Pagina 1 din 1
microscop intretinere
Postat 06 October 2005 - 07:23 AM
Fratilor, stie cineva cu ce se pot spala lentilele de la microscop?
In alta ordine de idei, dintr-o neatentie, cineva foarte mic a reusit sa demonteze grupul de lentile din partea superioara a ocularului. Are cineva stiinta cum vin puse la loc? Sunt doua lentile convexe. Cred ca le-am pus bine, dar rezultatul nu este cel scontat. Bineinteles, am facut si permutari, dar nimic. Sper sa nu fie ceva pierdut.
Multumiri anticipate.
In alta ordine de idei, dintr-o neatentie, cineva foarte mic a reusit sa demonteze grupul de lentile din partea superioara a ocularului. Are cineva stiinta cum vin puse la loc? Sunt doua lentile convexe. Cred ca le-am pus bine, dar rezultatul nu este cel scontat. Bineinteles, am facut si permutari, dar nimic. Sper sa nu fie ceva pierdut.
Multumiri anticipate.
Postat 10 October 2005 - 07:42 PM
pau cu ...nimic! Lentilele sint tratate si au pe ele tot felul de straturi extrem de subtiri si deloc rezistente la azirieturi si diversi solventi. Daca totusi au grasime pe ele incearca cu pa cu detergent (dar atentie, nu din acela care lasa tot felul de pelicule pe suprafata spalata!) apoi le clatesti bine cu apa distilata.
Ma tem ca desfacind obiectivul (ocularul?) ai cam stricat alinierea centrilor optici, asa ca dispozitivul nu o sa mai lucreze la parametrii lui initiali :D
Ma tem ca desfacind obiectivul (ocularul?) ai cam stricat alinierea centrilor optici, asa ca dispozitivul nu o sa mai lucreze la parametrii lui initiali :D
Postat 10 October 2005 - 08:21 PM
In nici un caz nu spala lentilele cu detergent !!
Eu am pentru aparatele foto un kit de "spalare". Are o solutie (din pacate nu cunosc reteta) si diverse tampoane. Daca lucrurile nu sunt extrem de fine (aparatura scumpa) cred ca poti cumpara solutie de la un centru pentru ochelari (ex.: Optinova). Kiturile de curatare foto le gasesti la magazine cu aparatura foto (in jur de 500.000 lei vechi)
Despre curatat o lentila: se toarna solutia si se curata prin miscari circulare in spirala dinspre centru spre margini.
Daca esti din Bucuresti te pot ajuta cu o curatare.
Eu am pentru aparatele foto un kit de "spalare". Are o solutie (din pacate nu cunosc reteta) si diverse tampoane. Daca lucrurile nu sunt extrem de fine (aparatura scumpa) cred ca poti cumpara solutie de la un centru pentru ochelari (ex.: Optinova). Kiturile de curatare foto le gasesti la magazine cu aparatura foto (in jur de 500.000 lei vechi)
Despre curatat o lentila: se toarna solutia si se curata prin miscari circulare in spirala dinspre centru spre margini.
Daca esti din Bucuresti te pot ajuta cu o curatare.
Postat 11 October 2005 - 04:59 PM
Era mai bine....zic si eu....macar un spray pentru curatat display-uri.....
Postat 22 October 2005 - 08:45 AM
spalale cu apa un amestec de 30% apa distilata si 60% iod dupa care le lasi sa se usuce asa, nu le stergi, nici nule freci in timp ce le speli, dai drumu la un jet subtire pe lentile dupa care le lasi sa se usuce si gata spalarea,....achizitioneaza si un tubulet cu aer comprimat si mai lungesti perioada intre spalari
eu am un telescop cu lentile tratate si m-a invatat unu meserias
salutari si succes
eu am un telescop cu lentile tratate si m-a invatat unu meserias
salutari si succes
Postat 24 October 2005 - 06:37 AM
pentru spalarea lentilelor conteaza foarte mult anul de fabricatie al microscopului, daca sunt mai vechi cand se foloseau lentile fara depuneri chimice pe suprafata lentilei se curatau cu tetraclorura de carbon care prin uscare nu lasa urme, cele mai noi insa cu apa distilata cu putin sampon pt spalat filme foto care prin uscare nu lasa urme .
succes
succes
Arata acest topic
Pagina 1 din 1