Un pic de teorie R/C prop!
Postat 17 July 2005 - 10:58 AM
Cu un pic de grafica animata!
Si oarece oscilograme reprezentative casa avem acelasi suport cand vorbim despre impulsurile modulate in durata, formate in coderul din Tx si corelatia lor cu semnalul din Rx si miscarea si pozitia servo-ului!
http://www.mp.ttu.ee/risto/rc/electronics/...adio/signal.htm
Stima,
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
Postat 17 July 2005 - 11:16 AM
Here you can see a PPM signal measured at 7-channel RC coder chip NE5044 output pin 11 (this chip was very popular in standard non-computer model transmitters in the 90's and is still used in some simpler models today):[B]
Stima,
Aceasta postare a fost editata de domnu_doctor: 17 July 2005 - 11:17 AM
Postat 17 July 2005 - 12:04 PM
Coderele din Tx-uri sunt de 2 feluri: Felul 1 si Felul 2 !
Felul_1: analogice:PPM= pulse-position-modulation, adicatelea, impuls modulat in durata, proportional (PROP) cu pozitia mansei de comanda si implicit cu pozitia servo-ului
Felul_2: digitale:PCM=pulse-code-modulation (tot PROP, da' djgital), adicatelea se aloca de regula 10 biti (uneori si 9 !?) , pentru formarea unui cod care reprezinta corespondentul digital al comenzii, respectiv, 10**2=1024 de cuante de tensiune, ceea ce inseamna ca intre capetele de cursa ale mansei, exista 1024 de trepte de tensiune, care corespund pozitiei servo-ului, adica o rezolutie de 1024 de pozitii posibile!
La Felul_1 se mai poate interveni uneori cu unele modificari in avantajul user-ului, pt ca nu intotdeauna canalele aferente impulsurilor din pachetul transmis de Tx sunt active! Si atunci apar canale suplimentare, SPRE MAREA BUCURIE A USER-ului, care nu stia ce comori ascunse se afla in cutia lui!
La FELUL_2 se poate interveni UNEORI, in functie de norocul celui care poate intra in soft-ul uC, care genereaza "toate" functiile din Tx! Aici intervin hacker-ii, care tre' sa mai "sparga" cate un cod, doo, si daca au noroc, rezultatele sunt similare cu cele de la FELUL_1 !
Stima,
Postat 17 July 2005 - 12:16 PM
In functie de cat de desteapta e partea din Tx, legata de generarea pachetului de semnale de comanda, intervine capacitatea servo-urilor de a transforma in pozitie fizica, tensiunea de comanda ce vine de la Tx, rezulta cat de PRECIS si REPRODUCTIBIL este lantul de comanda Tx-Rx!
Nu mai pomenesc nimic, deocamdata de partea de RF (radiofrecventa), pentru ca e ceva mai sensibil, si aici intervin o serie de elemente care clasifica R/C intr-o serie intreaga de categorii!
Si as putea aminti: tipuri de modulatie, puteri de emisie, sensibilitati de receptie, moduri de protectie la perturbatii si multe multe altele!
Stima,
Postat 17 July 2005 - 01:16 PM
Postat 17 July 2005 - 02:13 PM
domnu_doctor, la 17 Jul 2005, 13:50, a spus:
Stima,
Important e ca avem printre noi oameni care pe linga faptul ca se PRICEP mai ajuta si pe altii!
TOATA STIMA! :)
Postat 26 July 2005 - 07:50 PM
adica din ce stiu eu de la pachetele de date sync era un byte care continea un cod unic de caractere
din ce vad in documentul asta (Actual PCM uses two systems to synchronize the transfer: an extra long starting pulse made up of so many "1" or "0" bits , that it can never be mistaken for data, or the so called Half bit pulse, e.g. 2,5 bits, equally impossibly mistaken for data.) mi se pare destul de ciudat de implementat HALF BIT pt ca atunci ar trebui sa folosesc numaratorul din uC pentru a verifica cand am HALF BIT-ul asta dupa fiecare frame(nici nu intra in discutie prima lor varianta cu mass 1 si 0 pentru ca ar reduce mult nr de frame pe secunda)
eu intreb acum din punct de vedere al programului pentru uC
Aceasta postare a fost editata de Weazuul: 26 July 2005 - 07:52 PM
Postat 24 September 2005 - 10:11 AM
-ROSU = +
-NEGRU = - (GND)
-cealalta culoare(nu conteza care !!!) = impuls (semnal) de comanda
Stima,
Aceasta postare a fost editata de domnu_doctor: 24 September 2005 - 11:30 AM
Postat 25 September 2005 - 09:20 AM
http://wolfstone.halloweenhost.com/TechBas...t_RCServos.html
Stima,
Postat 25 September 2005 - 09:33 AM
Eu am 6 servouri Simprop Electronic care (toate 6 :o ) au configuratia culorilor asa cum am zis (pentru cei care au si ei servouri Simprop), dar cu niste conectori specifici acestui producator.
Postat 25 September 2005 - 09:35 AM
domnu_doctor, la 25 Sep 2005, 09:25, a spus:
Desi sincer ma indoiesc, ca albastru e GND, daca pui dovada, ACCEPT corectia ta!
Stima,
Si la vechiul meu simprop albastrul este "minus"!...saptamana viitoare incerc sa fac o poza!
Aceasta postare a fost editata de Marinaru: 25 September 2005 - 09:39 AM
Cu rabdare si ciocan.
Postat 25 September 2005 - 09:51 AM
Probabil ca ceea ce am verificat eu, e ceva mai proaspat, iar Simpropu' e mai "old", cum zice si @Marinero !
Intre timp ceilalati s-au aliniat !
Stima,
Aceasta postare a fost editata de domnu_doctor: 25 September 2005 - 10:05 AM
Postat 25 September 2005 - 09:52 AM
Ca o observatie, daca se inverseaza "GND" cu "Semnalul" sint toate sansele sa nu se intimple nimic rau nici cu servoul nici cu iesirea receptorului. Doar ca nu va functiona. Cu conditia ca "plusul" servoului sa fie pozitionat corect pe "plusul" receptorului. Din aceasta cauza, cam toti producatorii au adoptat configuratia cu "plusul" pe mijloc, ca daca modelistul se afla in febra actiunii sau chiar s-a incalzit un pic cu ceva "combustibil" pentru vremuri reci :o si forteaza conectorul servoului sa intre invers, sa nu se arda nimic.
Multumesc Domnu_Doctor pentru linkul de mai sus. Interesant.
Aceasta postare a fost editata de navigator: 25 September 2005 - 10:10 AM
Postat 25 September 2005 - 11:49 AM
domnu_doctor, la 25 Sep 2005, 11:00, a spus:
Stima,
Cunosc un caz in care s-au conectat doua mufe "tata" in "tata", industriale, de constructie metalica, cu sigurantare filetata...de cate ori s-e alimenta sistemul, bufneau extinctoarele in toate cele patru motoare ale avionului IL 18.
Asa este, de cate ori inversezi semnalul cu minusul, nu se intampla nimic rau, cu exceptia faptului ca sistemul nu functioneaza...dar daca rotesti plusul cu minusul, sigur da gaura undeva!!!
"Navigator", foloseam cu precadere numai servouri MM Simprop, dar de anul acesta am luat decizia sa fac un pas inainte...am ceva Simproape, fara detalii si caracteristici, dar stiu ca au cel putin 3-3.5 kg forta...din ce am putut vedea pana in prezent, s-au dovedit a fi unele din cele mai fiabile servouri.
Aceasta postare a fost editata de Marinaru: 25 September 2005 - 11:50 AM
Cu rabdare si ciocan.