Renatoa. Am vrut să le fac o surpriză şi să vin la întâlnirea de la Braşov când s-a înfiinţat ARA. Din păcate am avut eu parte de o surpriză din partea socrului şi a trebuit să mă ocup de înmormântarea lui.
Am mai spus şi aici şi la telefon. Când e vorba să laud, o fac dacă merită. Aşa cum apreciez munca, pot să şi critic în condiţiile în care constat că ceva nu e în ordine.
Dacă are cineva impresia că experienţa mea presupune că aş fi, sau aş fi fost uşă de biserică, se înşeală. Tocmai pentru că am făcut tâmpenii multe, le cunosc şi consecinţele. :D Asta e. Responsabilitatea este personală.
Garett. Iar vorbeşti fără să cunoşti. Nu există domeniu fără reguli. La modul pasager m-am ocupat şi de ceva navomodelism şi automodelism. La auto am renunţat repede, cu navo ... şi acum sunt legitimat pentru asta pe lângă aero şi racheto.
La auto. Există piste speciale unde se fac antrenamente şi se ţin concursuri. Se mai practică joaca prin anumite zone din parcuri, până apar gardienii şi te gonesc mai ales dacă ai o maşinuţă cu motor termic. Te mai poţi "juca" pe străduţele dintre blocuri, dar cu siguranţă te fereşti de alea mai mari. Crezi că poţi să ieşi cu jucărica să te joci pe un drum public circulat ?
La navo. Sunt şi aici reguli şi interdicţii, mai ales la probele de FSR termic care sunt şi destul de periculoase. Bărci cu masă şi viteză mare care au produs şi accidente. Am fost de faţă la unul în care unul dintre participanţi a fost lovit de propriul FSR de 15 cc şi a ajuns la spital, iar la un alt concurs, tot un FSR de 15cc a ieşit din apă, a trecut peste stuf şi printre spectatori fără să atingă pe nimeni. Normal că spectatorii nu aveau ce căuta acolo, dar o bandă galbenă cu afişe agăţate din loc în loc cu inscripţia "vă rugăm nu depăşit panglica" nu opreşte românul curios. Cine stă să calculeze ce forţă are o barcă de vreo 5 kg, din fibră de sticlă şi carbon, cu prova ascuţită, care iese din apă ca din praştie cu o viteză ce poate depăşi şi 100 km/h.
NU ai voie să faci antrenament pe orice luciu de apă, iar când ai nevoie trebuie să ceri aprobări de la Apele Române (în principiu). Asta nu înseamnă că se şi cere aprobare. De asemenea, cazul zonei de unde sunt, aproape tot cursul râului Bistriţa este declarat rezervaţie naturală şi este interzisă ieşirea pe luciul de apă cu barcă cu motor cu explozie.
Regulile există, dar nu înseamnă neapărat că sunt respectate în totalitate. Aşa cum se întâmplă şi la aero. Regulile existau şi înainte de Ordinul 8, mai ales HG 912/2010 şi totuşi s-a zburat fără probleme. Dintr-o dată a căzut cerul din cauza unui amărât de ordin care, culmea, îndulcea reglementările anterioare.
Aceasta postare a fost editata de ViP_Eol: 28 March 2015 - 02:10 PM

Ajutor

Acest topic e inchis