realizare cnc cnc pt. realizat placute electronice
#1
Postat 03 October 2005 - 03:56 PM
Merita sa distrugem imprimantele vechi dar functionale pentru realizarea acestui proiect.
Partea electronica cred ca se poate realiza cat de cat usor dar mecanica e grea
astept dezbaterea subiectului
Cei care au realizat asa ceva sunt invitati la discutii
#3
Postat 03 October 2005 - 04:31 PM
Si am scris atat de mult ca nici nu pot tipari integral subiectul ala.
Hai ca de mecanica discutam acusica, dar spune tu cate ceva despre electronica.
Ca in ultima vreme tot arunc imprimante din motiv de pret ca e cartusul cat imprimanta noua si schimb cu totul daca am ocazia. Si nu pricep cum as putea folosi motorul ala de curent continuu sa-mi fac treaba. La alea pas cu pas stiu. Ai idee daca se poate face ceva cu motoarele de curent continuu ca sa scapam de inlocuit cu pas cu pas? Adica o electronica ieftina care sa se potriveasca cu softul nostru de toate zilele.
Vrei sa lipim subiectul asta de ala vechi? Sau discutam despre altceva?
La mecanica, daca modifici imprimanta si o faci sa se plimbe peste material nu sa traga materialul printre role aproape ca ai rezolvat problema.
Si daca o iei de la zero tot nu-i greu, ca se gasesc materiale bune si ieftine. Ce nu gasesc eu: curele dintate la metru, cu pas de 2 sau 2.5 si roti de curea cu numar mic de dinti (eventual 10 respectiv 8 dinti pentru a obtine 20 mm la o rotatie completa a rotorului, adica la 200 pasi uzual, sa obtin 20/200 adica 0,1 increment).
Mai vorbim.
Telefon: 0721 385365
#5
Postat 05 October 2005 - 11:40 AM
Din experienta pot sa-ti spun ca cel mai simplu sistem este ala pe care poti sa-l realizezi si care "merge". Restul e teorie sau e simplu dar pentru altii. Cam asa era un proverb chinezesc: "Cea mai buna arma e aia pe care o ai in mana".
Nu stiu cine mai are chef de discutii sau dezbateri generale pe teme CNC-urilor, in alt subiect.
Pune o intrebare concreta, la obiect.
"Ce abatere are la a doua trecere?" La ce te referi? A doua trecere e identica cu prima daca sunt identice si conditiile de lucru.
Telefon: 0721 385365
#6
Postat 05 October 2005 - 07:29 PM
Eu am nevoie de unul si nu stiu daca merita sa-mi cumpar unul profesional cat de cat sau sa apelez la ajutorul vostru ca va laudati ca aveti experienta.
Chiar are cineva asa ceva de vanzare la cheie?
#7
Postat 05 October 2005 - 07:57 PM
plus dupa orele de serviciu.Pina acum era un singur membru de pe forum dupa cite stiu eu care le facea sa le vinda insa avea dimensiuni cam mari fata de ce-ti
trebuia tie cam 1000x800.Poate sa faca si mai mici insa s-ar putea sa nu-i mai renteze la pret.
Am vazut pe Ebay canal online de licitatie o frezuta Proxxon facuta CNC cu program la 500 de euro.Insa are masa de lucru de numai 160x70.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
#8
Postat 05 October 2005 - 08:31 PM
Partea electronica o faci dupa schemele de pe net, sau o cumperi gata facuta.
Partea mecanica poate fi adaptata din 1-2 (sau 3) imprimante, eventual din componentele de acolo, ca sunt bune si precizia e mai mult ca suficienta cand termini. Aici mai intervine putin si electronica. E un avantaj sa ai acces la jumate de pas, la sfert sau micropasire...
Softul e o alta problema dar este rezolvata. Doar sa-l gasesti pe ala care sa se potriveasca cu grafica in care ai facut cablajul.
Se merita sa faci o masina de genul asta, ca nu te costa decat munca. Imprimante se gasesc, soft se gaseste, o electronica se poate construi.
N-o lua in nume de rau, dar n-am inteles ca pentru cablaje vrei sa discuti separat. Scuze.
Poate un lucru important este scula de frezare. Avantajul e ca dai si gaurile din aceeasi prindere. Dar in conditiile trecerii la SMD-uri, problema dispare.
Ca freza poti folosi o turbina de stomatologie, o freza mecanica tot de stomatologie sau pur si simplu un arbore antrenat de un motor cu turatie foarte mare. Freza (ca scula) poate fi de stomatologie sau similara, gata facuta, la 1 euro bucata.
Cel putin teoretic nu sunt probleme mari. Nu mai pun ca in caz extrem mergi cu axa Z pe capete de cursa si faci gaurirea ulterior. Adica e nevoie de o electronica pentru 2 axe si a treia comandata pe "tot sau nimic". Softul sa fie bun. Personal am folosit doar Kcam, versiunea demo. Am avut probleme la text, dar la grafica a fost OK. Sper ca varianta cumparata sa aiba rezolvata problema.
E cu "depinde". De exemplu poti cumpara un STIKA destul de ieftin, sau un plotter scos din uz, adica scule bune de adaptat pentru frezarea cablajelor, cu pret destul de mic. In functie de timp si experienta poti scoate ceva si mai ieftin, dar numai tu stii asta.
Nu am nimic de vanzare si nu te pot ajuta. Si nici nu stiu cine are. Am una in lucru pentru cineva dar e de durata ca am alte prioritati anul asta.
Daca e sa discut despre preturi, iti poti face o idee singur.
Impartim masina in 3 parti, adica partea electronica, partea mecanica si softul.
Cu oarece aproximatie, o electronica buna gasesti de cumparat pana in 100 euroi, un soft bun cam tot atat si mecanica sa zicem ca-i mai ieftina sau in functie de cine o face tot atat. Ca e ceva de munca la unele piese. Si nu stiu cat e de munca, dar ca timp se pierde destul. Asa ca sub 300 euro putin probabil sa scoti ceva. Si inca n-am pus la socoteala motorul de frezare. Sa zicem ca intra in pret. Si asta daca o faci tu, ca daca o face altcineva mai adauga si el ceva.
Cu toate ca pe la 400-500 gasesti scula profesionala sau ceva usor de adaptat. Poate gresesc. Astept comentarii.
O sa crezi ca-s Gica contra, dar pentru cablaje sunt metode mult mai eficiente de realizare. De exemplu sa apelezi la cineva care aplica metoda foto sau PNP. Si nu spun din lipsa de ocupatie. La un proiect de diploma am avut ca tema o masina de frezare si gaurit in coordonate pentru cablaje. Si aproape tot timpul am incercat sa conving comisia ca e un proiect inutil, ca exista tendinta de renuntare la prelucrarile mecanice (inclusiv de realizare a gaurilor) pe cablaje... Asta in timp ce masina functiona pe masa si toti se uitau la ea. Ideea e ca trebuiesc facute de cine face tot timpul asta si o face rentabil. De exemplu gasesti cablaje la 10.000 bucata gata facute si gaurite, sau iti fac baietii pe aici cu 100.000 pe decimetru patrat. Asta e valabila pentru teste. Ca dupa ce ai rezolvat problema le faci in China la sfert de pret, cand comanzi mii de bucati. O fi cazul? E hotararea ta. Indiferent, merita sa incerci.
Bafta.
PS. Skyspy, n-am vazut la inceput mesajul tau, dar aprob tot ce-i acolo!
Aceasta postare a fost editata de bitex: 05 October 2005 - 09:57 PM
Telefon: 0721 385365
#9
Postat 05 October 2005 - 09:13 PM
1.din experienta iti spun ca nu iese asa cun trebuie, la traseele fff subtiri exista riscul exfolierii, frezele tre sa fie fff mici si aici e o problema
2.repetabilitatea ()cea de care vorbeai la a doua trecere) nu poate fi obtinuta decat cu componente mecanice de precizie, deci scumpe (asta depinde de cat vrei sa investesti)
3.daca ai mult de lucru mai bine fale foto, serigrafie e mai rapid si mai ieftin
PS: nu vreau sa te dezamagesc dar am un cnc de polistiren pe care l-am facut in cateva luni si reglez la el cativa ani
piese scumpe=calitate crede-ma,
si citeste de la tehnice subiectul CNC nu e pierdere de timp
dar cel maI bun sfat este apucate de unul si convingete :lol:
bafta
#10
Postat 06 October 2005 - 02:15 PM
M-am saturat de rupt burghie, de clorura ,de timpul pierdut cu desenarea ,in plus arata alfel, cat de cat profesional.
Da, fac baietii cablaje dar e distanta cere ne omoara, se denatureaza informatie pe traseu ,telefon.
Mai trebuie mici modificari pe parcurs: un radiator mai mare, o componenta la care nu s-au luat in calcul dimensiunile(puterea) si atunci se modifica schema. De obicei lucrez in cantitati de ordinul zecilor , realizez o matrita, fac intreg montajul si cand cred ca e gata apar neprevazute: ba e prea mare si nu intra in cine stie ce cutie, ba nu are loc de ...... stiti si voi, deci trebuie refacut ,iar telefoane la baietii cu cablajele.
In concluzie depinzi de prea multi factori (factori umani) stiti cum se intampla... ba nu e timp, n-are semnal la telefon,e la tara, in sesiune etc. si am ajuns la....CNC pentru placute electronice
#12
Postat 06 October 2005 - 02:23 PM
Stima,
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
#14
Postat 06 October 2005 - 02:55 PM
Da' e ceva in jur de 10 RON/dm2 !
Daca te intereseaza pot cere relatii suplimentare !
Stima,
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
#16
Postat 06 October 2005 - 04:51 PM
Deci daca ai placuta facuta, prima data trebe relevata, si dup-aia indesat in OrCad toate elementele care o definesc, asa cum am zis mai sus. Partea cea mai interesanta este ca munca de proiectare a placii, dureaza infim, in raport cu munca depusa pentru indesarea tuturor elementelor mentionate.
Unde mai pui ca in momentul de fata se lucreaza cu componente de suprafata, SMD (surface mounting device), care nu mai au nici terminale, nici gabarite si totul iasa miiic, miiic de tot!
Stima,
PS: Imediat iti dau coordonatele firmei care se ocupa de asta.
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
#22
Postat 09 October 2005 - 08:09 AM
Si noi ne-am gandit la o freza pentru cablaje dar am renuntat repede cand am vazut cat costa. Freza se justifica atunci cand puneai la punct un cablaj si vroiai sa vezi repede daca este bine facut dpdv mecanic, daca se incadreaza in cutie etc. Stiai mereu ca acel cablaj avea sa fie executat ulterior in mii de exemplare prin metoda clasica cu clorura. Freza era doar pentru solutie imediata. Ea se amortiza din miile de cablaje care se faceau pe urma.
Acum mai departe am ajuns sa lucrez la o alta firma...mult mai mare unde am proiectat cablaje care nu se vor face in Romania nici in 100 de ani de acum in colo. Poate ai auzit de niste integrate (de al Altera sa zicem) care sunt in capsula BGA?!... au 694 de picioare iar cipul are 3x3 cm... da ai citit bine 3 ori 3 centimetri. Acum imagineazati ca ai 6 astfel de cipuri pe o placa...pe langa alte integrate mai mici. Te intreb cate straturi crezi ca are bordul asta? Iti spun eu 16 dintre care doar 2 sunt alimentare. Am sa-ti pun cateva poze mai jos...
#26
Postat 09 October 2005 - 05:28 PM
Stima,
Pacat, intr-adevar ca s-a pierdut rezolutia...
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
#27
Postat 09 October 2005 - 07:41 PM
Asta e freza de care pomeneam pe ebay.Costa 750 euro+99 euro softul.Dimensiunile mesei 160x84 si Z-ul 86 de mm.
Imagini atasate
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
#28
Postat 09 October 2005 - 07:43 PM
Imagini atasate
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.