Modelism - RHC Forum: racheta in 2 trepte - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3

racheta in 2 trepte racheta in 2 trepte- constructie

#31 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1079
  • Inregistrat: 16-May 02

Postat 05 February 2006 - 11:07 AM

domnu_doctor, la 5 Feb 2006, 10:37, a spus:

MrSpace, la 1 Feb 2006, 16:22, a spus:

... O sa mai pun si altimetrul care inregistreaza viteza si inaltimea, etc etc, tineti-va bine, o sa iasa nebunie. ...

Am tot vazut pe aici intrebari cu altimetre... :) De care folosesti ?
Ca o sugestie... sau ca o intrebare... nu pot fi folosite module GPS, ca au erori de masura de ordinu' metrilor ? http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/cool.gif Eu folosesc relativ curent pt masuratori de amplasamente in coordonate x-y-z cu precizie ff buna !

Stima,

Cum bine a zis Dexterel eu am un datalogger ce inregistreaza acceleratia in timpul zborului iar prin integrari succesive obtii inaltimea si viteza.
GPS-urile chiar nu imi plac. Cand eram in tarile calde din punct de vedere fianciar am facut ceva asemanator cu ce a facut MIG-ul dar care imi dadea doar viteza. trebuia folosit pentru masimi. Am observat ca ii lua GPS-ului vreo 3 secunde sa indice o viteza apropiata de realitate desi el dadea informatii din secunda in secunda conforma protocolului NMEA. Daca nu mergeai cel putin 3 secunde cu viteza constanta diferenta dintre ce arata GPS-ul si realitate era inacceptabila. Pt acel proiect chiar s-a pus problema inbunatatirii acestei erori folosind un accelerometru, dar lucrurile s-au complicat groaznic din cauza ca functia de tranfer a GPS-ului era complicata.
Ideea e ca GPS-urile nu-s chiar niste chestii asa uluitoare cum se aude. Cel putin pe sistem ce se msca foarte repede si cu viteze ce variaza repede, nu fac doi bani.
0

#32 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1501
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 05 February 2006 - 11:24 AM

Faina "pasarea" Mig-ule.Sa-ti zboare sanatos.Imi permit sa fac 2 observatii:
1)Vezi sa alegi pentru lansare o zi fara vant.Asta pentru ca stabilizatoarele cel putin pentru treapta a II-a mi se par putin cam mari.Poate ar fi fost de ajuns si 75% din
suprafata.
2)Ai grija la lungimea tijei de lansare.In momentul parasirii "rampei" racheta trebuie sa aiba o viteza de 30-40km/h pentru ca stabilizatoarele sa intre in eficienta.Deci cu cit e mai grea pasarea cu atit va fi mai lunga tija de lansare.
A dracului dom-le cum se extinde si poluarea asta.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
0

#33 Useril este offline   Spaceone 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 261
  • Inregistrat: 14-October 05

Postat 05 February 2006 - 11:26 AM

uitati-va la astea...ce parere aveti?
altimetru
gps
0

#34 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1284
  • Inregistrat: 15-May 04

Postat 05 February 2006 - 01:25 PM

Spaceone-scump nenea scump dincolo era mai ieftin
plus ca e si mare si greu al dreq
@don doctor la mine limita de greutate e acolo la freo 100grame(RTU-Ready to use)
Schimbat Nick in Dexter_Jr ca sa resetam numaru de mesaje
0

#35 Useril este offline   Spaceone 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 05 February 2006 - 01:45 PM

unde dincolo si cu cat.....ca ma intereseaza....

salutari
0

#36 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1772

Postat 05 February 2006 - 07:55 PM

MrSpace, la 5 Feb 2006, 11:07, a spus:

domnu_doctor, la 5 Feb 2006, 10:37, a spus:

MrSpace, la 1 Feb 2006, 16:22, a spus:

... O sa mai pun si altimetrul care inregistreaza viteza si inaltimea, etc etc, tineti-va bine, o sa iasa nebunie. ...

Am tot vazut pe aici intrebari cu altimetre... :o De care folosesti ?
Ca o sugestie... sau ca o intrebare... nu pot fi folosite module GPS, ca au erori de masura de ordinu' metrilor ? http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/cool.gif Eu folosesc relativ curent pt masuratori de amplasamente in coordonate x-y-z cu precizie ff buna !

Stima,

Cum bine a zis Dexterel eu am un datalogger ce inregistreaza acceleratia in timpul zborului iar prin integrari succesive obtii inaltimea si viteza.
GPS-urile chiar nu imi plac. Cand eram in tarile calde din punct de vedere fianciar am facut ceva asemanator cu ce a facut MIG-ul dar care imi dadea doar viteza. trebuia folosit pentru masimi. Am observat ca ii lua GPS-ului vreo 3 secunde sa indice o viteza apropiata de realitate desi el dadea informatii din secunda in secunda conforma protocolului NMEA. Daca nu mergeai cel putin 3 secunde cu viteza constanta diferenta dintre ce arata GPS-ul si realitate era inacceptabila. Pt acel proiect chiar s-a pus problema inbunatatirii acestei erori folosind un accelerometru, dar lucrurile s-au complicat groaznic din cauza ca functia de tranfer a GPS-ului era complicata.
Ideea e ca GPS-urile nu-s chiar niste chestii asa uluitoare cum se aude. Cel putin pe sistem ce se msca foarte repede si cu viteze ce variaza repede, nu fac doi bani.

eu am folosit protocolul GPRGS (sper sa nu spun prostii... parca asa se numeste) si updatarea vitezei se facea "instantaneu". Am testat lucrul asta folosind GPS-ul intr-o masina cu care ma plimbam prin campus.
Satelitii GPS transmit datele in mai multe formate si propriu zis PIC_ul se uita la header-ul streamurilor si folosea doar streamul care avea header-ul GPRGS.

@skyspy:
rachetomodelul e facut dupa planul unui kit care l-am vazut intr-un magazin din imprejurimi. Inca nu m-am uitat unde pica centrul de presiune si unde pica centrul de greutate (pentru racheta intreaga si pentru treapta a doua). Nu am o tija de lansare foarte lunga... am sa vad cum improvizez ceva. Oricum am lansat mai demult un rachetomodel de vreun metru lungime cu motor de 40 Ns si niste stabilizatoare imense. Totul de pe o tija de vreo 1100 milimetri... a mers minunat :o

MIG-29
0

#37 Useril este offline   Spaceone 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 05 February 2006 - 08:15 PM

MIG-29, la 5 Feb 2006, 19:55, a spus:

Totul de pe o tija de vreo 1100 milimetri... a mers minunat :o

incearca sa te joci putin cu SpaceCAD ca spune acolo cam ce lungime trebuie sa aiba rampa de lansare....evident o faci mai lunga decat spune acolo sa nu ai probleme.....si arata si unde cade CG si CP ....poti sa introduci absolut toate datele problemei..adica toate marimile rachetei tale....(materiale,.. motor..fuselaj..stabilizatoare ...)

dar trebuie sa stii exact caracteristicile motoarelor sa le introduci in Lunch Engine Editor

salutari si succes
0

#38 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 February 2006 - 08:20 PM

centrul de presiune il aflu prin proiectie pe carton. cel putin pentru modelele relativ mici si care nu au viteze supersonice poti afla centrul de presiune prin metoda proiectiei pe carton.

Iei rachetomodelului si il asezi pe o bucata de carton si apoi cu creionul tragi conturul proiectiei laterale. Decupezi proiectia si centrul de greutate al proiectiei este de fapt centrul de presiune al rachetomodelului.
Eu nu ma dau chiar asa in vant dupa software-uri de calculat... or fi bune dar prefer metodele clasice. Imi sunt la indemana.
Lungimea tijei, asa cum a zis si SkySpy trebuie sa fie suficienta astfel incat modelul sa capete vreo 30-40 km/ora. Daca stii ce motor ai si ce greutate ai iarasi poti calcula acceleratia initiala...vezi apoi cat ii trebuie ca sa capete viteza respectiva si lungesti tija cu 20% ca sa ai si marja de siguranta in caz ca motorul nu are chiar caracteristicile date de producator. Iarasi se poate face relativ usor fara software.

MIG-29
0

#39 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 February 2006 - 08:23 PM

antireclama:
Bai nene niciodata sa nu cumparati Super Jet (adeziv). Nu lipeste bre! am incercat sa lipesc elastic de amortizare (intre con si corpul rachetei) de corpul de carton al rachetei si nu se lipeste bre.
Prost adeziv... degetele le lipeste degraba!

Ii mai dau 30 de minute si daca nu lipeste schimb pe adezivul folosit pentru stabilizatoare si anume Sig-Cement (il recomand calduros!).

MIG-29
0

#40 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 February 2006 - 08:32 PM

Migule baga linistis SpaceCad ca iti calculeaza totu super ca tu ai si motoare care se gasesc in comert si e perfect
daca vrei si mai si cauta rocksim8 e superb
ia numa demo-u ca de un crack ma invart io cumva
0

#41 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664

Postat 05 February 2006 - 08:42 PM

Nu stiu daca despre asta se mai discuta, dar centrul de presiune se afla usor cu orice soft de desenare 2D considerand doar conturul modelului la scara. Mai toate softurile calculeaza centrul de greutate al unui corp si in cazul asta CG-ul figurii plane e CP-ul modelului 3D. Daca nu mai umblu la forma asta ramane batut in cuie si se determina foarte precis.
Pentru CG-ul celei 3D eu verific numai pe model, cand e totul montat ca nu pot introduce in soft toate materialele cu toate caracteristicile...
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#42 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 February 2006 - 08:46 PM

bitex, la 5 Feb 2006, 20:42, a spus:

Nu stiu daca despre asta se mai discuta, dar centrul de presiune se afla usor cu orice soft de desenare 2D considerand doar conturul modelului la scara. Mai toate softurile calculeaza centrul de greutate al unui corp si in cazul asta CG-ul figurii plane e CP-ul modelului 3D. Daca nu mai umblu la forma asta ramane batut in cuie si se determina foarte precis.
Pentru CG-ul celei 3D eu verific numai pe model, cand e totul montat ca nu pot introduce in soft toate materialele cu toate caracteristicile...

Da, CG-ul trebuie verificat doar pe model (chiar si numai pentru faptul ca parasuta poate sa se miste... in plus exista abateri in constructie).

Cat despre CP... cu soft sau fara soft, metoda proiectiei 2D e sfanta... cred ca e ce ziceam mai inainte cu proiectia pe carton. Eu o stiu din cartea domnului profesor Ion N. Radu- Rachetomodele.

@dexter: am sa downloadez spre week-end-ul viitor software-urile astea si daca am nevoie de crack am sa-ti dau de veste. Chiar sunt curios cum arata si ce pot face.

MIG-29
0

#43 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 February 2006 - 09:06 PM

bitex & MIG softurile astea folosesc metoda Barrowman
dar la rocksim poti alege ori barrowman ori proiectia pe carton.
softu asta va fi folosit si la SugatShot
0

#44 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 February 2006 - 03:16 AM

D3xt3r_Jr., la 5 Feb 2006, 21:06, a spus:

bitex & MIG softurile astea folosesc metoda Barrowman
dar la rocksim poti alege ori barrowman ori proiectia pe carton.
softu asta va fi folosit si la SugatShot

salutari!
vesti nashpa...
racheta a ajuns intr-un copac :)
trebuie imbunatatit sistemul de cuplare intre prima si cea de-a doua treapta... oricum eram doar curios sa vad ca pot transmite aprinderea de la un motor la altul.

urmatorul model (sper week-end-ul viitor) va avea prima treapta cu recuperare cu panglica. Sper ca in decurs de o luna sa finalizez si modelul cu boostere laterale.

MIG-29
0

#45 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1079
  • Inregistrat: 16-May 02

Postat 06 February 2006 - 09:18 AM

Mai Mig, pok sa stiu dece e musai la tine sa legi cele doua trepte intre ele cu ceolofan sau mai stiu eu ce dumnezeu... Eu cand eram tanar si faceam rachetomodele in trepte cu motoare de la rachetoclub nu le lipeam cu nick. Pur si simplu treapta doi statea peste treapta intai in virtutea inertie. Mereu a mers. Corect ar fi sa-ti zic ca am facut asta o singura data... dar a mers!
0

#46 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 February 2006 - 09:18 AM

:) da cum de a ajuns pe acolo? baga ceva detalii, poze
0

#47 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 February 2006 - 10:39 AM

MrSpace, la 6 Feb 2006, 09:18, a spus:

Mai Mig, pok sa stiu dece e musai la tine sa legi cele doua trepte intre ele cu ceolofan sau mai stiu eu ce dumnezeu... Eu cand eram tanar si faceam rachetomodele in trepte cu motoare de la rachetoclub nu le lipeam cu nick. Pur si simplu treapta doi statea peste treapta intai in virtutea inertie. Mereu a mers. Corect ar fi sa-ti zic ca am facut asta o singura data... dar a mers!

e ca un guler care prinde ambele motoare si tot ca un guler care prinde treptele. Nu a fost problema la desprinderea treptelor dar nu mi-a placut o oarecare instabilitate la plecare cu treapta 1. Am impresia deoarece a existat un oarecare joc, mic intre trepte. O pot fixa.

@dexter: a ajuns in copac datorita vantului :) am dat gaura in parasuta ca sa coboare mai repede dar se pare ca n-a vrut sa coboare suficient de repede si a "alunecat" spre padurea alaturata.

Sper sa o recuperez maine dimineata.

MIG-29
0

#48 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 February 2006 - 10:43 AM

cateva lucruri despre CP... se pot afla lucruri si din pdf-uri de pe internet.

barrowman se foloseste pentru determinare de centru de presiune la unghiuri de atac mic pe cand proiectia pe carton se foloseste pentru calcul CP la unghi de atac de 90 de grade; altfel spus pentru metoda prin proiectie pe carton se presupune curgerea aerului perpendiculara pe racheta.

Cu alte cuvinte nici o metoda nu e buna pentru unghiuri intermediare de genul 30 grade.
Din astea doua se trage un invatamant:
se calculeaza CP cu ambele metode si se face astfel incat si intr-un caz si intr-altul racheta sa fie stabila. se pare ca exista o "lege/teorema" sau ceva de genul asta (oricum e logica nu cred ca trebuie demonstrata...) cum ca la unghiuri intermediare centrul de presiune gliseaza intre pozitia Barrowman si pozitia proiectie pe carton.
Pentru unghiuri intermediare se poate folosi tunelul aerodinamic sau probabil (trebuie sa consult notitele) metoda Barrowman modificata.

Probabil si modelare numerica pe calculator poate sa dea ceva rezultate.

MIG-29
0

#49 Useril este offline   Spaceone 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 06 February 2006 - 02:27 PM

rocksimV8 uitati site-ul de unde se poate downloada versiunea demo a programului Rocksimv8....

Aceasta postare a fost editata de Marinaru: 06 February 2006 - 03:02 PM

0

#50 Useril este offline   Spaceone 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 06 February 2006 - 03:19 PM

cam asa ar vrea sa arate racketa mea

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-5-1139231976.jpg

0

#51 Useril este offline   Spaceone 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 06 February 2006 - 03:21 PM

dupa cum vede-ti conul este eliptic...creeaza un fel de unda de soc...inaintea rachetei...fapt ce reduce frecarea aerului ...cu fuselajul....creste viteza..deci creste altitudinea de zbor...
0

#52 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 06 February 2006 - 03:33 PM

Spaceone, la 6 Feb 2006, 16:21, a spus:

dupa cum vede-ti conul este eliptic...creeaza un fel de unda de soc...inaintea rachetei...fapt ce reduce frecarea aerului ...cu fuselajul....creste viteza..deci creste altitudinea de zbor...

Unda de soc apare numai dupa atingerea vitezei sunetului!!! Si mai aranjeaza expresia asta cu conul este eliptic! ;)
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#53 Useril este offline   Spaceone 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 06 February 2006 - 03:44 PM

denumirea este luata din program...poate se refera.....la curbura din varful conului....si sincer nu stiu...ca care ar fi explicatia de ce creste viteza si altitudinea daca cu un astfel de con si....de ce scade daca folosesc unul ascutit ca varful rachetei lui Mig-29.....as dori sa ma lumineze cineva caci pana fac eu aerodinamica la facultate mai dureaza.....'unda de soc'..... am vrut sa spun ca deschide un 'culoar' unde frecarea cu fuselajul scade considerabil...
0

#54 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 06 February 2006 - 04:08 PM

Hai ca m-am jucat si eu cu modelul meu facut pe PC. Acum urmeaza unul cu 2 trepte, ca vad ca-i la moda.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-5-1139234933.jpg

0

#55 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 February 2006 - 06:23 PM

bitex in ce program ai facut racheta??? in rock sim?
0

#56 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 06 February 2006 - 07:03 PM

In SolidWorks. E completa pe interior, da-i off-topic pe exterior ;) Sorry, o sa trec la 2 trepte ca sa raman ON...
0

#57 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 February 2006 - 07:08 PM

nea bitex ia baga te te rog frumusel programelu ala la

Aceasta postare a fost editata de Dexter_Jr: 05 February 2009 - 05:23 PM

0

#58 Useril este offline   Spaceone 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 06 February 2006 - 07:12 PM

am auzit de Solidworks dar nu stiu daca poate sa calculeze racheta...sau face doar forma...

salutari
0

#59 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 06 February 2006 - 08:02 PM

D3xt3r_Jr, ti-as baga macar varianta de 120 zile, dar are aproape 1,3 GB si-i cam greu pe mail pe yahoo.
Spaceone, e un soft de proiectare mecanica in principiu si calculeaza doar ce stie. Nu stiu ce inseamna "sa calculeze racheta".
Vorbim pe YM sau pe mail, subiectul asta e pentru altceva!!!!! Scuze!
0

#60 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 February 2006 - 09:00 PM

nu-i problema cu topicu`.
dati-i drumu`, activitate sa fie!