Garett, la 07 March 2015 - 06:22 PM, a spus:
In fond vorbim despre niste jucarii, care ar trebui tratate ca atare, si insistat pe ideea de a nu le trata drept altceva. Nu stiu cati ati observat dar magazinele sunt pline de elicoptere, la preturi chiar modice. Cate persoane care le cumpara credeti ca isi pun problema de culoare de zbor, no fly areas sau mai stiu eu ce? Cati au auzit macar de A.R.A.?
Apropo de zonele astea: de curiozitate, cand se inalta sute de lampioane pe la diverse festivaluri emite cineva NOTAM-uri?
Banuiesc ca e chiar de senzatie sa aspiri un lampion in motor!
Lucrurile nu sunt inca corect intelese.
Discutiile de aici sunt despre zonele supuse controlului de trafic aerian, zonele CTR / TMA. Zonele de spatiu G nu fac obiectul acestor discutii, cel putin nu inca. Jucarii sau nu, nu ai ce cauta cu ele in spatiul controlat al unui aeroport fara sa te supui unor reguli. Cea ce se doreste este sa stabilim zone de zbor si in astfel de spatii, unde cel mai probabil vom putea cere chiar si plafoane superioare celor 150m permisi in spatiile de tip G. Conditia pentru aceste zone a fost extrem de simpla sa fie declarate si activate, adica sa spui cand vrei sa zbori si cand ai terminat. Discutam totusi despre zone dedicate activitatilor aviatiei mari. Ne permit si nou sa le folosim, atat timp cat respectam niste regului clare. Daca nu ne convine ne strangem jucariile si plecam, este normal pana la urma cand intrii in casa cuiva sa respecti regulile casei, altfel nu poti fi bine venit. In alta ordine de idei nu este tocmai o idee inspirta sa spui autoritaile ca aeromodelele sunt niste jucarii, in timp ce-ti doresti cresterea actualei limite de greutate peste Kilogramul specificat de ordinul 8.