Modelism - RHC Forum: incarcarea in paralel a 6 acumulatori lipo - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

incarcarea in paralel a 6 acumulatori lipo

#1 Useril este offline   VladuSorin 

• Nou venit
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 8
  • Inregistrat: 05-April 15

Postat 07 April 2015 - 12:41 AM

Salutare:

Am o mare rugaminte si cer un sfat celor in domeniu sau celor care stiu cu ce se mananca lucrurile pe care le voi descrie:
Am demarat un ``proiect`` in care am mari lacune, am inceput prin a cumpara un power bank de 8600mAh pt situatiile in care raman fara baterie(se intampla destul de des, mie cel putin) la cat incarca, sigur are doar jumatate din puterea tiparita pe el, asa ca am decis sa imi fac putin de cap, am cumparat 6 celule lipo menite tabletelor samsung fiecare celula avand 3950mAh deci insumat 23700mAh(ca sa ma satur :) ) acum problemele: PCB-UL power bank-ului conform specificatiilor are protectie la incarcarea bateriei la descarcarea peste limita .... banuiesc ca o sa dureze o vesnicie sa incarce ce o sa ii pun in carca dar intrebarea este o sa fie capabila sa incarce cei 23700mAh, o sa trebuiasca sa folosesc un incarcator care sa dea mai multi mAh sau pot sa incarc tot cu cel al telefonului care scoate 2A , acumulatorii i-am incarcat pe toti la 4.20v individual cu PCB-ul power bank-ului fara probleme sa fie toti la acelasi voltaj ca am vazut ca asa ar trebui prin diferite cautari pe google, i-am legat in paralel si am zis sa vad ce poate ,am incarcat telefonul de 8 ori (foarte multumit) dar nu am indraznit sa incarc traznaia construita inca pt ca nu stiu daca PCB-ul o sa incarce atatia acumulatori in paralel si nici cati mAh ar trebui sa ii servesc la incarcare.

Va multumesc si sper sa nu va suparati pt poemul scris.
0

#2 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19177
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 07 April 2015 - 07:09 AM

Esti sigur ca este lipo acela de 2350mAh ? De regula se folosesc LiIon in laptopuri, si acelea se incarca la 4.1V !
De asemenea LiIon se incarca la curenti mai mici decat LiPo, cam de 3-4 ori, adica in 3-4 ore in loc de o ora.
Daca nu poti raspunde la aceasta intrebare, incarca la 8A, ca sa dureze 3 ore si sa fii sigur ca nu ii vei suprasolicita.
Daca vezi ca tensiunea creste mai rapid de cativa, maxim 10 mV pe minut, inseamna ca si 8A este prea mult, reduci curentul obtii o crestere a tensiunii sub acest prag. Asta daca chargerul tau are afisaj si poti vedea acest lucru.
De PCB nu pot raspunde daca nu avem o imagine... dar daca are trasee mai late de 3mm, atunci rezista la 8A.
... cu picioarele pe pamant ...
0

#3 Useril este offline   VladuSorin 

• Nou venit
  • Pip

Postat 07 April 2015 - 11:42 AM

Salut,

Multumesc pt raspunsul tau, bateriile ai dreptate sunt li-ion nu liPo, au venit in pack de cate 2 si pe pack scrie 7900mAh si am dedus ca ambele au 7900 si una ar avea 3950mAh, e cam maruntica placa, nu are trasee late si nici afisaj nu are, pe carcasa power bank-ului sunt urmatoarele informatii: CAPACITY 8800mAh(in veci nu avea atat bateria din el) ,INPUT: DC5V 1.5A(MAX), OUTPUT1:DC5V, 2.1A, OUTPUT2:DC5V,1.0A, am sa atasez si poze cu placa si una din baterii cu informatiile de pe ea.

Multumesc!

Imagine atasata: rsz_1rsz_20150407_095326.jpg
Imagine atasata: rsz_20150407_095343.jpg
Imagine atasata: rsz_1rsz_20150407_095530.jpg
0

#4 Useril este offline   GigiGL 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2109
  • Inregistrat: 10-March 11
  • Interests:Aero

Postat 07 April 2015 - 11:57 AM

Ar fi preferabila incarcarea serie, folosind si circuitul de egalizare al chargerului. Motivul ar fi un control mai bun al incarcarii, avand in vedere ca celulele nu sunt identice. In fabrica au fost imperecheate doar celulele incluse intr-un pachet, nu si pachetele intre ele. Ramane probleme celor 4,1V... se poate urmari incarcarea in faza finala si oprirea manuala la 4,1V/celula daca nu poate fi setat chargerul pe Li Ion. Pe de alta parte nu mai ai nevoie de curenti foarte mari la incarcare. Valabil pentru chargerele folosite de modelisti pentru LiPo capabile sa incarce in general pana la 6 celule LiPo serie..

Aceasta postare a fost editata de GigiGL: 07 April 2015 - 12:00 PM

Gigi Sterian
Rascal 1940mm fs.61 nitro
Rascal 120 DLE 30
U Can Do .46 nitro .52, 2T
Beaver 1520
Maule 1500
Helios 2545
... Taranis X9D plus / ACCST / AFHDS
0

#5 Useril este offline   GigiGL 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 April 2015 - 12:05 PM

Metoda expusa elimina riscul posibil de fortare a incarcarii la curent mai mare al celulei mai descarcate in perioada inceperii incarcarii, avand acelasi curent prin circuitul serie.
Gigi Sterian
Rascal 120 DLE 30
Beaver 1520
Maule 1500
Helios 2545
0

#6 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 April 2015 - 12:07 PM

Stai asa ca nu pricep prea bine... tu le pui pe cele 4 in paralel in locul celei originale ?
Pai atunci va avea grija placa aia de incarcarea lor, este jumate din rolul ei.
Si le va incarca la 1.5A din cate scrie acolo...

Sau vrei sa le incarci separat extern?

Gigi, ca sa le desfaca pentru incarcarea serie si apoi sa le paralelizeze pentru descarcare... e prea mare sfortarea... sunt legate acum in paralel, asa mor !
0

#7 Useril este offline   GigiGL 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 April 2015 - 12:10 PM

Vezi postarearenatoa, la 07 April 2015 - 12:07 PM, a spus:

Gigi, ca sa le desfaca pentru incarcarea serie si apoi sa le paralelizeze pentru descarcare... e prea mare sfortarea... sunt legate acum in paralel, asa mor !

Omul vorbea de mai multi acumulatori 1S2P pe care dorea sa-i incarce in paralel. Asa am inteles si de aici raspunsul meu. Normal, nu va demonta pack-urile. Ii trebuie doar un cablaj de interconectare pentru alimentarea lor serie si conexiunile de egalizare.

Aceasta postare a fost editata de GigiGL: 07 April 2015 - 12:13 PM

Gigi Sterian
Rascal 120 DLE 30
Beaver 1520
Maule 1500
Helios 2545
0

#8 Useril este offline   VladuSorin 

• Nou venit
  • Pip

Postat 07 April 2015 - 12:18 PM

Salutare,

Multumesc pt raspunsul tau, ar fi cam incomod sa scot bateriile afara ca sa le incarc in serie ca apoi sa le leg iar in paralel pt a face ce trebuie sa faca, dat fiind ca am bagat totul intr-o cutiuta pe care sa o pot lua dupa mine in rucsac, folosesc incarcatorul telefonului care scoate 2A pt ca mufa de incarcare a PCB-ului este aceeasi ca la mobile, ceea ce nu stiu este daca PCB-ul o sa fie capabil sa incarce tot pack-ul de 6 baterii deodata, bateriile le-am incarcat individual cu PCB-ul si le-a incarcat pe toate la 4.20v fara probleme, intrebarea e daca toate odata o sa suprasolicite PCB-ul sau doar o sa dureze mai mult, cat despre ce ai mentionat despre baterii cum ca nu ar fi identice nu stiu ce sa inteleg, dar dar am luat 3 pack-uri de cate 2 paterii toate identice facute pt acelasi produs si cu aceleasi caracteristici, nu am luat baterii diferite ca si capacitate, imi cer iertare daca nu am prins ideea ta ca nu sunt in bransa.

Multumesc frumos!
0

#9 Useril este offline   VladuSorin 

• Nou venit
  • Pip

Postat 07 April 2015 - 12:22 PM

am uitat sa mentionez ca am demontat pack-ul de cate 2 celule pt ca aveau si o placuta cu ceva piese si am lasat decat celulele pe care le-am conectat direct la PCB-ul power bank-ului acesta avand deja protectie pt incarcare descarcare..... asa am crezut ca e mai bine, acum nu stiu daca am facut bine, banuiesc ca cei 1.5a la incarcare erau valabili pt bateria initiala a powerbankului sau si acum trebuie sa respect ce scrie acolo si cu bateriile cu pricina?

Aceasta postare a fost editata de VladuSorin: 07 April 2015 - 12:25 PM

0

#10 Useril este offline   GigiGL 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 April 2015 - 12:28 PM

In acest caz, fiind in permanenta legate in paralel, la descarcare vor avea tensiuni egale. Ramane marea problema a incarcarii la curent mare si tensiune mica. Nu stiu unde poti gasi un astfel de charger. Era mai convenabila metoda pe care am expus-o pentru ca se gasesc chargere destul de ieftine si bune pentru metoda pe care ti-am descris-o, pot fi folosite, la priza cu o sursa de laptop si direct la 12V de la masina, deci ai si versatilitate. Iti trebuie doar niste placi imprimate cu elemente de conectare elastica cum au telefoanele mobile in loc de lipituri fixe nedemontabile. Doi acumulatori pe fiecare fata a placii de cablaj imprimat sau doi alaturi pe aceeasi fata, ai in plus doar grosimea cablajului ca gabarit. Nu pretind ca este singura solutie ci doar una fezabila.
Gigi Sterian
Rascal 120 DLE 30
Beaver 1520
Maule 1500
Helios 2545
0

#11 Useril este offline   VladuSorin 

• Nou venit
  • Pip

Postat 07 April 2015 - 12:38 PM

Deci din cate citesc nu o sa pot incarca cele 6 baterii cu specificatiile PCB-ului de 5V 1.5A?

inca odata imi cer scuze pt ca sunt pisalog, nu stiu cu ce se mananca si de aceea, in cazul in care le incarc prin PCB respectand ce scrie pe el nu or sa aiba viata lunga sau ....pot sa cuplez un icarcator mai mic ca si amperaj de 5V 0.7A ca sa nu fie prea mult cei 2A ?
0

#12 Useril este offline   GigiGL 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 April 2015 - 12:39 PM

Acele componente electronice pe care le-ai eliminat supravegheau starea tensiunii bateriei si aveau si o protectie termica incorporata pentru cazul unui consum excedentar din baterie. Informatiile erau transmise aparatului in care lucrau prin al treilea pin de pe conector. Probabil functia de supraveghere a tensiunii o are si power bank-ul tau, dar nu-i poti cere sa furnizeze un curent de incarcare mai mare, putandu-se defecta. Asta se traduce printr-un timp mai mare de incarcare la capacitate marita a acumulatorilor. Este si motivul pentru care eu as prefera incarcarea separata. Poti avea insa si surprize neplacute, acele circuite de supraveghere avand uneori si un contor de cicluri incarcare/descarcare (la unele laptopuri de exemplu), care dezactiveaza controllerul acumulatorului la atingerea numarului de cicluri al acumulatorului garantat de fabricant, obligand la inlocuirea acumulatorului. Nu stiu cum a fost conceput power bank-ul tau.

Aceasta postare a fost editata de GigiGL: 07 April 2015 - 12:44 PM

Gigi Sterian
Rascal 120 DLE 30
Beaver 1520
Maule 1500
Helios 2545
0

#13 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 April 2015 - 12:59 PM

Hai ca ii facuram capu mare :)

Concluziile sunt:
- poti lasa celulele lipite la powerbank
- nici una nu va fi suprasolicitata, pentru ca la o incarcare nu celula este cea care cere, ci incarcatorul (PCB powerbank) este cel care decide cat i se da... pericolul este cand pui o celula mai mica, nu cand pui una mai mare, ca in cazul tau.
- singura problema este ca va dura o infinitate incarcare, cu siguranta peste noapte, mai mult de 12 ore daca descarci powerbank-ul complet.

Din cauza asta l-as incarca periodic, chiar daca nu a ajuns nici macar la jumatate din capacitate.
0

#14 Useril este offline   VladuSorin 

• Nou venit
  • Pip

Postat 07 April 2015 - 01:12 PM

Va multumesc la toti pt raspunsuri si ajutorul oferit, am avut de invatat si ma bucur.
renatoa iti multumesc pt ca te-ai coborat la nivelul meu de intelegere si pt raspunsurile pe intelesul meu date mai sus.

O zi buna va doresc la toti!
0

#15 Useril este offline   casper20 

• Lifetime Beginner
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3630
  • Inregistrat: 09-June 07

Postat 07 April 2015 - 01:55 PM

Deci cum zice si Renato lasa asa cum ai pus in paralel toate celulele si incarca asa prin PCB ca nu se intampla nimic doar o sa ai timp de incarcare mare al pack-ului.
Prabusirea este o aterizare necontrolata..................sau nu?

FPV is not a crime!

Hitec Optic 6 Spectra 35MHz sinteza
FrSky 2.4GHz modul
Easy Glider BL
FW 190 A8
P 51D Mustang
IAR 80
ME 163

Tel: 0741-931.767
0

#16 Useril este offline   VladuSorin 

• Nou venit
  • Pip

Postat 09 April 2015 - 08:58 AM

Salutare,

Am incarcat traznaia de la aproximativ 40% la full in 17 ore cu un incarcator care scoate 1A, nu sunt nemultumit dar parca as vrea sa mai scurtez putin timpul de incarcare, cat as putea sa ii servesc maxim ca si Amperaj la incarcare (celule li-Ion).

Acum problema nr doi si sa nu radeti de mine va rog, am avut doua bucati power bank identice si ce credeti....l-am modificat si pe celalalt:)) de data asta i-am pus in carca 19 celule de telefon, noi, LIPO de 1300mAh bucata tot in paralel, la acestea cat as putea sa servesc maxim ca amperaj la incarcare fara sa avariez celulele ori PCB-ul.

Va multumesc!
0

#17 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 April 2015 - 09:26 AM

Matale nu poti "servi" nimic, PCB-ul isi trage singur cat stie el.

Doar sa le decuplezi, ca un bloc, asa cum sunt legate acum in paralel, si sa le incarci la un charger extern, caz in care ai putea baga cam 19 * 1.3 / 4 = 6A aproximativ, ca sa se incarce in 4 ore.

Sau 5A, cat da B6, cel mai popular charger, si va dura cam 5 ore.

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 09 April 2015 - 09:27 AM

0

#18 Useril este offline   casper20 

• Lifetime Beginner
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 April 2015 - 09:30 AM

Cum a zis si Renato pcb-ul mai mult de atata nu stie sa bage (parca ai scris ca max input 1.5A), deci el va baga 1.5A/H sau 15A/10H.
Singura solutie este un charger profi conectat direct la bornele blocului de celule si baga 5A linistit in ei ca nu au nimic.

FPV is not a crime!

FrSky 2.4GHz modul
Easy Glider BL
FW 190 A8
P 51D Mustang
IAR 80
ME 163

0

#19 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 April 2015 - 09:31 AM

B6 si "profi"... asa mult a scazut "valoarea" ? :p

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 09 April 2015 - 09:32 AM

0

#20 Useril este offline   VladuSorin 

• Nou venit
  • Pip

Postat 09 April 2015 - 10:14 AM

Am inteles cum sta treaba acum, asa o sa moara :)), e foarte bine si sunt multumit maxim de el, o sa il incarc dupa prima folosire ca sa nu dureze asa mult incarcarea precum a spus si Renato, ca apoi imbatranesc laga el asteptand.

la ce te referi cu ``asa de mult a scazut valoarea?``
0

#21 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 April 2015 - 10:18 AM

Glumeam cu casper20 pe seama valorii chargerelor B6, majoritatea clone china, ca ar fi profi...
0

#22 Useril este offline   casper20 

• Lifetime Beginner
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 April 2015 - 10:21 AM

Clone clone Renato dar eu am un acucell 6 de vreo 5-6 ani si merge inca perfect. :good:

Aceasta postare a fost editata de casper20: 09 April 2015 - 10:22 AM

FPV is not a crime!

FrSky 2.4GHz modul
Easy Glider BL
FW 190 A8
P 51D Mustang
IAR 80
ME 163

0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1