Modelism - RHC Forum: Acumulatori la laptop - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Acumulatori la laptop home made

#1 Useril este offline   nitrometan 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 405
  • Inregistrat: 31-July 04

Postat 08 August 2005 - 09:25 PM

Sal la toata lumea.Cei dintre noi care mai au cite un laptop mai vechishor sau mai nout si la care s-au dus akumulatorii au de obicei surpriza de a le sari ciorapii din picioare cind vor sa cumpere unul nou,auzind cit costa pe la furnizorii specifici de consumabile de calculatoare.asa am patit si eu cind am aflat ca accu ma costa de vreo doua ori cit am dat pe laptop.Asa ca vazind ca marea majoritate sunt accu cu celule Li-ion,m-am gindit ca si accu cu care zburam tre sa mearga,aia fiind Li-po,cam acelasi drak.Asa ca m-am enervat si-am facut o descindere la Botosani,auzind ca aia s-au umplut de accu Li-po de toate dimensiunile si la pret super ieftin,comparativ cu ce-am vazut ca mai vine de la west.Si-am gasit pack de 4000mAh/11,1V asa de mic incit cred ca poate inlocui cam orice accu de laptop din gama Li-ion 3500-4200 mAh.Inlocuirea banuiesc ca o poate face oricine cu putin simt practic.Sper ca ideea sa scoata din incurcatura pe mai multi.Electronica recunoaste noile celule si le incarca 100%,fara nici un fel de probleme.
0

#2 Useril este offline   znecula 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 845
  • Inregistrat: 03-April 05

Postat 08 August 2005 - 09:36 PM

Crezi ca nu vor fi probleme cu incarcarea?
Si eu am un Sony Vaio care ma tintuit de priza.
Parca nu-mi vine sa dau o caciula de bani pe accu
Daca tu reusesti poate aflam si noi ce si cum.
Mie-mi trebuiesc 14.8V
0

#3 Useril este offline   nitrometan 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 08 August 2005 - 09:53 PM

Atunci treaba e ca va trebui sa faci rost de accu cu 4 celule si merge.La magazin au toate tipodimensiunile si capacitatile dar numai cu doua sau trei celule.Eu am avut noroc ca aveam 9 celule,cite trei in paralel si apoi fiecare grup in serie,adica ar fi fost ca trei celule mari in serie.Vad ca dupa ce le-am inlocuit cu trei celule de 4000mAh,adika un pak de 11,1V,merge beton,chiar mai mult cu 30min decit ar fi fost cu cel original(3500mAh),ca sa nu mai zic ca e mai usoara toata chestia cu 400gr,care se simt al draku daca-ti cari jucaria dupa tine...
0

#4 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 08 August 2005 - 10:27 PM

Daca nu-i cu suparare (la autoritati) cat costa acu asa strasnici si de la cine i-ati luat?
0

#5 Useril este offline   nitrometan 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 09 August 2005 - 10:06 PM

Acumulatorii constau din 3 celule inseriate,au 4000mAh,11,1V si costa 250 lei noi la ssiieerraa Botosani.
0

#6 Useril este offline   nitrometan 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 09 August 2005 - 10:18 PM

Ca sa nu uit,acest pak se poate descarca la 30 Amp continuu,ceea ce la 255grame greutate e ceva.Experimentat azi pe brushless-ul meu,a mers fix 8 minute,din care primele 7 nu am sesizat vreo scadere in turatie.Motor folosit Flyware,3900rpm/v,reductor 5,5:1,elice pliabila Graupner camprop 13x7,con de prindere 42mm diametru,forta de tractiune 1800-1900grame static.
0

#7 Guest_esox_*

• Grup: Guests

Postat 10 August 2005 - 12:03 PM

Nu vreau sa zic mare prostie, experienta proprie nu am cu Li-po, dar am citit ca necesita incarcator special. Si in plus se spune, ca poate lua foc sau chiar exploda la incarcare necorespunzatoare. Poate gresesc, dar totusi lucrati cu grija cu Li-po.
Stima,
esox
0

#8 Useril este offline   znecula 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 10 August 2005 - 06:03 PM

De asta mi-e frica si mie.
0

#9 Useril este offline   nitrometan 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 11 August 2005 - 08:59 PM

Chestia cu acumulatorii LI-po este ca sunt ceva mai sensibili din punct de vedere mecanic,electric sunt foarte stabili daca se foloseste numai incarcator adecvat si daca descarcarea se face nedepasind parametrii specificati pt fiecare tip de celule in parte.Mai lasati la o parte folclorul citit sau auzit despre li-po si incredeti-va in cei care folosesc acest tip de celule de mult timp.Nu e draku asa de negru.puneti mina si lucrati efectiv cu li-po,nu oferiti pareri numai ca s-a scris incoace si incolo de ei,multi stiu si ei sa citeasca... :D
0

#10 Useril este offline   znecula 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 11 August 2005 - 09:11 PM

La lap-top-ul meu acc este Li-Ion.
L-am desfacut cu gandul de a inlocui celulele.
Are o electronica incorporata de ti se face parul maciuca.
Deci nu lap-topul controleaza incarcarea.

Eu nu indraznesc sa pun Li-Pol asa la plesneala.
Daca voi gasi celule bine de bine, daca nu cumpar acc original.
0

#11 Useril este offline   nitrometan 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 11 August 2005 - 09:18 PM

Treaba ta,banii tai.dar daca te uiti cu atentie vei observa ca fiecare grupare de celule are intre punctele de inseriere fire care duc la electronica sau la mufa acumulatorului direct.Orice laptop supravegheaza intr-un fel sau altul tensiunea pe fiecare celula(grup paralel eventual) astfel incit acumulatorii sa fie incarcati corect iar descarcarea sa se faca in limite de siguranta pentru acumulator.O sa mai gasesti si sigurante termice montate spre a preveni o eventuala explozie a celulelor in cazul unui scurt-circuit.
0

#12 Useril este offline   znecula 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 11 August 2005 - 09:23 PM

Maine fac o poza la acc meu care e desfacut si mai discutam.
0

#13 Useril este offline   nitrometan 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 11 August 2005 - 09:34 PM

La mine solutia a fost clara am intrebat cit costa accu la o firma mare de tehnica de calcul+accesorii si mi-a venit si raspunsul:520lei noi.Asa ca 250lei noi cit costa pakul de 11,1V/4000mAh la Cornel mi s-a parut mai rentabil :D
0

#14 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 3019
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 12 August 2005 - 12:37 PM

nitrometan, am un acumulator Li Ion ptr o camera Panasonic miniDV. E cu 2 celule si de 800 mA si inauntru are ceva electronica complexa. Gindind ca i se apropie sfirsitul vietii, dar si vrind sa am unul mai capabil, am cautat oferte de inlocuitori (cei originali Panasonic iti imaginezi ca-mi provocau crampe la stomac cind le vedeam preturile).
Am gasit la Vitacom unii GP, care cel putin fizic, se potriveau perfect. Capacitate dubla, pret la jumatate fata de al meu deci pe ansamblu as fi in cistig de 4 ori. Dar nu m-am grabit si fiind un tip circumspect din fire, m-am uitat pe net la GP unde i-am gasit pe aia de la Vitacom descrisi in amanunt , chiar si cu schema electrica interna. Aici e problema, ca astia nu mai aveau nici o electronica ci doar un releu termic inseriat.
Ce parere ai, sa risc si sa merg pe astia GP (fara electronica), sau sa fac o combinatie si sa iau electronica din Cel original si s-o pun in GP? Sau ai alta idee? Mentionez ca la mine se face incarcarea in incarcator (care e si alimentator) si nu in camera.
Mersi.

0

#15 Useril este offline   S62i 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 280
  • Inregistrat: 24-May 02

Postat 12 August 2005 - 02:26 PM

In multe cazuri electronica inclusa in accumulatorii LI PO sau LI IO are si rolul de a mentine tensiunea constanta la iesire stiut fiind ca diferenta chiar la bornele acumulatorului intre starile incarcat descarcat este de ordinul voltilor.Tensiune de 3,6V sau 3,7 V este una medie pe la jumatatea curbei decarcat - incarcat.Spre deosebire de NI Mh sau NI Cd unde acesta diferenta este de 0,3-0,4 V
Iulian
0

#16 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC

Postat 12 August 2005 - 03:04 PM

Asta stiu si eu, sincer, dar ma gindesc ca ,dat fiind ca n-am prea vazut o piesa de putere (tranzistor, stabilizator integrat) ci doar 2 CI cu destule picioare si alte smd-uri minuscule, sa nu fie vre-un convertor temperatura si tensiune in informatie codata digital. Acumulatorul are 4 terminale .Pe linga + si - are T (probabil termistor pe care si GP il avea) si D. D de la DATA? ;)

0

#17 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 12 August 2005 - 06:16 PM

Ma bag si eu in seama.....cred ca-i riscant sa pui alti acumulatori.....parerea mea.
0

#18 Useril este offline   nitrometan 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 12 August 2005 - 07:14 PM

Ia si fa exact ce-ti spun:scoate cu mare atentie celulele vechi si pune-le pe alea noi pastrind toata electronica precum si eventual celelalte componente ce le mai gasesti pe acolo.Adica la bornele unde au fost celulele vechi le pui pe alea noi.Tre sa mearga 100%.Adica celulele GP in pakul original de la camera
:o :(
0

#19 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC

Postat 13 August 2005 - 03:27 PM

Mersi! Si eu cred ca trebuie sa mearga. Deocamdata mai trag de asta vechi, dar cind o muri, asa o sa fac. Sau mai exact, transfer electronica (cu mare atentie) daca carcasa de plastic la ala nou e mai mare, deoarece ascunde un numar dublu de celule legate serie-paralel. Sau combin fundul carcasei vechi cu capacul celei noi, daca se potrivesc. Ma rog cum va fi cazul.
Oricum mersi si pentru ca ne-ai atras atentia...!

0

#20 Useril este offline   Malko 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 25
  • Inregistrat: 24-October 05

Postat 24 October 2005 - 08:53 PM

Cateva cuvinte despre ce se afla in pack-urile pe baza de celule Li...

Unele pack-uri, in general cele de telefoane mobile, au un circuit care definesc tipul celulei, respectiv de 4,1V sau de 4,2 V. Totodata, aceste circuite comunica cu un alt proc din telefon si ii spun cand sa se opreasca.

Pad-urile celulelor sunt, in general, conectate direct la acumulator.

La calculatoare, treaba e mult mai complexa. Unele circuite se comporta la fel ca cele de la telefoane, altele au prostul obicei sa tina seama la ce energie intra si ce energie iese din celule (Coulomb-metru), si realizeaza niste compensari si cu temperatura, astfel incat livreaza detalii despre energia ramasa disponibila pentru lucru. O parte din aceste tipuri de controllere comanda elemente active 9tranzistori mosFet) inseriate pe circuit si taie alimentarea cand tensiunile ies din parametri. Tot in aceasta categorie exista circuite care "stiu" cand o astfel de baterie si-a trait viata si nu mai raspund la interogarile primite de la controllerul din calculator. Aceste circuite se cer resetate la schimbarea celulelor intrinseci.
Unele pack-uri au controllere pe fiecare celula, inclusiv mosfet0uri altele au per total.

Exemplu practic:
Pack NiMh pentru un laptop mai vchiut, un Compaq cu ontroller Texas Instruments, din gama celor relativ simple (Doar Coulomb-metru). Rateu. Compi vedea doar un pack incarcat la 36%.
Remediu: Descarcare la 0,8Vper element, conectare la circuitul controller, incarcare pe statia de formatare la tensiunea nominala, introducere in compi si de atunci merge tzais.

Malko

PS
Am postat un articol in sectiunea tehnice referitor la bacterii.

Aceasta postare a fost editata de Malko: 24 October 2005 - 08:57 PM

0

#21 Useril este offline   albastru 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 213
  • Inregistrat: 07-June 05

Postat 25 October 2005 - 11:59 AM

Bagati acolo la laptop-uri celule LiPo, merg super bine.
Bagati 3 sau 4 celule in functie de tensiunea pak-ului original.
Merge impecebil.
Exista o mica diferenta intre LiPo si LiIon, dar merge destul de bine, din avion nu se vede...

albastru
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu