Modelism - RHC Forum: help sunt incepator - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

help sunt incepator constructie

#1 Useril este offline   luciffer 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 179
  • Inregistrat: 15-June 05

Postat 23 August 2005 - 12:25 PM

As vrea sa imi fac si eu o racheta. Acum care ma poate ajuta?

Pot folosi o tabla subtire pentru corp? Am gasit una la grosimea de 1 mm.

mai incolo as dori sa mi se spuna si mie mai toti pasii, inclusiv cum o fac sa plece de pe sol cu ce anume? Ca eu am mai facut una mica anu trecut si am folosit praful acela cenusiu din niste rachete ce imi ramasesera de la revelion. am stricat cam 10. racheta avea cam 10 cm lungime, da acu vreau una mai mare, si se complica lucrurile.
===================================================

:::::: De ce sa dai bani pe masini , cand inca mai exista ranga ! ::::::

0

#2 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 23 August 2005 - 12:57 PM

Am invatat si eu cate ceva de pe la meseriasii de pe forum si daca gasim timp pot sa-ti arat pe viu cum se face una. Fara pretentia de a epuiza toate variantele posibile sau a le aborda pe cele mai bune. In final se obtine ceva "functional" si cum zici tu, mai complicat. E chestie de 2-3 ore. Ne putem intalni in Politehnica intr-un weekend, cand sunt liber, si gasim o sala libera. De regula am materiale pregatite.
Nu te chinui cu tabla pentru corp. Se poate face si din tabla, dar sunt multe alte materiale mai usor de prelucrat si la fel de rezistente. Plus ca cel putin la inceput trebuie sa eviti materialele periculoase (adica alea prea rezistente, taioase)...

Un material ieftin si bun pentru corp este hartia. Ori coala rulata si incleiata cam 2-3 "ture" complete, ori 2-3 straturi in spirala, din banda de hartie. Asta cu banda am invatat-o de la Marinaru si e faina tare.
In rest, tubul pe care rulezi hartia (ori vezi regulament, ori dimensiuni motor, ori cote libere daca nu se poate altfel), cleiul (care poate fi un aracet bun), lemnul pentru con (nu strica ceva facut la strung), materialul pentru stabilizatoare, parasuta, motorul, rampa si sistemul de aprindere. Cateva dispozitive pentru montaj corect se pot improviza relativ repede.
Mai greu e cu motorul. Vezi ce motoare poti procura, ca nu-i simplu tare de facut.
Macar ca ne intalnim si ne cunoastem. Nu stiu daca te pot invata ceva bun, dar sigur o sa-ti spun ce sa NU faci. Nu-i un "domeniu" in care sa inveti din greselile proprii.
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#3 Useril este offline   Mr. F 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 582
  • Inregistrat: 17-December 03

Postat 23 August 2005 - 01:48 PM

bitex la acea intalnire de care vorbeai as putea veni si eu daca nu cer prea mult?? si eu sunt incepator si am stricat vreo 300 de g de combustibil pana sa-mi fac minunea sa zboare!
0

#4 Useril este offline   luciffer 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 23 August 2005 - 06:27 PM

da poi bine ca am vazut eu am avut acolo o greseala sunt din cta nu stiu cum s-a schimbat ca eu cta am avut scris. dar poate ne intalnim totusi.

0

#5 Useril este offline   Guybrush 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 255
  • Inregistrat: 24-June 03

Postat 24 August 2005 - 08:11 AM

Eu am inceput sa fac unele rachete asa zise "ultra" usoare si sunt si usor de construit.
Totul e din hartie sau polistiren+aracet(posibil chiar aracet diluat).

Tubul din hartie, cum spunea si bitex. Conul din polistiren sculptat cu grija(pilit sau cum reusiti). Aripile ori dintr-un carton indoit astfel incat sa ramana o suprafata care se indoaie pe corpul rachetei si poate fi lipita(aici nu pot explica bine fara sa fac un desen si acu n-am timp).

Alternativ conul ar putea facut tot din hartie-carton, apoi intarit putin cu ceva aracet.

Partea buna este, ca daca folosim un motor mai micut(2,5NS 5Ns), putem folosi ca sistem de recuperare chiar streamerul in loc de parasuta.
La o rachetuta de-asta cu motor de 2,5 si streamer aproape am reusit s-o scot sub 30g da am gresit io ceva la o aripa si a trebuit pus mai mult aracet(a avut vreo 32g)

P.S. Daca aripile trebuie sa fie mai rezistente se poate baga o "aripiora" de polistiren in interiorul celei de hartie. Astfel io zic ca este destul de rigida si rezistenta.
Monkey Island Rulz
0

#6 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1284
  • Inregistrat: 15-May 04

Postat 24 August 2005 - 08:23 PM

incepe cu rachetomodele usoare din hartie+aracet si motoare mici
vezi ca in Vademecum exista un articol in care te invata cap coada cum sa il faci
nu te grabi si ai rabdare. daca prima lansare nu iti reuseste nu te descuraja pana la urma vei reusi
numai bine si ai grija la degete
Schimbat Nick in Dexter_Jr ca sa resetam numaru de mesaje
0

#7 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664

Postat 24 August 2005 - 10:06 PM

luciffer, la 23 Aug 2005, 18:27, a spus:

sunt din cta nu stiu cum s-a schimbat ca eu cta am avut scris. dar poate ne intalnim totusi.

Bine ca spui tocmai acum. Toata vara am frecat duda pe la Constanta... Credeam ca esti din Constanta dar ca te afli in Bucuresti, ca asa scria la locatie.
Lasa ca in cazul asta o sa incerc sa-ti trimit prin posta un rachetomodel in toate etapele de constructie, chit ca asta inseamna ca s-ar face 2-3 cu aceleasi materiale...
Lasa-mi putin timp sa pregatesc totul. Tare nu-mi place sa intru intr-un oficiu postal... Ca mi-e sila de ce-i "inside".
Vorbim. Sau poate ne intalnim, luna viitoare, in Constanta.
Baga un ochi la vademecum ca gasesti acolo tot ce trebuie pentru constructie.
In cazul asta, poate Mr. F o sa fie disponibil sa stau la un pahar de vorba cu el, cand s-o putea. Din nefericire pot doar seara sau in weekend, daca discutam din timp.
Mai vorbim!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#8 Useril este offline   luciffer 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 25 August 2005 - 12:16 AM

@bitex mersi mult. Sa sti ca si mie imi pare rau ca nu am vazut ca scrie buc. Ca ma intalneam cu tine cu cea mai mare placere. Iti sunt super recunoscator daca ma ajuti cu acel rachetomodel, si daca nu il trimiti prin posta ca stiu cume e, nici mie nu imi prea place......................astept sa imi zici cand mai ajungi in cta.

La vademecum m-am uitat io, dar cand am fazut planul ala..........................siner m-am lasat pagubas ca am incercat sa il fac dupa masuratorile scrise acolo si nu prea seamana, nu mi s-a parut prea proportionat cu datele despre lungime si toate alea. Sau poate gresesc eu ca nu stiu multe despre subiectu asta.

0

#9 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1284
  • Inregistrat: 15-May 04

Postat 25 August 2005 - 07:21 AM

rachetomodelu ala de acolo e bun
acuma ideal ar fi ca lungimea sa fie de 14 ori diametru dar asta e numa o regula pe care nu trebuie sa o respecti neaparat poti sa pui si o lungime mai mare numai sa nu sari calu apoi echilibrezi frumos si gata
vezi ca pt determinarea CP(centrul de presiune) exista anumite programe aerolab, virtual CP, SpaceCad 3.1
daca iti iei spacecad(il gasesti la www.spacecad.com) iti trimit eu crack-u si nu il mai ai pe 30 de zile
parca de pe www.nakka-rocketry.net gaseai sa iei aerolab
faza faina la spacecad e ca daca folosesti motoare comerciale asta are o baza de date super mare si poti simula zborul rachetei si in plus are o baza de date si pt materiale si mai poti adauga tu greutati pt parasuta etc. si calculeaza el si CG si iti zice daca racheta e stabila sau daca nu iti zice cu cat mai trebuie deplasat CG(calibers=diameteru exterior al tubului)
cam atat e . incearca sa mergi in Buc sa iti arate @bitex cum se face unul cap-coada si apoi poti face proiectul din vademecum.
in rest numai bine si sus, sus sus, suuuuuuuuuuuuuu...s
Schimbat Nick in Dexter_Jr ca sa resetam numaru de mesaje
0

#10 Useril este offline   luciffer 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 25 August 2005 - 11:52 PM

oke, mersi D3xt3r_Jr. o sa dld spacecad, si trimitemi te rog serial key. Daca ajungi in cta please anuntama si pe mine ca sunt deschis la idei si vreau sa invat si eu.

0

#11 Useril este offline   Mr. F 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 582
  • Inregistrat: 17-December 03

Postat 26 August 2005 - 08:23 AM

eu sunt disponibil oricand tu doar spune-mi cand poti (in afara de duminica si lunea asta). merci. sal'
0

#12 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1077

Postat 26 August 2005 - 12:02 PM

Inainte de a face racheta cel mai bine e sa procuri motorul sau sa calculezi cam la ce putere reusesti sa-l faci.Personal, fac rachete de performanta ce se incadreaza la dimensiunile F.A.I. Inainte de a incepe ceva , cel mai bine e sa-ti faci niste calapozi din aluminiu (doar corpul si reductia).Ca material pentru tub se foloseste hartia de 0.2mm, foarte subtire ce se ruleaza pe calapod impregnata in aracet foarte diluat (2 straturi). Urmeaza o uscare rapida la aprox 90 grade (in cuptor sau cu feonul).Pentru o constructie mai rapida , poti folosi prespan de 0.3mm, sau banda. Conul iese foarte bine din polistiren extrudat, finisat in strung, iar aripiarele din balsa de 1mm intarite cu rasina (se aplica rasina pe aripioare , apoi folie si se preseaza sub 2 buc sticla). Ies niste aripioare superbe si rezistente. Daca nu, balsa de 2mm profilat, sau placaj de aviatie.
Rachetomodelismul pare un sport simplu dar care iti da f multe batai de cap si devine complicat :lol:. Good Luck !
0

#13 Useril este offline   luciffer 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 26 August 2005 - 07:05 PM

MR.F cand ajung in Buc te anunt cu singuranta.
Mersi mult Zippo pentru toate informatiile.

0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu