IlPadrino, la 10 Sep 2005, 09:06, a spus:
Domnilor, ne indepartam de esenta.
Vad ca se vorbeste despre nivelul de "actiune al sistemelor" sau mai precis despre Entropia lor, despre compresibilitate, si iarasi despre unghi....
Eu unul m-am lansat in aceasta polemica, sper constructiva, pentru a explica cum anume se produce acea depresiune (suctiune) de deasupra extradosului si suprapresiunea in zona intradosului, fenomene ce produc portanta.
Nu mi-am propus sa deduc aici toate legile care intervin in portanta, dar mi-am dorit sa combat conceptiile eronate atribuite portantei, cum ar fi:
- la aripa plan convexa cum ca drumul mai lung produce portanta - FALS - (ori eu aici am venit cu unghiul de atac care a creat confuzii, dar scopul era de a demonstra ca poa sa aibe cocoasa cocoaselor, nu inseamna automat ca produce portanta)
- cum ca fileurile de aer parcurg in acelas timp cele doua suprafete - FALS
- cum ca moleculele ce ciocnesc intradosul produc portanta - FALS (sigur ca se transfera impuls dar este nesemnificativ si cea mai mare greseala a acestei teorii, care se bazeaza pe principiul al III-lea al lui Newton este ca nu tine seama de ce se intampla pe extrados, sau si mai mult anuleaza sensul franelor aerodinamice, vezi planoare)
Mai circula si teoria (tot pe principiul act-react Newtoniene) cum ca deflectarea in jos a aerului produce portanta astfel ca moleculele de aer imping de aripa, precum fac gazele efluente la motoarele racheta. Lucru care se intampla in mod sigur, dar nici asta nu da sens portantei din moment ce exista profile cu bordul de fuga in sus caz in care moleculele ar trebui sa imprime o miscare de rotatie aripii si nu de impingere in sensul de deplasare.
Ati adus in discutie cum ca aerul e compresibil si nu se poate neglija acest aspect. Sigur ca este si in calcule riguroase se tine cont si de asta, dar haideti sa vedem cat de important poate fi din moment ce variatia densitatii aerului este de doar 3% la viteze de curgere de 0.8Mach. Deci insignifiant per ansablul cunoscut fiind faptul ca cele mai multe avioane decoleaza si au viteze de croaziere in jurul a 0.2-0.3 Mach (viteza sunetului).
Ba mai mult, avioanele actuale compenseaza factorul asta de densitate a aerului chiar si in functie de nivelul la care se afla aeroportul atat la decolare cat si la aterizare (fata de nivelul marii), compensarea facandu-se prin UNGHIUL de ATAC.
Ori cam exact asta mi-am propus prin topicul asta:
- care sunt factorii relevanti pt portanta si sunt: viteza, unghiul si suprafata portanta, nicidecum forma profilului, densitatea fluidului sau schimburile de caldura dintre aripa si aer.
- profilele sunt si ele importante, dar importanta lor creste in momentul in care se doreste o anume aplicatie...
A:
"Eu unul m-am lansat in aceasta polemica, sper constructiva, pentru a explica cum anume se produce acea depresiune (suctiune) de deasupra extradosului si suprapresiunea in zona intradosului, fenomene ce produc portanta."
Absolut toate fortele care apar asupra unui corp (in miscare sau in repaus) imersat in fluid (compresibil sau incompresibil) sunt date de distributia de presiune pe suprafata corpului respectiv. Cred ca acest lucru a fost specificat inca din primele mesaje. Adevarat sau fals? Rog confirmare pentru a fi clar!
Deci nu are rost in acest caz sa vorbim de depresiuni si presiuni! s-a specificat acest lucru! ceea ce discutam e daca la unghi de incidenta nula apare portanta! si am descoperit ca functie de definitia unghiului de incidenta poate sau nu sa apara portanta! (ma refer la profil plan convex sau orice alt profil nesimetric). Si banuiesc ca s-a lamurit si problema cu definitia unghiului...
In acelasi timp s-a ilustrat ca exista mai multe fenomene ce duc la portanta si printre acestea exista Bernoulli, portanta impact (cedarea impulsului etc.)...etc. etc... si toate acestea se influenteaza reciproc influentand si curgerea pe aripa! Nu a fost clar?
B:
"- la aripa plan convexa cum ca drumul mai lung produce portanta - FALS - (ori eu aici am venit cu unghiul de atac care a creat confuzii, dar scopul era de a demonstra ca poa sa aibe cocoasa cocoaselor, nu inseamna automat ca produce portanta)
- cum ca fileurile de aer parcurg in acelas timp cele doua suprafete - FALS
- cum ca moleculele ce ciocnesc intradosul produc portanta - FALS (sigur ca se transfera impuls dar este nesemnificativ si cea mai mare greseala a acestei teorii, care se bazeaza pe principiul al III-lea al lui Newton este ca nu tine seama de ce se intampla pe extrados, sau si mai mult anuleaza sensul franelor aerodinamice, vezi planoare)"
Toate aceste fenomene (mai putin cel cu egalitatea timpilor- din nou am discutat cand sunt egali timpii si cand nu- verificat pe teoria aripii de Karman!) produc procente din portanta! In acelasi timp ele redistribuie felul in care curge aerul pe aripa! In acelasi timp insusi presiunile sunt ciocniri molecula- aripa!
C:
"Mai circula si teoria (tot pe principiul act-react Newtoniene) cum ca deflectarea in jos a aerului produce portanta astfel ca moleculele de aer imping de aripa, precum fac gazele efluente la motoarele racheta. Lucru care se intampla in mod sigur, dar nici asta nu da sens portantei din moment ce exista profile cu bordul de fuga in sus caz in care moleculele ar trebui sa imprime o miscare de rotatie aripii si nu de impingere in sensul de deplasare."
Aceste profile cu bordul de fuga in sus se numesc (imi aduc aminte bine?) profile reflex! sunt folosite in special la modelele- aripa zburatoare! Si nu nu imprima viteza de rotatie aripii datorita momentului de rotatie mic transferat! In schimb creaza turbioane in spatele aripii care se traduc prin diferentiala de presiune pe axa OX... Sunt calculate lucrurile!
D:
"Eu unul m-am lansat in aceasta polemica, sper constructiva, pentru a explica cum anume se produce acea depresiune (suctiune) de deasupra extradosului si suprapresiunea in zona intradosului, fenomene ce produc portanta."
Bineinteles ca este constructiva polemica. Nu cred ca s-a indoit cineva de acest lucru!
Referitor la variatii densitatii aerului... nu poate sa nu existe variatie de densitate a aerului si sa ai si cazul fluid compresibil si timp mai scurt pe extrados decat pe intrados! (vezi poza postata de tine!). La acel caz ma refeream ca aerul este de fapt destins (decomprimat) si energia extrasa prin racire provoaca de fapt accelerarea lui... particulele de aer (ok, moleculele de oxigen, azot etc.) capatand viteza mai mare! Ce inseamna aceasta? pai conform bernoulli inseamna presiune statica mai mica si deci suctiune!
MIG-29
P.S.: mentionare despre termodinamica...
plusul de viteza pe extrados (vedeti ca se misca mai repede decat pe extrados) provine tocmai din energia de destindere a gazului!
Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 10 September 2005 - 09:28 AM