Nu ştiu dacă aveţi pe cineva care să vă consilieze în domeniul legislativ. Se pare că nu. Chiar dacă există un avocat, sau cineva cu studii juridice, nu ajunge. Procesul legislativ şi modul în care gândesc cei din comisiile guvernamentale şi parlamentare este cu totul diferit faţă de ceea ce presupune avocatura. De cele mai multe ori cei de acolo nici nu au pregătire juridică.
Am întâlnit oameni cu pregătire şi experienţă juridică doar în Comisia Juridică a Senatului, sau în Comisia Juridică de Disciplină şi Imunităţi. În rest doar întâmplător şi fără influenţă.
Să înţelegem cum se procesează la ei :
I. "Nouă (mie, cunoscuţilor apropiaţi, rudelor) ce ne iese, sau ce ne poate ieşi din afacerea asta ?"
II. "Ce impact are asupra imaginii noastre politice ?"
III. "Ce masă de alegători ne aduce ?"
IV. "Care sunt implicaţiile internaţionale ? Ce pot spune vecinii ? Ne dau +, sau -?"
Pentru a avea succes într-o iniţiativă legislativă textul trebuie să fie destul de stufos şi diplomat. Cu alte cuvinte, lung şi eventual să nu spună nimic, sau dacă spune, acea idee (intenţia reală) să fie destul de bine camuflată de cuvinte multe.
O definiţier simplă şi largă, fără limite şi care nu face trimiteri la alte reglementări, sau măcar la un cadru care în teorie se numeşte "obiceiul locului" sau "tradiţie", va sări în ochi şi "va aprinde beculeţul de alarmă". În cazul în care "beculeţul" le deschide calea spre un eventual câştig, sau monopol ascuns, lucrurile sunt acceptate aşa. În caz contrar ... .
Normal că un acord ARA - IGSU, sau orice alt acord între IGSU şi voluntari îi interesează, dar pentru asta există deja legislaţie şi nu contează tehnica folosită. Acelaşi lucru este valabil şi în cadrul MApN sau MAI. Asta doar până se găsesc fondurile necesare, se face o "licitaţie publică" şi problema e rezolvată cu bani care ajung şi în buzunarele fomiste ale politicienilor şi a celor din structura lor orizontală. Voluntarii vor primi zâmbete, mulţumiri, un articol, două prin Mass Media şi ... PA !!
Nu vă lăsaţi amăgiţi de zâmbetul şi amabilitatea politicianului. E doar o mască. Va spune: "da domnule, e corect, să vedem ce putem face să iasă bine, să vă ajutăm, etc. ... . Mulţumim pentru colaborare."
Când iese legea, e cu totul altă poveste şi de cele mai multe ori apare o oarecare formă care seamănă cu ceea ce li s-a cerut/sugerat, dar în ultimă instanţă nu rezolvă nimic, ba mai mult poate să mărească încurcătura.
Încerci o discuţie (din nou) şi vei primi un răspuns lung (va vorbi numai el (ei) că nu-ţi lasă timp să spui ceva şi la final te va convinge că treburile sunt bune aşa, numai că nu e nimeni de vină că tu eşti dobitoc şi nu ştii să aplici, sau să ceri.
Pffff..... iar am scris mult !?!! :D
" Sunt un câine rău, eu rup lesa
Nu mă poţi dresa, nu execut când zici culcat !!! ...." :rolleyes:
Aceasta postare a fost editata de ViP_Eol: 26 March 2015 - 04:00 PM