Modelism - RHC Forum: CITITOR ELECTRONIC DE PRECIZIE - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

CITITOR ELECTRONIC DE PRECIZIE idei de realizare

#1 Useril este offline   mirin 

• Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 99
  • Inregistrat: 28-January 06

Postat 10 March 2006 - 09:08 PM

SALUT

Motivul acestui subiect este faptul ca am cautat de mult sa realizez un cititor
de deplasare cu afisaj electronic pe care sa-l folosesc la o freza sa pot masura
cu precizie de o sutie deplasarea mesei fata de 0.

DATELE PROBLEMEI

1. Folosirea unui montaj di-trun mous optic conectat la un afisaj.
2. Un panou de comanda in care sa introduc o dimensiune si cind masa ajunge
la dimensiunea data sa se opreasca.
3. Dimensiunea data eventual sa fie transmisa la un MPP.

ASTEPT CU NERABDARE COMENTARI.
0

#2 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 1589
  • Inregistrat: 28-February 06

Postat 10 March 2006 - 09:13 PM

o intrebare
e destula de precisa dracaria aia dintr-un mouse optic? o sutime nu e cam mult pentru ea?
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#3 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 3019
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 10 March 2006 - 10:05 PM

N-ai nevoie de maus sau alt traductor de deplasare. O data ce afli carei deplasari ii corespunde un pas al MPP-ului, poti comanda cit sa se deplaseze masa si poti afisa deplasarea.

0

#4 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1598
  • Inregistrat: 01-October 04

Postat 10 March 2006 - 10:56 PM

Salut.
Desi nu vreau sa te descurajez in vreun fel, ceea ce am inteles eu ca vrei sa faci este sa pui carul inaintea boilor. De ce zic asta? pai hai sa vedem.

1- indiferent ca folosesti un PC sau o consola oarecare, in momentul cand introduci niste coordonate, automat se face translatia si mpp primeste un numar corespunzator de pasi, conform algoritmului stabilit la baza proiectului.
2- in cazul sistemelor cu feedback permanent, deci in bucla inchisa, ai un cititor, de regula numit encoder sau resolver, in functie de ce semnale vrei sa utilizezi. Cu encoder e mai simplu, la o rotatie a arborelui encoderului ai un numar fix de impulsuri, decalate, numite generic A si B. Deasemenea, ai un UNIC semnal de Zero. La sistemele enumerate mai sus, se face in paralel cu generarea pasilor respectivi si (citirea+traducerea) impulsurilor de la encoder.(ptr continuitate vom folosi acest traductor) Un circuit logic analizeaza daca cele doua semnale sunt in corespondenta permanenta, SI DECIDE eventuale corectii ale pasilor mpp, ca sa tina cele douadate in sincronism. Trebuie remarcat la aceste sisteme "inchise", ca desi se genereaza primar pasii mpp, ulterior ei pot fi modificati de feedback-ul circuitului encoderului, care are rolul de "paznic/supraveghetor". http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif
3- in cazul acelorasi sisteme, semnalele generate de encoder sunt folosite pentru a genera afisarea coordonatelor pe ecran/consola/PC.

Acum, un encoder are de exemplu 500imp/rotatie. Cum se traduc doar 500 impulsuri in coordonate pe un cnc de 1metru? Pai metoda uzuala este cu utilizarea unei demultiplicari mecanice, care de exemplu va stabili MECANIC raportul de 10rotatii/1metru, (5000impulsuri/1000mm, adica 5impulsuri/mm), asociat cu citirea capatului de cursa al saniei cu un senzor separat. In acest caz, Zero electronic cu zero mecanic se face atat prin numararea impulsurilor, cat si prin coincidenta Zero Encoder cu Zero Sanie. Se pot implementa si contoare partiale, care sunt utile la deplasari rapide si cu sarcini mari.

In final, spune-mi ca am inteles gresit eu, si am aberat cu toate astea degeaba!!!. :D :D http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif

Ceea ce vrei tu de fapt este un cnc, iar solutia este utilizarea unui soft de PC, sau a unui montaj cu microcontroller, PIC sau Atmel, dupa dorinta. Cu PC vei putea sa executi diverse operatii direct din fisiere Autocad, dar pentru manual va fi mai greu, de fapt urmand sa generezi TOT un fisier. Cu Controller, ai sansa sa lucrezi si de la consola, stand-alone, dar cat de des se intampla asta? Ideea sa faci un cnc vine tocmai din a automatiza si uita de diverse operatii manuale, calcule, samd.

Daca v-am plictisit, va cer umil scuze, n-am sa mai fac...

Cu stima,
Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#5 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1117
  • Inregistrat: 23-November 03
  • Interests:RC - utilaje agricole, de constructii , camioane , trenulete si ... drone

Postat 10 March 2006 - 11:19 PM

poate omu vrea sa faca asta pentru o freza manuala , nu cnc .....Cnc-u oricum nu are nevoie de asa ceva.
Se poate folosi sistemu de la un mouse , da nu optic dupa parerea mea , ci de la unu normal (care face numaratoarea tot optic) folosind ceva angrenaje precise de multiplicare a axelor .

Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 10 March 2006 - 11:24 PM

0

#6 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 March 2006 - 11:54 PM

Pai, Sire, Chestia aceea de la mouse nu este tot un fel de encoder? Empiric, e drept, cu un singur canal, scoti greu un tact, sens, etc. Dar se poate bricola si acela, se poate adauga la discul cu fante respectiv si al doilea cititor, defazat.

Citeaza

2. Un panou de comanda in care sa introduc o dimensiune si cind masa ajunge
la dimensiunea data sa se opreasca.
Sa se opreasca, deci e actionata de orice altceva decat de mana...
Deci am inteles bine, colegul doreste sa faca ceva manual, sa introduca local coordonatele de pe o consola cu display, apoi "masinuta" sa se duca la treaba. Bonus, sa afiseze pe ecran coordonatele. Cel mai simplu e cu un PIC sau Atmel, dar se poate face si varianta clasica, cu circuite discrete. Insa comanda va fi data primar tot la mpp... Doamne, parca am fi inapoi in timp, la proiect... :D http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif

Am zis, si eu, nu fiti suparati tare... :D

Cu stima,
Costel

Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 10 March 2006 - 11:56 PM

35 MHz, canal 60,62,78.
0

#7 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Interests:RC - utilaje agricole, de constructii , camioane , trenulete si ... drone

Postat 11 March 2006 - 12:36 AM

Acu omu incearca si el cu ce are mai la indemana si mai ieftin posibil . Ca altfel se poate gasi toata electronica +soft pe la 100 euro pt 3 axe ....
0

#8 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 March 2006 - 10:47 AM

Personal, cred ca vrea cam asa ceva. http://www.infodelta...trici_autom.htm
Urez bafta maxima!

Cu stima,
Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#9 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 11 March 2006 - 11:13 AM

Superba ... jucaria ! :D
Ce-s pesele ? Un suport de ... 14,5 mm ? :D

Stima,
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#10 Useril este offline   mirin 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 11 March 2006 - 04:01 PM

SALUT SI VA MULTUMESC PENTRU DEZBATERE

INTREBARI:
1. La 5 impulsuri /mm la 0,01mm cite?
2. De unde stiu deplasarea reala in timpul prelucrari daca apare ceva neprevazut, freza rupta, jocuri samd.....
3. De ce nu un mouse optic.
" asociat cu citirea capatului de cursa al saniei cu un senzor separat. "
4. Ce tip de senzor , de ce natura .
5. Niste exemple concrete unde gasesc?

Freza este veche manuala si vreau so inbunatatesc putin.

O ZI BUNA
0

#11 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 March 2006 - 04:22 PM

Salut!
Uite:

Citeaza

1. La 5 impulsuri /mm la 0,01mm cite?
Ai luat literal un exemplu. Acesta privea alegerea ARBITRARA a unui raport de 10:1. Nimeni nu te opreste sa-ti alegi raportul care te avantajeaza. Acum, masa daca se deplaseaza manual, are cu siguranta acele discuri gradate pe care se face citirea coordonatelor. Sau "manivela" cum mai spun "meseriasii" :D . Tot acolo, sau ceva analog va trebui sa fixezi encoderul. Nu cuplat de masa masinii, decat daca utilizezi ALT principiu, si nu cel optic. Gandeste la reflexii, ulei, apa, span. Astea sunt interzise in mediul de citire optic.

Citeaza

. De ce nu un mouse optic.
" asociat cu citirea capatului de cursa al saniei cu un senzor separat. "
Scuze, dar ce va citi acel mouse OPTIC?
poti eventual sa folosesti un ansamblu cu disc cu fante si optocuplor dintr-un mouse CLASIC. Sau sa faci o BANDA cu fante lunga cat masa masinii, ca un cititor optic fixat sincron cu partea mobila sa poata citi deplasarea.

Citeaza

2. De unde stiu deplasarea reala in timpul prelucrari daca apare ceva neprevazut, freza rupta, jocuri samd....
Pai daca citeai ce am aberat mai devreme, vedeai ca trebuie un procesor macar. Ala face doua chestii: da comanda la mpp si citeste deplasarea, sa vada daca este corespunzatoare. Si ia masurile de corectie.

Citeaza

4. Ce tip de senzor , de ce natura .
de la senzor cu laser la cel mai amarat microcontact sau push -buton. Important e sa fie precis si constant in citire.

Citeaza

5. Niste exemple concrete unde gasesc?
Tot subiectul CNC e plin de asa ceva. De asemenea la orice search cu google dupa CNC vei avea o gramada de rezultate, nu ramane decat sa alegi ce te intereseaza.
Deci, cred ca e important de retinut: Comanda este data catre mpp, iar cititorul doar furnizeaza feedback! Si o baza pentru afisarea reala a coordonatelor.

Cu stima,
Costel

P.S. - nu sunt lamurit daca vrei sa faci ceea ce am pus in linkul anterior.

Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 11 March 2006 - 04:25 PM

35 MHz, canal 60,62,78.
0

#12 Useril este offline   mirin 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 11 March 2006 - 10:18 PM

CU STIMA DOMNULE COSTEL

In primul rind va multumesc pentru efortul de a ma lamuri sa fac o masina
cu CNC ditr-o freza amarita. In al dilea rind nu sint inginer de profesie si
electronica pe care o cunosc este modesta. In al treilea rind nu vreau sa intru
in polemica cu dumneavoastra, mai ales ca va vad un om bine voitor. Ar mai
fi multe rinduri dar sa trecem la SUBIECT.

Eu ma gindeam in felul urmator:
1. Am doua afisaje, unul pentru cota de deplasare a mesei din 0 stabilit de mine indiferent de pozitia mesei si unul pentru cota la care vreau sa se opreasca masa, adica un fel de limitator electronic.
Despre mousul optic ma gindeam ca este cel mai simplu de folorit ca nu aveam
nevoie de nici o rotita il fixam pe un suport pe batiul masimi si pe lumgimea mesei puneam o bucata de "ceva" in contact cu el.
Deci, intre aceste aceste componente relatia erea urmatoarea: mousul trimetea
niste impulsuri la "ceva" care acesta le transforma in sutimi de mm si le afisa
in timp ce masa se deplasa. A doua relatie erea de limitare, adica cota introdusa de mine cind coincidea cu cota de deplasare, comanda un releu care
oprea miscarea mesei.
2.Masina nu are nici un MPP are sistemul manual adica o manivela de care invirti
cu un tambur gradat"de care vreau sa scap" si sistemul automat cu o cupla
electro magnetica care cupleaza surubul conducator al mesei.
Pe vitor poate pun si un MPP dar masina este foarte greoaie si trebuie un motor
foarte puternic.

Am citit cu foarte mare interes tot ce sa discutat pe acest forum dar nu am gasit
nimic asemanator cu ideia mea si de aceia mi-am permis sa deschid acest subiect.Probabil ca o prolema simpla la prima vedere devine foarte compliata cind vrei s-o pui in practica.

Deci nu vreau sa fac mai mult decit am spus pina acum. Daca nu am fost foarte
explicit im-i cer scuze dar atit m-a dus capul.

CU STIMA
0

#13 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2453
  • Inregistrat: 28-February 05

Postat 11 March 2006 - 10:37 PM

NUMEROM 3220 x 2 bucati (pe x si y)..... precizie 0.01mm....
+ RIGLA
+ cursor (traductori liniari)

E solutia clasica care sa folosit pe FUSURI
de gasit sigur mai gasesti aruncate http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/wink.gif

Aceasta postare a fost editata de Dragut: 11 March 2006 - 10:39 PM

0

#14 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 March 2006 - 10:57 PM

Salut, din nou!

Pai de ce nu spui asa mai omule de la inceput????!!!???

In primul rand sa lamurim doua lucruri:
1- NU POLEMIZAM, ci discutam/dezbatem o problema.
2- FAPTUL ca nu esti inginer de profesie nu conteaza absolut deloc pentru mine! Daca vrei sa faci ceva intai din pasiune si apoi din tr-un interes oarecare, e de respectat in opinia mea.

Acum, sa revenim:

Te rog sa ma corectezi daca gresesc in expunerea mea! Ai doua afisaje, cu numarul corespunzator de digiti (cifre). Pe unul programezi ca la ceasuri un anumit numar, care reprezinta de fapt o coordonata relativa, fata de un zero pe care tu stabilesti unde este. Pe celalalt, in momentul in care apesi pe butonul de aducere la zero, va aparea zero. Ulterior vor fi afisate pe el coordonatele momentane FATA de acel zero.

Daca aceasta este ideea ta, putem detalia un pic!

In acest caz, se poate folosi un cititor dintr-un mouse CLASIC, cu bila. Necazul este ca va trebui dezmembrat, urmand sa recuperezi: discul cu fante si optocuplorul aferent. Nu stiu exact cate fante are acel disc, dar ca baza sa presupunem ca are 24. Ca e o un numar norocos, nu?!
Rezolutia mesei urmeaza a fi de 0,01mm. Asta inseamna ca pentru 0,01mm va trebui sa ai in jur de doua impulsuri (fante pe disc), minim. deci la 0,1mm deplasare, 20 impulsuri, la 1mm 200impulsuri. Asta ne duce la urmatoarea concluzie: pentru o deplasare de 1mm ai nevoie de 8,34rotatii ale acelei rotite. (in conditiile alese la inceput, 24 imp/rot)
Sper ca am fost clar pana aici.
Urmeaza sa realizezi cumva, la fata locului un mecanism de de-multiplicare catre aceasta roata. Impulsurile furnizate de ea vor fi considerate de al doilea afisaj, cel care arata coordonatele reale. Pe principiul coincidentei valorilor, ( asta se poate implementa practic cu niste 40193, numaratoare cu preset) in momentul cand sunt valori egale, releul care alimenteaza ambreiajul/motorul se va decupla. Ideal ar fi sa ai mai multe trepte de viteza, sa poti face o decelerare, in asa fel incat sa ai miscarea lina, fara socuri. Freza s-ar simti mult mai bine asa, cred eu... :lol:
Apoi urmeaza stabilirea unui nou zero, apoi un alt set de coordonate si tot asa.

Din considerente practice, nu cred ca poti utiliza cititorul de mouse in forma in care este, adica cu bila. Asta duce la pierderi prin lipsa de aderenta, (ulei, apa) sau blocari. (span, reziduuri) Plus ca elementul esential ramane rezolutia! Sa socotim un pic. Bila are 24mm diametru. Adica la o rotatie completa citeste o portiune de 75,36mm din deplasarea mesei. In acest timp, scoate in jur de 24 impulsuri, cred, cifra exacta nu o stiu. Asta inseamna un impuls la 3,14 mm deplasare a mesei, TOTAL nepractic... Numai cu demultiplicarea poate rezolva problema rezolutie de 0,01mm, parerea mea.

Acum, dupa ce am aberat atat si am facut scurta la degete si carcei la rudimentul meu de creier, TE ROG spune-mi daca am inteles corect, si explicatiile mele sunt cat de cat valide. http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/laugh.gif

Cu stima,
Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#15 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 March 2006 - 11:00 PM

@Dragut. Astea sunt tot traductoare, cum am zis si eu, dar nu stiu daca merita investitia.Cred ca va fi o freza transformata in cnc in etape, intai cu introducere manuala, cu operatii segmentate, apoi, urmeaza a aparea si mpp sau servo-motoate. Atunci da, va fi buna chestia aceea.

Zic si eu...

Cu stima,
Costel

P.S. - Scuze, am postat consecutiv, fara sa ma prind inainte...Nene Bitex, iarta-ma, atat ma duce capul...

Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 11 March 2006 - 11:01 PM

35 MHz, canal 60,62,78.
0

#16 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 March 2006 - 11:08 PM

Faza e ca daca vrea sa ajnga la CNC macar sa-si ia chestiuni de calitate.... sau care macar pot fi adaptate ulterior.
Cei care mai stiu ceva de numeroame, fac parte din "VECHEA GARDA"... si nu stiu daca solutia data de mine poate fi dezvoltata.
Encoderele puse in coada unor motoare de CC zic ca ar rezolva mult mai elegant problema.
Mpp la actionarea mesei nu cred ca se merita din cauza fortelor mari.
Teoretic motoare de cc la 24... 32 V se mai gasesc de la ploterele vechi ...
0

#17 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 March 2006 - 11:15 PM

@Dragut.
Asa, dupa ce mizzone m-a facut alcoolic Casnic, fa-ma si tu bosorog acum! http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif :lol: Ce, daca am memoria buna si varsta pe care o am? Si daca le-am apucat? Daca ar gasi acele panouri de la Numeroame, tot ar putea avea o baza. Cu servomotoarele e dificil la opriri la punct fix, ar trebui neaparat sau cupla/ambreiaj, sau comanda prin variator de turatie, cu accelerare/decelerare. Plus frana electromagnetica, ca regula ... Altfel se opreste in balarii masa aceea.
Si , pana la urma am inteles ca omul doreste sa faca lucrarea cu ce are la indemana, sa nu intre la investitii de pe acum. Daca prinde microbul, va avea timp, nu?!?

Cu stima,
Costel

P.S.- consideratiile cu impulsurile din postul anterior au la baza premiza ca la o rotatie a bilei corespunde o rotatie completa a discului cu fante. In realitate si acolo este o demultiplicare, o rotatie a bilei insemnand cam 4 rotatii ale discului. In functie de numarul de fante se poate incadra sau nu in rezolutia impusa de 0,01 mm.

Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 11 March 2006 - 11:34 PM

35 MHz, canal 60,62,78.
0

#18 Useril este offline   mirin 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 12 March 2006 - 12:36 AM

VA SALUT OAMENI BUNI

Domnul COSTEL ani de zile mam chinuit cu mousi cu bila pe care ii curatam din doua in doua zile si o data pe luna cumparam altul, asa ca nici nu vreau sa aud
de ei, de cind au aparut astia optici sunt fericit.
Deci at-i inteles destul de bine problema dar mai sunt citeva lucrui de lamurit.
1. Primul afisaj indica 0 initial dat de mine dintr-un buton in al dilea introduc o cota, cind primul indica cota din al doilea, masa se decupleaza.
2. Ce inseamna chesti de calitate si de unde se pot cumpara?
3.Cred ca acum totul este clar ca si principiu de functionare ramine sa ma
sfatuiti unde gasesc ceva concret pentru realizarea practica a idei.

CU STIMA FLORIN
0

#19 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 12 March 2006 - 12:42 PM

mirin, la 12 Mar 2006, 00:36, a spus:

VA SALUT OAMENI BUNI

Domnul COSTEL ani de zile mam chinuit cu mousi cu bila pe care ii curatam din doua in doua zile si o data pe luna cumparam altul, asa ca nici nu vreau sa aud
de ei, de cind au aparut astia optici sunt fericit.
........

Un mouse optic (cu laser ) nu te ajuta cu nimic in acest caz pentru ca ia ca referinta un plan fara precizie , la care nr de pasi poate fi afectat usor de depunderi de praf sau alte microobiecte . Ori tie exact precizie iti trebuie , deci mousu clasic are fantele elea la care nr lor nu poate fi modificat accidental , nu ? Deci iti trebuie o conexiune rigida , fara alunecare ...

Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 12 March 2006 - 01:14 PM

0

#20 Useril este offline   mirin 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 12 March 2006 - 01:28 PM

CU STIMA
Nu ma pricep de loc dar incerc sa ma gindesc logic. Fire de praf si alte inpuritati
exista in orice sitoatie asa ca probabil am o idee fixa cu asta optic si ma gindesc
si la un cdrom cum citeste discuri zgriate si pline de praf. Bine sunt argumente de profan.
SI TOTUSI O SCHEMA UN LINK CEVA ACOLO SA PROBEZ EXISTA??????
0

#21 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 12 March 2006 - 05:05 PM

Sir Vaska are perfecta dreptate.
Problema la mouse-ul cu bila este ca nu ai o legatura rigida intre ea si encoder. Datorita impuritatilor bila patina pe encoder.
0

#22 Useril este offline   mirin 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 13 March 2006 - 03:18 PM

VA SALUT
Ce sa mai spun, toata lumea are dreptate in teorie dar in practica lucrurile se mai schimba asa ca revin cu
intrearea:O SCHEMA CEVA SA PUN IN PRACTICA UNCDE POT GASI? NU POT SA CRED CA VREAU IMPOSIBILUL.

O ZI BUNA
0

#23 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 13 March 2006 - 03:39 PM

Din pacate, o schema asa cum ai vrea tu trebuie proiectata ad-hoc. Si testata, eventual ajustata. O sa vad ce pot face zilele astea, si te anunt. Intre timp, sunt multi care "dau lectii" si poate au solutia in buzunar.

Deci, tinem legatura.

Cu stima,
Costel

P.S. - te rog posteaza si ce ai efectiv acolo. Afisajele exista? Masina este intr-o fabrica/atelier sau este la tine acasa? Ca sa stim cat de cat situatia...
Personal, nu cred ca aspectul financiar este important, ci cel practic.
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#24 Useril este offline   IlPadrino 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1437
  • Inregistrat: 17-January 04

Postat 14 March 2006 - 11:02 AM

citeste aici
If You don't have enough time, than sleep faster
0728.26.93.19
0

#25 Useril este offline   mirin 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 14 March 2006 - 09:43 PM

CU STIMA

Multumesc oricum dar aici nu este AICISA dar merita de retinut pentru cind
junghiul meu de freza o sa produca de 1000 de euro pe luna.

cu aceiasi STIMA
0

#26 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 March 2006 - 06:15 AM

@Mirin Cam cit are masa frezei? dimensiuni....
daca te coafeaza, o alta solutie ar fi un subler de ala cu afisare digitala de 6..700.000 mii.
Nu stiu daca poate fi marit ca si cursa, cum rezista la vibratii, da s-ar putea sa merite testat!
0

#27 Useril este offline   mirin 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 15 March 2006 - 09:12 AM

MULTUMESC "DRAGUT"

In conditiile in care eu am dat 10.000.000 pe freza asta coafatul m-i se pare
scump si plus de asta sublerul ala este pretentios la diferente de temperatura,
ce sa mai vorbesc de vibratii. Si pina in final nu ar fi vorba de bani dar macar sa fac ceva de care sa ma folosesc o perioada mai lunga de timp.

PRNTRU CUNASCATORI INTREBARE

Ce ziceti daca in loc de mouse optic sau de care o fi el folosesc un MPP pe post
de traductor de miscare deoarece am observat ca daca il invirt produce o tensiune probabil suficienta pentru un traductor sau convertor de inpulsuri.
Sistemul de actionare ramine de vazut cum il fac dar mi se pare mai robust
si fiabil .Este o idee nu o gluma dar daca este buna puteti sa rideti.

O ZI BUNA
0

#28 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 March 2006 - 10:06 AM

@mirin
Fii atent un pic.
Ideea de a folosi un mpp pe post de traductor nu e rea. Cu siguranta magnetul rotorului va genera o tensiune la bornele infasurarilor. TOTUSI, daca tot e cu mpp, mai bine se incropeste un generator de pasi pentru el, care singur nu stiu ce va imbunatati, poate in loc sa dai la manivela vei apasa pe taste, inainte/inapoi....

Problema ta, referitor la ceea ce ceri este doar o Implementare a unei citiri, impreuna cu al doilea display unde introduci tu coordonatele.
Asa cum am spus, in limita timpului am inceput ceva la schema de care vorbeam. INSA: eu iau ca premisa folosirea unui disc cu fante din INTERIORUL unui mouse amarat! Daca poti rezolva problema cuplarii acestui disc, cu demultiplicare la mecanismul de actionare al mesei, e deja un mare pas inainte. Cauta si tu pe la prieteni un mouse busit, de unde sa recuperezi acel disc cu fante.

Daca aceasta solutie nu-ti convine, te rog spune-mi sa nu mai pierd timp degeaba!

Cu stima,
Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#29 Useril este offline   mirin 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 15 March 2006 - 07:01 PM

CU RESPECT COSTEL

Prolema nu este de disc in ultima instanta confectionez unul exact cum trebuie.
Mie i-mi trebuie macar o schema de principiu, sa incep cu ceva ca dupa aceea
vad eu ce pot inunatatii. I-ti multumesc pentru timpul acordat is sper sa te
ajut si eu in alte domenii pe are le stapinesc mai bine.

O ZI BUNA
0

#30 Useril este offline   znecula 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 845
  • Inregistrat: 03-April 05

Postat 15 March 2006 - 10:43 PM

Mirin,
Daca vrei sa-ti foloseasca la ceva tot zbuciumul asta, trebuie sa folosesti o electronica dedicata. Sunt destui pe aici care te pot ajuta. Din discytiile pe care le-am citit aici s-a tratat numai miscarea pe o axa.
Ori freza trebuie comandata pe 3 axe si mai totdeauna simultan si sincronizat. Acest lucru se face cel mai bine cu PC-ul. Nu te speria, nu e lucrul cel mai greu din ceea ce vrei tu sa faci.
Partea mecanica trebuie pusa la punct.
Trebuie sa elimini pe cat posibil jocurile dintre suruburi si piulitele "conducatoare".
Ca o alta idee de encoder: se gasesc rulete electronice cu rezolutie de 0.01 mm.Problema e cum protejezi banda de span, praf, ulei, pentru ca citirea se face optic.
Daca tot esti hotarat sa o up-gradezi, macar sa o faci ca lumea.:o
Costurile aproape ca sunt aceleasi.Desigur presupunand ca ai un PC la indamana.
0

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu