Avem asa :
Motoarele in 2 timpi sunt mai ieftine (conteaza si aspectul asta) , au mai multa putere (vorbesc de cai putere) si la acelasi nr de cai putere sunt mai usoare.
Motoarele in 4 timpi sunt mai scumpe , au mai putina putere , unele sunt mai usoare altele mai grele . In general ca sa echivalezi un motor in 2T cu un motor in 4T tre sa fie mai mare asta din urma . De ex daca pe un model se recomanda un motor in 2T de 8 cc echivalentul lui e un 11-12 cc in 4T . Pentru ca motoarele in 4T nu necesita toba aia mare de la 2T aproape ca nu e diferenta mare de greutate cu toate ca am vazut ca de ex : OS FS-70 ULTIMATE are 465g si OS FS-70S SP-II are 580 g . Un OS MAX 46FX are 380 g (fara toba) ... cu toba probabil pe la 430 ?... estimez si io ca nu am cantarit o toba. Tot la capitolul 4T putem sa punctam consumul mic si sunetul scos dar daca nu ai o macheta sunetul devine neimportant .
Ramane problema cuplului. Asta inseamna ca alea in 4T au cuplu mai mare si la acelasi nr de cai invart elici mai mari ? Nu am gasit inca un tabel dat de un producator sau de altcineva cu elicile care se folosesc la 4T sa zicem la motoarele date mai sus.
Deci un motor in 4T se portriveste la orice model ? Merita sa faci o investitie de genul asta ? Cat de mult castigi ? Cat de usor se regleaza ? As vrea totusi ceva experiente de la voi nu caca maca din cartea de fizica pentru ca teoria e una si practica ne omoara...
PS : Inclin sa cred ca totusi ca fiecare din cele 2 tipuri de motoare se potrivesc la aplicatii diferite. Posibil sa gresesc ... totusi de ex un motor in 4T se preteaza la un model de viteza ?
Aceasta postare a fost editata de ZOD: 18 November 2005 - 09:54 AM