Intruder, la Jan 25 2010, 10:26 PM, a spus:
Acu nu stiu nici eu Astro V Dynafan de exemplu cat foloseste efectul coanda pentru a forma portanta pe suprafata superioara a curburii sau cat foloseste efectul coanda pentru a directiona jetul de aer in jos pentru propulsie
Buna
Intruder
Imparte lucrurile in doua : partea orizontala si partea verticala ( a umbrelei )
- Jetul care merge in jos nu impinge nimica ( poate doar daca trece o musca pe acolo)
- Jetul orizontal creeaza o pelicula de vid (mai bine zis clei de magdeburg) care suge in sus umbrela (presiunea atmosferica impinge de jos).
Tin minte ca, in brevet, aerodina (cricul cu pompa de vid) era alimentata dintr-o butelie cu fluid sub presiune.
Randamentul total nu poate depasi 1/3. Energia pe trei directii din butelie iese pe doua din ele si ramane 2/3. Jumate creeaza pelicula de vid, iar jumate antreneaza aerul din partea opusa. Avem deci 1/3 randament maxim.
Nu stiu de ce, toti se ambitioneaza sa curbeze "umbrela". Eu spun ca nu trebuie neaparat curbura, si merge si pe suprafete plane, chiar lucioase (luciu perfect nu exista).
In fine, daca pui un ventilator deasupra umbrelei, palele trag jucaria in sus ; jetul din ventilator impinge umbrela in jos ; pe portiunea orizontala avem "cric Coanda" iar jetul care iese nu mai face nimica daca nu trece musca. Overall, merge pe efect Coanda.
Important este ca
jetul se subtiaza si ii creste viteza in vecinatatea suprafetei.