Alexandra D., la 27 March 2014 - 08:42 PM, a spus:
„Referitor la propunerile asociatiei dvs. pe proiectul de ordin de modificare a OMT nr. 8/2014, prezentate in anexa, am urmatoarele comentarii:
- definitia aeromodelului se refera doar la aparatele motorizate deoarece ordinul se refera doar la UAV-urile motorizate. Este o definitie strict in aplicarea ordinului. Putem insera in definitie ca aparatul de zbor poate avea montat sau nu echipament video de pilotare, dar acest lucru daca nu este interzis expres inseamna ca este permis si prin urmare nu este absolut necesara completarea dvs;
Ar trebui insistat pe "mototorizat sau nu" pt. ca asa e corect, varianta cu "motorizat cu unul sau mai multe motoare" mi se pare incorecta intrucat daca ai spus motorizat, nu mai conteaza cate motoare are.
- stabilirea greutatii aeromodelului la 20 kg s-a facut luând in considerare cerinte similare privind operarea aeromodelele din SUA si Marea Britanie. Acolo avem primul prag pentru aeromodele la aprox. 20 kg iar operarea este permisa numai in camp vizual direct (fara intermedierea altor mijloace) si in general fara depasirea inaltimii de 400 feet;
- pentru inaltimea de 120 m am avut in vedere aceleasi cerinte din UK si SUA. Peste inaltimea de 150 m apare riscul incidentei cu traficul cu aeronave cu pilot. In lipsa mijloacelor de coordonare si informare dinamica cu privire la traficul din zona, prezenta aeromodelelor la inaltimi de peste 150 m, in afara unor zone segregate de care sa fie informati ceilalti participanti la trafic, reprezinta un risc la siguranta traficului pe care nu putem sa ni-l asumam;
La F3A, care e clasa FAI, inaltimea maxima a ecranului de zbor e de 260m. Daca pe MT il preocupa atat de mult siguranta ULM-istului sa le modifice lor plafonul minim de la 150 la 300m, sau sa faca un sondaj in randul ULM-istilor sa vada pe cine deranjeaza ca zburam si noi la 300m. Sansa ca un aeromodel sa accidenteze o aeronava exista, dar cred ca e mai mica decat sansa de a castiga la loto.
- putem analiza posibilitatea cresterii inaltimii de zbor in cazul zborurilor in zone de control de aerodrom sau în zone restricţionate, caz în care înălţimea va fi stabilită împreună cu unitatea de trafic care controlează zona respectivă.”
Rugămintea noastră este să ne oferiți idei, sugestii care să ne ajute în găsirea unei soluții potrivite. Nu avem foarte mult timp la dispoziție pentru că ARA trebuie să dea un răspuns la MT cât de curând posibil, așa că vă rugăm să ne ajutați. O să fie mult mai ușor dacă lucrăm împreună pentru găsirea unei soluții.
Zboruri line

Ajutor

Acest topic e inchis