Modelism - RHC Forum: Circuit motor pas cu pas - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Circuit motor pas cu pas

#1 Useril este offline   sarpe_rom 

• Nou venit
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 4
  • Inregistrat: 30-December 05

Postat 30 December 2005 - 06:26 PM

Salut, sunt nou ca membru si va rog sa ma ajutati (daca puteti) cu informatii sau cum puteti referitor la un circuit care sa imi comande un motor pas cu pas. De fapt ma intereseaza sa pot controla viteza (turatia) unui motor pas cu pas alimentat la 12V. Daca puteti sa imi ziceti de unde sa pot cumapara sa imi fac un astfel de circuit ar fi perfect. Multumesc si Un An Nou Fericit.
0

#2 Useril este offline   ovidius_2006 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 6
  • Inregistrat: 27-December 05

Postat 30 December 2005 - 07:40 PM

simplu:
de exemplu ai de comandat un motor cu 4 infasurari: iei un MMC 4022 (numarator octal) si ii pui a cincea iesire in reset, adica numara doar pana la 4......
acuma daca vrei sa schimbi viteza tot ce tre sa faci e sa ii schimbi "taul" ceasului, (un semnal de CLK(clock), care tre sa fie trigerat, si sa fie frontul pozitiv sa fie pe undeva pe la 5 volti, ca sa-l inghita 4022-ul ca semnal.......
semnalului de clk ii schimbi frecventa cu o rezistenta variabila.......(sau daca esti mai smecher, semnalul de clk il scoti foarte simplu de pe portul parallel, , si ii schimbi frecventa de la tastatura(ai grija sa treci semnalul se la parallel printr-un tranzistor, ca sa nu arzi portul......nu nunt sigur daca se arde, da asa ma gandesc eu.....si sa-i legi comunul de masa de la parallel cu cel de pe montajul tau....))

daca vrei iti trimit schema, ca sa intelegi mai bine....si mai multe detalii.....

oricum nu te speria, in mod normal trebiue sa te ajunga la vreo 50.000 lei (vechi) tot montajul)....

hai pa pa.....aaaaaaaa, si la multi ani !!!!
0

#3 Useril este offline   znecula 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 845
  • Inregistrat: 03-April 05

Postat 30 December 2005 - 08:15 PM

Ovidius_2006 cred ca montajul tau nu costa chiar 5 RON. Oricum trebuie bibilit serios ca sa miste motorul.
Sarpe_rom vezi la conexelectronic.com montajul care te intereseaza.Costa ceva mai mult decat cel al lui Ovidius.
0

#4 Useril este offline   ovidius_2006 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 6
  • Inregistrat: 27-December 05

Postat 30 December 2005 - 09:15 PM

mai, sincer, un integrat costa 15.000 si intra 2 integrate.......si un 7805, si 5 tranzistoare......in fine......ma gandeam ca poate vrea sa si-l faca omu acasa, sa se simta mai bine ca e facut de el...........hai ca v-am lasat !!!!
0

#5 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 30 December 2005 - 10:46 PM

Sarpe_rom, din ce ai scris inteleg ca o sa fie de construit o electronica si vrei sa poti controla viteza. Posibil sa doresti sa controlezi si sensul de rotatie.
Sunt circuite integrate specializate pentru motoare pas cu pas care alimenteaza fazele in ordine, in functie de semnalul de intrare. Pentru a varia viteza de rotatie trebuie doar sa variezi frecventa impulsurilor de intrare. Poti folosi un circuit dedicat gen UCN5804 sau o schema cu circuite cu porti logice. La a doua varianta iesi mai ieftin dar si performantele sunt mai reduse.
Singurul lucru pe care trebuie sa-l mai faci este sa construiesti un generator cu frecventa variabila.
Cateva scheme simple adunate gasesti aici: http://www.geocities...nc_engraver.htm
O schema care contine si generatorul construit direct in schema gasesti aici: http://kitsrus.com/pdf/k179.pdf
Un circuit dedicat pentru unipolare ar putea fi asta (sunt foarte multe, pentru ambele tipuri de motoare usor de gasit): http://www.alltronic...wnload/5804.pdf

O alta varianta ar fi comanda cu PC-ul, unde poti controla ce vrei, destul de usor, cu o electronica extrem de simpla formata dintr-un singur circuit pe post de amplificator, la pret de o bere.
Mentionez ca unele electronici pot fi folosite in aplicatii serioase, altele doar la ceva simplu.
Poate revii cu ceva detalii, ca te putem ajuta.
De altfel, vad ca esti in Bucuresti si la inceputul scolii cred ca ne putem intalni sa vezi concret ce si cum, daca ai timp sau chef.
Spor la treaba!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 30 December 2005 - 10:47 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#6 Useril este offline   sarpe_rom 

• Nou venit
  • Pip

Postat 31 December 2005 - 04:39 PM

Salut si multumesc pentru informatii, dar trebuie sa va spun urmatoarele, fiindca data trecuta am scris putin mesajul in graba si am omis unele chestii:
De ce am nevoie de acest circuit: eu sunt student la fac. de fizica si in special ma intereseaza astro-fizica asa ca printre altele sunt si astronom amator. Fiind astronom am si un telescop care momentan il misc cu mana. Ideea este ca vreau sa il motorizez cu un motor pas cu pas + reductie (pentru o viteza mai mica si o forta mai mare) in asa fel incat sa compenseze miscarea de rotatie a pamantului si sa nu trebuiasca sa misc de fiecare daca telescopul dupa ce l-am pus pe un obiect celestru. Partea fizica, adica motoarele si reductia le am dar imi lipseste un circuit care sa imi miste motorul (circuit care de preferinta sa il pot alimenta de la o baterie de masina, adica 12V). Eu stiu ca motoarele pas cu pas sunt de mai multe feluri. Eu am un motor pas cu pas care are 5 fire, pe unul pun + si pe celelalte 4 pe rand si in serie pun - (sau invers). Eu momentan am doua motoare scoase de la o imprimanta si pe ele imi scrie ca unul are 7.5 deg/step si altul 1.8 deg/step. Din cate am inteles eu asta reiese din 360(grade)/nr de pasi=nr grade pe care il are un pas.
Pe mine ma intereseaza sa pot sa cumpar sau sa fac un circuit cu care sa pot controla viteza si cum a zis bitex vreau sa pot sa schimb si sensul de rotatie (asta se poate face si prin inversarea polilor + cu -, atunci cand alimentezi motorul) asa ca pricipala mea preocupare este controlul vitezei.
Acum sunt doua mici probleme in ce ma priveste pe mine. Eu nu am foarte multe cunostinte de electronica asa ca nu stiu daca ma pot descurca sa il construiesc eu fara ajutorul cuiva. Si a doua problema este ca eu momentan sunt student la fizica in Spania (in primul an).
Eu m-am gandit in felul urmator: daca puteti sa ma ajutati construindu-mi un circuit care sa functioneze bine pe tipul de motor de mai sus mentionat si eu sunt dispus sa platesc pretul pieselor + manopera. Daca ma puteti ajuta cu asa ceva nu trebuie trimis in Spania circuitul fiindca am neamuri in bucuresti si daca e o sa mi-l trimita ele prin pachet. Sper sa nu ma considerati nesimtit sau profitor dar momentan nu am nici o idee, daca ma puteti ajuta intr-un fel va sunt recunoscator. Pe mine ma chiama Catalin. Daca vreti sa imi scrieti mai multe pe privat puteti sa o faceti la catalin.paduraru@gmail.com. Mutumesc mult pt timpul acordat.

Un An Nou Fericit si plin de realizari.
0

#7 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 31 December 2005 - 09:32 PM

Pai daca spuneai asa iti dadeam direct un link pentru un telescop motorizat, ca exista destule. Posibil sa le stii... Imediat cum ne trezim din betie ne apucam de treaba. Mai vorbim. Nu stiu daca e usor de sincronizat totul acolo, dar se poate face ceva.
Parerea mea e ca trebuiesc reductoare cu raport mare sa nu se simta "vibratiile". O alta varianta frumoasa ar fi folosirea motoarelor de curent continuu cu reductoare serioase, care pot fi comandate la fel de usor si nu mai introduc nici un fel de probleme. In fond vei regla viteza din doua potentiometre, indiferent daca ai motor pas cu pas sau de curent continuu.

De regula circuitele care comanda MPP-urile asigura si inversarea sensului destul de usor.
La Multi Ani!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#8 Useril este offline   VALLYWALLY 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 24
  • Inregistrat: 30-May 04

Postat 03 January 2006 - 03:37 PM

un link al unui astronom care explica si altui astronom si nu numai, comanda
unui motor pas cu pas (si motorul si explicatia)

http://asso.nordnet..../moteurpas2.htm
0

#9 Useril este offline   sarpe_rom 

• Nou venit
  • Pip

Postat 04 January 2006 - 11:03 AM

Multumesc pentru pink dar eu nu stiu franceza asa ca nu prea inteleg ce este acolo. Imi pare rau dar nu ma pot folosi de informatia ta. Numai bine
0

#10 Useril este offline   sarpe_rom 

• Nou venit
  • Pip

Postat 07 January 2006 - 01:42 PM

Pana la urma nu ma poate ajuta nimeni? cu constructia unui circuit pentru un motor pas cu pas. Nu vreau sa o faca gratis, platesc toate cheltuielile. Daca cineva poate, sa ma contacteze pe: catalin.paduraru@gmail.com
0

#11 Useril este offline   danby 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 32
  • Inregistrat: 28-December 05
  • Interests:Playing cards

Postat 05 February 2006 - 01:41 PM

Cei care aveti idee de motorul din poze...dati-mi niste indicatii despre ce fel de motor este vorba. L-am scos de pe o imprimanta veche cu ace. Mai am inca doua imprimante de acest fel si cu ele as dori sa incep sa-mi construiesc CNC-ul. Nu are nimic de identificare...are o cupla cu 8 fire, doua cate doua cu rezistenta zero. Pe spate pare a fi un encoder ( gandesc eu). Roata dintata are capetele metalice si trece prin dreptul unui "cititor" ca la riglele inductosin.Daca aveti vreo idee de cum pot sa comand acest tip de motor, v-as ramane indatorat.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1139139694.jpg

0

#12 Useril este offline   RazvanTI 

• Nick Anterior:incepator_rau
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 252
  • Inregistrat: 05-February 06

Postat 05 February 2006 - 03:14 PM

"encoderul" ala cum ii zici tu este de fapt un tachometru si era folosit ( in imprimanta ) sa stie procesorul in ce pozitie a foii este capul de scriere ( daca nu ma insel asta e motorul transportor al capului de scriere )
in rest este un motor stepper normal
deci de "electronica " aia gramada te poti debarasa ( nu foloseste la bunul mers al motorului )
numai bine !!! :)
Über den Wolken !!! de natura broscar :)
http://modelmania.110mb.com/home.html
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu