Cateva intrebari despre motoarele Nakka
#1
Postat 04 January 2006 - 06:32 PM
Sunt oarecum incepator intr-ale rachetomodelismului in sensul ca am construit vreo doua rachete acum 7-8 ani dar cum posibilitatile erau reduse, nu am apucat sa le lansez niciodata. In schimb teorie stiu sa-mi tot ajunga, iar acum cu revelionul, m-a muscat microbul din nou http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif Am citit toate posturile de pe forum pana azi-dimineata pe la 6 in speranta ca ma voi lamuri dar nu prea am gasit ce cautam asa ca voi intreba aici. Ma intereseaza in mod special motoarele si combustibilul Nakka pentru ca par destul de usor de facut iar substantele sunt oarecum accesibile.
1. Cum s-ar putea monta in trepte 2 (sau mai multe) motoare Nakka ? Mi se pare destul de complicat din moment ce sunt aprinse din partea de sus.
2. Ar mai functiona motorul daca ar fi aprins din partea de jos dupa metoda traditionala ? A incercat cineva chestia asta ?
3. In cazul in care s-ar aprinde motorul din partea de jos, ar mai fi necesara gaura longitudinala din batonul de combustibil ?
4. In cazul motoarelor C-400 care este timpul aproximativ de ardere ? Am vazut niste motorase dragute pe apogeerockets.com care ard timp de 7.8 secunde :) Exista vreo posibilitate ca sa fac un motor pe baza de combustibil Nakka dar cu timp de ardere care sa se apropie de timpul de ardere al motoarelor Apogee ? (ca sa fiu sincer, nu ma prea intereseaza standardele ... vreau doar "a big, mean, flying machine" :o dar in limitele sigurantei, bineinteles)
Asta ar fi cam tot deocamdata pentru ca mai intai vreau sa ma documentez pentru a avea posibilitatea de a ma gandi de 2 ori inainte sa ma apuc sa fac ceva.
Va multumesc anticipat :(
P.S. Anonim2: am vazut ca esti din Timisoara. Mi-ar placea sa stam un pic de vorba daca ai timp si esti dispus si eventual daca ai vreo lansare, sa imi spui si mie :(
#2
Postat 04 January 2006 - 08:14 PM
1: le poti monta ai un accelerometru(si o fiola su 2 contacte si mercur e buna) care in momentul opririi primului motor sesizeaza acest lucru si il porneste pe cel de-al doilea.
de aprins obligatoriu capsa electrica
2: aici e cu depinde(vorba lu' bitex) ca daca ai o capsa care "scuipa o flacara de vreo 20cm verticala atunci merge si de jos. se aprind de sus deoarece gazele care "coboara aprind interiorul batonului.
3: gaura e vitala. fara gaura nu ai nimic. "gaura" aia e facut pe a merii suprafata de ardere a batonului. batonul nu sta fix in motor este liber cu o toleranta de maxim 1mm pe diametru. asta deoarece trebuie valorificate toate suprafetele in cazul unui singur baton. acest lucru este necesar deoarece combustibilul cu zahar are viteza de ardere destul de mica chiar daca cantitatea de gaze degajata este mare. si atunci are nevoie de multe suprafete pt a arde repede. tocmai din acesta cauza motoarele ard si foarte putin timp. 0,3-0,8secunde, eu am scos cam 1 secunda la un C-400 cu steroizi.
4: la C-400 timpul de ardere este micut(sub 1 secunda) tocmai din cauzele mentionate la 3. motoarele alea de le-ai vazut tu au combustibil compozit si dca bine stiu eu sunt folosite la rchetoplane deoarece au impuls mic si timp de ardere mare(la rachetoplane nu poti avea viteza/acceleratie mare deoarece se dezintegreaza deci trebuie forta micutza constanta pe perioada cat mai mare) la C-400 ai impulsu de 470Ns deci de aproape 6 ori mai mare.
motor pe baza de zaharel si nici pe baza de RNX nu poti face cu timp de ardere asa lung(motor decent, pt SS2S vom folosii un motor urias, care va merge pe un "aliaj" si va duce racheta la viteza supersonica) deoarece au viteza de ardre mica si temperatura frontului flacarii este foarte mare(1300 si ceva la zaharel) si de aceea trebuie otel sau alte materiale pt a rezista. motoarele alea au forta foarte mare in timp scurt. racheta accelereaza la vreo 400-500Km/h si apoi continua drumul din inertie.
sper ca esti lamurit
numai bine
Dex
#3
Postat 04 January 2006 - 08:48 PM
Un alt set de intrebari daca nu e cu suparare:
1. Cum declansezi sistemul de recuperare la motoarele Nakka ? E un lucru foarte important pt mine deoarece vreau sa fac o racheta care arata foarte bine si care va fi super-finisata si nu vreau sa fiu nevoit sa o scot de la juma' de metru de sub pamant si nici sa scot pamantu DIN ea :)
2. Avand in vedere ca tu ai mai folosit astfel de motoare, ce anume iese pe duza: gaze foarte fierbinti, flacara, sau si gaze si flacara ?
3. Cum peretii motoarelor se incalzesc la 4-500 de grade iar duza la 1300, care este cea mai eficienta metoda de protejare a peretilor rachetei ? (PVC-ul s-ar topi instantaneu iar cartonul ar lua foc la fel de repede.) Ma gandeam sa construiesc un container circular din tabla subtire, captusit cu azbest iar intre azbest si corpul propriu-zis al motorului sa las un strat de aer pentru a lungi durata de viata si eficienta azbestului. Crezi ca ar functiona ? Tu ce metoda folosesti ?
Din nou multumesc anticipat http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif
#4
Postat 04 January 2006 - 08:53 PM
1: sunt multe metode
eu folosesc un timer care porneste cand se intrerupe un contact. contactu e o lita subtire intinsa in fata ajutajului cand pleaca racheta aia se rupe si gata. mai poti folosii si air-speed+mercury switch(vezi la Nakka pe site)
2: din cate am vazut eu ies gaze(in marea majoritate abur,si CO2 pt tot ce iese veiz la nakka ) si e posibil si o mica flacara
3: aici ai gresit peretii se incing de 10 minute nu pui mana pe ei dar PVC-u nu are nici pe dreq daca lasi acolo cativa mm spatiu. lasa putinspatiu si foloseste PVC(tzava' de canalizare) ca e mai usor decat cartonu
numai bine
Dex
#5
Postat 04 January 2006 - 09:17 PM
D3xt3r_Jr., la 4 Jan 2006, 20:53, a spus:
Nu prea gresesc pentru ca ce am spus eu era cu referire la cazul in care fixezi motorul lipit de corpul rachetei. De aia si intrebarea cu cea mai buna metoda de izolatie :) Oricum, acum m-am lamurit si mersi pentru raspunsul prompt si pentru ajutor.
Am sa revin cu alte intrebari daca voi mai avea dileme.
Tot respectul !
P.S. Care sunt caracteristicile motorului C-500 ? Ca nu am vazut la Nakka pe site. M-ar interesa si pe mine unul (si nu numai, atata timp cat timpul de ardere e cat mai lung posibil).
Aceasta postare a fost editata de FreekOne: 04 January 2006 - 09:23 PM
#7
Postat 04 January 2006 - 09:24 PM
Ai raspuns inainte sa apuc sa editez mesajul si sa adaug intrebarea despre motorul C-500 :)
#8
Postat 04 January 2006 - 09:27 PM
are timpul de ardere aproape de 1 secunda. oricum e destul de puternic
mai bine ia un B-200 sau A-100 pt inceput
toate motoarele cu zahar au timp ded ardere relativ scurt dar au forta mare
#10
Postat 05 January 2006 - 01:29 AM
Daca ai noroc mai gasesti la bibliotecile judetene cartea lui Radu N. Ion `Rachetomodele`si te poti inspira de acolo.Daca nu ai noroc la biblioteca atunci ar trebui sa-ti
gasesti niste prieteni care au aceleasi pasiuni si sa cumparati 2-3 carti de peste hotare care sint scrise atit pentru incepatori cit si pentru avansati.Costa intre 15-25 euro si le puteti comanda de la amazon.uk
Pentru inceput as lua motoare de tip C si D cu puteri de 10 si 20 Ns care au si sistemul de ejectare a parasutei incorporat in ele.E adevarat ca se gasesc cam greu dar
cu noroc poate gasesti pe cineva sa aduca din Bulgaria ca am auzit ca acolo s-ar mai produce, eventual as putea aduce si eu citeva bucati cind mai vin in tara.
Si Nakka a inceput sa experimenteze la inceput cu motoare mici si dupa vreo 20 de ani a ajuns sa le perfectioneze sa faca performanta.
Gindeste-te ce s-ar intimpla sa lansezi o racheta cu motor C-500 de vreo 5-6 Kg care sa fie necentrata corespunzator si in loc sa o ia in sus pe verticala o ia cish la 45°.
Daca o lansezi la marginea orasului undeva si se indreapta spre centru atunci ai pus-o.O sa vina neamurile sa-ti arunce chiftelele cu prastia sti tu unde.
Si daca vrei pina la urma sa faci midpower sau highpower rocketry va trebui sa-ti proiectezi singur rachetele cu un software tip SPACECAD sau ROCKSIM care costa intre
30 si 90$.Deci vezi ca trebuie sa ai totusi o baza teoretica cit de cit.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
#11
Postat 05 January 2006 - 01:40 AM
FreekOne, la 4 Jan 2006, 18:32, a spus:
Pai microbul asta m-a prins acum 7-8 ani cand am gasit cartea lui Radu N. Ion in biblioteca alor mei si ajunsesem sa stiu pe de rost paragrafe intregi (am recunoscut chiar si pozele de pe Vademecum care sunt scanate din cartea aia) Cele doua rachete de care ziceam le-am facut dupa niste modele din cartea respectiva (modificate un pic). Am citit mult despre asta la vremea respectiva si stiu toata treaba cu centru de greutate, centru de presiune, cum se echilibreaza si tot tacamul. Dar, dupa cum am zis, posibilitatile limitate de pe vremea aia m-au determinat sa abandonez cel putin pentru o vreme hobby-ul asta. Dar acum .. I'm back :D twice as big and twice as ugly :lol:
Oricum, iti multumesc pentru "interventie". Stiu ca a fost in scopuri bune http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif
Aceasta postare a fost editata de FreekOne: 05 January 2006 - 01:49 AM
#12
Postat 05 January 2006 - 01:55 PM
FreekOne, la 4 Jan 2006, 18:32, a spus:
Ma bucur ca mai e cineva in Timisoara cu pasiunea asta.
Putem sta de vorba, iti arat si rachetomodelele mele daca vrei.
Cat despre lansari e mai greu acum pentru ca e cam mocirlos campul, dar poate ingheata.
O sa-ti trimit un mail sau un MI.