De Craciun 2013 fiul meu a primit cadou de la Mosul (cine oare o fi?) un start set Piko analog din acela, cel mai ieftin, varianta cu vagoane de marfa.
Cand am ridicat start setul de la magazinul Mosului, tipul de acolo mi-a spus "aveti grija, daca desfaceti si faceti tot timpul sinele, atunci ele se vor slabi si cand locomotiva va trece pe ele se vor desface".
Dupa ce mi-a zis treaba asta m-am gandit ca ar fi bine sa fac un suport, o placa, pe care sa pun sinele si sa ramana acolo, iar cand nu il folosesc sa il sprijin de un perete cu totul.
Dupa aia m-am gandit as putea face si un tunel, si as putea pune si niste iarba... si de aici a inceput totul :)
Deci:

La clasicul oval am adaugat un macaz si cateva sine R1 si drepte, pentru a face o linie secundara.
Am facut micul plan folosind softul SCARM (e gratuit).
Am facut un cadru de lemn (cherestea subtire de 3 cm, smirgheluita si lacuita) peste care am pus un placaj (nu stiu cum se numeste, este din acela care se pune la sertare). Nu am facut picoare, nu am vrut picoare. Placajul este usor si maleabil.
Aici am facut si prima greseala. Cadrul de lemn este facut din cherestea foarte subtire, deci nu am spatiu pentru electronice sub diorama. Deasemenea, in timpul manevrarii, daca este apucat doar dintr-o parte, intreg ansamblul se curbeaza. Daca as fi folosit cherestea de 6-8 cm latime, putea sa fie manevrat mult mai sigur. Solutia este ca doua persoane sa puna mana pe el in acelasi timp.
Pe placaj am lipit izolatie pentru parchet din polistiren extrudat de 3 mm. Atenueaza putin din zgomot si poate fi usor de manevrat si lipit pentru ca este destul de rigid. Am ales culoarea gri pentru ca initial imi era frica pe aplicarea balastrului si nu eram convins ca voi face asta.
Sinele le-am fixat cu suruburi Piko pentru sine.

Am facut un "schelet" de tunel din acelasi material izolator. Scopul acestui tunel a fost sa imi dau seama cum va arata cu o parte din sina acoperita si pentru a proteja sina de constructia reliefului pe care urma sa il fac deasupra acestui schelet.

Dupa ce am urmarit sute de filmulete pe YouTube si am citit cateva forumuri (din afara) am ales sa realizez un deal folosind metoda servetelelor de bucatarie imbibate in ipsos si asezate pe chemotoace de hartie.

Cam asta a iesit. Nu am fost multumit. Cred ca am gresit amestecul de ipsos sau servetelele nu erau bune pentru ca in unele locuri ipsosul "s-a spalat" si au ramas zone goale, neacoperite cu ipsos.
In zonele alea servetelul era expus deci se rupea usor.
M-am decis sa daram constructia asta si dupa ce am mai citit forumuri si vizionat filmulete am decis sa fac dealul folosind alta metoda.

Am cumparat un pistol de lipit cu batoane de plastic si am facut un schelet de sustinere din fasii de carton taiate cam la 2 cm latime.
Le-am lipit cu acel pistol, intre ele, de peretii facuti din material de izolatie si de intrarile in tunel (intrarile in tunel sunt din plastic si au fost cumparate).
Pentru realizarea dealului am luat in considerare si metoda in care se foloseste izolatie de polistiren extrudat dar mi s-a parut cam scump.

Am ramas tot la ipsos dar de data asta am incercat o varianta putin cam ciudata.
Am asezat tifon pe scheletul invelit in hartie apoi am presarat praful de ipsos.
Apoi am pulverizat apa peste ipsos. Dupa ce s-a uscat am repetat procesul de 2 ori.

Am fost foarte multumit de rezultat. Totul este foarte rezistent si relieful a iesit cum am vrut.
Continuarea in postul urmator (am atins limita).