Micro Helicopter Inceput proiect...
Postat 23 December 2005 - 11:19 AM
Deci am urmatoarele piese>
Un emitor si receptor de la o masina rc cu 2 canale:
http://img439.imageshack.us/img439/7498/dec23038jk.jpg
Receptorul
Acumulator de la un Siemens MC60 de 3.5 V la 500 mA
http://img439.imageshack.us/img439/1491/dec23047nq.jpg
Un motoras de la o jucarie rc ...este f mic si ruleaza bine pe acumulatorul de la telefon,adica are putere si turatie destul de ridicata...
http://img439.imageshack.us/img439/2700/dec23058nc.jpg
Vreau sa pun toate piesele astea pe un cadru facut din sarma de cupru...
Acum intrebarile:
Cum sa realizez mecanismul antiroliu?
Trebuie neaparat sa pun elice pe coada spate?
Aveti vreo schema sau un tutorial pt. realizarea unui cadru de sarma...?
Ce elice ar trebui sa cumpar?
Cam atat deocamdat :huh:
Orice sugesti sunt binevenite...tare nu as vrea sa aud:Lasa-te de proiect,nu e realizabil...
PS:Stiu ca mai sunt posturi din astea cu mini helis dar nici unul nu imi raspunde la intrebarile mele asa ca m-am hotarat sa fac un post nou...sper ca nu v-am suparat http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif )
Multumesc anticipat...!
Postat 23 December 2005 - 12:12 PM
Godfather, la 23 Dec 2005, 11:19, a spus:
Nu te supara dar aici pe forum nu vei gasi niciodata solutie la cheie la problema ta.
Eu nu vreau sa te descurajez dar cu intrebarea de mai sus cred ca ai spus cam tot ce stii despre elicoptere.Nu c-as stii eu mai mult.Dar dezvoltarea elicopterului ca si model zburator a durat cam 20 de ani si facut de cei care stiau de ce trebe sa puna elice in coada.
Revenind la piesele care le ai:
Nu e edestul ca motorul sa se invirta repede la mersul in gol dus de un acumulator de celular.In momentele critice de decolare si aterizare cind pitch-ul e mare adica pasul rotorului s-ar putea sa ai nevoie de puteri si curenti mai decit iti livreaza motorul si acumulatorul.Si atunci ti se vor arde ambele.
Cu 2 canale nu vei reusi sa zbori niciodata un elicopter.Iti trebuie cel putin 5-6 canale pasul rotorului,inainte, inapoi, stinga, dreapta etc.
Electronica pentru asemenea micromodele e scumpa rau,ma refer la servouri,receptor acumulatori.
Ca ultima indicatie daca nu te-ai descurajat :huh: iti recomand sa citesti cartea "Elicopterul" de Constantin Sabin Ioan aparuta prin anii 50 pe care daca ai noroc o mai gasesti pe la biblitecile judetene.
Bafta si sarbatori fericite
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
Postat 23 December 2005 - 12:48 PM
Recunosc ca nu prea stiu despre elicoptere...eu stiam ca elicea spate se foloseste ca antiroliu si pt a vira ...ma gandeam ca numai pt a ridica heli-ul nu trebuie elice spate...
Oricum Sarbatori fericite si tie si ms pt replay http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif
Postat 23 December 2005 - 12:54 PM
Scuza dar cu materiale care a o ai nu o sa reusesti. Skypsy a fost foarte diplomatic inca la raspunsul lui.
Ar fi bine sa te uiti la un elicotper adevarat sau model ca sa iti dai parere propriu.
Cauta pe cineva in zona ta, care are elicopter si sa te uiti atent la el sau macar uitete prin situri pe web, ce adica elicopter sau cum functioneaza.
Daca vrei numai sa se ridice necontrolat, probabil asta poti face.
Ce experienta ai ca si aeromodelist de altfel ? Ai mai zburat ceva aeromodel ?
Aceasta postare a fost editata de Yak 52: 23 December 2005 - 12:56 PM
Postat 23 December 2005 - 01:48 PM
E adevarat, ca in poze e postat un model cu un termic, care are o rezerva de putere... dat de tipu' de motor folosit. La electrice se mai pune si problema energiei ce trebe furnizata de un pack corespunzator... daca vrei sa zboare si sa-l si controlezi.
Tot ce am pus mai sus, e pt a-ti forma o imagine cam despre ce inseamna heli si mecanismele aferente. Nu-i obligatoriu sa fie chiar astea, da' melodia cam asa e...
Stima si spor la treaba !!
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
Postat 23 December 2005 - 02:57 PM
dupa ce il citesti de 2 ori ,citeste tot subiectul ,ca s-au mai apucat multi de chestii dastea....
unii din ei chiar au venit pe la mine ,au vazut ce inseamna un motor de modelism,sau chiar au primit cadou asa ceva.....
acu pe unii din ei ii mai vezi pe forum si incearca sa construiasca automobile home-made ,altii au disparut de pe forum definitiv.
Atentie!
nu considera acest mesaj ca o descurajare!
incerc doar sa te aduc cu picioarele pe pamant ,ca acum esti cu capul in nori....
daca tii neaparat nu esti departe de a zbura un heli rc!
Postat 23 December 2005 - 02:59 PM
Yak 52, la 23 Dec 2005, 12:54, a spus:
Scuza dar cu materiale care a o ai nu o sa reusesti. Skypsy a fost foarte diplomatic inca la raspunsul lui.
Ar fi bine sa te uiti la un elicotper adevarat sau model ca sa iti dai parere propriu.
Cauta pe cineva in zona ta, care are elicopter si sa te uiti atent la el sau macar uitete prin situri pe web, ce adica elicopter sau cum functioneaza.
Daca vrei numai sa se ridice necontrolat, probabil asta poti face.
Ce experienta ai ca si aeromodelist de altfel ? Ai mai zburat ceva aeromodel ?
Nu am nici o experienta ca aeromodelist si nici nu am pus mana vreo data pe un rc heli...tot ce vroiam de mult timp e sa fac ceva care se poate ridica de la sol ,doar asa sa il vad cum sta in aer...am eu o dorinta arzatoare nush de unde vine,de la gena cred :rolleyes:
Pe situri m-am uitat f mult sa vad cum sunt alte modele ...sunt f complicate ,eu vreua ceva in genul asta>>
http://pixelito.reference.be/
domnu_doctor:Ms pt scheme :) ...oricum nu sunt la nivelul meu de cunostinte in acest domeniu...le bag la arhiva B)
SILVIU66:ms e super tare postul,e fix ce vreau eu sa fac...PS:stiu ca sunt cu capul in nori,visez si eu... :)
Pana la urma am sa continuu sa il fac,dak nu mere(nu se desprinde de la sol)o sa fie ca o macheta statica...am facut toate elementele suportul pt receptor,baterie,motoare,flotoarele din polistiren si le-am finisat cu ajutorul unui smirghel...aveti idee cu ce sa le invelesc?cu vopsea?...
Aceasta postare a fost editata de Godfather: 23 December 2005 - 06:48 PM
Postat 26 December 2005 - 08:16 AM
Tot respectul ptr ceea ce vrei sa faci, dar sunt mai multe piedici decat iti imaginezi.
Din capul locului iti spun ca si eu sunt incepator in ale zburatoriei si am inceput cu ceva cumparat: un avion foarte usor de pilotat, dar care a luat tranteli pan' la loc comanda. Acum sunt la al 5-lea barzoi: primul cumparat si restul de 4 facute, dar avioane, nu elico. Mi-am cumparat un elico si am dat cu el de pamant de sarea saracu' ca o gaina cu capul taiat. Dar asta cu pilotatul e alta treaba.
Din experienta mea, mentinerea greutatii in limite acceptabile este f dificila chiar si pentru un avion, dapai ptr un elicopter. Ultimul model la care lucrez si care sper sa fie realizabil, se cheama Placintzel si este de fapt un avionas cu decolare verticala. E ca o corcitura intre avion si elico, dar care nu are mecanismul bezmetic necesar elicopterului. Cauta pe net "mini VTO"; daca te intereseaza si nu gasesti, iti dau eu linkul si poate ceva filme. Ca sa iti dai seama cat de stransa e treaba cu greutatea, la o tractiune a motorului+elice echivalenta de (cica)129g (eu am masurat numai 110g), ma zbat sa mai reduc fo 6g la greutatea receptorului. Constructia este, insa, muult mai simpla si mai ieftina ca un elico, dar tot am nevoie de 4 canale proportionale si cu putin exponential, asa cum recomanda proiectantul.
Sugestia mea ar fi, ca sa nu te descurajezi prea devreme, sa incerci sa construiesti intai un avionas, care este mult mai usor de construit si de pilotat, sa mai capeti experienta si dupa aia sa incerci elicopter. Postul lui Valteras, in stilul suculent binecunoscut, contine foaaarte mult adevar. Dupa experienta cu avionasele, care unele au zburat acceptabil, altele nu prea, am emotii daca voi reusi sa repar jucaria care a facut dansul gainii cu capul taiat; ar fi o mare victorie sa repun elicopterul in aer. De construit de la zero nici nu ma gandesc deocamdata.
De asemenea, daca bunghesti un pic de engleza, nu e rau sa mai treci si pe la rcgroups. Este o sursa buna de inspiratie. Ca sa ai o imagine practica si mai clara, iti propun sa incepi prin a masura cata tractiune poti dezvolta cu motorasul, reductorul si elicea pe care le ai. Dupa aia, estimeaza cam care e greutatea totala a elementelor componente. Daca tractiunea e mai mare, poate ca ai sanse. Daca nu... poate e bine sa comuti, cel putin temporar, pe avioane.
Cateva comentarii la ceea ce ai. Receptorul este foarte mare si greu, banuiesc. Cu acumulator de telefon celular nu vei putea zbura. Accu de celular sunt Li-Ion. Sunt prea grele si nu pot da curent mare pe termen scurt. Ti-o spun din experienta. Masoara cu un ohmmetru rezistenta motorasului. Daca e mai mare de 3-4 ohmi, e prea anemic, adica nu poate dezvolta suficienta putere. Zici ca ruleaza bine. Pune-i o elice si masoara tractiunea. Cadrul din sirma de cupru e prea greu, desi nu pare. Cred ca mai potrivita ar fi fibra de carbon, dar e cam scumpa. Poate te scoti cu balsa.
Bafta si Sarbatori Fericite,
Cirip
Aceasta postare a fost editata de Cirip: 26 December 2005 - 08:47 AM
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
Postat 29 March 2006 - 11:49 AM
Aceasta postare a fost editata de Godfather: 29 March 2006 - 11:57 AM
Postat 29 March 2006 - 03:21 PM
Godfather, la 29 Mar 2006, 11:49, a spus:
Numai receptorul tre sa fie RELATIV usor ca emitattorul daca incape NUMAI in tir nu-i problema! ca nu sta pe model!
Godfather, la 29 Mar 2006, 11:49, a spus:
Astea-s probleme de mult rezolvate! :) Bani sa ai!
BELEAUA e in mecanica!
Aceasta postare a fost editata de Dragut: 29 March 2006 - 03:24 PM
Postat 29 March 2006 - 08:25 PM
Romanul vad ca s-a invatat si e prezent in fiecare duminica... :)
Postat 30 March 2006 - 09:29 AM
Godfather, la 29 Mar 2006, 23:23, a spus:
Am mai fost pe la Iasi...am pe cineva student la medicina si ma duc in fiecare duminica aproape :D
Poate de asta:
http://www.rhc.ro/forumrhc2/index.php?act=...ST&f=20&t=4133&
Si cind.... urmareste jurnalul de zbor.... :D
Postat 10 May 2006 - 04:20 AM
dynamic, la 9 May 2006, 22:28, a spus:
si eu vreau sa fac un elicopter am experienta in aeromodelism da nu am in elicoptere si nu stiu cum sa-l construiesc...am mai incercat sa demontez o jukarie da nu am inteles prea multe....
salut dinamice
in primul rand citeste postul lui valteras de aici
dupa aceea citeste tot subiectul aici
dupa aceea citeste tot ce e s-a scris pe forum la elicoptere.dupa aceea te mai gandesti cateva zile si ne spui si noua la ce concluzie ai ajuns.....
Postat 10 May 2006 - 08:06 PM
bara bell?
stiti vreun link de unde sa comand pale din lemn ?
Postat 10 May 2006 - 08:28 PM
dynamic, la 10 May 2006, 21:06, a spus:
fara avere nu faci un heli sa zboare .nu te supara pe mine,dar cam asta este adevarul.
uite un platou ciclic la categoria economic cum arata.
nu doresc absolut deloc sa te descurajez ,dar asta este situatia.daca la avioane ai ceva sanse ,la heli sansele sunt egale cu zero.
in afara de asta oamenii care stiu sa regleze/zboare elicoptere la noi in tara ii numeri pe degetele de la o singura mana....
vorbesc de elicoptere rc ca elicoptere jucarii cu telecomanda am zburat si eu in sufragerie......
Imagini atasate
Postat 11 May 2006 - 09:49 AM
SILVIU66, la 10 May 2006, 20:28, a spus:
Asta e de la ... premiu' del a rr ? ;)
Sau e alt membru' al escadrilei ? :D
Stima,
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
Postat 11 May 2006 - 11:15 AM
SILVIU66, la 10 May 2006, 21:28, a spus:
nu doresc absolut deloc sa te descurajez ,dar asta este situatia.daca la avioane ai ceva sanse ,la heli sansele sunt egale cu zero.
in afara de asta oamenii care stiu sa regleze/zboare elicoptere la noi in tara ii numeri pe degetele de la o singura mana....
vorbesc de elicoptere rc ca elicoptere jucarii cu telecomanda am zburat si eu in sufragerie......
Salut Silviule.....vad ca ai ajuns in posesia Ornith ;) ....... In legatura cu subiectul de mai sus, am visat si eu sa-mi fac heli, am strans rotite si motorase de toate modelele. Mi-a trecut, cand am vazut primul heli (X35), dar mai am si acum rotitele si motorasele. Totusi daca tanarul de mai sus va putea sa vada cum e construit un S-Pico, cred ca ar putea sa construiasca partea mecanica, dar iese jucarie. Daca vrea sa construiasca unul cu gyro si celelalte componente, se va convinge singur ca nu va putea niciodata......Oricum daca ai visul asta de a pilota heli, sa stii ca se va indeplini mai devreme sau mai tarziu :D
Bafta !!!
Daniil
Postat 11 May 2006 - 02:35 PM
da deci am studiat o schita de heli si am vazut cate chestii trebuie..ma gandesc sa fac unu de jucarie acre sa se inalte cam 10 m si sa aiba raza de actiune 30 de metri....cred ca o sa reusesc ca ma ajuta si un profesor de aeromodelism da mai intai tre sa a rost de schite si o lista cu materiale si un link daca se poate de unde pot sa iau pale din lemn
Postat 11 May 2006 - 04:31 PM