Postat 16 September 2005 - 04:55 PM
Este un articol dedicat vopsirii machetelor statice dar, ca sa nu va mai chinuiti sa descoperiti America, merita citit, ca numai dimeniunea macherei se schimba :rolleyes:
Moto:"Si castanele sint bune"-titlul unui film Italian
Masti, contramsti, gazare si cirnati
Nu, in cele ce urmeaza nu va fi vorba despre Auschwitz sau, cumva, de o plimbare vara, prin Bucuresti, pe jos sau cu mijoacele de transport in comun, ci de ceva mult mai simplu, adica realizarea camuflajelor in mai multe culori, specifice mai ales avioanelor Germane din timpul WW II dar si mai modernelor jet-uri.
Gazare, termen auzit la un workshop si adoptat ca atare, se refera la intrepatrunderea culorilor in zona de demarcare si care pe macheta "da bine la ochi", cu toate ca nu intotdeauna este necesara.Daca privim o fotografie din timpul WWII (sau chiar a unui jet modern) in care, de cele mai multe ori, avionul apare la o marime mai mare decit ar fi la scara l/72 sau 1/48, linia de demarcatie dintre culori apare NETA, fara "gazare".Nu am avut posibilitatea sa consult vreun "Luft Druckvorschiften", "Oberfl_chenschultzliste" sau "Sammelmitteilung", dar reproductibilitarea desenului de camuflaj ma face sa cred ca acesta era realizat folosind masti si nu direct, din mina.Exceptie fac vinatorii din perioada de dupa mijlocul verii anului 1940 (Batalia Angliei - camuflarea sa facea "din mers", pe aerodromul de campanie)precum si o parte din camuflajele din ultima parte a razboiului.
Gazarea se poate obtine asfel:
- pulverizind vopeaua "din mina" daca scara modelului este mare sau aveti un aerograf bun
- folosind Blu-Tac (seamana cu o plastilina, dar e fara ulei, gutaperca sau mastic).Se face un fel de "cirnacior" cu diametrul mai mare (7 - 8 mm) si se lipeste in spatele liniei de demarcatie.Vopseaua pulverizara va "fugi " sub acest "obstacol", realizind efectul asteptat
- scoci cu fata dubla.Acesta se roluieste pentru a obtine un "cirnacior", de data acesta cu diametru mai mic.Acesta se lipeste intre macheta si masca pe care o inalta putin, permitind vopselei pulverizate sa "fuga" sub masca.
- pe spatele mastii se lipesc "inaltaoare" ( 3-4 mm) din carton.
- si, ca titlu informativ, o metoda publicata intr-o revista britanica de prin anii 80: se amesteca 50% din prima vopsea si 50% din cea de a doua vopsea si cu amestecul obtinut se pensuleaza zona de demarcatie.Nu recomand metdota decit celor care vor sa... arunce macheta!
Masti. Lasind deoparte metodele pretentioase si scumpe de mascare (masti "de-a gata" gen Eduard, Mascol, parafilm sau banzi adezive sofisticate, etc.) va propun o metoda simpla, eficienta si "low cost", bazata pe ...hirtie de ziar si lipici de tip "pelicanol"(un lipici de doi lei, ce zace prin rafturile papetariilor, intr-o cutie alba cu capac albastru pe care scrie, printer altele, CMP)
Deci:
- se ridica la scara schema de camuflaj din prospectul ce insoteste macheta
- se alege culoarea care se va "masca" si pe petice de ziar (de preferabil fara tiparitura) se realizeaza mastile prin copierea schemei de camiflaj, bucata cu bucata.
- se vopsesc suprafetele ce urmeaza a fi mascate, depasind putin aria acestora
- dupa uscarea complecta a vopselei (cam 12 ore), mastile confectionate mai sus se lipesc cu ajutorul "pelicanolului".
- se pulverizeaza cea de a doua culoare.Este bine sa acoperiti cit mai putin din masca de hirtie cu vopsea.
- dupa uscare , tot cam 12 ore, mastile de hirtie se indeparteaza cu ajutorul apei caldute.Nu fortati dezlipirea masti tragind de ea, acesta se va deslipi singura!Urmele de ziar sau lipici se indeparteza frecind usor locul respectic cu degetul.
- contururi "deosebite"se pot obtine arzind controlat margine hirtiei.
Camuflajele de "noapte", gen He-219 sau Ar 234 (pete de RLM 75 peste RLM 76) se pot obtine astfel:
- cu aerograful, daca aveti unul bun, si/sau scara machetei este 1/48 sau mai mare.Atentie, cind pulverizati petele de RLM 75, nu o luati incet, mestesugareste, de la extremitatea aripii stingi, pata cu pata spre extremitatea aripii drepte!Veti obtine mai mult ca sigur o "katastroffen": pete tot mai mari si mai "aliniate" pe masura ce va apropiati de extremitatea aripii!Pentru a preveni acest lucru, pulverizati petele aleator , pe o aripa, pe fuselaj, pe directie, pe cealalta aripa, pe fusela, etc.
- daca nu aveti un aerograf bun, se pot alege trei cai:
? vopsiti in intrgime macheta in RLM 76, apoi inveliti-o in folie de aluminiu alimentar. Intepati folia din loc in loc (tinind cont de sfatul de mai sus) cu un ac, largind usor gaurile obtinute.Atentie sa nu zgiriati macheta!.Pulverizati apoi RLM 75.Marginile gaurilor vor asigura si "gazarea".(metoda aflata la un workshop si aplicata cu success)
? vopsiti in intregiem macheta in RLM 75.Faceti "bilute" din Blu-Tac (daca averi!) pe care le lipiti aleator pe macheta.Pulverizati apoi RLM 76 peste intreaga macheta.Dupa uscare indepartati "bilutele".Forma "bilutelor" asigura si "gazarea"
? cu ajutorul unei lupe puternice (marire de 8 - 10 ori), ardeti pe o foaie de hirtie mici gaurele dispuse aleator."Pete" mai mari se pot arde si cu o bricheta.Obtineti astfel o masca pe care o puteti folosi cu success.
"Cirnatii" din unele camuflaje ( ex Ju188D2) se obtin mai greu.Este nevoie de un aerograf foarte bun si multa prectica.Se pot face si cu o pensula fina si vopsea diluata (nu sinteti departe de realiatate, pe front se folosea si bidineaua!)Atentie, in cazul utilizarii pensulei, vopseaua, daca este prea diluata, are tenditnta de a "fugui" pe "santurile" gravarii.(de, capilaritatea bat-o vina, de data acaste nu ne mai ajuta, din contra...!).Inainte de a trece la traba, fie cu pensula fie cu aerograful, exersati desenul , cu un creion, pe o bucat de hirtie.
Ca veni vorba de capilaritate, daca banuiti ca vopseaua pulverizata se va "suge" sub masca, no problem, pensulati pe marginea masti putin lac(Clear Cote).Acesta va bloca eventualele canale de acces.
Si pentru ca am vorbit de utilizarea unor lucruri simple, "mascati" baia trenului de aterizare ( sau alte asemenea cavitati, in prealabil vopsite), nu cu fisii de banda adeziva,( pierdere de timp si material cu rezultate incerte), ci infundati-le cu ...hirtie igenica umezita!Simplu, ieftin, rapid si eficace!
Toate bune!
Alexandru
Moto:"Si castanele sint bune"-titlul unui film Italian
Masti, contramsti, gazare si cirnati
Nu, in cele ce urmeaza nu va fi vorba despre Auschwitz sau, cumva, de o plimbare vara, prin Bucuresti, pe jos sau cu mijoacele de transport in comun, ci de ceva mult mai simplu, adica realizarea camuflajelor in mai multe culori, specifice mai ales avioanelor Germane din timpul WW II dar si mai modernelor jet-uri.
Gazare, termen auzit la un workshop si adoptat ca atare, se refera la intrepatrunderea culorilor in zona de demarcare, efect care pe macheta "da bine la ochi", cu toate ca nu intotdeauna este necesara.Daca privim o fotografie din timpul WWII (sau chiar a unui jet modern) in care, de cele mai multe ori, avionul apare la o marime mai mare decit ar fi la scara l/72 sau 1/48, linia de demarcatie dintre culori apare NETA, fara "gazare".Nu am avut posibilitatea sa consult vreun "Luft Druckvorschiften", "Oberfl_chenschultzliste" sau "Sammelmitteilung", dar reproductibilitarea desenului de camuflaj ma face sa cred ca acesta era realizat folosind masti si nu direct, din mina.Exceptie fac vinatorii din perioada de dupa mijlocul verii anului 1940 (Batalia Angliei - camuflarea sa facea "din mers", pe aerodromul de campanie) precum si o parte din camuflajele din ultima parte a razboiului.
Gazarea se poate obtine asfel:
- pulverizind vopeaua "din mina" daca scara modelului este mare sau aveti un aerograf bun
- folosind Blu-Tac (seamana cu masticul, gutaperca sau plastilina, dar e fara ulei).Se face un fel de "cirnacior" cu diametrul mai mare (7 - 8 mm) si se lipeste in spatele liniei de demarcatie.Vopseaua pulverizara va "fugi " sub acest "obstacol", realizind efectul asteptat
- scoci cu fata dubla.Acesta se roluieste pentru a obtine un "cirnacior", de data acesta cu diametru mai mic.Acesta se lipeste intre macheta si masca pe care o inalta putin, permitind vopselei pulverizate sa "fuga" sub masca.
- pe spatele mastii se lipesc "inaltaoare" ( 3-4 mm) din carton.
- si, ca titlu informativ, o metoda publicata intr-o revista britanica de prin anii 80: se amesteca 50% din prima vopsea cu 50% din cea de a doua vopsea iar cu amestecul obtinut se pensuleaza zona de demarcatie.Nu recomand metoda decit celor care vor sa... arunce macheta!
Masti. Lasind deoparte metodele pretentioase si scumpe de mascare [masti "de-a gata" gen Eduard, Mascol, parafilm (ATENTIE, nu este compatibil decit cu vopsea acrlica) sau banzi adezive sofisticate, etc.], va propun o metoda simpla, eficienta si "low cost", bazata pe ...hirtie de ziar si lipici de tip "Pelicanol" (un lipici de doi lei, ce zace prin rafturile papetariilor, intr-o cutie alba cu capac albastru pe care scrie, printer altele, CMP)
Deci:
- se ridica la scara schema de camuflaj din prospectul ce insoteste macheta, sau desenul de camuflaj "zarit si placut" prin fotografii
- se alege culoarea care se va "masca" si din petice de ziar (de preferabil fara tiparitura) se realizeaza mastile prin copierea schemei de camiflaj, bucata cu bucata.
- se vopsesc suprafetele ce urmeaza a fi mascate, depasind putin aria acestora
- dupa uscarea complecta a vopselei (cam 12 ore, in cazul emailului, 6 ore in cazul vopselurilor acrilica), mastile confectionate mai sus se lipesc cu ajutorul "pelicanolului", in conformitate cu desenul de camuflaj, avind grija ca pe linga marginea mastii sa mai ramina vopsea neacoperita.
- se pulverizeaza cea de a doua culoare.Se recomanda ca vopseaua sa acopera cit mai putin din masca de hirtie.
- dupa uscare , tot cam 12 ore respectiv 6 ore, mastile de hirtie se indeparteaza cu ajutorul apei caldute.Nu fortati dezlipirea mastii tragind de ea, acesta se va deslipi singura!Urmele de ziar sau lipici se indeparteza frecind usor locul respectic cu degetul.
- contururi "deosebite"se pot obtine arzind controlat margine hirtiei.
Camuflajele de "noapte", gen He-219 sau Ar 234 (pete de RLM 75 peste RLM 76) sau desert (RLM 80 peste RLM79), se pot obtine astfel:
- cu aerograful, daca aveti unul bun, si/sau scara machetei este 1/48 sau mai mare.Atentie, cind pulverizati petele de culoare, nu o luati incet, mestesugareste, de la extremitatea aripii stingi, pata cu pata spre extremitatea aripii drepte!Veti obtine mai mult ca sigur o "katastroffen": pete tot mai mari si mai "aliniate" pe masura ce va apropiati de extremitatea celeilalte aripii!Pentru a preveni acest lucru, pulverizati petele aleator, pe o aripa, pe fuselaj, pe directie, pe cealalta aripa, pe fuselaj, etc.In unele cazuri, o marcare usoara a locului petelor cu un creion moale (HB), va fi de un real folos!
- daca nu aveti un aerograf bun, se pot alege trei cai:
1.vopsiti in intrgime macheta in culoarea de baza (ex.RLM 76), apoi inveliti-o in folie de aluminiu alimentar. Intepati folia din loc in loc (tinind cont de sfatul de mai sus) cu un ac, largind usor gaurile obtinute.Atentie insa, nu zgiriati macheta!.Pulverizati apoi cea de a doua culoare (ex RLM 75), plimbind aerograful sub diferite unghiuri fata de suprafata vopsita.Marginile gaurilor vor asigura astfel "gazarea" mult dorita!.(metoda aflata la un workshop si aplicata cu success)
2. vopsiti in intregiem macheta in culoarea de baza.Faceti "bilute" din Blu-Tac (daca averi!) pe care le lipiti aleator pe macheta, turtindu-le sub duferite forme.Pulverizati apoi cea de a doua culoare peste intreaga macheta, de data aceasta tinind aerograful perpendicular pe suprafata vopsita.Dupa uscare indepartati "bilutele".Forma "bilutelor" asigura si "gazarea"
3.cu ajutorul unei lupe puternice (marire de 8 - 10 ori), ardeti pe o foaie de hirtie mici gaurele dispuse aleator cu forme si marimi cit mai deosebite."Pete" mai mari se pot arde si cu o bricheta.Obtineti astfel o masca pe care o puteti folosi cu success.
"Cirnatii" din unele camuflaje (ex Ju188D2) mai ales la scara 1/72 si avioane mici este o reala problema.Este nevoie de un aerograf foarte bun si de multa, multa prectica.Se pot face si cu o pensula fina si vopsea diluata (nu sinteti departe de realiatate, pe front se folosea si bidineaua!).ATENTIE, in cazul utilizarii pensulei, vopseaua, daca este prea diluata, are tenditnta de a "fugui" pe "santurile" gravarii.(de, capilaritatea bat-o vina, de data acaste nu ne mai ajuta, din contra...!).Inainte de a trece la traba, fie cu pensula fie cu aerograful, exersati desenul, cu un creion, pe o bucat de hirtie.Si in acsta caz un "ghidaj" facut pe macheta cu un creion cu mina moale, va fi util!
O metoda laborioasa si cu rezultate cam incerte (da cind n-ai alta cale, tre' san-cerci!): Se vopseste macheta in culoarea "cirnatilor" (ex. RLM80).Din Blu-Tac sau plasilina, se fac niste "cirnati" subtiri (va aduceti aminte?, ca la gradinita!) care apoi se lipesc pe macheta, dupa care se pulverizreaza vopseaua de baza, tinind aerograful perpendicular pe suprafata de vopsitDupa uscare Blu-Tac-ul se indeparteaza si se cerceteaza...rezultatul.
creion cu guma
Ca veni vorba de capilaritate, daca banuiti ca vopseaua pulverizata se va "suge" sub masca, no problem, pensulati pe marginea masti putin lac(Clear Cote).Acesta va bloca eventualele canale de acces.
Si pentru ca am vorbit de utilizarea unor lucruri simple, "mascati" baia trenului de aterizare (sau alte asemenea cavitati, in prealabil vopsite), nu cu fisii de banda adeziva, (pierdere de timp si material, cu rezultate incerte), ci infundati-le cu ...hirtie igenica umezita!Simplu, ieftin, rapid si eficace!
Nelamuritii pot pune intrebari!
Alexandru