptorul Webra functioneaza perfect.

0

#21 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 732
  • Inregistrat: 07-January 05

Postat 26 October 2005 - 07:45 PM

Ok, de acord. Siguranta este pe primul plan. In plus, cred ca un test la sol al distantei de comunicare e oricand binevenit indiferent ce cristal se foloseste.

Discutia are caracter pur informativ. Pana la urma, cel mai probabil e ca vom ajunge la concluzia ca "da domne, nu se poate", dar macar vom sti sa explicam si de ce. Nu c-ar fi de mare folos umanitatii, dar macar hraneste mintea iscoditoare a omului. :lol:

Stima,
Cirip

EDIT: @Navigator.
Am inteles si iti respect punctul de vedere. Nici prin minte nu mi-a trecut sa sugerez sa schimbi filtre ceramice si alte cele. Accept ca atare de la cei cu experienta ca statia cutare merge numai cu ciobul cutare. Nu e nici o controversa aici. Ceea ce incercam sa imi explic este de ce. Un fel de dorinta de a judeca ptr mine insumi de ce e asa cum e. Un simplu exercitiu, de altfel. Am si spus ca nu cunosc raspunsul la intrebare.

M-am uitat pe linkul GWS, dar acolo este numai un tabel cu declaratii, fara justificari (sau nu le-am vazut eu). Intr-adevar, marea majoritate a utilizatorilor nici nu au nevoie sa stie mai mult si ptr ei este publicat tabelul.

"De ce nu merge Futaba Fx18 echipat cu cuartul ala din stinga jos al pozei (care este sigur un cuart TX/FM"

Fara sa am infata schema TXului si frecventele cuarturilor, nu pot sa-mi dau seama. Pot numai sa speculez ca ordinul de multiplicare difera. Faptul ca pe un cuart scrie TX/FM canalul X nu are nici o semnificatie. Sa zicem ca vrem sa transmitem fix pe 72MHz. Daca TX e facut cu dublor, atunci oscilatorul va merge pe 72/2=36MHz. Daca e facut cu triplor, oscilatorul cu cuart va merge pe 24MHz. Schimband cuarturile intre ele, e clar ca nu va merge, desi ambele cuarturi sunt ptr TX/FM canalul X "72MHz".

De fapt, am constatat ca notatiile de pe cuarturi sunt foarte inselatoare. Am luat cuarturi de 27MHz, canalul 2. Asta inseamana frecv de 27.045MHz. Ei bine, atat pe cuartul de Tx cat si pe cel de Rx scrie 27.045MHz Tx si respectiv Rx, doar ca cel de receptie e la o frecventa intermediara distanta de 27.045MHz.

Oricum discutia e numai de dragul discutiei, fara indoiala. Nu te ajuta prea mult in cazul concret, desi, eu as masura frecventele reale ale cuarturilor macar din curiozitate, mai ales daca spui ca ai echipament.

Cu stima,
Cirip

Aceasta postare a fost editata de Cirip: 26 October 2005 - 08:12 PM

Teorie este atunci cand stii totul, dar nu merge nimic.
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
0

#22 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 October 2005 - 08:01 PM

navigator, la 26 Oct 2005, 20:44, a spus:

Si in incheiere, inca o intrebare pentru electonisti. De ce nu merge Futaba Fx18 echipat cu cuartul ala din stinga jos al pozei (care este sigur un cuart TX/FM caci i-am deslipit hirtiuta si asta era GRAVAT pe el) cu receptorul Webra cu sinteza de frecventa (care e perfect compatibil cu emitatoarele Fm Futaba) ? Dar merge cu un receptor obisnuit Hitec echipat cu cuart Hitec?
Mentionez ca daca pun un cuart "genuine Futaba Tx/FM", receptorul Webra functioneaza perfect.

deci revin cu explicatiile mele non conformiste de ne-electronist.
receptorul webra cu sinteza merge cu absolut orice emitator la capatul celalalt al "eterului" cu conditia ca acesta sa emita corect si pe frecventa stabilita in receptor.

degeaba ai pus quartzu din stanga jos tx/fm pentru ca probabil cristalul in cauza nu doreste deloc sa reactioneze (a se citi oscileze) cu emitatorul respectiv.
de aici eroarea de recetie ,care nu apare nicidecum din receptor.

cat despre faptul ca merge cu un receptor hitec as mentiona faptul ca sigur ai facut testele de la max 3 m distanta.......si poate hitecul fata de futaba nu are un ecart asa ingust si mai prinde si pe langa......
oricum parerea mea este ca emitatorul nu emite corect.ai cristal original la emitatorul tau? cum se comporta webra cu cristalul original?
flying is my life...
0

#23 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 October 2005 - 08:19 PM

si inca ceva

eu nu posed cunostintele de specialitate pe care le aveti voi.
dar una din obligatiile mele de moderator este sa va "incit" la discutii incat sa ajungem la un liman.
asa ca ....astept sa ma combateti !!!!
flying is my life...
0

#24 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC

Postat 26 October 2005 - 08:49 PM

Silviu, deocamdata nu te combatem ca tot ce ai zis e corect .
Webra merge perfect cu Fx18 echipat cu un cuart original Robe-Futaba (am mai zis asta), pe care am avut inspiratia sa-lcomand odata cu receptorul.
Fx18 echipat cu acel cuart necunoscut, merge pe distante de 20 de metri, cit am incercat la sol cu o masina. Din pacate nu am incercat mai mult si deci nu stiu daca merge mai mult. Prin apartament merge cam 10 m chiar si "cotit", adica dintr-o camera indepartata pina in sufrageria din capatul unui hol lung !

Cirip, cred ca factorul de multiplicare al lui Fx18 (2 sau 3) s-a potrivit cu acel cuart, de vreme ce receptorul Hitec echipat cu cuart Rx Hitec (cel de acelasi canal , din stinga sus al pozei), a raspuns pe la 20 m afara si 8-10 m in casa. Aici recunosc ca ceva imi scapa si nu-mi explic dece Webra nu a mers (motiv ptr care am deschis subiectul asta). Oricum iti multumesc pentru implicare si poate ii dam de cap.

0

#25 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 October 2005 - 09:06 PM

As reveni cu o mica precizare !!

In discutie era problema quartzurilor, nu FI sau altceva !!

Aici problema se divide in doo: quartzu' din Tx si cel din Rx.

1. Quartzu' din Tx, trebe sa dea maxim de randament cu oscilatorul si finalu' Tx-ului, si sa scoata maxim de putere in antena. Puterea maxima in antena e semnul ca Tx-ul merge bine, iar o posibilitate de a verifica usor acest lucru, este masurarea curentului absorbit din pack-ul Tx, cu el pornit !! Si cu antena la max. !! Daca n-ai putere in antena, nici n-are sens sa faci pasii urmatori., in ceea ce priveste legatura cu Rx-ul.

2. Quartzu' din Rx, tre' sa dea maxim de sensibilitate, prin amplitudine maxima in oscilatorul local al Rx-ului. Daca asta nu se intampla, mixarea se face deficitar, si FI-ul rezultat e de kko !! Adica inutilizabil! Si iar n-are sens sa faci pasii urmatori.

Acuma, daca diferenta intre cele doo frecvente de quartzuri nu bate cu FI-ul de la Rx, este alta problema, dar care in final, tot asupra receptiei are efect. Daca filtrele sunt acordabile, se mai poate face ceva, da' daca-s ceramice, ... "la pila...", cum zice @Navigator. Asta e motivul pt care producatorii recurg la artificii tehnice pt a-si asigura cumparatorii produselor lor, ca un tot, adica: Tx+ quartz, Rx+quartz, ca sa fie siguri ca si le vand.

Si-n final se ajunge la situatia in care se face reclama proasta unui echipament sau altuia tocmai din acest motiv. Cand de fapt ele nu-s imperechiate corect: la quartzuri, la FI, la armonici, etc.

Tabelele alea de compatibilitate, tocmai asta pune in evidenta !!

N-am zis ca qurtzurile tre sa fie identice. Exista niste norme tehnice care se respecta la taierea lor, si treaba asta este speculata comercial. Asta e !!

Aceste aritificii tehnice au doar efecte comerciale, prin consecintele pe care le produc, realizand aceasta obligativitate de "imperechere" a componentelor unui sistem pt functionare corecta.
Pt ca din punctul de vedere al utilizatorului, acest lucru e putin important, treaba asta e PUTERNIC speculata sub aspect comercial, si efectul este ca se intampla ceea ce se discuta in subiectul de fata !! :lol:

Stima,
0

#26 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 26 October 2005 - 09:27 PM

SILVIU66, la 26 Oct 2005, 21:01, a spus:

receptorul webra cu sinteza merge cu absolut orice emitator la capatul celalalt al "eterului"

M-am uitat acum in prospectul lui si acolo scrie ca e compatibil cu JR si Futaba...ATAT...sigur, asta nu inseamna ca nu poate merge si cu Hitec care o fi la randul ei compatibila cu...
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#27 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC

Postat 26 October 2005 - 11:00 PM

In sfirsit, s-a clarificat treaba teoretica.

Acuma, practic, e cineva care are emitator Hitec Ranger II sa priveasca un pic la cuartul de la emitator (sa scoata capacelul care sustine acel cuart) si sa zica daca seamana cu ce am eu in poza de la inceput, in dreapta-jos? (Dai-ar Dumnezeu numai sanatate, aterizari line si tot ce-si mai doreste !)

Si mai e cineva care recunoaste cuartul din stinga jos din aceeasi poza ? (Dai-ar Dumnezeu si acestuia, zboruri frumoase incununate de succes, acumulatori LiPo buni si convenabili si motor BL. primit cadou de la nevasta sau parinti !)

Marinaru, asa scrie la prospect. Dar cu Hitec am o oarecare indoiala ca cele doua (Futaba si Hitec) nu sa-u prea inteles la compatibilitati de cuarturi, module Rf sau sinteza (cel putin in literatura de pe net, forumuri si alde astea).

0

#28 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 October 2005 - 08:21 AM

stanga jos ce ai tu in poza este emisie hitec.
uite si o parte din cristalele mele care merg pe hitec eclipse 7 ,hitec neon ss , si in mod sigur si pe ranger.

de sus in jos cel de emisie si doua de receptie unul simpla altul dubla conversie

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1130394084.jpg

flying is my life...
0

#29 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC

Postat 27 October 2005 - 08:55 AM

Asta era ! ;) http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/wub.gif
Multumesc fff. mult!
(Aia cu urarile de bine ramine valabila, si chiar mai mult :lol: )

O mica observatie pentru toti ceilalti care se uita pe aici: Cel de sus din poza ta, care e evident ca e ca ala al meu din stinga -jos din poza de la inceputul subiectului, este de emisie dar MF si de aia nu a mers pe Ranger care e un emitator MA. In schimb a mers bine (repet, nu stiu daca extra) cu emitatorul MF chiar daca Futaba, cind am folosit la receptie un receptor FM Hitec cu cuart Hitec. Deci il pastrez si-l folosec in continuare in aceasta combinatie.

Atunci se explica de ce face figuri cu receptorul Webra care e perfect compatibil Futaba (dupa spusele austriecilor de la Webra) si care va repet si va rog sa ma credeti : de peste 1 an de cind caut pe net despre statii, receptoare, module de radiofrecventa cu si fara sinteza, cuarturi, am intilnit MULTE referiri la nepotrivirea celor doua firme Hitec cu Futaba, in special in discutii pe forumurile mari externe.

Mai ramine sa aflu si despre cuartul ala fara eticheta pe el, marcat cu Woosung TX/AM, ce brand o fi, de la vreun posesor de Ranger II si inchidem subiectul.

Inca odata Multumiri multe lui Men si Silviu66!

Aceasta postare a fost editata de navigator: 27 October 2005 - 09:01 AM

0

#30 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 October 2005 - 07:12 AM

incearca un mail la

www.woosung.cn ,ca de obicei raspund la mailuri.
trece pagina pe engleza ,si dai cancel cand vrea sa instaleze "languages".

vezi ca se incarca greu pagina,ca de altfel toate paginile din china.
flying is my life...
0

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu