Postat 09 August 2014 - 10:51 AM
Bun ...in primul rand , multumesc tuturor pentru sfaturi .
Scop ... vreau sa controlez o montura de telescop ... asta inseamna doua axe de rotatie , perpendiculare una pe alta .
Mecanica in sine e banala , nu e cazul sa discutam chestia ... problema e la controlul motoarelor de actionare . Trebuie sa pot
roti la viteze de min. 15-20 grade pe secunda ( pozitionari rapide ) , dar si la max. 0,5 grade pe secunda ( pozitionari fine ) .
Folosesc reductoare la 90 de grade cu raport 100:1 ( melcate ) . Din ce am vazut , motoarele nu o sa se invarta cu mai mult de
200rpm , dar trebuie sa se invarta si cu 1 ( unu ) rpm !!! Ca exemplu , trebui sa urmaresc rotatia siderala ( rotatia aparenta a cerului ) ,
care are cam 15 grade pe ora ... mare problema !!!
Revenind ... Sa zicem ca n-am decat motoare ( nema 34 , de vreo 4-5 N/m , ca trebuie sa duca vreo 20 de kile ) ... vreau controller-ul care sa
miste motoarele astea in conditiile de mai sus. Trebuie doar sa-l bag in priza ( 220V standard ) , sa cuplez mufele de la cablurile motoarelor ... si
sa incep sa butonez ... butoane de inainte si inapoi pentru fiecare motor in parte plus buton/potentiometru de variatie a vitezei de rotatie a motoarelor .
Vreau sa misc motoarele pe rand si sincron ... sa am posibilitate sa " dansez " cu ansamblul .
Sper ca informatiile sunt suficiente ... apropos , cutia controller-ului sa nu fie prea mare , iar comanda motoarelor ( pendant sau cum pielea mea s-o chema ) sa
poata fi tinuta intr-o mana , deci sa n-aiba mai mult de 2-300 de grame .
Bun ... asta e tema de lucru . Astept aici ceva idei , propuneri sau injuraturi ... A , si inca o chestie ... se poate sa am nevoie sa controlez 3 motoare ... asta ar fi o problema ?
cheers.