Modelism - RHC Forum: Racheta spatiala cu componente antigravitationale - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3

Racheta spatiala cu componente antigravitationale articol in România Libera

#31 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 25 January 2006 - 07:48 PM

Problema mai e si urmatoarea: indiferent de teorie, de formule sau de cine-i cu ideea, daca tehnic nu-i posibil de realizat nu se realizeaza. Si nici macar nu-i asta problema finala. Daca ECONOMIC nu-i rentabil, nu se realizeaza. Traim in ziua de azi si avem destule limite tehnologice. Totul trece prin buzunar. Poate in viitor se va pune altfel problema.
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#32 Useril este offline   new_time_SPIRIT 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10
  • Inregistrat: 25-January 06

Postat 25 January 2006 - 07:52 PM

stima! am avut o idee proasta in sens economic.
0

#33 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 25 January 2006 - 07:54 PM

new_time_SPIRIT, la 25 Jan 2006, 19:31, a spus:

si scuze ca aduc comentarii cand nici nu am multe cunostinte in rachetomodelism .Dar vreau totusi sa invat si eu cate ceva de la voi.

Forumu' e UN LOC DE DISCUTII !!! :rolleyes:

Daca vrei sa inveti cate ceva, termina-ti scoala, fa o facultate, acumuleaza ceva experienta profesionala, citeste mult, gandeste si mai mult, experimenteaza, verifica, reverifica si dup-aia hai la... parole pe ... forum !! Asta daca vrei sa avansezi idei ... avangardiste !! Poate cine stie ??

Cei mai multi de p-acilea vorbesc din experiente proprii acumulate in ani multi si stocate bine http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif , acolo unde trebe' !!!

Nu te opreste nimeni sa intrebi, da' intrebarile tre' sa fie cu ... picioarele pe ... pamant...
Nu trebuie sa te superi si chiar cred ca e bine sa reflectezi un pic la ce ti-am spus.

Stima,
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#34 Useril este offline   new_time_SPIRIT 

• Incepator
  • PipPip

Postat 25 January 2006 - 08:03 PM

stima dom'doctor o sa reflectez asupra spuselor tale dar sa stii ca urmez in prezent o facultate si am terminat si un liceu in domeniul electric numai ca nu lansez rachete.http://www.rhcforum.ro/public/style_emoticons/default/sad.gif
0

#35 Useril este offline   new_time_SPIRIT 

• Incepator
  • PipPip

Postat 25 January 2006 - 08:07 PM

dar nu asta ne intereseaza ci trebuie sa gasim totusi modalitati noi pt orice si asta se poate numai intr-un grup fiecare cu o idee
0

#36 Useril este offline   IlPadrino 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1437
  • Inregistrat: 17-January 04

Postat 25 January 2006 - 08:11 PM

am shlapi, papuci si maieuri chinezesti modificati molecular, cu caracteristici antigravitationale
orice dimensiune/ diverse modele
bocancii se vor lansa in sezonul toamna-iarna 2006
rog seriozitate.
http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/cool.gif
If You don't have enough time, than sleep faster
0728.26.93.19
0

#37 Useril este offline   new_time_SPIRIT 

• Incepator
  • PipPip

Postat 25 January 2006 - 08:15 PM

ma bucur pentru tine, dar ma gandeam ca este totusi un forum pentru discutii serioase si multam' pentru oferta:))
0

#38 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 25 January 2006 - 08:19 PM

IlPadrino, la 25 Jan 2006, 20:11, a spus:

am shlapi, papuci si maieuri chinezesti modificati molecular, cu caracteristici antigravitationale
orice dimensiune/ diverse modele
bocancii se vor lansa in sezonul toamna-iarna 2006
rog seriozitate.
B)

Dac-ai inceput @Padrinelu', acu' spune tot, nu te rusina !! http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/wub.gif
Deserteaza tot sacu' !! :D

Stima,
0

#39 Useril este offline   olly 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 676
  • Inregistrat: 03-April 05

Postat 25 January 2006 - 10:24 PM

ati citit INTAMPLARI NEOBISNUITE de JULES VERNE ??unu' muta pamantul altu' invinge greutatea/masa. bine macar ca ii roman.
<<<ZA MOLDAVIAN BRAZARS>>>
Don't drink and drive, smoke and FLY!
Radiolink AT10, 2,4GHz
GRUNAU BABY 2.3M
ASW-28 2M
0

#40 Useril este offline   Xethon 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 5
  • Inregistrat: 23-January 06

Postat 25 January 2006 - 11:07 PM

Oricum daca cineva publica o inventie revolutionara, atunci nu vom auzi de el pentru mult timp...

Aceasta postare a fost editata de Xethon: 25 January 2006 - 11:10 PM

0

#41 Useril este offline   IlPadrino 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 January 2006 - 08:36 AM

@Don'Doftor
deci maieul antigravitational e marfa ca nu mai ai nevoie de pat in casa - levitezi ca Bivolaru si ai un somn linistit - da trebe sa tii si papucii in picioare sa ai pozitie orizontala...

in curand capac WC antigravitational, fara contact - extrem de igienic!

Bozonul Reloaded
0728.26.93.19
0

#42 Useril este offline   Anonim2 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 124
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 26 January 2006 - 11:18 AM

Salut!

Iata o alta creatie a acestui domn, Novac Modoran, "Bicicleta fara lant" !
Incercati sa intelegeti; atentie nu e pentru cei slabi de inger!

http://www.osim.ro/publicatii/brevete/bopi.../200101335a.pdf

Daca v-a mai ramas ceva IQ in picioare dupa ce ati vazut asta, dati frau liber imaginatiei si ganditiva ce ar putea insemna "Racheta spatiala cu componente antigravitationale"

Succes!

Fisiere atasate

0

#43 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 January 2006 - 07:45 PM

Hai, ca am vrut sa ma documentez un pic, da' nu merge nici linku' si nici *.pdfu'... http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/sad.gif

Aceasta postare a fost editata de domnu_doctor: 26 January 2006 - 07:46 PM

0

#44 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1284
  • Inregistrat: 15-May 04

Postat 26 January 2006 - 07:50 PM

domnu_doctor, la 26 Jan 2006, 20:45, a spus:

Hai, ca am vrut sa ma documentez un pic, da' nu merge nici linku' si nici *.pdfu'... http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/sad.gif

Dom' Doftor nu merge calculiciu tau. la mine merg aNbele si amandoua perfect
verificheaza ca cine stie
Schimbat Nick in Dexter_Jr ca sa resetam numaru de mesaje
0

#45 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Admin
  • Postari: 6867
  • Inregistrat: 03-February 04
  • Interests:Flying

Postat 26 January 2006 - 07:56 PM

D3xt3r_Jr., la 26 Jan 2006, 20:50, a spus:

Dom' Doftor nu merge calculiciu tau.

sustin!
si la mine merg.
flying is my life...
0

#46 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 January 2006 - 07:58 PM

S-ar putea sa ai dreptate... :D , @Dexu'le !!
Ca si cu logarea am avut probleme... da' m-a scos moderatoru' ! :D

Stima,
0

#47 Useril este offline   teo 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Banned
  • Postari: 466

Postat 26 January 2006 - 10:05 PM

o idee interesanta, luata in considerare ce NASA ar fi accelerarea rachetei pana la atingerea unei viteze de lansare prin folosirea unei platforme magnetice, principiul fiind cel de la trenurile cu levitatie magnetica ex: MAGLEV , a fost un proiect la care au participat studenti de la mine de la Aeronave.

Aceasta postare a fost editata de teo: 26 January 2006 - 10:07 PM

Avion, cu motor...ia-ma si pe mine-n zbor..
0

#48 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1284
  • Inregistrat: 15-May 04

Postat 26 January 2006 - 10:32 PM

e vise
cum zicea si MIG e cam imposibil sa generi campuri electromagnetice asa puternice
Schimbat Nick in Dexter_Jr ca sa resetam numaru de mesaje
0

#49 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 26 January 2006 - 11:27 PM

Nu prea inteleg ce discutati dar vad ca-i vorba de campuri, si parca vreau si eu pe campie!!!
Poti accelera serios ceva cu ajutorul campului magnetic, dar nu stiu daca despre asta se vorbeste. Teoretic poti obtine ceva asemanator cu o lansare, dar oricat ar fi de interesant nu e si pe post de sistem de propulsie.
E plin netul de "proiectile" lansate prin accelerare in halul asta, dar nu e suficient. Ori ca trag eu cu prastia ori ca e o bobina speciala tot cam aia este. Adica se deplaseaza cat o tine ce-a primit la lansare. Nu se deplaseaza prin forte proprii. Si cat primeste nu e suficient sa faca toata treaba. Cam asa vad eu lucrurile. Poate intr-o alta viata o sa vad mai bine.
Campuri electromagnetice mari generezi, dar pe distante prea mici. Parerea mea...
Ce are campul electromagnetic cu gravitatia nu prea stiu.
Hai sa mai scriu, ca tot e liniste pe aici.
Orice structura cu scule, aparate, fiinte la bord rezista pana la nu stiu cati G. Asta stiu cei documentati. Daca s-ar depasi valoarea aia s-ar face totul praf... Din cauza asta nu poti accelera atat de mult ceva, ca se distruge. Acceleratia primita e limitata de nevoie... Ca daca o luam asa eu zic sa bagam racheta intr-o teava mai lunga de tun, sa facem ceva etans pe acolo si s-o "aruncam" exact ca pe un proiectil. Oare rezista? N-as crede. Cam la fel e si cu lansarea electromagnetica...
Asa ca o ia usurel cu ce se poate, continua potrivit ca viteza si acceleratie si ajunge sus in conditii normale. Nu cred ca rezista mecanic daca e lansata in alt mod. Votez ca se poate lasna teoretic dar nu e eficient inca. Poate cand s-o pune problema poluarii mediului, sau a nu mai trimite oameni in spatiu, atunci masinile vor putea fi trimise in spatiu prin orice metode. Nu se intampla asta prea curand.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 26 January 2006 - 11:47 PM

0

#50 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1772

Postat 26 January 2006 - 11:57 PM

repet, in caz ca unii folosim fizica din alt Univers... si nu ma refer la vreo persoana anume ci vorbesc la general.

evaluati cam ce curenti sunt necesari pentru a crea inductia magnetica cu ajutorul careia sa accelerezi (chiar si pe sistem tun... neglijam faptul ca te transformi in turta in racheta) o masa de.. hai sa zicem 900 kilograme... un satelit... unu mic! oare de ce rachetele au sistem de control al tractiunii si nu trag cu motorul 100% tot timpul urcarii prin atmosfera? cumva din cauza dorintei de minimizare a presiunii dinamice pe racheta? immm? nu stiu... intreb pe cei care se pricep...

Asta ca sa nu intram in complicatii de genul... frecare atmosferica, acceleratii extrem de mari care-ti fac piftie neuronii care folosesc fizica din alt Univers pentru a debita idei de genul ca merge magnetic sa-i tragi pe orbita...

MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 27 January 2006 - 12:00 AM

0

#51 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 27 January 2006 - 12:37 AM

Cand un satelit de 10 kg o sa faca ce face acum satelitul ala de 900kg si cand totul va fi mai mic si mai usor s-ar putea pune si problema asta. E doar chestiune de timp... Parca nu demult omul zicea ca zboara daca "plutea" cativa metri la 40 cm de sol, poate tras de cai...
Presupun ca si in ziua de astazi sunt tari care au ceva curent la dispozitie sa faca asta daca ar fi cazul. N-o sa fie ceva de facut in bucatarie sau in subsolul scolii, dar nu-i nici imposibil. ...

Te-ai jucat vreodata cu o bila de otel in statorul unui motor trifazat (cu diametru ceva mai mare), la 3000 rpm? Si nu consuma mare lucru. Daca-ti scapa bila din interior nu-i moale situatia.
O tin tot pe a mea ca energia primita doar dintr-o instalatie de lansare de tip electromagnetic (daca ar exista ceva serios) nu e suficienta pentru a atinge inaltimi mari...

Aceasta postare a fost editata de bitex: 27 January 2006 - 12:56 AM

0

#52 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2006 - 01:16 AM

bitex, la 27 Jan 2006, 00:37, a spus:

Cand un satelit de 10 kg o sa faca ce face acum satelitul ala de 900kg si cand totul va fi mai mic si mai usor s-ar putea pune si problema asta. E doar chestiune de timp... Parca nu demult omul zicea ca zboara daca "plutea" cativa metri la 40 cm de sol, poate tras de cai...
Presupun ca si in ziua de astazi sunt tari care au ceva curent la dispozitie sa faca asta daca ar fi cazul. N-o sa fie ceva de facut in bucatarie sau in subsolul scolii, dar nu-i nici imposibil. ...

Te-ai jucat vreodata cu o bila de otel in statorul unui motor trifazat (cu diametru ceva mai mare), la 3000 rpm? Si nu consuma mare lucru. Daca-ti scapa bila din interior nu-i moale situatia.
O tin tot pe a mea ca energia primita doar dintr-o instalatie de lansare de tip electromagnetic (daca ar exista ceva serios) nu e suficienta pentru a atinge inaltimi mari...

ia o bila de 10 kilograme si considera ca o lansezi pe orbita joasa... deci 7-8 kilometri pe secunda viteza... asta iti va da o energie cinetica mv^2/2 de unde E=10*7000*7000/2 = 49*10^7/2 adica vreo 24*10^7 jouli... asta inseamna ca LI^2/2 (enbergia magnetica) trebuie sa fie de ordinul 10^7... pune sa zicem bobine cu inductanta de 100 henry (asta daca gasesti tu pe vreundeva in calea lactee asa ceva) si tot ai nevoie de curenti de ordinul a 10^4 amperi adica pe romaneste 10 mii de amperi!

si repet asta e doar argument energetic la modul, energia magnetica egala cu energia cinetica... putem fi mai rai si sa consideram forta de interactiune electromagnetic BIL (adica inductie*curent*lungime) ca fiind "motorul" si intram mai rau in lumea celor multe zerouri!

Prin urmare ... ramane cum am stabilit. Magnetic nu poti lansa satelit deoarece este energetic deosebit de costisitor, tehnic imposibil deocamdata si deci practic n-are sens... ca sa nu mai vorbim de zbor uman care e imposibil la acceleratii de genul 1000 g ... nici electronica nu cred ca se comporta prea bine la acceleratii de genul respectiv.

In toate consideratiunile de mai sus am neglijat forta de rezistenta a aerului... aici vine alta poveste si anume zidul de care dai cu capul daca incerci sa tragi satelitul cu viteza orbitala inca de pe sol din paturile groase ale atmosferei. Sa zicem ca urcam pe un munte (Everest) instalatia si atunci mai lasam ceva paturi de aer sub noi... si chiar si asa...

MIG-29
0

#53 Useril este offline   IlPadrino 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2006 - 08:44 PM

...deci avem o groaza de savanti...(si au aparut si formulele evident)
booon
acuma, big Problem:
colacul de buda antigravitational e superb si hyper igienic, doar ca nu leviteaza doar subiectul ci si obektul...?!(de care evident dorim sa scapam via Dambovita)

multi Henry, multi Tesla, multi Amperi da putin Cogito Ergo Sum
Modoran Frate - bullshit - da multzi...

Citeaza

... asta inseamna ca LI^2/2 (enbergia magnetica) trebuie sa fie de ordinul 10^7...
rulz

Aceasta postare a fost editata de IlPadrino: 27 January 2006 - 08:57 PM

0728.26.93.19
0

#54 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 27 January 2006 - 09:08 PM

Imi plac calculele tale. Teorie scolareasca. Scuteste-ma de formule daca nu ai solutie tehnica pentru care sa le aplici. Am mai auzit de savanti care spuneau ca omul nu rezista la mai mult de 30 km pe ora. Viteza nu trebuie obtinuta instantaneu. Asta nu-ti spune nici o formula.

Eu n-am zis ca e posibil inca de lansat ceva pe orbita, am zis ca nu-i imposibil de obtinut viteze mari folosind dispozitive electromagnetice.
Problema e ca ca inca se foloseste ce exista si am mai zis ca timpul trece repede.

PS. A aparut intre timp un mesaj de care nu stiam. N-am fost influentat de el.

PS2. O iau altfel. Ca tot esti asa tare in calcule, vezi la ce viteza ajunge o bila introdusa in statorul unui fost motor asincron, alimentat in curent alternativ, dar cu frecventa crescuta la 800 Hz, care are diametrul de 500 mm. Teoretic vorbind, ca tot iti place... Si asta se poate face in orice bucatarie. Tare-mi pare rau de formule...

Aceasta postare a fost editata de bitex: 27 January 2006 - 09:21 PM

0

#55 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 January 2006 - 08:02 AM

new_time_SPIRIT, la 25 Jan 2006, 19:29, a spus:

ma gandeam ca daca bobinele ar avea si miez feromagnetic s-ar intensifica acest camp electromagnetic

nenea bitex eu consider ca limba romana este o limba suficient de clara... pe care toti ar trebui sa o intelegem mai bine sau mai "putin" bine.

Nu discutam aici daca se poate accelera ceva cu ajutorul campului electromagnetic (din moment ce lucram pe Linarc de la Stanford probabil eram suficient de in masura sa-ti zic ca se accelereaza multe lucruri pana la viteze destul de mari... numa` ca lucrurile alea au o caracteristica... sunt usoare! (adica particule elementare). Daca le cresti masa.. scazi viteza pana la care le poti accelera... oare de ce? aici te las sa apelezi la bila din bucatarie si sa vezi de ce...).

Repet, discutia era legata de posibilitatea lansarii electromagnetice pe orbita... si, considerand ca cel care a propus asa ceva nu a inventat vreo metoda de a face tunel vidat prin aer pana la orbita, sau vreo metoda de a anihila cei 1000 g... raman la parerea mea. Ai nevoie de energie imensa, curenti imensi imposibil de realizat... ai sa zici ca deocamdata... eu ti-as zice sa nu astepti sa se realizeze lansatorul ala ca s-ar putea sa trebuiasca sa se inventeze si prelungirea vietii pentru asta.

In alta ordine de idei nimeni nu vorbea de obtinerea vitezei finale in mod instantaneu. Linarc are 6 kilometri lungime si crede-ma ca a obtine un tunel de 6 km lungime, aliniat cum trebuie si cu toate baz bazurile... ai de munca nu gluma! In acest caz iti propun.. sa zicem ca face compania aia nebuna (care crede ca daca bila se roteste in stator atunci e fezabil sa incerce si lansare electromagnetica) un tunel nu de 6 ci de 20 km lungime. Ia zi-mi cam cati g ai lua in freza incercand sa te lansezi pe orbita?
repet, lasam deoparte alte dificultati. Ca sa nu mai vorbim si de faptul ca la orice descarcare pe bobina (sa zicem ca o faci din baterie de condensatoare) vei obtine fix 50% randament (asta teoretic... practic esti undeva mai jos).

MIG-29

P.S.: nu imi propusesem sa dau nici o solutie tehnica ci sa vedem cat de bine sta pe picioare lansarea electromagnetica folosind fizica cunoscuta in Universul nostru si nu fizica care-o viseaza altii noaptea c-ar actiona pe planeta Marte... dupa cum se vede ideea nu merge decat daca inventatorul respectiv n-a daramat vreun principiu fundamental al fizicii (nimeni nu zice ca nu se poate dar nici nu vad argumente care sa ma faca sa cred ca ar fi realizat asa ceva) sau daca nu a gasit el vreo modalitate de a pacali atmosfera.

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 28 January 2006 - 08:07 AM

0

#56 Useril este offline   MariusF 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 228
  • Inregistrat: 05-September 05

Postat 11 February 2006 - 11:23 AM

Eu sincer ash dori sa stiu ce se intimpla cu o bila introdusa in statorul unui fost motor asincron. Imi pot imagina dar nu ma satisface. A incercat cineva traba asta? Fara mishto, mor de curiozitate
0

#57 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 11 February 2006 - 11:29 AM

Am incercat eu cand faceam practica industriala la un atelier de bobinare. Scoate rotorul unui motor mai micut, aseaza statorul in pozitie perfect orizontala, pune o bila in stator si alimenteaza motorul. Ca sa nu mai mori de curiozitate. Eventual pune si doua inele limitatoare pentru siguranta, desi nu e cazul ca bila ramane centrata.
0

#58 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 February 2006 - 11:38 AM

@bitexe' da-le idei cu bila in statorul unui motor cu rotoru' scos, ca-i foarte DEMO, da' mai spune sa nu faca treaba asta pentru timp prea mult, pt ca nefiind rotoru' la locu' lui, in stator nu mai apare tensiune contraelectromotoare si se poate praji usor infasurarea statorului :lol: ...

Stima,
0

#59 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 11 February 2006 - 03:27 PM

Doar nu i-am zis sa bage bila in stator, sa-l porneasca si sa plece la cumparaturi! Oricum bila aia nu face bine la tole... Si apoi cand o simti miros de incins si-o da sema ca ceva trebuie oprit si doar nu s-o gandi la rapidul de Bucuresti-Suceava... Eu zic ca-i mai usor de oprit motorul, dar mai pot fi si alte variante!
0

#60 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 12 February 2006 - 01:13 AM

un tren de 1000 de tone miscandu-se cu 100km/ora are mai multa energie cinetica decat o bila de 10 kile la 8km/sec si totusi nu este imposibil de realizat dispozitivul/campul electromagnetic care sa-i dea aceasta energie cinetica, precum prezic unele estimari. Dispozitivul se cheama locomotiva electrica'

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 12 February 2006 - 01:15 AM

0

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu