Un alt Cnc
Postat 22 March 2017 - 11:42 PM
Ca atare concluzia din punctul meu de vedere pentru Mincof este urmatoarea: motorul tau este superior daca este pus pe o structura de masina evident mai solida decat ce avem noi pe aici. In absenta unei structuri rigide, superioritatea motorului nu are obiectul muncii unde sa se manifeste. Nu sunt adeptul chinezariilor decat in situatii rare si aparte, dar in contextul nostru de hobby cele de 2,2 kw care ar avea real vreo 750 W din spusele tale, chiar si cu 750 W isi fac treaba foarte bine.
Postat 23 March 2017 - 12:12 AM
Postat 23 March 2017 - 12:30 AM
Elicopter, la 23 March 2017 - 12:12 AM, a spus:
La freza cu 1 inceput inseamna ca puterea nevoita la motor este fix 57 W.
Postat 23 March 2017 - 12:28 PM
Postat 31 March 2017 - 08:40 AM
care e rostul celor doua ghidaje cilindrice de sub masa? paralele cu surubul...
sa previna "rotirea" portalului, rotire predispusa in cazul unui singur surub conducator?
sau?
eu personal as fi ales din start doua suruburi conducatoare dar as fi curios sa alu explicatia alegerii acestei variante
personal, la prima vedere, imi pare mai ineficienta varianta asta fata de cea cu doua suruburi conducatoare, care atrag si alte avantaje, gen "squaring" mai precis si mai stabil obtinut prin homing "master/slave"
PS: intrebarea e pe bune, nu am nici o intentie sa denigrez solutia, vreau doar sa inteleg motivul...
Eu oricum sunt pe panta descendenta in ale CNC-urilor, ma las incet, incet... dus de vant, pe ape...
Ahoy mateloti! :drinks: :drinks: :drinks:
Gone Sailing! S/Y Haimana
Postat 02 April 2017 - 12:34 PM
sebba, la 31 March 2017 - 08:40 AM, a spus:
care e rostul celor doua ghidaje cilindrice de sub masa? paralele cu surubul...
sa previna "rotirea" portalului, rotire predispusa in cazul unui singur surub conducator?
sau?
eu personal as fi ales din start doua suruburi conducatoare dar as fi curios sa alu explicatia alegerii acestei variante
personal, la prima vedere, imi pare mai ineficienta varianta asta fata de cea cu doua suruburi conducatoare, care atrag si alte avantaje, gen "squaring" mai precis si mai stabil obtinut prin homing "master/slave"
PS: intrebarea e pe bune, nu am nici o intentie sa denigrez solutia, vreau doar sa inteleg motivul...
Eu oricum sunt pe panta descendenta in ale CNC-urilor, ma las incet, incet... dus de vant, pe ape...
Ahoy mateloti! :drinks: :drinks: :drinks:
Am realizat pana acum multe cnc-uri, si am avut o gramada e probleme la cele cu 2 suruburi pe Y.
Bine, nu eu, cei la care au ajuns. Daca nu ai servo, si daca iesirile de fault nu sunt legate intre ele, ai sanse de 30% sa rupi axele.
Varianta asta care am ales-o, pe latimi de pana in 1200mm este cea mai buna comparativ cu cea cu doua suruburi.
La asta am ales varianta cu sina deasupra (ca are latimea mica), dar varianta cea mai buna este ca la cele de mai sus.
Totdeauna trebuie sa ai numar impar de axe ca sa fie ok. La cele de mai sus am pus (vorbim doar de o parte) patina cu 2 role deasupra, sine cu patine lateral si bara de piston (atentie nu bara cimentata chinezeasca care se indoaie) cu 2 rulmenti lineari.
Dubland pe partea cealalta, ies 6 axe, dar cu surubul de inalta precizie de 20/20mm cu 4 inceputuri, ies 7 axe in total.
Iti garantez, sau poti sa ii intrebi pe cei care muncesc cu varianta asta, ca nu fuge axa pe lateral nici macar o sutime. Iar daca vrei sa o torsionezi, nu prea ai sanse.
Iar ca bani, ies mult mai ieftin decat in varianta cu 2 suruburi (bine aici nu a fost problema de bani niciodata deocamdata).
Deci, fara piulita de surub conectata, impingi cu degetul mic axa din lateral, si nu vei avea nici macar o sutime abatere in partea cealalta, plus ca merge atat de lin, de nu simti nici macar ceva care sa-ti induca starea de a injura.
Au vazut cativa de aici structurile astea si ar putea sa-ti confirme.
Aceasta postare a fost editata de mincof: 02 April 2017 - 12:35 PM
Postat 02 April 2017 - 12:43 PM
Problema este ca are in pozitia asta aproape 185kg, si mai am de pus cate ceva.
Sper ca marti ii dau viata.
Va fi cu UCCNC 400ETH.
Postat 02 April 2017 - 02:54 PM
Postat 02 April 2017 - 03:22 PM
florianmro, la 02 April 2017 - 02:54 PM, a spus:
Nu are nicio problema. La asta vibratiile cred ca or sa fie minime, din cauza axei cimentate de otel, si restul.
Si motorul Z are driver-ul pe el.
Iar daca te uiti la motoarele de frezare ELTE de pana in 1,5kw, are driverul montat in cutiuta de pe el.
Asa am si conexiunea de frecventa mare scurta, nu apar probleme, etc.
Postat 02 April 2017 - 03:50 PM
mincof, la 02 April 2017 - 03:22 PM, a spus:
Daca te referi la CEMENTAREA otelului din axa, nu are legatura notabila cu amortizarea vibratiilor in cazul de fata datorita masei reduse a axului in raport cu masa totala a grinzii. Cred si eu ca niste suspensii de cauciuc la invertor ar fi bine venite. Dar stii tu ma bine.
Aceasta postare a fost editata de steelmind: 02 April 2017 - 03:50 PM
Postat 02 April 2017 - 04:22 PM
steelmind, la 02 April 2017 - 03:50 PM, a spus:
Presupun ca te gandesti la axul motorului, si deci nu prea exista vibratii pentru ca in motorul de frezare sunt folositi rulmenti cu diametrul exterior foarte mare (75mm), iar vibratia din capul frezei va fi preluat de catre exteriorul corpului motor in foarte mica masura din cauza bilelor de la rulmentii ceramici. De aici o va prelua axa z, care o va diminua pentru ca nu este prinsa pe tot corpul de gantry, are niste distantiere prin frezare din fabrica in dreptul fiecarei gauri de prindere, iar ce va ramane va fi preluat de caruciorul axei X, care la randul ei fiind foarte strong (patina cu role), se va mai pierde un pic.Greutatea totala la gantry este undeva la 80kg. Axa Z este un reliant system din dural seria 8 pe baza de Litiu, care este foarte usoara si foarte rigida. Cand gauresti in ea, ai impresia ca dai in inox, asa de tare este.
Postat 02 April 2017 - 04:28 PM
Postat 02 April 2017 - 05:47 PM
mincof, la 02 April 2017 - 04:22 PM, a spus:
Cu cat un material este mai dur, cu atat transmite mai bine vibratiile.
Materialele moi absorb vibratiile, cele dure le transmit mai departe.
Stima.
Postat 02 April 2017 - 08:43 PM
Postat 02 April 2017 - 09:38 PM
florianmro, la 02 April 2017 - 08:43 PM, a spus:
Pai vibratia normal se transmite din masa, iar aici masa este din otel-fonta, ce o fi si cat de imbatranita o fi, pe care vibratii nu prea am scos..
Tinand cont ca nu este freza fus, ci una cnc cu pretentii de viteza si freze mult mai subtiri decat la fus, ar trebui sa fie perfect.
Oricum pe un cnc nu intri la lucrari cu freze peste 6mm, decat cand ai suprafete de planat (atunci bagi una cu pastile si o rezolvi).
Postat 02 April 2017 - 11:04 PM
mincof, la 02 April 2017 - 09:38 PM, a spus:
Tinand cont ca nu este freza fus, ci una cnc cu pretentii de viteza si freze mult mai subtiri decat la fus, ar trebui sa fie perfect.
Oricum pe un cnc nu intri la lucrari cu freze peste 6mm, decat cand ai suprafete de planat (atunci bagi una cu pastile si o rezolvi).
Cred ca nu masa este veriga ingrijoratoare ci portalul. Este vorba de vibratia portalului la intrarea frezei in material. O parte din vibratie o preia masa iar o parte o preia portalul. Masa de fonta are o masa (!) mult mai mare decat portalul deci energia cinetica se va disipa mai mult in ea, pe cand portalul este mai firav si va simti socul evident mai mult decat masa de fonta. Vorbim asta chiar si in cazul in care speeds&feeds sunt gasite si aplicate corect si deci vibratia va fi minim POSIBILA, dar acel minim tot poate fi nasol pentru convertizor.
Postat 03 April 2017 - 06:20 AM
Cat despre vibratii habar n-am daca ajuta cu ceva insa sunt convins ca exista in documentatia convertizorului, ca dealtfel a oricarei scule electronice serioase pt. uz industrial, o valoare maxim admisibila.

... niste lucrari :)
Postat 03 April 2017 - 09:34 AM
steelmind, la 02 April 2017 - 11:04 PM, a spus:
Nu zic nu, dar ganditi-va ca ca daca vorbim de vibratii asa mari incat sa dezmembreze cablajul, atunci avem o problema mare.
Pai nu cred ca are de suferit, pentru ca si motoarele au encodere in cur,, si dupa cate stim sunt puse direct in capul axelor. Si motorul de pe Z ar avea cel mai mult de suferit la encodere. Dar toate cnc-urile din lume, au encoderele pe motoare (implica discul cititor cat si placa electronica)
Si a-ti auzit Undeva ca s-a spart discul de sticla, s-au ca a sarit de la punct.
Eu zic ca solutia este buna, mai ales dupa realizarea a 6 cnc-uri cu convertizorul pe portal.
Postat 03 April 2017 - 12:43 PM
Pana diseara il cablez total, mai putin cu partea de sub masa ca nu am serpalau de 15/20 pe stoc, si astia aduc miercuri-joi.
De sambata va fi disponibil ca am in proiect un robot mic-mic-mic cu 6 axe.
Postat 03 April 2017 - 08:54 PM
mincof, la 03 April 2017 - 09:34 AM, a spus:
Asta-i un lucru bun. Dar dupa 6 cnc-uri realizate, nu te-ai saturat de alergat dupa butoanele pentru setari in timp ce cnc-ul functioneaza? Zic si eu, ca prostul, ca parca as fi mai odihnit de lenes ce sunt, sa am butoanele fixe undeva, sa ma uit ca nestiutorul la ele.
1 daca butonezi des la driverul ala e OK sa-l ai disponibil oricand, nu sa fugi dupa el unde vrea softul.
Si 2, daca nu butonezi des, lasa-l undeva sa nu se plimbe aiurea cu masina. Mai ramane sa-l pui pe freza (scula) de prelucrat doar din cauza faptului ca se poate transmite semnalul si de la o scula in rotire. Si sa-l atingi doar cand e cu fata spre tine...
Aceasta postare a fost editata de bitex: 03 April 2017 - 08:55 PM
Telefon: 0721 385365
Postat 03 April 2017 - 09:08 PM
bitex, la 03 April 2017 - 08:54 PM, a spus:
1 daca butonezi des la driverul ala e OK sa-l ai disponibil oricand, nu sa fugi dupa el unde vrea softul.
Si 2, daca nu butonezi des, lasa-l undeva sa nu se plimbe aiurea cu masina. Mai ramane sa-l pui pe freza (scula) de prelucrat doar din cauza faptului ca se poate transmite semnalul si de la o scula in rotire. Si sa-l atingi doar cand e cu fata spre tine...
Am inteles pe unde alergi, dar de obicei nu prea am ce sa butonez pe el, ca butoneaza mach-ul sau UCCNC, ca este foarte simplu sa reglezi turatia din calculator, iti trebuie 5 minute sa faci legaturile (bine sa aiba si bob-ul integratul respectiv)..
Nu cred ca la un cnc industrial stai cu mainile pe butoane, totul il faci din softul care este dedicat pe calculator. Si acolo convertizorul este ascuns intr-un dulap de 2m.
Iar daca dupa atata timp de frezat,nu stii cu ce viteza trebuie sa ataci un material, atunci trebuie sa o luam de la capat.
Aceasta postare a fost editata de mincof: 03 April 2017 - 09:09 PM
Postat 03 April 2017 - 09:21 PM
mincof, la 03 April 2017 - 09:08 PM, a spus:
Spune-mi si mie te rog care-i "integratul respectiv", ce primeste pe intrare si ce scoate pe iesire: 4-20mA, 0-10V sau ce?
... niste lucrari :)
Postat 03 April 2017 - 09:33 PM
Bine mai stau senzorii de - si home aruncati pe acolo, dar ii lpesc in 10 minute.
Acum ma opresc ca nu am serpalaul si nu pot sa ma leg de bob.
Postat 03 April 2017 - 09:44 PM
informer, la 03 April 2017 - 09:21 PM, a spus:
Uite aici un bob paralel bun cu tot ce trebuie pe el:
http://www.shop.cncd...p?productID=175
Sau usb:
http://www.shop.cncd...p?productID=367
Sau pe retea:
http://www.shop.cncd...p?productID=790
Postat 04 April 2017 - 08:55 AM
cu cat este mai scurt cablul care alimenteaza motorul cu atat mai bine.
cat despre fugitul dupa butoane, e un pic exagerat si am trecut de mult de faza cu reglarea turatiei din mers...
Postat 04 April 2017 - 11:33 AM
mincof, la 03 April 2017 - 09:44 PM, a spus:
http://www.shop.cncd...p?productID=175
Sau usb:
http://www.shop.cncd...p?productID=367
Sau pe retea:
http://www.shop.cncd...p?productID=790
Pe mine m-ar interesa sa cel pe usb , dar ar trebui sa aibe 2 relee pe el si sa comande invertorul .
Postat 04 April 2017 - 11:58 AM
florianmro, la 04 April 2017 - 11:33 AM, a spus:
Nu trebuie nici un releu.
De la invertor vii cu 4 fire:
1-rotatie stanga;
2- rotatie dreapta;
3- 0-10v;
4 - Masa comuna?
Tu trebuie sa ataci cu plus acesti 2 pini (stanga dreapta), si ii ataci exact cu iesirile din optocuploare ca-ti dau 12v/100ma fiecare.
Iar pentru 0-10v, pin-ul de pe bob este separat de optocuploare.
Si indicat ar fi cel cu ETH
Aceasta postare a fost editata de mincof: 04 April 2017 - 12:00 PM
Postat 04 April 2017 - 01:23 PM
mincof, la 04 April 2017 - 11:58 AM, a spus:
De la invertor vii cu 4 fire:
1-rotatie stanga;
2- rotatie dreapta;
3- 0-10v;
4 - Masa comuna?
Tu trebuie sa ataci cu plus acesti 2 pini (stanga dreapta), si ii ataci exact cu iesirile din optocuploare ca-ti dau 12v/100ma fiecare.
Iar pentru 0-10v, pin-ul de pe bob este separat de optocuploare.
Si indicat ar fi cel cu ETH
Releele imi sunt necesare pentru actionari auxiliare , aspirator , pompa lichid racire etc , funcție de program,desigur ca invertorul il comand digital cu comanda de turatie tot in funcyie de strategia de frezare , daca l-as comanda prin releu as avea un on-off .