Modelism - RHC Forum: masurare presiune - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

masurare presiune ...

#1 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 1589
  • Inregistrat: 28-February 06

Postat 12 March 2006 - 09:16 PM

deci se da problema
vreau sa fac un stand de testare/masurare a fortei motoarelor mele de racheta. ma voi inspira de aici
ca piston voi folosi un piston cu camasa de la un motor(ori dacie ori varburg...scuzati scrierea dar nu le am cu germana) pentru ca are suprafata mare--> pot masura forte mai mari.
problema mea e cam asa.
am varianta in care ii pun un manometru(mare) de 250 de bari iar la vreo 20cm de el pun intr-o camera "blindata" care are un geam de plexiglas de 10mm grosime o camera video care inregistreaza "evolutia" acului de la manometru.
dar asta e cam ultima varianta pe care vreau sa o incerc.
aveti vreo idee cum as putea citi altfel presiunea destul de precis dar mai ales sistemul sa aiba timp de raspuns mic.(motoarele ard cam 1 secunda deci...) iar costul sa nu fie exagerat de mare(pana in 50RON)
mentionez ca am acces la atelier de prelucrari mecanice bine dotat si materiale bune
PS daca e cu manometru imi face tata rost.
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#2 Useril este offline   mirin 

• Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 99
  • Inregistrat: 28-January 06

Postat 12 March 2006 - 11:45 PM

SALUT
Eu ma intreb ce faci tu cu pistonul de motor si unde ai vazut in proiectul de unde t-ai inspirat asa ceva. Cred ca treuie sa studiezi mai bine proiectul
respectiv si copiezi exact ce este acolo. Pentru a vedea presiunea maxima
nu trebuie nici o camera video, decit la final sa vedem si noi ce ai realizat.
Treuie montata o supapa UNISENS intre cilindrul receptor de frina si manometru,
si mai trebuie o conducta cu un robinetin in paralel cu supapa ca sa eliberezi presiunea din manometru dupa ce ai citit valoarea.

CRED CA AI MULT DE MUMCA ASA CA SPOR LA TREABA.
0

#3 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC

Postat 13 March 2006 - 04:06 PM

citeste cu atentie ce am zis si da click a vezi linku.
faza e cam asa
am si pistonul si cilindrul.
la cilidru ii astup un capat il umplu cu ulei bag pistonu. pie pistonu resptectiv se va aseza cu ajutaju in sus motorul.
in momentul aprinderii forta motorului va apasa pe piston si logic va genera o presiune.
ei eu trebuie sa citesc presiunea repstectiva.
nu trebe nici o supapa nici un robinet ca motoru arde 1 secunda dupa care se opreste si totu revine la pozitia initiala
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#4 Useril este offline   mirin 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 99
  • Inregistrat: 28-January 06

Postat 13 March 2006 - 07:06 PM

SALUT DIN NOU
Este foarte adevarat ca nu am citit fiecare rind din linkul respectiv dar am vazut repede despre ce e vorba
asa ca eu am dat solutia la faza cu cititul fara camera video si daca nu sti ce face o supapa de sens i-ti
spun ca ea lasa sa treaca presiunea catre manometru si tu citesti indicatia manometrului pina te plictisesti
si dupa aceia dai drumul la presiunea din manometru cu ajutirul robinetului. Referitor la piston si cilindru
tu faci cum vrei dar eu cred ca pierderile de presiune vor fi mari din mai multe motive de care ai sa te convingi
cind treci la practica.CILINDRUL RECEPTOR DE FRINA pe care l-a folosit baiatul nu la folosit degeaba.

O ZI BUNA
0

#5 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC

Postat 13 March 2006 - 07:08 PM

dupa cateva mici calcule am ajuns la concluzia ca presiunea maxima pe care o voi atinge va fi de 20 bar
va rog sa verificati si voi calculele
D-diametrul pistonului~7,2cm
S=pi*r^2 S= 3,14*12,96=40,6944cm^2
p=F/S
F=1550N --> p=1550/40,6944=38,08N/cm^2 care dupa nenea Google= 3,808bar

deci intrebare
la ce pret se ridica un montaj cu un senzor de presiune cu care sa masor precis datele?
astept raspuns de la electronisti
Later edit:
am gasit pe net la o firma din bucuresti aici --> pressure sensors-->without display-->analogue output

Aceasta postare a fost editata de Dexter_Jr: 13 March 2006 - 07:35 PM

Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#6 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1772
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 13 March 2006 - 08:23 PM

nu sunt electronist dar banuiesc ca nu te-ar costa mult.

folosesc drept exemplu circuitul pe care-l voi folosi daca nu gasesc de cumparat data logger.

pe 8 canale achizitionez 8 semnale analogice (0-5Volti), le digitizez pe 16 biti si le stochez in memorie flash ( ATMEL) de 40 de ori pe secunda. Asta fac timp de 5 ore. Totul este construit in jurul unui PIC. Digitizarea o fac cu un convertor A/D de la Maxim IC iar stocarea datelor o fac pe memoria flas ATMEL de 128 Mb. Circuitul de interfatare intre ADC si PIC este cel recomandat de producator. La fel si cu Atmel. Ele includ cativa rezistori si condensatori... pret minim!

Inainte de a introduce "voltii" in ADC voi prelucra semnalul analogic cu ajutorul unui filtru activ Butterworth de ordinul 2 (filtreaza) si a unui amplificator (amplifica semnalul astfel incat sa am 0-5Volti). Deoarece intentionez digitizare pe 16 biti va trebui sa separ bine partea analogica de cea digitala altfel saritul de pe 0 pe 1 si viceversa in ADC poate sa-mi introduca zgomot suplimentar pe "firele" analogice.
De asemenea folosesc amplificatoare operationale de precizie care au drift de temnperatura destul de mic... de exemplu OP-uri.

Per total costul (fara costul senzorilor adica accelerometrelor) se ridica undeva pe la 60 de dolari. Asta incarcat cu bere si pizza... multe componente le pot achizitiona gratis sub forma de free sample. Oricum la pretul de 60 de dolari (repet incarcat!) chiar nu se pune problema.

MIG-29

P.S.: consider ca si tu ai putea sa-ti mesteresti un data logger si in felul asta ai putea trasa graficul presiunii ca functie de timp. Ai durate de ordinul secundelor.. de fapt secundei si asta inseamna ca poti lua multe sample-uri pe secunda si poti trasa grafic precis. Nu ai nevoie de ATMEL flash card.. si un EEPROM de 512 Kb te rezolva lejer!

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 13 March 2006 - 08:24 PM

0

#7 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC

Postat 13 March 2006 - 08:43 PM

la nakka pe site am gasit asta
din cate vad eu nu are PIC-uri si daca ma straduiesc pot sa fac circuitu ala de acolo
practit ala se leaga intre senzor si calculator. am mai gasit acolo si un programel care preia datele si face direct graficu deci tot ce trebe.
ce ziceti merge?
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#8 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 13 March 2006 - 09:50 PM

Dexter_Jr, la 13 Mar 2006, 20:43, a spus:

la nakka pe site am gasit asta
din cate vad eu nu are PIC-uri si daca ma straduiesc pot sa fac circuitu ala de acolo
practit ala se leaga intre senzor si calculator. am mai gasit acolo si un programel care preia datele si face direct graficu deci tot ce trebe.
ce ziceti merge?

circuitul merge sigur.
si e chiar mai simplu decat ce gandisem. De fapt el foloseste un calculator pentru stocarea datelor. Ceea ce vezi acolo e etajul ADC de care vorbeam mai sus.

MIG-29
0

#9 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC

Postat 13 March 2006 - 09:52 PM

acum cel ami tare ma freaca senzoru ala de presiune
sa vad cat costa unu.
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#10 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 14 March 2006 - 04:31 AM

Senzorul ca senzorul. Dar eu sunt sigur ca pistonul de Dacie sau de ce vrei tu va scapa aerul pe langa el. Cu ulei este de vazut. Va scapa dar intr-o secunda....In acelasi timp pistonul cu segmentii pe el are frecari semnificative. Ai nevoie de alt sistem, cu membrana. Aici ai insa de rezolvat sustinerea ei pe exterior cu un taler....intelegi tu.
Uite o idee. Corpul cu membrana de la un regulator de presiune. Elimini arcul, si apesi cu motorul pe mijlocul membranei. In spatele membranei introduci apa deoarece nu stiu daca rezista la ulei. Ca bonus ai si gaurile filetate pentru conectarea manometrului sau al senzorului.

Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 14 March 2006 - 05:25 AM

0

#11 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 March 2006 - 12:24 PM

Exista celule tensiometrice. Nu stiu pana la ce presiuni/forte functioneaza. Incearca sa dai un telefon la Connex electronics (parca asa se numea magazinul respectiv) si iti vor spune exact ce senzori au pe acest domeniu.
Arunca o privire si la ENTRAN pe Internet si spune-mi exact cam ce ti-ar trebui (din punct de vedere al presiunilor) apoi eventual pot intreba si eu prin zona si sa vedem ce rezolvam.

MIG-29
0

#12 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 14 March 2006 - 12:37 PM

Ideea cu timberele tensometrice cred ca e cea mai buna solutie ! :wacko:
Singura problema ramane sa se faca o ... calibrare a ansamblului TIMBRU TENSOMETRIC+ O PLACA pe care se monteaza acest timbru. Placa tre sa fie suficient de elastica, pe de o parte da' si ff usoara pe de alta, ca sa fie neinertiala, pe cat posibil si sa poata prelua in timp real variatia reala a presiunii exercitate de motor.
Treaba cu pistonu' si uleiu' e o complicatie, care asa cum zice si @Se poate ... are pierderi, plus ca erorile introduse de toate acele ... elemente, pot afecta acuratetea masuratorii ! :angry: :unsure:
Si cum am inteles ca vrei sa faci un STAND, @Dexule..., daca iasa ieftin, usor si precis, cred ca te ... coafeaza, NU ?

Stima,
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#13 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 14 March 2006 - 02:20 PM

La marcile tensometrice mai este o problema. Cu ce masori variatia rezistentei. La variatiile atat de mici ai nevoie de o punte tensometrica. Scumpa.
0

#14 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 March 2006 - 02:26 PM

Dextere... arunca o privire pe website-ul: http://www.meas-spec...rs/pressure.asp si spune-mi ce senzor ar indeplini conditiile tale. Cam am pus eu ochii pe cativa care cred eu ca ti-ar folosi dar ramane de vazut la ce te-ai gandit si tu.

Apoi vom vedea noi cum rezolvam daca putem rezolva.

MIG-29
0

#15 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 14 March 2006 - 02:28 PM

Cu niste AO d-alea dashtepte se rezolva ! :D
La care produsu' banda-amplificare ajunge la 15-20 MHz ! Si daca faci si o configuratie diferentiala ... isteata, merge !
Oricum e mult mai ieftin decat un senzor de presiune de la Vega Bar, care ajunge pe la 980 $/buc. ! :) Am eu in exploatare asa ceva.

Stima,
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#16 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC

Postat 14 March 2006 - 02:59 PM

pentru celula tensiometrica nakka a facut asa
de coafat ma coafeaza dar trebe sa vad de unde fac rost de celula tensiometrica(sau cum le zice la dracariile alea micute de acolo de le lipeste)
vad ca are el la 12 dolari pachete e 6 bucati dar e mai mare daraua ca ocaua.
eu la capodimonte am vazut dar la vreo 50 lei bucata si daca e la o adica mai bine iau de la nakka cu 6 lei bucata.
mai trebe o placuta. ei ce ziceti?
PS mentionez ca standu mi-ar trebuii RTU pana la jumatea lu martie ca prin mai am o chestiune importanta
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#17 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 March 2006 - 03:05 PM

Dexter_Jr, la 14 Mar 2006, 14:59, a spus:

pentru celula tensiometrica nakka a facut asa
de coafat ma coafeaza dar trebe sa vad de unde fac rost de celula tensiometrica(sau cum le zice la dracariile alea micute de acolo de le lipeste)
vad ca are el la 12 dolari pachete e 6 bucati dar e mai mare daraua ca ocaua.
eu la capodimonte am vazut dar la vreo 50 lei bucata si daca e la o adica mai bine iau de la nakka cu 6 lei bucata.
mai trebe o placuta. ei ce ziceti?
PS mentionez ca standu mi-ar trebuii RTU pana la jumatea lu martie ca prin mai am o chestiune importanta

bai dar in Bucuresti nu poti gasi la connex sau cum ii zicea? stiu ca era un magazin de componente electronice. Incearca sa vezi poate au ca asa cum ai zis si tu... e mai mare daraua ca ocaua.

MIG-29
0

#18 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC

Postat 14 March 2006 - 03:39 PM

casa nu mai poluez inca o intrebare
am nevoie de un ventilator destul de fortos(trebuie sa fac un mic tunel aerodinamic)
ca motor ma gandesc la unu de flex sau de freza ca sa am turatie mare.
nu prea ma intereseaza un debit mare pe cat ma intereseaza o viteza a aerului relativ maricica.
o recomandare daca se poate :D
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#19 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC

Postat 15 March 2006 - 11:57 AM

hai mai nu are nimeni o idee despre asta
numai o schema sa o leg la PC si ceva informatii am nevoie ca de restul ma ocup eu.
haide-ti mai electronistilor
va rog eu mult
Dex
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu