Modelism - RHC Forum: CITITOR ELECTRONIC DE PRECIZIE - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

CITITOR ELECTRONIC DE PRECIZIE idei de realizare

#31 Useril este offline   mirin 

• Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 99
  • Inregistrat: 28-January 06

Postat 16 March 2006 - 09:39 AM

SALUT OAMENI BUNI

In primul rind in momentul de fata sunt 427 de accesari si 29 de raspunsuri
minus raspunsurile mele asta inseamna aprosimativ 15% din oameni de pe aici
care m-au ajutat pina acum, asta pentru ca a venit vorba.
Cu riscul de a ma repeta trebuie sa mai explic odata e vreau sa fac:
deci am de dat 100 de gauri intro placa de metal la diverse cote cu o precizie de 0,01, masina de care dispun are jouri foarte mari la masa si vernierul
(roata gradata) este destul de imprecisa, asa ca ce m-am gindit pun un traductor de miscare la masa si un afisaj sa arate exact cota la care sunt si
inca un afisaj in care sa introduc cota la care vreau sa ajung si cind cele doua cote coincid sa cupleze sau sa deupleze un releu, relru care opreste misarea
mesei. Mentionez ca masa are un sistem de cuplare si decuplare electro magnetic. Asemenea sisteme au existat mai de mult la masinile unelte
dar ma gindeam ca la tehnica din ziua de azi ce vreau eu sa fac este o joaca
de copii dar constat ca nu e deloc asa.
Eu mai am rabdare, poate pina la urma cuiva i se face mila de mine si i-mi da un
sut in fund.
O ZI BUNA
0

#32 Useril este offline   Loco 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 43
  • Inregistrat: 23-April 05

Postat 16 March 2006 - 11:03 AM

@znecula

unde se gasesc rulete electronice cu rezolutie de 0.01 mm?
eu am gasit doar la rezolutia de 1 mm
0

#33 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1117
  • Inregistrat: 23-November 03
  • Interests:RC - utilaje agricole, de constructii , camioane , trenulete si ... drone

Postat 16 March 2006 - 12:00 PM

@mirin , cu tehnica de azi se pot face multe . Pana la urma eu sunt de parere ca asa cum vrei tu , nu scapi fara sa folosesti un controler. Si acest controler nu ti-l va programa nimeni , fiindca trebuie multe detalii de la fata locului. Deci tu ar trebui sa-l programezi. Dar de regula pentru cine stie sa programeze controlere din astea , schema ar trebui sa fie o banalitate. Deci daca nu poti sa-ti concepi propria schema pentru asa ceva , ma indoiesc ca o sa-l sti programa. Asa ca cea mai simpla solutie este sa-ti faci un mecanism de precizie si cu limitator la capat. Acest limitator sa poata fi deplasat pe toata cursa mesei (ceva identic cu un subler electronic fixat de masa , si la partea mobila sa adaptezi un limitator de precizie ).

PS. Ti-am trimis mesaj privat de fro 2 zile , ca ma interesa detalii unde as gasi si eu o freza asa ieftina.

Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 16 March 2006 - 12:04 PM

0

#34 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1598
  • Inregistrat: 01-October 04

Postat 16 March 2006 - 12:02 PM

@mirin
Vad ca nu ai rabdare...
Uite atunci de ce ai tu nevoie: un lant de numaratoare 40193, cascadate si conectate prin decodificatoare la cateva afisoare LED cu 7 segmente. Clock-ul de input este generat de traductorul sincron cu masa. Daca e nevoie se mai introduc diverse divizoare, ca sa iasa exact rezolutia de 0,01mm.
Asta e partea de afisare. Partea de scriere va consta dintr-un lant identic, doar ca la acesta se va aplica pre-set pe intrari. Ambele lanturi de numaratoare conectate la un circuit, care in momentul coincidentei celor doua valori va declansa releul de actionare al mesei. Se poate face si cu microcontroller, dar chiar nu am timp acum, din pacate.

Acum, ca sa lamurim:

Citeaza

masina de care dispun are jouri foarte mari la masa si vernierul
(roata gradata) este destul de imprecisa
Cum intentionezi sa cuplezi ORICE traductor la masa? Reamintesc ca in scopul obtinerii rezolutiei de 0,01mm trebuie sigur sa folosesti o demultiplicare mecanica. Daca ai jocuri in lantul cinematic al mesei, ma indoiesc sincer ca vei putea obtine macar 0,1mm...

Citeaza

dar ma gindeam ca la tehnica din ziua de azi ce vreau eu sa fac este o joaca
de copii dar constat ca nu e deloc asa

Ce spui tu, e adevarat, dar NEPRACTIC. Este ceva ce numai tu vei folosi, poate... Nu degeaba a fost recomandat

Citeaza

Partea mecanica trebuie pusa la punct.
Trebuie sa elimini pe cat posibil jocurile dintre suruburi si piulitele "conducatoare".
si

Citeaza

Daca tot esti hotarat sa o up-gradezi, macar sa o faci ca lumea.smile.gif
Costurile aproape ca sunt aceleasi.Desigur presupunand ca ai un PC la indamana.

Practic, e ca si cum ai dori sa pui un motor modern pe Trabant. Este posibil, dar NEPRACTIC. O spun din proprie experienta...

Daca mai pot ajuta cu ceva, anunta-ma, te rog.

Cu stima,
Costel

P.S. - A, da, si pana acum nu am vorbit decat de o axa! In mod normal ai nevoie de 3 axe la o freza... Poate si 4, dar mai incolo...
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#35 Useril este offline   znecula 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 845
  • Inregistrat: 03-April 05

Postat 16 March 2006 - 10:40 PM

Ruleta cu rezolutie de 0.01 mm la Bosch.
Nu fac reclama, vreau doar sa ajut si eu cumva.

Aceasta postare a fost editata de znecula: 16 March 2006 - 10:41 PM

0

#36 Useril este offline   mirin 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 17 March 2006 - 05:20 PM

CU RESPECT DL COSTEL
Va rog sa nu va suparati pe mine dar comentariul de mai sus a fost la modul
general si atit.
EU PINA ACUM AM INTELES URMATOARELE:
1.Am nevoiede un traductor care sa genereze niste impulsuri corelate cu deplasarea mesei.Probabil ca impulsurile trebuie sa fie cit mai multe pe 1mm
ca precizia de masurare sa fie cit mai mare.
2.Mai am nevoie de un procesor care cu ajutorul unui program stie sa interpreteze inpulsurile primite si sa le converteasca in unitatea de masura
adica 0,01mm.
3.Mai am nevoie de un afisaj care afiseaza valoarea ce o primeste de la procesor.
4.Si mai am nevoie de un comparator de valori care da comanda de stop.

Cum intentionezi sa cuplezi ORICE traductor la masa?

Zic eu foarte simplu. Cu un fir de otel infasurat de doua ori pe un ax invelit in
cauciuc sa nu patineze si la un capat al mesei este fix si la celalalt prins de un
arc ca sa stea tot timpul intins.Mentionez ca axul va fi fix la centrul mesei si fexat de partea fixa a masini. La axul resprctiv pot sa vin cu diverse angrenaje
sa puna in miscare ori ce traductor rotativ, bine inteles cu raportul dorit.

Practic, e ca si cum ai dori sa pui un motor modern pe Trabant. Este posibil, dar NEPRACTIC. O spun din proprie experienta...

Inseamna ca avem ceva in comun si poate de aceia vreti sa ma ajutati.

Va rog sa spuneti daca insiruirea mea logica este buna, daca lipseste ceva si
si e componente trebuie sa folosesc? De program vad eu ce fac dar sa ajung acolo.
Incerc sa pun citeva poze cu traductoarele care le am.

O ZI BUNA

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1142608828.gif

0

#37 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 17 March 2006 - 07:28 PM

mirin, la 17 Mar 2006, 17:20, a spus:

Zic eu foarte simplu. Cu un fir de otel infasurat de doua ori pe un ax invelit in
cauciuc sa nu patineze si la un capat al mesei este fix si la celalalt prins de un
arc ca sa stea tot timpul intins.Mentionez ca axul va fi fix la centrul mesei si fexat de partea fixa a masini. La axul resprctiv pot sa vin cu diverse angrenaje
sa puna in miscare ori ce traductor rotativ, bine inteles cu raportul dorit.

Asa nu poti obtine o precizie de o sutime. Cand se misca tamburul firul se va deplasa spre un capat sau celalalt in functie de sens. Firul nu va mai fi o dreapta. Se poate calcula cat este eroarea. Dar oricum este mai mare decat o sutime.
De asemenea tamburul din cauciuc, elastic fiind, introduce multe erori.
In general vorbind o sutime este foarte greu de obtinut practic. Am facut un laborator la facultate in care de caruciorul unui strung in stare perfecta era fixat un ceas comparator ce atingea piesa din universal. Nu poti crede cate sutimi varia acul cand impingeai relativ usor diverse parti din strung.

Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 18 March 2006 - 03:58 AM

0

#38 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1598
  • Inregistrat: 01-October 04

Postat 17 March 2006 - 09:09 PM

@Mirin
Nu-ti face probleme, nu e cazul de suparare... Dar pur si simplu incerc si eu in limita timpului liber...Cam putin, ce-i drept. Mai incearca intre timp la partea mecanica, o solutie poate fi si transmisia cu banda de ruleta (otel) ordinara, din cele chinezesti. Incearca si cateva variante de demultiplicare la traductor. Ca baza se pot folosi discurile pe care le ai.

Cand mai apuc un pic liber, pun aici care mai este stadiul proiectului. Am avansat varianta cea mai simpla, banala, tocmai pentru ca la o varianta cu controller e dificil de particularizat departe de masina.

Cu stima,
Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#39 Useril este offline   mirin 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 18 March 2006 - 04:55 PM

VA SALUT
Am facut un desen, nu este prfi dar cred ca se intelege mai bine cum vreau sa
fac prinderea traductorului si actionarea lui.

PENTRU CUNOSCATORI
Am gasit o pagina (http://hobby_elec.pi...om/e_pic6_6.htm) unde are ceva
similar cu ce vreau eu sa fac, dar nu stiu daca se poate modifica in scopul dorit
de mine.
CE PARERE AVETI?

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1142693709.gif

0

#40 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1117
  • Inregistrat: 23-November 03
  • Interests:RC - utilaje agricole, de constructii , camioane , trenulete si ... drone

Postat 18 March 2006 - 05:03 PM

Ar trebui sa mearga . Ceva asemanator am vazut intr-un floppy mai vechi , parca. Deci acolo trebuia precizie mai mare si a mers , asa ca o sa mearga si in cazul de fata. La floppy era banda din otel , direct pe axu unui MPP

Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 18 March 2006 - 11:13 PM

0

#41 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 18 March 2006 - 09:05 PM

@Mirin. Am inteles de prima data. Dar gandeste-te ce se intampla cand misti caruciorul. Sarma se va aseza langa spira deja existenta. Daca nu se incaleca....si nu vrei asta....se va deplasa spre un capat sau altul. In nici un caz nu va patina pe tambur. Firul nu va mai fi in linie. Vor apare erori mari. Poti inlocui firul cu o curea dintata. Capetele fixate unde sunt capetele firului tau. Tamburul , danturat corespunzator, va fi infasurat de curea pe un unghi cat mai mare....sa zicem 300 grade. Daca vrei iti fac un desen dar cred ca ai inteles.
La floppy este o deplasare mica. Seamana....dar este un pic diferit. Acelasi sistem cu benzi este si la balantele mari.
0

#42 Useril este offline   Motorel 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 39
  • Inregistrat: 09-April 05

Postat 18 March 2006 - 10:09 PM

Salut!
Eu as face asa:as cupla ceva(un disc cu fante de ex.)pe axul motorului principal al masinii,as determina cu un comparator ,prins pe directia de deplasare a masinii,raportul impulsuri(nr. de fante)/mm si as corecta apoi avantajos numarul de fante.Din cele descrise de tine,ti-ar fi suficienta deplasarea intr-o singura directie,ceea ce elimina cuantificarea jocurilor,cu conditia ca odata cu cuplarea electromagnetica sa ai si o blocare a mesei(frana electromagnetica).Electronica in acest caz ar fi cea mai simpla si mai ieftina.Problema in acest caz este ca ori mergi manual,ori trebuie sa faci in asa fel incat sa-ti reduci viteza mesei in apropierea "tintei"(de ex. atunci cand ai egalitate la "cifra" zecimilor de mm) urmand sa mergi cu o viteza net inferioara.
Cred ca e o chestie care este mult mai simpla decat o pot eu descrie.Sper sa fie o idee!
Florin
0

#43 Useril este offline   mirin 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 18 March 2006 - 10:37 PM

VA SALUT
DA pote ca aveti dreptate dar cred ca ce propuneti DV este mai greu de relizat.
EU vad lucrurile in felul urmator:
1. In functie de diametrul sirmei va fi greu sa se incalice .
2. Tot timpul arcul tine tensionata sirma si incalicarea ar fi posiila mumai la
socuri foarte mari cind tensionarea s-ar putea slabi.
3. Sirma in zona tangenta tinde sa se alinieze pe axa si va freca pratic de cealalta care face acelasi lucru, asa ca va exista tot timpul forte egale in zona de contact fara sa mai punem la socoteala faptul ca merge pe cauciuc.
(se inpinge una pe alta spre axa)
4.Efortul la rostogolire va fi infim.
5.Demultiplicarea va fi atit de mare incit eroarea pe 0,01 mici nu va exista.
Cred ca se poate jongla din rapoarte ca sa obtin ce vreau.

Sper ca imaginatia mea in domeniul tehnic si practica care o detin in constrictia
de masini unelte, mecania fina, mecanisme pentru centrale atomonucleare si
bijuterie sa ma ajute la realizarea cu succes a acestui proiect.
VA MULTUMESC PENTRU SFATURI
0

#44 Useril este offline   b38lea 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 408
  • Inregistrat: 29-June 05

Postat 21 April 2006 - 10:32 AM

cred ca daca folositi o banda metalica de la o ruleta , la care este rezolvata bobinarea fara sa se incalece se rezolva multe si se pot citi si gradatiile.
cu stima
0

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu